Janik G. (janicekBJ) ID 61360 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Najjednoduchší a bleskový šošovicový prívarok (v tlakovom hrnci)
[ recept č. 22438 zo dňa 19.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Prebrata, umyta sosovica - bobkovy list - sol - cier.korenie - smotana na varenie - cesnak.
POSTUP PRÍPRAVY
Pre gazdinky,ktore s tlakacom este len zacinaju alebo by chceli zacat :o) Takze sosovicu si namocime asi na 2 hodinky, z napucanej zlejeme vodu. Dame do tlakoveho hrnca, zalejeme asi 2-3 dl cistej vody. Pridame bobkovy list a hrniec zatvorime. Na vyssom tlaku a velkom plameni nechame hrniec natlakovat. (ked zacne z hora unikat para a na mojom tam vtedy vyskoci taky dzindzik, niektore zacnu piskat) Ked nam da hniec znamenie,ze tlaku je tam az-az, stisime ohen a stopneme si 8 min. Po tomto case hrniec odtlakujeme (schladenim pod studenou tecucou vodou,prip.vypustenim pary - pozor, aby ste to nenasmerovali na seba a neobarili sa), otvorime a ochutname,ci je sosovica makka. Moja potrebovala presne 8 min.aby bola taka akurat, pri klasickom vareni som to nikdy nevystihla, vzdy som ju rozvarila ,o) Voda sa mi odparila skoro vsetka, mozno aj vsetka. Vlejeme smotanu na varenie (alebo kyslu smotanu izbovej teploty s troskou rozhabarkovanej hladkej muky), pretlacime par strucikov cesnaku (podla chuti), osolime,okorenime a povarime do zhustnutia. Uz len odokryte alebo prikryte obycajnou pokrievkou. Podla potreby este rozriedime alebo zahustime mukou.
Len pre predstavu pre zaciatocnicke zaciatocnicky, sosovice som dala asi 400 g (suchej), 1 bobkovy list, 1 smotana, trosku vody (cca 1dl), asi 3 struciky cesnaku. sol a korenie naozaj podla vlastnej chute. Podavame s cim mame radi, ja som na troske oleja opiekla cibulu, parky a spekacky a trochu slaniny,aby to aspon zavonalo masom,kedze parky a podobne produkty toho o mase vela nepoculi ,o) ochutila som to cervenou paprikou, cier.korenim,susenym cesnakom.
Takze doplnam tip od Michaely, bez namacania varime sosovicu tiez 8 min :-) Dakujem, Miska A usetrime este trochu energie - sosovicu namocenu asi 4 hodiny som zaliala vodou,aby bola presne na hladinu sosovice a pod tlakom varila 5min, nechala som ju dojst,kym sa hrniec sam neodtlakoval (cca 5-7min) a bola akurat hotova :-)
Skoro som zabudla, skvely tip od Darinky: aby strukoviny nepenili, treba do nich "curknut" trosku oleja. a samozrejme, hrniec plnit max. do polovice!!! |
Anna K. (kubiska) ID 214904 (12.9.2012, 13:40) |
ahojky prosim ta ako zalievas strukovinu?ja mam strasny strach ,ze mi upcha ventil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (12.9.2012, 19:30) |
Anka, sosovicu a cicer varim uplne bezne v tlakaci, ale varila som napr. aj hrach a nic sa nestalo. zalievam tesne po strukovinu,aby hladina vody nepresahovala a pridam tam cca 1 polievkovu lyzicu oleja. ten olej tam vraj robi to,ze strukoviny nekypia. tiez velmi neplnim hrniec. 1 kg strukoviny nevyjde v suchom stave ani do polovice hrnca,takze nie je problem. a ked sa dovari, necham hrniec odtlakovat sam (teda necham varit asi o minutku kratsie ako v rozpise, ono to este v zatvorenom hrnci dojde), trochu hrncom potrasiem a tak otvorim.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana I. (iada) ID 126542 (25.7.2012, 14:44) |
No ja som si prečítala tento receptík až keď som šošovicu varila neviem koľko, nechala som ju len tak pekne sa mi rozvarila nabudúce si to pekne takto načasujem ...inak prívarok bol fajnovučký, robila som ho rovnako - až na to varenie predlhéé - ale moja malá 2-ročná "šošovička" si tiež pochutila, lebo ona nemôže cítiť "šupky"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (12.9.2012, 19:32) |
stane sa, ale ved si mala kremovy privarok ja si vzdy nastavujem kuchynske minutky,lebo tiez obcas pozabudnem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela R. (mimi151) ID 131971 (25.11.2011, 15:51) |
Dobry den,dnes som skusala varit tuto vasu sosovicu v tlakovom hrnci, pretoze som ju chcela mat cim skor. No a chcela ste vediet ze ako dlho sa vari bez namacania. Tak ja som si ju nenamacala vobec, nechcelo sa mi cakat a supla som ju hned do tlakacu.. a varila som ju tiez osem minut ako pisete vy. Ked som to odtlakovala a otvorila tak bola uplne makkucka. Cize taky isty cas aj ked si ju predmacate. Tak som to mala ja, tak dufam ze to budete mat aj vy..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (25.11.2011, 17:16) |
super, dakujem krasne, Miska  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana B. (janna1) ID 61836 (29.12.2010, 7:12) |
Kedže Ježiško priniesol tlakový hrniec, tak hladam recepty. A tvoj recept na šošovicový prívarok aj s tipom priliatia oleja je supeeeer . Vcera som ho robila na veceru a naozaj za 8 minut hotova uvarena sosovica!! Dokonca si pochutnal nielen mlady ale aj stary a to je uz čo povedať, keď on zje prívarok . Skoda ze som neobjavila caro tlakoveho hrnca skor, ale len teraz, usetrila by som kopec casu a stravila ho radsej so synom ako statim pred hrncami. Tlakac odporucam, nevahajte mamicky. Nie je pre mna teraz problem navarit kazdy den, ked jedlo, aj masove je hotove za par minut!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.12.2010, 13:33) |
juj, Janka, to som velmi rada, ze sa recept hodil. U mna je tiez tlakac pomocnik na nezaplatenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Diana H. (horvathdiana) ID 46220 (21.10.2010, 15:16) |
Tak dnes som robila túto mňamku, hneď ako som si to tu prečítala bežala som k svokre po kuchtu . Varila som nenamočenú šošovicu, zaliala som ju vodou cca 1,5-2cm nad a varila cca 15 minutiek, stačí pomenej, bola trošku prevarená a na konci nebola ani kvapka vody. Zahustila som nie múkou ale solamilom, je to zdravšie. Na vrch som opiekla BABY párky, tie sú so syrom a sú chutnejšie ako iné....bolo to fantastické, ďakujem za finančne nenáročný recept, všetko som mala doma po ruke bez špeci nakupovania. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (21.10.2010, 19:21) |
tak to som rada, Dianka, ze sa podarilo a ze chutilo. ja zahustujem tym,co mam po ruke, vacsinou tiez mukou. ale nevedela som,ze mukou je zdravsie, dobre vediet  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Andrea K. (anca66) ID 16418 (10.11.2010, 14:53) |
a nemalo byť " že so solamilom je zdravšie" - podľa predchádzajúceho príspevku ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (11.11.2010, 14:40) |
dobry postreh  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (20.1.2010, 10:56) |
Jani, tlakový hrniec je fantastický pomocník, tiež v nich (mám dva) varím, čo sa dá Ak môžem pripojiť svoju skúsenosť, strukoviny nechám variť v troche vody, kým nevyjde pena navrch, potom ju pozberám, dolejem viac vody a nechám variť, už mi potom nepení. Ale aj Darinkina finta je super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (20.1.2010, 13:58) |
dakujem za dalsi dobry tip, ale odporucam vyskusat aj ten Darinkin, mozno usetri trochu casu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (19.1.2010, 22:02) |
Šikula, ja som mala to šťastie, že tlakáč používala moja mamina, takže prirodzene som v tom začala variť aj ja, no tie staré hliníkové už dávno odpočívajú na smetisku a mám nový, jeden a to mi stačí.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 22:07) |
u nas sa v starom tlakaci varila iba raz za rok svieckova. ale teraz nanovo hviezdi mamka, segra aj ja mame kazda 2-hrncovu sadu, 1 velky a 1 maly,ale ten velky vyuzivam ovela viac. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.1.2010, 20:21) |
Inac Janiku,dnes som varila soju v tlakaci....40 minut a je bajecnaaaaaaaa,neviem,ci to robi ten olej co som tam dala.Ale je neskutocne dobra,jemnucka,ako maslo sa rozplyva na jazyku.Uz som ju radsej do mrazaku strcila,len co som sla dokolo,uz som si zobla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.1.2010, 20:55) |
no to vyzera dobre,ja si isto spraviiiiiiiiiim,ja taketo veci lúúúúbim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 21:03) |
ja tiez.len som dnes nekupila soju,lebo sme sa ponahlali a regaly su v kauflande uplne poprehadzovane....este vzdy som si nezvykla. skusim zajtra poznahat, pride kamoska,tak budem mat trpezlivejsieho nakupujuceho spolocnika |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 20:24) |
super, dakujem krasne, vyskusam tiez. tiez som mala problem so zobanim,ked som ju na nieco varila raz som kdesi tu alebo na ceskom MMB,nepamatam, zahliadla taku ochutenu a pecenu v rure na take zobkanie, ako prazene oriesky.... hmmmmm....skusim pohladat...alebo pockame na Filmusku, mozno si to pamata  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 20:40) |
bola,bola, ja som myslela ine,uz som nasla.ale toto som veru prehliadla. takze dakujem aj tak  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.1.2010, 20:26) |
na zobkanie som raz robila cicer od Marcelky Krištofikovej,ale som si ho presolila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 20:29) |
stane sa. trebalo umyt a pripravit odznova |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta K. (mamkaMarta) ID 102854 (19.1.2010, 19:58) |
ten privarok sa ti podaril.ja som dnes varila v tlakovom hrnci jahnacie kotlety a boli fajnove.asi som sa podala na teba .pa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 20:03) |
jeeej,Martuska moja, ahoj. privarok bol super a tie zemiaky,co som ti tlacila recept tiez. skusala si? ja som tam dala aj mrkvu na kolieska a trosku slaniny. no a cesnak,ale ten si ty asi nedas. boli uplne genialne no asi som ta dobre vychovala,...asi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.1.2010, 19:50) |
Tak tak tlakovy hrniec treba ihned dat do chodu ako ho dostanes,nech si zvyka betar jeden . No a dzindzik a čurknúť tiez nemaju chybu.A ked si nevarila fazulu,tak Ti poradim,varim 20 minut v tlakovom hrnci,ochutnam a ked mam nahodou nejaku 100 rocnu,tak pridam este 10 minu a je OK.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 20:01) |
vsak? vcera som sa smiala, lebo som robila tie zemiacky,co si mi poradila (s mrkvou,cesnakom a troskou slaninky,pre muza,aby zavonalo ) - boli skvele, dakujem za tip - no a prisla som na to, ze ten hrniec je fakt poklad...nemusim hodinu stat pri sporaku, prasknem to tam a o 10-15 min. je obed hotovy. no co viac mi treba? akurat ze potom pocitujem aj ten deficit varenia (tak peciem muffiny ) hahaaaa, no šak dzindzik,ne? ako sa vlastne spisovne vyjadri "curknutie"? teraz myslim len to pri vareni,nie to druhe,to viem ako sa povie dakujem za tip na fazulu, zapamatam ked budem robit mexicku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (19.1.2010, 21:59) |
...cvrknutie???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 22:04) |
to uz by evokovalo len "to jedno", to nebude ono  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (19.1.2010, 22:09) |
...ale veď cvrkať sa dá aj z fľaše, nie?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 22:11) |
no asi da u vas sa cvrka u nas sa čurka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.1.2010, 20:05) |
hrniec je bajecny,dodones dakujem Jeziskovi,ze mi ho doniesol .Mas deficit varenia,tak peeeeeč!!!!!Vymyslis nejake novoty!!!! Dzindzik je dzindzik,takto sme volali aj tu "stopku "na dedkovej baretke a čurknuť,asi priliať..........................no to vieš,ja mam doma stredoslovaka,ja uz taketo vyzary len u Teba citam ,ale potesi to.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 20:13) |
ja by som aj piekla,ale nestihame dvaja pojest. aj tie sacherkove muffiny este dojedame, par som pichla aj do mrazaku, pre kamosku a snad zoberiem aj domov ochutnat,ale asi im skor upeciem cerstve ale mam par zaujimavych muffinovych receptov,tak sa budem realizovat... asi sa zacnem kamosit so susedmi jasneee,dzindzik je vsetko male,co nevies inak nazvat priliat mi celkom nevystihuje podstatu čurknutia budem dumat dalej a ked nevydumam,hodim otazku do plena ked pojdeme na pivko s kamosmi,tam na to urcite prideme chichi, budem ti nosit falatky nasej vychodnej kultury tu na MMB  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.1.2010, 20:14) |
ano,ano budem sa tesit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika S. (pokahontas) ID 3699, mimibazar.sk/pokahontas (19.1.2010, 19:25) |
Ahoj Jani, takže dnes mam namočenú šošovicu a chcela som robiť polievku Polievka nebude, už sa varí prívarok Fajn, že som si na moment medzi kúpaním zapla MMB  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 19:58) |
hihi, z privarku sa viac najete ale aj sosovicova polievka je , u mna skoro najoblubenejsia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Monika S. (pokahontas) ID 3699, mimibazar.sk/pokahontas (19.1.2010, 20:01) |
finišujem troška som to presolila, ale už je tam zemiak na stiahnutie a ešte ho budem musieť troška zahustiť s mliekom Ozaj ja pridám aj ocot  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 20:03) |
no stane sa. este ze existuju triky ako to "odslanit" ja davam ocot len do polievky,do privarku som este neskusala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (19.1.2010, 19:12) |
Krásny postup a super jedlo, si mi narobila riadne chute ja varím skoro všetko v tlakáči aj šošovicu bez namáčania ale za ten svet si neviem spomenúť ako dlho keď ju budem robiť najbližšie tak si dám pozor a ustriehnem čas  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 19:57) |
dakujem, Adi,aj my mame sosovicu velmi radi tak ked si spomenies ako dlho to trva bez namacania, urcite napis.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (gupka) ID 9968 (19.1.2010, 19:07) |
Ahoj Janik super postup, ja mám teda tlakáč dlho, ale vždy tam varím len mäso alebo nejaký mäsový vývar, tuším skúsim aj iné keď to tak perfiš rozpíšeš Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 19:56) |
dakujem, Lucka. som rada,ze som inspirovala, treba hrniec vyuzit na maximum...tak isto ako volny cas,ktory usetri  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (19.1.2010, 19:03) |
Janka super postup, ja teda tlakáč používam ale šošovicu alebo hrach v ňom nevarím, bojím sa upchatia ventilu. Fazuľu varím v pohode v ňom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 19:55) |
No ja sa s nim este len "zoznamujem",ale tak treba risknut vsetko. doplnila som tip od Darinky,aby strukoviny nepenili, potom sa ani ventil neupcha. a potvrdzujem,ze to funguje, ked som otvorila hrniec nebolo tam ani stopy po tom,ze by to bolo penilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.1.2010, 18:05) |
aha - šikulka to je super postup Jani - myslím, že mnohé kucháročky to ocenia - hlavne čo začínajú variť - inak bomba jedlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 18:16) |
dakujem,tak to aj bolo myslene. a hlavne sa snazim "namotat" baby na pouzivanie tlakovych hrncov. asi by mi mali platit za reklamu ale vazne, som z nich nadsena, setria tolko casu...ktory teraz potrebujem ako sol uz ich ma aj mamka a sestra, nechcem sa chvalit,ale ich som veru namotala ja, ked som tie hrnce chcela (a dostala) na vianoce (cau,Marti ) no a saaamoska, sosovicovy privarok je klasika vsetkych klasik, hned za haluskami, pirohami a kapustnicou to nikdy nesklame vy ste mali co dobre dnes? nevidela som ziadny novy recept,ci som prehliadla? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.1.2010, 21:01) |
to je správne - Jani - tak to má byť, len sa teš, lebo potom i varenie je požitok .... no a na obed som mala tofu v cestíčku so zemiačikmi a cviklou - takže - dorazila som tú sójovú nátierku , teraz sa vrátila z - a myslím, že som presójovaná - ale nie - - ale keď ja mám tú bryndzu v chladničke a to je pre mňa ešte vačšie pokušenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.1.2010, 22:05) |
ooo,chutny den... skoro zavidim ja som robila zelerovy salat s mrkvou a jablckom podla Zlatky a tiez pocujem hlasy z chladnicky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |