Marika S. (finka) ID 64179 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 424 návštěvníkov)
♥ HARUĽA (zemiakové placky) - recept po prababičke ♥
[ recept č. 22079 zo dňa 8.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Milé kucháročky... Pre tie, ktoré ste nevedeli, čo je to tá HARUĽA, pridávam recept na našu rodinnú. A že je to lahôdka k zakusnutiu netreba dva krát hovoriť :-) Pre 4 osoby potrebujeme - 8-10 zemiakov (podľa veľkosti), 2 vajíčka, majoránku, koľko zemiakov, toľko strúčikov cesnaku, korenie, soľ, vegetu, papriku, 2PL hl.múky, masť a olej.
POSTUP PRÍPRAVY
...v postupe :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Z tohto množstva som použila 8 zemiačkov, z ostatných som Miškovi robila kašu...
Bude to množstvo pre 4 osoby. |
|
Na jemno si postrúhame...ako keď strúhame mrkvu, alebo zemiaky na halušky... |
|
2 vajcia - celé - šups tam s nimi... |
|
Lyžička soli... Nebojte sa dať ozaj lyžičku, zemiaky veľa soli napijú... |
|
Za kopcovitú lyžicu majoránky... |
|
Podľa chuti vegety - Podravky...ja dávam na špičku lyžičky. |
|
Korenia podľa chuti...ja dávam pol kávovej lyžičky. |
|
Na špičku lyžičky červenej papriky. Výborná je aj štiplavá, ale ja dávam sladkú, pretože z placiek zobká aj Miško... |
|
Strúčikov cesnaku toľko, koľko zemiakov... |
|
Ja 3/4 pretláčam a 1/4 posekám nožom, lebo to tak máme v recepte a chutí nám to. |
|
Nakoniec pridáme 2PL hladkej múky. Rukou premiešame...jeden prst oblizneme, ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak...:-) |
|
Na panvicu dáme 1:1 masť a olej...tak to má tú správnu "dedinskú" chuť... týmto nechcem uraziť nikoho z dediny - práve naopak. Nie je nad recepty starých materí. |
|
A opekáme na stredne silnom ohni.
Keď robíte haruľu prvý krát a nemáte osvedčené množstvo soli "v oku" opečte si na panvici iba jednu haruľu a ochutnajte...ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak do cesta...:-) tak isto, ako sme postupovali pri koštovke cesta. |
|
Opekáme z oboch strán do zlatista...
Placky dávkujem na panvicu klasickou polievkovou lyžicou, na jednu haruľu stačí jedna kopcovitá lyžica, ktorou masu pekne rozotriem po panvici na hrúbku cca 4mm...ale záleží na Vás, aké máte radi. |
|
Ukladáme do hrnca na servítky, aby prebytočný tuk odtiekol...a papáme :-) |
|
Počas opekania sa v miske s masou vytvorí takáto hnedá vodička.
Je to zo zemiakov, ktoré pustili šťavu... Ja ju lyžičkou vylievam, inak je cesto veľmi riedke a pokiaľ by ste pridali múku na zhustenie, už by boli tvrdšie, chrumkavejšie... |
|
Nestihla som nafotiť náš spôsob servírovania, tak iba popíšem..
My si na každú haruľu dávame lyžičku kyslej smotany, rozotrieme po povrchu.
Jeme rukami, zrolujeme si ju ako palacinku a papkáme. Zapíjame zakysankou.
Ale výborné sú aj samostatne. Taktiež sú fantastické aj o 3dni. Dajú sa jesť za studena, aj za tepla, na raňajky, obed aj večeru... :-)
Dobrú chuť ! |
|
fotečka pre inšpiráciu z internetu... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 129 (zobrazuje sa 61-80) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |
| zuzana v. (tutula82) ID 37316, mimibazar.sk/tutula82 (31.10.2011, 10:01) |
Tak tieto placky sú fantastickéééééé,ˇveľmi pekne ďakujem za tento recept. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (19.11.2011, 11:50) |
Zuzka, ďakujem, veľmi sa teším |
ODPOVEDAŤ |
henrieta m. (henitka) ID 102543 (28.10.2011, 17:33) |
sú fakt skvelé,u nás sa volajú točne.ja som do nich pridala ešte petržlenovú vňaťku a drvenú rascu a boli presne také,ako robievala mamina. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (19.11.2011, 11:49) |
super, ďakujem za inšpiráciu |
ODPOVEDAŤ |
Silvia Z. (silunka) ID 82925 (18.10.2011, 12:10) |
Iba sa chcem spýtať, prababička už používala vegetu? Inak mám placky veľmi rada, ale bez vegety. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (20.10.2011, 11:55) |
mne robí babička vlastnú už roky rokúce a na ňu máme tiež recept z rodinnej kuchárky zelenina (cibuľa, cesnak, mrkva, zeler, petržlen a vňate) sa suší na kamnách a potom sa melie so soľou... Ale keď sa minie, tak je aj kupovaná po ruke, lebo ja na to veľmi nemám čas... |
ODPOVEDAŤ |
Daša G. (deisinka) ID 189311 (18.10.2011, 11:43) |
vynikajúce placky ako od maminky vďaka za super recept |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (19.11.2011, 11:50) |
Daši, ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Anna B. (eternity1111) ID 96496 (13.10.2011, 14:50) |
vynikajúúúúca, určite odporúčam každému. Práve som pár kusov vypražila manželovi a nevie sa ich dojesť ))Apropo, tuná na MMB sú najlepšie recepty |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (19.11.2011, 11:51) |
Anka, som rada, že pochutili To veru áno, MMB recepty sú lepšie ako listovať v kuchárskej knihe |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana Č. (AďaDeni) ID 7541, mimibazar.sk/adadeni (24.9.2011, 13:08) |
aj my to voláme baba, robili sme aj na suchej, ale titánovej panvici, aby sa nepripiekla, tiež tento recept, to pre tých, čo diétujú a v tomto období dávame k zemiakom aj cuketu, potom je taká "ľahšia" a chutí fantasticky |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (26.9.2011, 7:47) |
ďakujem za tip |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (17.9.2011, 17:31) |
|
ODPOVEDAŤ |
Miroslav M. (mirmas) ID 173982 (11.9.2011, 16:27) |
vynikajúce , pridal som zopár celých zrniek kmínu |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (17.9.2011, 8:50) |
super, teším sa |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (5.9.2011, 20:12) |
|
ODPOVEDAŤ |
| MAJA B. (barny) ID 2295 (2.9.2011, 12:11) |
aj ja takto robievam su fantasticke |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (3.9.2011, 19:45) |
veru áno |
ODPOVEDAŤ |
beata s. (kristina82) ID 47078 (21.8.2011, 8:38) |
ja ich robim bez muky, pridavam ovsene vlocky a tiež nepouživam tolko oleja, iba trosicka |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (31.8.2011, 19:14) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Andrea S. (sneica) ID 211162 (18.8.2011, 20:26) |
vyborne |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (21.8.2011, 7:59) |
tak to ma teší |
ODPOVEDAŤ |
| Ivana Š. (ivusik) ID 886, mimibazar.sk/ivusik (19.7.2011, 17:18) |
u nás sú to podlesníky ale sú fantastické už som ich robila aj tak, že som nedala hladkú múku, ale strúhanku |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (20.7.2011, 15:25) |
Super, možno veru vyskúšam aj túto variantu |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (14.7.2011, 7:16) |
Ďakujem krásne |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (25.6.2011, 10:14) |
Mariš idem si na ne klik aby som ich nemusela hladat , a cez tyžden ich aj aj urobim |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (25.6.2011, 12:41) |
Mariš, neoľutuješ |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (21.7.2011, 11:58) |
|
ODPOVEDAŤ |
Lenka P. (lenka165) ID 164404 (22.6.2011, 15:51) |
zemiakové placky robím prvý krát a sú výbornééé |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (22.6.2011, 19:54) |
teším sa |
ODPOVEDAŤ |
| monika hubova (wakwomen) ID 3069, mimibazar.sk/wakwomen (4.6.2011, 18:20) |
Dakujem za recept..konecne placky ktore chutia ako tie,co robievala moja mama ked som bola mala-vyborne a chrumkave... |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (25.6.2011, 7:35) |
Monika, ďakujem Teším sa, že chutili |
ODPOVEDAŤ |
Oľga P. (Babinka42) ID 192465 (1.4.2011, 13:33) |
Tak u nás sú to nálesníky ale robia sa čiste z nastrúhaných zemiakov, jedného vajca, lyžice hladkej múky a soli. Nič iné do cesta nikdy nedávame a keď sa cesto pečie na plechu v rúre tak to je - točňa. Najlepšie jedlo ktoré chutí každému. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (3.4.2011, 19:25) |
|
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (26.3.2011, 17:12) |
|
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 129 (zobrazuje sa 61-80) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |