Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Schwarzwaldská roláda
[ recept č. 26096 zo dňa 20.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na cesto: 5 vajec, 100 g krupicového cukru, 60 g hladkej múky, 40 g kakaa holandksého typu, 1 lyžička vanilkového extraktu, 100 ml silného čaju Earl Grey, práškový cukor na posypanie Na náplň: 150-180 g kompotových višní, 1-2 lyžice bourbonu, 2 smotany na šľahanie (ale stačí aj 1,5), 2 vanilkové cukry Na čokoladovu polevu: 200 g kvalitnej čokolády, 10 g masla, 1 kelimok smotany na šľahanie, 1 lyžička bourbonu Na čokoladove lístky: 200 g kvalitnej čokolády, 20 celých neporušených bobkových lístkov, alebo čerstvých lístkov ruží
POSTUP PRÍPRAVY
Túto úžasnú roládu som prvýkrát robila na Vianoce, kvôli čokoládovým dekoračným lístkom bola pre mňa cukárskou výzvou. Prvý pokus nebol stopercentný, ale aspoň som zistila čo a ako a ako celú roládu vylepšiť. Prvé zistenie - na plnku stačí použiť cca 350-400 ml smotany na šľahanie, 500 ml je naozaj veľa, lebo pri rolovaní vylezie veľa smotany von. Druhé zistenie - ani na polevu netreba robiť celú dávku, stačí polovičná, prípadne 2/3 z rozpisu. Tretie zistenie - na prípravu čokolístkov sú oveľa lepšie čerstvé ružové lístky, lepšie sa s nimi pracuje a lepšie sa od nich odlepujú hotové čokolístky. A dôležité upozornenie - lístky robiť v predstihu, nechať ich tuhnúť aj celý deň či dva - v žiadnom prípade ich nevložiť tuhnúť do chladničky či mrazničky! NEskôr vysvetlím prečo. Postup pri obrázkoch...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Najprv si v časovom predstihu pripravíme dekoračné čokolístky. Postup ich prípravy kuknite v mojom ďalšom recepte. |
![]() |
Rúru predhrejeme na 180 C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, trvá to cca 5 minút. Múku zmiešame s kakaom a preosejeme. Pridáme k vyšľahaným vajíčkam, prilejeme vanilkový extrakt a poriadne premiešame. Rozotrieme na papier na plechu a pečieme vo vyhriatej rúre 12-14 minút. Upečené cesto vyklopíme na hárok papiera posypaný práškovým cukrom a podložený vlhkou utierkou. Zrolujeme s papierom aj s utierkou a necháme vychladnúť. |
![]() |
Čokoládu na polevu dáme spolu s maslom do hrnca a prelejeme horúcou smotanou. NEcháme 5 minúť stáť. Potom prilejeme bourbon a umiešame dohladka. |
![]() |
Roládu rozvinieme, stiahneme z nej papier a pokvapkáme silným čajom. smotanu vyšľaháme dotuha a osladíme vanilkovým cukrom. Šľahačkou potrieme cesto, odkvapkané višne premiešame s troškou bourbonu, poukladáme na šľahačku a roládu zavinieme. |
![]() |
Zrolovanú roládu potrieme polevou. |
![]() |
Na záver ozdobíme roládu čokoládovými lístkami. |
![]() |
Na záver zľahka poprašíme práškovým cukrom. JA som to tu nechtiac s cukrom trošku prehnala... treba cukrovať opatrne, aby nezanikli čokolístky. |
![]() |
Pár pohľadov na celú roládu zhora |
![]() |
Pohľad na roládu - rez |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (30.4.2010, 23:34) |
jééj babulky, dakujem vam vsetkym za milé komentáre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (30.4.2010, 13:31) |
Aďka znova špeciálna fajnotka, tortu poznám, ale roládka a s tým čajíkom - to musí byť mňami keby som práve nechrúmala margotku tak snáď olížem monitor toto prednostne zaraďujem na popredné miesto do receptíkov, ktoré skúšam .................. a na tie lístočky dlho pokukávam v malej bielej knižočke s rec.zo Slovenky, ale nemala som odvahu vyskúšať...... snáď teraz, keďže vidím, že sa ti vydarili ...............  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (30.4.2010, 23:35) |
želka, rolada je naozaj úžasná, len sa tak za nou zaprasilo a co sa listkov tyka, na moje pocudovanie to slo celkm v pohode, len treba dodrziavat tie zasady ohladom roztapania a tuhnutia polevy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (24.4.2010, 20:20) |
wauu Adulik ty sem same uchvatnosti davas!! krasne zvladnute si sikulka, raz hadam vyskusam, ked budem robit nieco speci speci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (24.4.2010, 20:16) |
luxusný dezert  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.4.2010, 16:11) |
Andrejka tá je krásna - ja som raz robila Schwarzwaldskú bábovku - ale táto verzia v roládičke sa mi ešte viacej páči perfektná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila K. (jaja.k) ID 58371 (22.4.2010, 15:49) |
jedinečný kúsok určite vyskúšam super nápad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (21.4.2010, 12:54) |
wau, perfektné, efektné a úžasná chuť...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marika S. (finka) ID 64179 (21.4.2010, 12:49) |
paráda  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (21.4.2010, 12:47) |
vyzerá veľmi dobre, tie lístky to bol veľmi dobrý nápad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (21.4.2010, 11:25) |
ta je ale..k nakusnuti..super..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (21.4.2010, 9:28) |
Suepr, toto je recept z Apetitu, však ? Už dávno po ňom poškulujem, že ho spravím roláda vyzerá super a super spravený postup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (21.4.2010, 13:10) |
Janka, ano, z Apetitu JA som neodolala, prvykrat som ju skusila na vianoce, ale druhy pokus vysiel lepsie Vyskusaj, je naozaj uzasna!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alije k. (alka36) ID 79302 (20.4.2010, 23:29) |
Adka mas ju nadhernu a urcite aj chutnucku Schwarzwaldsku tortu poznam roladu som este nerobila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |