Marta G. (Egreska) ID 53992 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Chlebík s extra chrumkavou korkou
[ recept č. 22170 zo dňa 11.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
(1 pohar=2,5 dcl) 3 pohare hl.muky,1/2 drozdia,1 1/2 čl soli,3/4 pohara teplej vody,1/4 pohara piva,1 pl oleja,1 pl octu,rasca
POSTUP PRÍPRAVY
Je to americký chlebik bez miesenia,velmi jednoduchý a chutný..S pripravou začiname večer. Kto ma pekarničku tak nahadze všetko do nej a par minut nechame miesit (10-15 min).Kto nema, tak si da do velkej misy muku a prida všetko ostatne.Miesime varechou kym sa hmota pekne nespojí,netrva to dlho.Misu niečím zakryjeme a nechame cez noc (8-18 hodin) na linke.Po uplynutom čase si po mučime podložku,cesto opatrne vyklopime a par krat premiesime tak ze okraje tahame do stredu cesta.Vytvarujeme bochnik,dame naspat do misy a nechame v teple ešte 2 hodiny kysnut.Mriežku v rure si dame najnižšie,teplotu nadstavime na 220 st a vložime do nej pekač aj s vrchnakom.Ja som piekla v hlinenom pekači.Ked je rura dobre vyhriata opatrne vyberieme pekač a preložime do neho cesto,(opatrne ,aby ste sa nepopalili!!) zakryjeme a vložime do rury.Pečieme zakryte 25 minut,potom odokryjeme a pečieme ešte asi 20 minut alebo kym chlebik nechytí tmavu farbu.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Cesto vymiesene.. |
![]() |
Cesto vykysnute ,po 15 tich hodinach.. |
![]() |
Vytvarovane do bochnika.. |
![]() |
a znovu nakysnute.. |
![]() |
po odokrytí v rure.. |
![]() |
hotovoooo... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Dana P. (Danuš) ID 2399 (31.1.2010, 19:22) |
Chlebík som už piekla druhý krát. Je fakt výýýborrný, hlavne tá kôrka . Ale druhý krát som ho už po 15 hodinách kysnutia dala rovno piecť. Bol viac nadýchaný. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (1.2.2010, 8:28) |
Ano ? tak to musim vyskušat aj ja.. Som rada ze vam chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica T. (zlatúšik) ID 5950, mimibazar.sk/zlatusik (21.1.2010, 12:23) |
Marti, ešte sa ťa chcem spýtať, ... piekla som chlebík druhýkrát, je lepší, ale pre zmenu ho cítiť droždím - aj vôňou aj chuťovo. Nevieš čím to je? Dala som zo všetkých surovín o 1/3 viac, takže by nemalo byť viac kvasníc ako je v recepte. A potom keď som vytvarovala bochník a nechala ešte 2 hodiny nakysnúť, tak mi vôbec nevyrástol, ostal taký ako pred tými 2 hodinami... A ako to robíš, že máš takú krásnu hnedú kôrku? Mne sa taká nikdy nepodarila. Zrejme to bude rúrou že? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (21.1.2010, 13:59) |
Zlatka,nenapada ma prečo ho je citit po kvasniciach,mne sa to stalo ked som to s droždim prehnala ze bol citit..neviem prečo ti znovu nenakysol,on uz nenakysne vela ale len trochu.A ja som piekla na spodnej mriežke,neviem ako ty..ale ta farba bude asi rurou,mozno som ho nechala dlhšie ako ty,netuším Zlatka treba vyskušat viac chlebov a potom uvidiš ktory vam bude chutit najviac..Ja som ich uz teda vyskušala neurekom a stale experimentujem ale zatial u nas vedie zemiakovy chlieb(ten mam v receptoch ako Výborny zemiakovy chlebik).Som zvedava,ktory receptik si oblubiš..Ja som včera piekla pletienky a tiež boli super,treba len skušat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zlatica T. (zlatúšik) ID 5950, mimibazar.sk/zlatusik (21.1.2010, 20:05) |
Aj ja som u toooľko chlebov vyskúšala - pečiem chlebíky už 2 roky. Stále ale hľadám niečo nové a skúšam dovtedy, kým sa mi nevydarí Tiež som piekla na spodnej mriežke - asi mám blbú rúru, elbo ani jeden chlieb nebol taký krásny hnedý - hoci upečený bol. Asi by som ju mala vymeniť ( no žiaľ mužík nedovolí ) Ináč aj u nás vedie zemiakový - ten čo mám vo svojich receptoch. Robila som aj pletenky, žemličky , rohlíky a všetko bolo dobré. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (20.1.2010, 19:25) |
Vypadá dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Tasnim B. (Tasnim) ID 99954 (20.1.2010, 17:07) |
vyzera nadherne a s cim by som mohla nahradit pivo?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (20.1.2010, 17:26) |
Prečo tam nemozeš dat pivo? Vobec ho tam nie je citit..Ja pivo z celej duše neznašam ,strašne mi smrdí ale tu trošku tam fakt necitit.Ale ak maš ine dovody tak daj len vodu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Tasnim B. (Tasnim) ID 99954 (20.1.2010, 18:09) |
dakujem .. nemozem pivo a ziaden alkohol  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (20.1.2010, 19:18) |
Tasnim, mám jednu poznámku: ak ti alkohol iba "nevonia", nechutí..., to je potom iné. Ale ak sa bojíš zo zdravotných dôvodov, nemalo by to vadiť, pretože pri takej vysokej teplote sa alkohol dokonale odparí a nezostane po ňom ani stopy (okrem vône alebo farby či chuti). Preto sa môže podať jedlo, ktoré sa varilo s alkoholom (rôzne omáčky, napríklad), aj deťom. Alkohol sa vyparí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (20.1.2010, 12:20) |
Marti a ten pekac mam aj nejako vymastit? mam taky smaltovany, este po babicke Pytam sa len preto, ze pred par rokmi, ked moja maminka piekla chlebik v tom istom pekaci, nedal sa vybrat a vylamovali sme ho po kuskoch.... ci mam dat papier na pecenie?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (20.1.2010, 16:54) |
Zuzka ,ja som piekla v hlinenom (vo vnutri je glazura) ničim nevymazavam a nikdy sa mi neprilepí.Neviem aky maš ty z vnutra.. ale s papierom ja nemam dobre skusenosti,lepí sa na chlieb.Ja by som asi trošku pomučila pekač a malo by to byt ok. Dufam ,ze bude chutit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica T. (zlatúšik) ID 5950, mimibazar.sk/zlatusik (16.1.2010, 17:16) |
vyzerá fantasticky. Len sa do neho zahryznúť. Vyskúšam, len nemám doma pivo, mužík všetko vypil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (16.1.2010, 18:23) |
Treba mužičkovi trošku odliat,určite mu bude chutit aj pivo v chlebe  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zlatica T. (zlatúšik) ID 5950, mimibazar.sk/zlatusik (upravené 20.1.2010, 11:47) |
Práve som ho upiekla ... ešte nie je rozkrojený, tak neviem ako vyzerá vnútri, ale na pohľad nie je taký krásny ako tvoj. Sa mi zdá, že nie je taký vysoký a tipujem, že ani také dierky krásne veľké nebude mať ako má tvoj. Čo som spravila zle? Môže byť, že mi tak veľmi nenakysol, lebo v noci máme v kuchyni 18-19 st.? Alebo malo byť cesto redšie? Toto je môj pokus http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22452 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
enka81 e. (enka81) ID 76895 (16.1.2010, 11:01) |
skusila som ho a je fantasticky, piekla som ho sice v klasickom pekaci s pokrievkou, ale myslim, ze mu to vobec neubralo na kvalite. Urcite ho budem robit castejsie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (16.1.2010, 18:22) |
Dakujem enka,mam radost ze vam chutí..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (12.1.2010, 8:44) |
Vyzerá božsky, len zahryznúť do neho moja švagriná tiež robí s podobným postupom kysnutia, no, budem musieť vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (11.1.2010, 21:42) |
Krásny chlebík síce zdĺhavá príprava ale nepochybujem o tom že sa oplatí s tým pohrať už len kvôli chrumkavej kôrke Ozaj a v čom to pečieš vyzerá to ako rímsky hrniec... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (12.1.2010, 8:10) |
Dakujem Andrejka, je to časovo naročnejšie ale ako si povedala oplatí sa počkat a vlastne cez noc je to jedno a potom to uz ide raz-dva..najtažšie na tom je odolat ked je uz chlebik upečený a horuci..treba odist na hodinu von Piekla som to v rimskom hrnci lebo iba ten mam s pokrievkou a zdalo sa mi to vhodnejšie ako plechove pekače..a super..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (11.1.2010, 21:29) |
uz sem asi nebudem chodit vecer kukam na ten chlebik a predstavujem si ho s olivovym olejom+cesnak no da sa tu nejak krotit? uz mi vrta v hlave, ze ho dam spravit.. ale ako sa poznam.. polnoc-neplnoc, urcite by som sa do toho pustila tak niekedy cez tyzden vyskusam s tou mineralkou alebo iba s vodou.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (12.1.2010, 8:05) |
ja tu tiež po večeroch slintam a tlačím jeden receptik za druhym lebo všetko sa mi zda super chutne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (11.1.2010, 17:19) |
Martuska,chlebik vyzera paradne,ako z origos pekarne ..juj,a chrumkava korka,to je to najlepsie pri najblizsej peciacej prilezitosti urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (11.1.2010, 19:50) |
Matka,dakujem za kompliment.. budem sa tešit ,ked vyskušaš..papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (11.1.2010, 16:54) |
fuuha.. tak ten vyzera priamo na spapanie.. chcela som napisat na zozratie Myslis, ze by sa dal spravit aj z grahamovej muky? a teoreticky namiesto piva dat iba mineralku? ak by hej.. tak urcite vyskuam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (11.1.2010, 17:15) |
Žanetka,ja som tiez muku miešala s celozrnnou,to by bolo v pohode a s tou mineralkou som ešte neskušala ale kludne pivo vynechaj a mozeš dat len vodu.Vyskušaj a daj vediet ..aby sme vedeli..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (11.1.2010, 16:32) |
vyzerá geniálne tento chlebíček - veľmi sa ti podaril Egreška hádam ho aj vyskúšam...môj najviac zo všetkého zbožňuje takéto chrumkavé chlebíky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (11.1.2010, 17:17) |
Dakujem Evička, určite vam bude chutit,fakt je exkluzivne vypečený  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.1.2010, 16:00) |
ja som ešte nevyskúšala tento Tvoj pre začiatočníkov Martuška a už tu je ďalší na - no neskutočne dobre vyzerá si fakt šikuľka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (11.1.2010, 17:19) |
No Matka,je čas aby si uz nebola len začiatočnička ,čo sa tyka chlebikov,lebo je tu fakt veeela dobrych receptikov na pečivko..tak do toho!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea A. (tigríci) ID 21212, mimibazar.sk/tigrici (11.1.2010, 14:19) |
Mňááám, vyzerá fantasticky. ...hneď by som da do neho pustila ...ešte som chlebík doma nepiekla, tak je asi najvyšší čas to vyskúšať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (11.1.2010, 14:28) |
Adka,to by si mi urobila radost keby si vyskušala ako prvy tento..určite neobanuješ,je jednoduchy a vyborný..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |