Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
Gaštanové pyré - po domácky
[ recept č. 23294 zo dňa 8.2.2010 ] PRO INSPIRACI
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg jedlých gaštanov, 6 dl mlieka, 2 dl vody, 30 dg cukor - polovicu dávam vanilkový, polovicu práškový, 0,5 dl rum. Ťažko napísať presné množstvá, pretože je viac odrôd gaštanov a každé z nich si vyžaduje "iný" prístup, tak berte tieto množstvá ako cca odhad, prilievajte opatrne, hmota musí byť kompaktná, vláčna, ale nie riedka.
POSTUP PRÍPRAVY
Gaštany si poriadne umyjeme. Na každý jeden - na tej plochej strane spravíme rez ostrým nožíkom - cca 1 cm, zalejeme horúcou vodou a dáme variť na 45-60 min (záleží od druhu gaštanov) - jednoducho varíme, kým nebudú gaštany mäkké. Potom z nich zlejeme vodu, na 15 min zalej vlažným mliekom (tak aby boli všetky zaliate) - mlieko zjemní ich chuť. Potom gaštany zlejeme z mlieka, očistíme a prepasírujeme. Uvaríme si sirup z vody a cukru - tzv "na nitku"". Necháme vychladnúť a spolu z cca 0,5 dl rumu pridáme do prepasírovanej zmesi. Všetko spolu zmiešame - najlepšie rukami - aby vznikla jemná kompaktná masa...a gaštanové pyré je hotové (roboty síce ako na kostole, ale stojí to za to). Ak ho chceme konzumovať hneď - tak ho môžeme pretlačiť cez lis na cesnak, alebo zemiakový "pučič". To, čo hneď nezjeme, z toho si vytvarujeme tehličky, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme zmraziť. |
 | Milica K. (margoa) ID 23592 (10.8.2010, 21:00) |
no milujem taketo zakladne recepty..uz len kravu, gastan v zahrade, cukrovu trstinu a nejakeho dobreho suseda, co robi rum a nemusim ani do obchodu :D  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (4.3.2010, 21:36) |
To som vždy chcela vedieť robiť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.2.2010, 20:22) |
Evka, ty si zlata Dakujem krasne a verim, ze nie len za seba  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (8.2.2010, 21:01) |
Bolo mi potešením, Aďka...keď budeš robiť a podarí sa, daj určite vedieť... držím palce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (8.2.2010, 18:19) |
Milá Aďka, tak teda reagujem na Tvoju prosbu a píšem recept na gaštanové pyré. Obrázkový postup bohužiaľ nemám, takže bude musieť stačiť aj bez neho. Dúfam, že je aj bez obrázkov recept dostatočne zrozumiteľný. Ale treba počítať s tým, že z 1 kg gaštanov nebude 1 kg pyré, ony tie potvory šupky tiež niečo zavážia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |