Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Želka G. (dzaja26) ID 80145 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Roláda v oplátke s karamelovou plnkou /ako štolverková/
[ recept č. 25348 zo dňa 2.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
4 ks veľké oplátky**1 žlté piškótové cesto**1 kakaové piškótové cesto** *PLNKA: 60dg kryštálový cukor** 1 Salko** 1 l mlieka** 4kopcovitéPL hrubej múky**2kopcovité PL hladkej múky**2 PL Solamylu** 1 a pol až 2 ks masla / maslo + Hera alebo Palmarin/
POSTUP PRÍPRAVY
Piškóty si môžete upiecť aj podľa svojho receptu. Ja som piekla na plechu o rozmeroch cca 38 x 29cm, a to : Žltá piškóta****5 ks vajec**10 dg kryšt.cukor**10 dg práškový cukor**5 PL studenej vody/ dala som 3PL olej + 2PL vody /**16 dg polohrubej múky / vrátane 2 PL Solamylu /**1 kypriaci prášok *****Kakaovú piškótu robíme obdobne, len pridáme 2 PL kakaa*** Postup prípravy: žĺtka s práškovým cukrom vymiešame do peny, pridáme olej a premiešame, pridáme vodu, múku so solamylom a kypr.pr.**postupne zľahka vmiešavame vyšľahaný sneh s kryštálovým cukrom, štipkou soli a kvapkou citr.šťavy. Zmes dáme na plech vystlaný papierom na peč. a pečieme pri 180° C cca 20 min -odsledujeme podľa svojej rúry. Takto pripravená piškóta je hodne vysoká. Keď robím iné rezy, solamyl nedávam.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Príprava plnky je nasledovná: 60dg kryštálového cukru upálime na karamel v nádobe s hrubším dnom
/napr. liatinovej/ - cukru môžete dať 50 dg, ak chcete menej sladké. *** 3/4 l mlieka zmiešame so salkom
a vlejeme do hotového karamelu, ktorý nasledovne stvrdne, ale postupne sa rozpustí - kým uvaríme hladkú masu***do zvyšného 1/4 l mlieka primiešame 4 kopc.PL hrubej m. + 2 kopc.PL hladkej m. + 2 PL
Solamylu - vlejeme do karamelovej zmesi a uvaríme na hustú kašu/puding/***odstavíme z ohňa a ešte
do teplej vmiešame postupne maslo - množstvo masla dávame podľa hrúbky piškót / ja som potrebovala 2 ks, piškóty boli vysoké. Ono to pôjde ťažšie, ale krásne sa to spojí do hladkého krému. |
![]() |
Pripravíme si oplátky. Ja mám o rozmeroch 28 x 28 cm. Použite takéto širšie, do úzkych by sa rolády nezmestili. |
![]() |
Obidve piškoty si rozrežeme PO ŠÍRKE na 8 pásov. |
![]() |
Vyjdú nám 4 ks rolád, ale robte po jednej, nanajvýš po dve naraz.************* Takže oplátku si natrieme
TEPLOU karamelovou plnkou************až neskôr ma napadlo, že by bolo dobre robiť to na fólii, takže si dajte
najprv na plech alebo dosku potravinovú fóliu, na ňu oplátku, potom natrite teplú plnku, od ktorej o chvíľku
oplátka zmäkne. |
![]() |
Do stredu položíme jeden svetlý a jeden tmavý pás piškóty, natrieme plnkou a dáme šachovnicovito
tmavý a svetlý pás piškóty. |
![]() |
Plnku z oplátky pomocou noža ponatierame na boky ....a |
![]() |
...pomocou rúk oplátku ohneme z oboch strán do rolády.........mne to na foto padá, lebo jednou rukou som
fotila a druhou držala jednu stranu oplátky ........................ všetci už spali, bol pokročilý čas................. |
![]() |
..................... |
![]() |
Oplátky stlačíme k sebe, rýchlo obalíme fóliou............ a otočíme................. |
![]() |
Tu sú už všetky pootáčané a poukladané tesne vedľa seba, aby držali tvar.................. ešte sú teplé od plnky
takže ich dáme na studené miesto, ale nie do chladničky - tam až po vychladnutí, aby ešte stuhli. A máme hotovo.
Ja ich ani nepolievam čokoládou, to len teraz............., čokoláda tam vôbec nechýba. Pre tých, ktorí obľubujú karamel, sú výnimočne chutné a mäkučké viac dní, lebo sú ako zakonzervované v tej plnke a oplátke. ****************************** Nemusíte ich stáčať vo fólii. Ja som to robila teraz po prvýkrát, je to jednoduchšie. A ešte musím pochváliť môjho drahého - túto plnku mi celú vymieša- teda urobí on, ja len pridávam, čo treba . Príprava plnky trvá trochu dlhšie a ja na to nemám trpezlivosť. |
![]() |
Posledný záber a DOBRÚ CHUŤ prajem všetkým, ktorí si ju pripravia.***************************************
Nakoniec, komu by sa nechcelo takto sa piplať****** plnku môžete natrieť len tak medzi piškóty, myslím
že by sa tým nemalo nič pokaziť. PRAJEM VŠETKÝM PRÍJEMNÉ PREŽITIE VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV.
***ĎAKUJEM všetkým šikovným dievčatám za inšpirácie, ktoré tu stále nachádzam, len čo zapnem PC.
Veľa som sa od Vás naučila........... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (13.12.2013, 23:06) |
 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Denisa L. (denisa.losonciova) ID 61863 (28.11.2013, 16:48) |
Dobrý deň. Chcem sa Vás opýtať na oblátky. Niekedy boli dostať v papieri no teraz sa nedajú zohnať. Teda aspoň tie s ktorými som pracovala ja. Už som pochodila celý zvolen tak neviem lebo iné oblátky sa mi nedajú tak ohýbať. Ďakujem za radu... Denisa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína S. (Katka363) ID 172519 (13.12.2013, 20:11) |
Deniska, skúste položiť tie oblátky na mokrú - vlhkú utierku, oni troška zmaknú, potom sa s nimi dá lepšie pracovať, ja to tak robím.. K. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (25.11.2012, 9:32) |
už študujem ,ako dať dnu piškóty,pečiem ju k meninám,,,,vyzerá to výborne...snáď nedokazím dodatočne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145, mimibazar.sk/dzaja26 (26.11.2012, 10:29) |
.............. tak dúfam, že sa vydarila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (26.11.2012, 10:35) |
je fantastická,rozpýva sa na jazyku,všetkým veľmi chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (17.5.2010, 23:38) |
Zelka,nejak som prehliadla tvoju roládu.Vyzerá nádherne,určite vyskúšam,karamel môžem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (23.5.2010, 16:45) |
Určite vyskúšaj, ja osobne ju mám veľmi rada a ďakujem Meli  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária S. (majasl) ID 114738 (17.5.2010, 23:37) |
Poznám recept, robila som zákusok zo 2-krát, je to piplačka, ale výsledok stojí zato a krém je fantastický, lahodný, jemný, osobne milujem karamel. ďakujem Želka za tip upečiem na víkend.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (17.5.2010, 22:11) |
toto musi byt strasne dobre......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (23.5.2010, 16:44) |
Kto miluje karamel, tak áno Veronika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela P. (matusova danka) ID 69554 (8.4.2010, 11:43) |
tip: moja mamka si nahriala oblatku nad hrncom s vriacou vodou a potom sa jej lahko ohybala. Potom uz len polozila tou spojenou castou dole, aby sa to neotvorilo a drzalo to. Akurat si treba davat pozor, lebo oblatka je tepla, resp. horuca, ked s nou manipulujeme. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (8.4.2010, 11:49) |
Vďaka za tip tak som kedysi robila kornútky, no a teraz ma to nenapadlo ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (3.4.2010, 21:47) |
Želka krása, už som ju raz ochutnala je vynikajúca  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (8.4.2010, 11:17) |
Aj nám chutí Ivetka a ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (2.4.2010, 22:23) |
super vyskusam niekedy..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.4.2010, 21:38) |
Vyskúšaj, je veeeľmi dobrá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Z. (Maťa149) ID 90159 (2.4.2010, 20:38) |
Vyzerá veľmi dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (2.4.2010, 20:24) |
Želka vďaka za super postup, koláčik kedysi dávno robila moja sestra bol výborný , tiež ti prajem pekné veľkonočné sviatky, plné pohody  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (2.4.2010, 19:34) |
Ahoj Želka, mamina túto roládu veľmi často robí, len neviem, či nemá inú plnu, musím jej pozrieť recept a ukázať jej Tvoj, lebo so Salkom to musí byť super, ja som ju ešte neskúšala, pretože sa nám ujdú orezky z nej a tak som nebola nútená... , ona dáva tie oplatky, ktoré som použila pri orechových kockách. Super postup!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.4.2010, 21:37) |
Ďakujeeeeem Dadka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Vjerka R. (materáčka) ID 78716 (2.4.2010, 15:49) |
Je to skvelý recept.Mi ho voláme šachová roláda a nezvykneme ju poliať čokoládou.Aj tak je dobrá.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.4.2010, 21:36) |
Ani je nepolievam čoko to iba teraz kvôli foto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (2.4.2010, 15:41) |
Želka,moc krásna a verím,že aj chutná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.4.2010, 21:35) |
Veľmi chutná a ďíky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.4.2010, 15:23) |
musím pochváliť - krásne ukážková roláda moja mamina ju tiež zvykne piecť - pre nás by toho bolo veľa - tak sa vždy rada zveziem s ochutnávkou u nej - ale je ozaj skvelá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.4.2010, 21:35) |
My ju tiež milujeme pre maminu túto roládu robievam zase ja a ona pre mňa niečo iné - napr. žerbó rezy a ďakujeeem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (2.4.2010, 14:33) |
jej Želka, túto roládu poznám, je úplne bombová, mali sme v rodine obdobie, že som ju robila veľmi často  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.4.2010, 21:33) |
Irenka to sme na tom podobne ja tiež mávam také obdobia, keď jeden koláčik robievam častejšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (2.4.2010, 13:52) |
tak toto som uz ochutnala, odvahu na pecenie som este nanabrala.. chuti to fantasticky a tento vas aj nadherne vyzera sikulka!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.4.2010, 21:31) |
Ďakujem ty si tiež šikulka Majka, pekné sviatky aj tebe prajem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (2.4.2010, 13:26) |
ja sice karamel nemusim,ale myslim,ze je tu plllllno karamelomaniakov,ktori si pridu na svoje ale chvalim, vyzera to super |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (2.4.2010, 13:33) |
ja sa hlááásim zbožnujem karamel rolada vyzera paradne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.4.2010, 21:30) |
Ďakujeeem Marti od takej kuchárky ako ty, je to pocta  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |