Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Iveta S. (yvett) ID 11052 |
 |
Oblasť: Senica |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 3.2.2007 |
Naposledy: 22.6.2021 16:37 |
Aktualizácia: 3.7.2011 20:07 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
Elišky - plnené medovníkové keksíky
[ recept č. 21003 zo dňa 7.12.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
18 Dkg mletého cukru, 2 polievkové lyžice medu, 2 celé vajíčka, 1 lyžica oleja, 1 zarovnaná kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 polievková lyžica korenín do medovníkov, 30 - 40 Dkg hladkej múky - T650.
Na plnku: cca 20 Dkg mletých orechov, práškový cukor a rum podľa chuti a pikantný džem.
Okrem toho tmavá a biela čokoláda, Cera.
POSTUP PRÍPRAVY
A prečo práve Elišky? Pretože tento receptík som získala už pred rokmi od jednej detskej lekárky, ktorá sa práve takto volala.
V mise si dobre vyšľaháme cukor, vajcia, med, olej, koreniny. Potom pridáme múku, v ktorej dobre rozmiešame sódu bikarbónu. Množstvo múky dávame podľa hustoty cesta. Cesto dôkladne vypracujeme a odložíme na chladné miesto - najlepšie na 12 až 24 hodín. Na doske rozvaľkáme pomerne na tenko - tenšie ako sme normálne zvyknuté pri medovníčkoch a vykrajujeme pravideľné tvary keksíkov - vždy jeden tvar do páru. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 C. Keksíky ničím nepotierame. Po upečení spájame plnkou: všetky suroviny na plnku len vymiešame. Džem použijeme pikantný - v mojom prípade to bol džem z černíc. Po zlepení keksíkov ich máčame v tmavej čokoláde, ktorú pripravíme obvyklým spôsobom a povrch zdobíme bielou čokoládou. Tieto keksíky, keď upečiete, tak sú pomerne tvrdé, ale akonáhle ich zlepíte plnkou a oblejete čokoládou, tak zmäknú a vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia. Až sa rozplývajú na jazyku. |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (23.11.2012, 20:09) |
Ivetka, ja ich už robím 5. krát a zakaždým 4 dávky. Všetci hovoria, že sú tie najlepšie medovníky, aké kedy jedli a tá plnka nemá chybu. Dávam slivkový lekvár. Sú všelijaké recepty na zliepané medovníky, ale na tieto sa nehrabú žiadne Ja ich síce neviem takto krásne ozdobiť, ale polovicu máčam do hnedej čoko a potom po stuhnutí druhú polovicu do bielej čoko a vyzerajú aj bez nejakej kreativity krásne. Posypujem ich kupovanými ozdôbkami. Sú fakt výborné a aj najlepšie medovníky na svete  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2012, 20:33) |
Tinka z toho mám veľkú radosť, ja som recept dostala od jednej detskej lekárky, ktorá sa volala Eliška, preto ten názov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (23.11.2012, 20:10) |
.....také 2-týždňové sú najlepšie - povedala sestra, u nás toľko nevydržia. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (6.6.2010, 0:03) |
Vyzerajú prekrááásne, a určite sú aj veľmi mňam...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2012, 20:34) |
Darinka sú ozaj dobré, skús niekedy vyskúšať, myslím si, že nebudeš sklamaná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (4.6.2010, 16:41) |
jejjjj, su super nadherne, nemam slov ,prečo ja take krasne neviem urobit , ale pokusim sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2012, 20:36) |
Marika veľmi pekne ďakujem, toho zdobenia sa netreba báť, namočia sa do čokolády, potom sa urobia čiary bielou čokoládou a špáradlom sa po nej prejde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (4.6.2010, 20:09) |
Marika práveže ja som na zdobenie poleno, preto mi vyhovuje táto metóda, že namočíš do jednej čokolády, druhou urobíš čiarky a špáradlom prechádzaš cez tú druhú a tým sa vytvárajú tie rôzne ornamenty, uvidíš, že keď vyskúšaš,tak zistíš, že toto zdobenie je naozaj jednoduché  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela M. (micha99) ID 70755 (3.6.2010, 19:17) |
koľko perníčkov vyjde prosím Vás z tejto jednej dávky? chystám sa na ne, vyzerajú veľmi chutne a sú krááásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (3.6.2010, 20:59) |
Júj, tak táto otázka ma teraz dostala , pečiem ich vždy len na vianoce a poviem úprimne, že som ich nikdy nespočítavala, ale je ich pomerne dosť, nakoľko sa cesto vaľká úplne na tenko, je dobré vykrajovať pravidelné tvary. Myslím si, že ak vyskúšaš, tak neobanuješ, vydržia veľmi dlho - teda ak sa ihneď nezjedia |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Michaela M. (micha99) ID 70755 (4.6.2010, 15:03) |
ivetka, nevadí, ja som sa pýtala len kvôli tomu, či nestačí z polovičnej dávky ale cesto z celej dávky už od včera večera odpočíva v chladničke, tak o chvíľu pôjdem na to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (4.6.2010, 20:07) |
Daj vedieť či sa páčili |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Michaela M. (micha99) ID 70755 (5.6.2010, 23:50) |
ivetka, perníčky sú perfektné ďakujem za receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.6.2010, 18:36) |
už som videla ako krásne sa ti vydarili, si šikulka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Liana R. (liaro) ID 62105 (6.1.2010, 22:24) |
Su nadherne!!! Ivetka, s dovolenim som sa nechala inspirovat.Zozali obrovsky uspech u vsetkych na .Ja som sice robila kavove linecke, ale make up je od teba.Vdakaaaaaaaaaaa este raz http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=636693 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (7.1.2010, 8:18) |
ďakujem a pozrela som sa aj ja na tvoje a veľmi sa ti vydarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Liana R. (liaro) ID 62105 (7.1.2010, 15:04) |
vdaka za pochvalu.To aj vdaka drahemu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína Š. (vililili) ID 91105 (6.1.2010, 19:39) |
Vyskúšala som tieto medovníčky "Elišky" a myslím, že sa mi celkom podarili . Aj keď na tom zdobení musím ešte popracovať . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (7.1.2010, 8:20) |
to som rada, že sa vydarili a to zdobenie je ozaj jednoduché, sú to len čiary bielou čokoládou, po ktorý sa prejde špáradlom s ostrým koncom |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alica M. (Figueras) ID 44744 (25.12.2009, 8:43) |
Piekla som ich prvýkrát,s perníčkami som sa doteraz veľmi "nekamarátila", ale tieto ma zaujali a neľutujem. Sú suprové , výborne sa pracuje s cestom, chuťovo perfektné, mäkké, len s tým zdobením mám problém..... Na tom, aby som sa dotiahla na Ivetkine majstrovské dielo, budem musieť pracovať roky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (25.12.2009, 20:35) |
Alicka som rada, že sa páčia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (13.12.2009, 14:42) |
Yvett..vypadajú úžasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2009, 21:34) |
Boženka ďakujem a aj chuťovo sú výborné |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Claudia Š. (claudinka) ID 46476 (11.12.2009, 15:56) |
Receptik vyzera velmi lakavo, ja som sa len chcela opytat, kedy pouzijem ceru, ktora je na konci receptu? Do plnky ju dam? A ten vrch to treba kupit nejaku specialnu bielu cokoladu, ci to je jedno, aku? A ako najlepsie obalit medovnicky cokoladou, aby nebola cela kuchyna od toho? Dakujem pekne za odpovede ) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2009, 21:33) |
cera sa pridáva do čokolády, ktorou som ich polievala, bielu čokoládu kupujem takúto v sáčiku - http://www.cukrarskepomocky.sk/images/produkt/th_Carla%20poleva%20tmava.jpg - dajú sa kúpiť rôzne druhy. A ako ich najlepšie obliať čokoládou? Ja som čokoládu s cerou rozpustila a jednotlivé keksíky celé namočila a pri vyťahovaní som si pomohla takou tenkou vidlicou, ktorú mám na napichovanie napríklad mäsa - má dlhšiu rúčku a išlo mi to jedna dve. Ešte na nezaschnutú som urobila špirály a vlnky a špáradlom som potom prechádzala po bielej čokoláde a tým sa vytvorili tvary  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (13.12.2009, 14:09) |
zlatko ak mozem odpoviem ti tu ceru si daj do tej cokoladky tmavej taky pasik..a netreba specialnu normalne bielu..ak chces obaluj tak :bud stetcom alebo vziat do ruky a namocit ten vrch a polozit na ten igelit alebo na co chces ty..tak nech sa dari..ja ich urcite budem robit..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2009, 21:25) |
Dadka veľmi pekne ďakujem za odpoveď, k počítaču som sa dostala až teraz  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.12.2009, 20:16) |
Iveka krásne ich máš - ako vyšívané  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.12.2009, 7:40) |
Maťka ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (8.12.2009, 14:30) |
Ivetka, tiež pečiem na Vianoce perníčky, ktoré zlepujem džemom, namáčam v čokoláde a zdobím polevou, ale tento rok skúsim podľa tohto receptu. Ďakujem, určite Ti dám potom vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.12.2009, 20:10) |
uvidíš, že sa nesklameš, ozaj je to rokmi overený recept a zatiaľ všetci čo ochutnali boli spokojní, tá pani doktorka od ktorej to mám bola zdatná kuchárka a okrem toho mala za susedu jednu šikovnú žienku, ktorá sa pečením medovníčkov živila - od nej brala inšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina R. (MR.13) ID 7284 (8.12.2009, 11:27) |
Tieto Elišky som začala piecť od Ivetky asi pred dvoma rokmi a môžem ich len a len odporúčať. Ešte pečiem aj Ivetkine medovníčky z Turčianskej záhradky a lepších medovníčkov niet, prisahám !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Skúste, sú fantastickééé.... Ivetka, krásne Vianoce a aj po dvoch rokoch Vám ďakujem za skvelé recepty Maťa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.12.2009, 13:02) |
Martinka, aspoň teraz viem, ktorá to tá Martinka bola a môžem si vás znovu zaradiť do posielania receptíkov, aj ja Vám prajem krásne vianoce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
barbara k. (ziena) ID 92151 (8.12.2009, 11:23) |
ozaj krásne .. len prosím ťa ako si ich tak krásne vyzdobila to nie je v popise .. môžeš napísať? dík .. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.12.2009, 13:01) |
áno, presne tak, ako písala Janik - keďže máme len jeden fotoaparát v rodine a stále ho má pri sebe partner - je vášnivý veteránista tatrovák, tak zvyčajne môzem fotiť už len hotový produkt a nie postup, inak ďakujem za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (8.12.2009, 12:09) |
predpokladam,ze je to na nestuhnutu tmavu polevu urobena napr.spiralka bielou polevou a sparatkom alebo spajlou potiahnute do vzoru. neviem,ci si to vies predstavit,najlepsie asi podla obrazkoveho postupu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (8.12.2009, 10:53) |
su prekrasne....a urcite nemenej chutne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.12.2009, 10:58) |
ozaj sú výborné, vydržia veľmi dlho mäkké  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (8.12.2009, 10:50) |
Nádherne nazdobené keksíky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.12.2009, 10:57) |
ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (8.12.2009, 9:01) |
Ivetka, krásne si ich vyzdobila s tou čokoládkou a isto sú i chutné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.12.2009, 10:57) |
ďakujem a sú ozaj výborné - rokmi overené |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (8.12.2009, 8:50) |
super..su tam orechy a tie ja milujem receptik si ukladam..dakujem..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.12.2009, 10:56) |
vyskúšaj a uvidíš, že neobanuješ , kolegyňa ich teraz piekla k Mikulášu a vraví, že sa všetkým veľmi páčili |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |