Zuzana P. (anaxamon) ID 18400 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)
sipkovy dzem
[ recept č. 2260 zo dňa 13.9.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg sipok, 3-4 dcl vody,250g zelirovacieho cukru alebo dietneho zelirovacieho cukru
POSTUP PRÍPRAVY
postup je pri obrazkoch
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
najskor si treba ist nazbierat sipky, ja som nazbierala cca jeden kilogram, treba ich poumyvat a potom z nich odrezat vrchnu tmavu ciapocku a aj spodnu stonku ak tam nejaka ostala po zbere |
![]() |
kedze som nenafotila ked som sipky varila a pasirovala tak aspon to co ostalo po pasirovani. ALe k postupu, sipky dajte varit spolu s vodou, tak aby boli zakryte, mozno budete musiet priebezne dolievat viacvody, varte aspon hodinu, kym nie su makke. Ja som ich popucila pucitkom na zemiaky aby sa lepsie pasirovali. Ked som ich popusila, nechala som cca hodinku prechladnut. Potom som pasirovala cez nerezove sitko. Po pasirovani ostal takyto "bordelik". |
![]() |
opat nieco co ostalo po pasirovani:-) vratim sa k tomu druhemu co ostalo po pasirovani a to samotnej stave zo sipok. Tu dajte naspat varit do hrnca, pridajte vsetok cukor a varte na stisenom plameni kym nezacne jemne bublat, po piatich minutkach je treba kvapnut trosku dzemu na tanierik, ak pekne stuhne je hotovy. AK nema dostatocnu hustotu pridajte trosku kyseliny citronovej. |
![]() |
a toto je vysledny dzemik. Avsak nieco som dala aj do flase, z tohto mozstva mi vysla jedna sedemdecka flaska a tento zbytok. Dzem nalejte hned za horuca do flase, zasrobujte a postavte hore dnom a nechate tak az kym nevychladne. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Andrea L. (Aja1) ID 47601 (10.10.2011, 16:59) |
Džemík je hotový,podarilo sa mi ukecať manžela na čistenie šípok od zrniečok a chĺpov.Riadne som ich vyumývala aby sa chĺpky vyplavili,naliala som na šípky vodu a uvarila,rozmixovala a cez sitko precedila a pridala cukor a gelfixom.Samotný džemík je mňamkový.Mažel sa hneď doň pustil. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (12.10.2011, 11:26) |
super, to sa tesim ze sa podaril  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (12.10.2011, 11:26) |
super, to sa tesim ze sa podaril  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea L. (Aja1) ID 47601 (6.10.2011, 7:37) |
Tiež som sa rozhodla spraviť šípkový džemík,lenže robím to nejak naopak,nazberané šípky som prekrojila a vybrala zrniečka,je to teda fuška ich načistiť a neskôr ich riadne vyumývam od chĺpkov a už môžem začať variť,sama som zvedavá ako to dopadne. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (31.1.2010, 21:44) |
Pamätám si tento džemík z detstva, starká robievala, práve som hovorila že by sme tento rok mohli ísť nazbierať šípky, ale nevieme, kde tu v okolí Revúcej sú takže asi pôjdeme kam nás nohy ponesú robila som z paradajok - podobá sa trocha na šípkový, ale nie je to celkom ono  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (16.5.2009, 17:21) |
Dievčatá, ako treba postupovať, aby v džeme zo šipok nebolo to pichľave hnusobstvo? Dufam, že máte akúsi fintu, aby sa nemuselo z každej bobule vyrezávať. Keď si to predstavím, všetko ma svrbi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.5.2009, 19:31) |
mne tam nic neostalo, ja som to "pasirovala" cez pancuchy a nepresli tie chlpky do dzemu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
františek r. (trisestri) ID 30284 (27.4.2008, 13:07) |
velmy dobry a detailny postup nejake recepty a rady na marmelady najdete aj tu http://www.mojerecepty.sk/marmelady.html |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka V. (JajaAdy) ID 11031, mimibazar.sk/jajaady (20.10.2007, 15:01) |
Ahojte aj my milujeme šípkový lekvárik. Ja som ho prvý krát robila riadne precne. Tak že som ho po rozrezaní zbavila aj jadierok ( to sa mi o ňom aj snívalo). A vravela som si nikdy viac. Potom som ich s vodou dala variť až kým sa nerozvarili, rozmixovala tyčovým mixérom, prepasírovala cez sitko. Dala variť podľa chuti pridala cukor. Je pekne hustý a dobručký ani nepichá. Lebo keď sme boli mladší spravili sme ho aj s jadierkami a pichal Ale druhý krát som ho robila tiež takto ako ty. Zvasrila som všetko. Asi 3-4 x pasírovala aby tam neboli tie chĺpky. A miesto želírovacieho cukru som dala len cukor a varila a varila. Mňam asi si idem spraviť chlebíček s lekváričkom |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva S. (kao) ID 1893, mimibazar.sk/kao (15.9.2007, 14:51) |
Zuzana, aj ja robievam šípkový lekvárik.. s klasickým cukrom a uvarené šípky pasírujem dokonca cez utierku.. No, asi idem zbierať šípky.. je to inak skvelý lekvárik.. a asi nejaké poháriky darujem mojej druhej maminke (svokričke), ktorá ho zbožňuje. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |