
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Zuzana C. (Zuzanka1985) ID 132815 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) Trený mramorový koláč[ recept č. 22735 zo dňa 27.1.2010 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 250g makkeho masla.....190g cukru krystal.......2 lyzicky nastruhanej citronovej kory.......stipka soli........1vanilka.......4cele vajcia.......250g polohrubej muky........lyzicka kypriaceho prasku.......polievkova lyzica pomarancoveho likeru, alebo citronove aroma...... v pripade potreby deci vlazneho mlieka....... maslo a muka na vysypanie formy........ hrozienka alebo cokoladove fliacky, cca 100g........ dve lyzicky kakaa POSTUP PRÍPRAVY 1.Maslo, cukor, vanilku, sol a kypriaci priasok rozmixujeme dopenista. 2.Vajcia priadavame po jednom. Dalsie vajce pridame vtedy, ked je predosle dobre rozmixovane. 3.Predhrejeme si ruru na cca 180-190 stupnov. 4.Muku preosejeme a postupne lyzicou pridavame do cesta a mixujeme. Nakoniec pridame umyte a pokrajane hrozienka alebo cokoladove fliacky. Cesto by malo byt huste a trhat sa, no ak je prilis hutne, mozme pridat trochu, nie viac ako deci vlazneho mlieka a rozmixovat. 5.Cesto si rozdelime na dve polovice. Do jednej priadame asi 2 lyzicky kakaa a do druhej dve lyzicky muky a kazdu zvlast rozmixujeme. 6.Formu vymazeme hojne maslom a vysypeme mukou. 7.Cesto nalejeme do formy, lyzicou, najprv kakaovu cast a potom svetlu, pomiesame drevenou ihlou aby nam tak vzniklo ´mramorovanie´. Asi tak do tristvrte formy, lebo pecenim sa zdvihne o niekolko cm. 8.Kolac pecieme zhruba 1 hodinu na 180-190 stupnov podla moznosti rury, ja teplotu pocas pecenia menim a druhu polhodinu pecenia prepnem len na spodne pecenie, tak sa vyhnem tomu, aby vrch kolaca sa upiekol prilis rychlo alebo zhorel. Formu po pol hodinke pecenia mozme tiez pokryt pergamenovym papierom. 9.Cesto vyskusame drevennou ihlou, ci uz je hotove. Na ihle by nemalo byt prilepene cesto a mala by byt cista. Vtedy by mal byt kolac hotovy. Odporucam piect radsej dlhsie ako kratsie, aby po vytiahnuti nesplasla. Vytiahneme kolac pred ruru. Potom ho polozime na stol a nechame vychladnut. Poklepeme lyzicou a prevratime opatrne, aby cesto nezostalo prilepene na forme. Pocukrujeme. Krajame az vychladnutu, inak sa bude cesto drolit. Na tento kolac neodporucam tortovu formu, aby nebol kolac vnutri surovy. Najviac sa pren hodi forma na pecenie chleba, taka podlhovasta ktorej dlzka sa da nastavit. Ja ju nemam momentalne, tak som pouzila babovkovu (: Miesto kakaa mozme pouzit rozne variacie tohto treneho kolaca. Napriklad nasypat 100g pomletych pekanovych orechov, alebo mandli. Ten potom mozme potriet pomarancovou polevou. Dalsia moznost je spravit cesto bez kakaa a len vsypat cokoladove fliacky. Alebo spravit len obycajny treny kolac podla mojho navodu bez kakaa a pridat trochu pomarancoveho likeru. A aby som nezabudla, pri takomto ceste je potrebne hrozienka posypat mukou, aby sa pri peceni nepredali naspodok ((:.... OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() ..............orechovo-mandlova verzia, vyborna.... OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |