
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
|
|
|
DOMÁCE PEKÁRNE |
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)*♥*Bosniaky (s celozrnnou múkou, pšenicou a orieškami)*♥*[ recept č. 26068 zo dňa 19.4.2010 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 400 g hladkej múky, 50 g grahamovej múky, 50 g celozrnnej pšeničnej múky, 300 g zemiakového pyré (roztlačené varené zemiaky), 1 PL kakaového prášku, 150 ml mlieka, 100 ml vlažnej vody, 2 kopcovité PL kyslej smotany, 2 PL oleja, 1,5 čL soli, 1 čL solčanky (nemusí byť), 1/2 kvasníc (čerstvých), 1 čL kryšt. cukru Doplnok (po vykysnutí) - 100 g kešu orieškov (hrubo mleté), 60 -80 g uvarenej celej pšenice (nemusí byť) POSTUP PRÍPRAVY Buď cesto pripravíme v DP ako obvykle - v mojej idú napred všetky tekuté prísady a potom sypké. Dáme program CESTO a čakáme s vyloženými nohami, môžeme lúštiť krížovku a popíjať kávu :-) Kto nemá, pripraví cesto bez DP, aj tak sa to dá, s použitím hnetača elektrického alebo ľudského faktora :-D OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc (5 min. nechať postáť). Do misy presejeme hladkú múku, pridáme grahamovú a celozrnnú, premiešame ich, v strede vyhĺbime jamku pre kvások. Po obvode misy na múku nasypeme soľ. Kvások vlejeme do jamky, začneme miesiť a počas toho pridáme smotanu, solčanku, olej a kakao (nemusíme ho dať, ak nechceme, je tam kvôli farbe cesta a inak ho necítiť) a postupne prilievame vodu. Vyhnetieme cesto asi ako na buchty, resp. o málo tuhšie. ![]() Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 1,5 - 2 hodiny. ![]() Do vykysnutého cesta pridáme mäkké (vopred namočené a uvarené) celé pšeničné zrná, hrubo mleté kešu ( ja som ich len krátko mixla v mixéri) a hnetačom znova prehnetieme, aby sa pridávané ingrediencie čo najviac a rovnomerne rozptýlili v ceste. Znova necháme zakryté kysnúť aspoň 40 minút. Tu je hotové jemné cestíčko. ![]() Cesto vyložíme na pomúčenú dosku, posypeme múkou a trocha si ho sformujeme. Ja som ho rozdelila na 2 časti, lebo bolo dosť veľké a takto sa s ním lepšie manipulovalo. ![]() Cesto rozporcujeme na približne rovnaké kúsky ( cca 5 x 5 cm) a každý kúsok jemne prehnetieme a sformujeme do bochníčka. Musíme múčiť, lebo cesto je trocha lepivé. ![]() Bochníčky kladieme na plech s PNP, ostrým nožom urobíme jemný zárez (aby nepraskali pri pečení a ostali pekné) a potom im už dáme kľud a pokoj, aby mohli ďalej podkysnúť. (Ja som to urobila zle - dala som ich napred podkysnúť a až potom som robila zárez - troška spľasli ) ![]() Takže pred narezaním ich treba troška potrieť vodou (kto chce, môže slanou vodou, sú potom chutnejšie), nakrojiť ![]() a posypať semienkami podľa chuti... No a necháme ich zasa v kľude podkysnúť, lebo im to robí dobre :-D ![]() Keď vidíme, že bosniačiky sa pekne zaokrúhlili, zväčšili sa, môžeme ich šupnúť do rúry vyhriatej na 200 °C. Piekli sa cca 18 - 20 minút. Treba si to postrážiť podľa rúry. ![]() Vyložíme ich na mriežku, aby čím skôr vychladli ( v miestnosti ) ![]() No a môžeme sa pustiť do ochutnávania. Skutočne sú veľmi chutné, chrumkavé boli a dnes sú mäkkučké ako páper. Chceme ich mať zasa chrumkavé? Šup s nimi do rúry na 5 minút alebo chvíľu pod gril. Tu na rozkrojenom bosniaku vidieť štruktúru... aj prekrojené zrnká pšenice vidno, aj oriešky. Fakt dobré! :-) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Erika Š. (ika755) ID 27136 (17.5.2010, 23:53) |
super recept ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.5.2010, 21:56) |
ďakujem, ika ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna M. (iluzionistka) ID 122790 (25.4.2010, 18:41) |
Tak jsem dneska dělala a musím mooooc pochválit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() S těstem se skvěle pracovalo, musela jsem sice dosypávat nějakou mouku, ale s tím se musí u bramborových těst počítat ![]() ![]() ![]() Jinak jsou žemličky nádherně nadýchané, měkké a křupavé ![]() ![]() ![]() ![]() Moc děkuju za výborný recept, určitě jsem nedělala naposledy ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (26.4.2010, 9:51) |
To je super ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Anna I. (anna1) ID 15757 (19.4.2010, 19:29) |
Kristínka no super ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 20:15) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (19.4.2010, 19:26) |
Ahoj Kikus, xixi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:56) |
Ahojky, Michale ![]() ![]() Ale pampúchy mi pri spomienke vháňajú slinky na jazyk ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Iveta S. (yvett) ID 11052 (19.4.2010, 19:22) |
Kristínka bosniačiky vyzerajú výborne a určite tak aj chutia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:52) |
Ivetka, ďakujem ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | melania l. (lararuby) ID 130989 (19.4.2010, 19:17) |
Kristínka,ty si taká chlebovo-rožková maniačka!Normálne ma pokúšaš,ked vidím tvoje výtvory. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:51) |
Mel, ty si ma rozosmiala ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | melania l. (lararuby) ID 130989 (19.4.2010, 19:59) | |
Ano a riadne a ked vidím susedy z chalupy-pekárka a kuchárka-ako kupujú knedle z obchodu,tak žasnem.Je to pohodlnosť alebo lenivosť? ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna M. (iluzionistka) ID 122790 (19.4.2010, 16:32) |
To je nádhera ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:10) |
Ďakujem, myslím, že instantná by sa v pohode dala tiež. Ale stačia aj obyčajné roztlačené zemiaky... teda asi jeden väčší. ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.4.2010, 16:17) |
![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:04) |
Chachachááá ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.4.2010, 19:10) | |
![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | alije k. (alka36) ID 79302 (19.4.2010, 15:48) |
Vyzeraju ako z pekarne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 18:33) |
Ďakujem Ali, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.4.2010, 15:11) |
- no mňááám Kristínka provokatérka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 15:25) |
Martinka, budem rada, keď ich vyskúšaš... ale varujem pred tou pšenicou, musí byť fakt úplne mäkká, keď ju budeš dávať. (alebo vynechaj). Sú dnes stále ako čerstvé, len nie sú chrumkavé. Ale to fuknem do gourmetu na 3 min. a chrumkajú jedna radosť ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (19.4.2010, 14:13) |
čakatelia na krémovú cesnačku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 15:05) |
chichichi ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |