kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
*♥*Pletienky s celozrnnou múkou*♥*
[ recept č. 25615 zo dňa 7.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
100 g hladkej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 300 g hladkej chlebovej múky T650, 5 PL majonézy, 1 kopcovitá čL soli, 1 kop. čL cukru, 300 ml mlieka, PDP, 3/4 kocky čerstvého droždia, ľanové semienka, resp. iné obľúbené semienka na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
Obidve hladké múky preosejeme do misy, pridáme celozrnnú múku a prášok do pečiva (PDP), poriadne premiešame. Do nádoby DP nalejeme mlieko, pridáme majonézu a vsypeme múčnu zmes. Uprostred vyhĺbime malú dolinku, do ktorej nasypeme cukor a rozdrobíme naň droždie. Soľ nasypeme do jedného rohu nádoby a spustíme program CESTO (DOUGH). Počas miesenia po zaznení signálu DP prisypeme ľanové semiačka (alebo aké chcete vy). Po skončení programu cesto vložíme do misy a ručne alebo hnetačom dobre prehnetieme. Prikryjeme a necháme ešte 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme do valca a ten rozkrájame na 8 - 9 rovnakých kúskov. Každý kúsok extra ešte prehnetieme v rukách, pomúčime, sformujeme do bochníčka a necháme stáť na doske ešte pol hodiny, môžeme ich prikryť čistou utierkou, aby neobsychali. Bochník rozkrojíme na tretiny a cestíčka zošúľame na šúľce rovnakej dĺžky cca 15 - 18 cm. Konce všetkých troch spojíme a budeme spletať do copu. Ak chceme mať pletienky ozdobené semiačkami, šulce natrieme bielkom a husto posypeme semiačkami, spletáme a na konci opäť šulce spojíme v jednom bode, koniec môžeme troška založiť. Pletienky kladieme na plech s PNP a necháme ich ďalej v kľude a na teplom mieste. Keď vidíme, že pletienky zväčšili svoj objem, natrieme ich slanou vodou alebo môžeme použiť zmes oleja a roztlačeného cesnaku (s cesnakom sú veľmi chutné - odkukala som od Kladiky). Šupneme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 15 minút (závisí od konkrétnej rúry. Ja som si pridala ešte ventilátor). Po vybratí z rúry môžeme pečivo natrieť studeným mliekom. Necháme ich vychladnúť na mriežke a potom ich spapkáme alebo ich dáme zmraziť. Ráno sa rozmrazia v taške cestou do práce a prídu vhod na raňajky alebo desiatu. Keď ich chcem mať rovnaké ako upečení, fuknem ich na 5 min do gourmetu - je to také čudo, niečo medzi pieckou a grilom, ( ktoré som raz v slabej chvíli objednala z Quelle a muž na to neustále frfle).
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Po skončení programu cesto vložíme do misy a ručne alebo hnetačom dobre prehnetieme. Prikryjeme a necháme ešte 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme do valca a ten rozkrájame na 8 - 9 rovnakých kúskov. Každý kúsok extra ešte prehnetieme v rukách, pomúčime, sformujeme do bochníčka a necháme stáť na doske ešte pol hodiny, môžeme ich prikryť čistou utierkou, aby neobsychali. |
![]() |
Bochník rozkrojíme na tretiny |
![]() |
a cestíčka zošúľame na šúľce rovnakej dĺžky cca 15 - 18 cm |
![]() |
Konce všetkých troch spojíme a |
![]() |
a spletieme do copu |
![]() |
Ak chceme mať pletienky ozdobené semiačkami, šulce natrieme bielkom a husto posypeme semiačkami, spletáme |
![]() |
a na konci opäť šulce spojíme v jednom bode, koniec môžeme troška založiť. |
![]() |
Pletienky kladieme na plech s PNP a necháme ich ďalej v kľude a na teplom mieste. |
![]() |
Šupneme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 15 minút (závisí od konkrétnej rúry. Ja som si pridala ešte ventilátor). Po vybratí z rúry môžeme pečivo natrieť studeným mliekom. |
![]() |
Vyšlo mi 9 pletienok (tu sú tie 3 posledné kusy) |
![]() |
mňamka na raňajky |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | hana h. (hankazk) ID 90615 (8.4.2010, 19:10) |
krístínka,tie vyzerajú super..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.4.2010, 11:44) |
Ďakujem, Hani  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (8.4.2010, 18:48) |
Krásne si napiekla,Kristínka,hned by som si dala.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.4.2010, 11:43) |
Ďakujem, Mel Je to úplne ľahké, len to čakanie na to nakysnutie je otravné. Napadlo mi, že teraz pred víkendom skúsim zarobiť cesto večer a nechám ho až do rána. To bude vončo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.4.2010, 18:31) |
no Kristínka - krásne pletienky - mám rada takéto všeličo - skúsime  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.4.2010, 11:38) |
Ďakujem Maťka ja tiež. Som úplná závisláčka na čerstvom pečivku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.4.2010, 8:54) |
Kristínka určite ich vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.4.2010, 11:27) |
Vyskúšaj ich Ivetka, budem rada Len ich nechaj fakt dlho kysnúť, lebo celozrnná múka zhoršuje kysnutie. Ale to asi vieš. Dobré boli veľmi a dokonca muž vychválil aj akýsi stvrdnutý kus, ktorý zabudol v kancli predch.deň Iv, potom napíš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |