Gabriela M. (Gabika M.) ID 3653 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)
Medovníčky (zaručene mäkké po upečení) - pre Miu z D. :-)
[ recept č. 20760 zo dňa 1.12.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
560 g hl. múky T650 (preosiatej), 280 g práškového cukru, 4 polievkové lyžice medu, 4 vajíčka, 1 polievková lyžica sódy bikarbóny. Nejde tam žiadne perníkové korenie - ževraj by niektoré deti mohli byť alergické. Ale kto chce, trošku škorice alebo perníkového korenia môže dať - ale aj bez toho sú naozaj chutné. (Tento recept mala na Bábätku pred pár rokmi Sylvia Bodláková - a odkedy som ho vyskúšala, robím už len tieto medovníčky - a nielen na Vianoce, moje deti ich majú veľmi radi - a keď ešte použijeme formičku mackov, vyjedia ich raz-dva). Niekedy dávam časť múky grahamovej - aj s tou sú chutné. A hladkú múku použijem hocijakú, akú práve mám, aj výberovú. Neviem, aká je výhoda tej T650.
POSTUP PRÍPRAVY
Všetko dobre vymiešame. Necháme 12 hodín postáť v umelohmotnej nádobe (napr. z rána do večera alebo naopak). 3-4 krát premiesime. Pred premiesením posypeme trochou hladkej múky (tým sa množstvo múky v ceste zväčší, a teda sa netreba báť toho množstva sódy bikarbóny). Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme medovníčky a ukladáme na vymastený plech (alebo na papier na pečenie). Potrieme vyšľahaným žĺtkom (alebo celým vajíčkom). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 8 min. Čas pečenia závisí od veľkosti medovníkov. Je to výborná desiata či olovrant aj počas roka. Zatvorené v plechovej nádobe vydržia asi 6-7 dní.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Všetko zamiešať, vaľkať a capkať a vykrajovať a posýpať múkou - takto sa vydržíme hrajkať dlho, preto budú potom také dobré! |
![]() |
Pridáme trošku sústredenia a trpezlivosti... |
![]() |
...a výsledok bude sladký. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (13.1.2010, 6:22) |
T 650 obsahuje viac lepku.To je tá zložka múky, čo drží cesto pokope a škodí celiaktikom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Nina M. (orchidka) ID 23659 (21.12.2009, 8:37) |
Naozaj su super, a tu je este niekolko dalsich dobrych receptov od Silvie \r\n http://www.dobrenapady.info/recipes.php |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (20.12.2009, 22:47) |
veľmi lahodné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína S. (kristinast) ID 22409, mimibazar.sk/slivkovci (19.12.2009, 14:31) |
tie medovnicky su super. Akurat som ich dopiekla. Jedine co som spravila bolo, ze som dala viac muky aby sa to tak nelepilo a nemala som tolko casu, ze 12 hodin by stali, tak po dvoch hodinach som ich spravila, na vrch som dala vlassky orech a su perfektne. Moj maly ich zjedol miesto hlavneho jedla hned par kusov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Gabriela M. (Gabika M.) ID 3653 (13.1.2010, 0:32) |
Presne tak - aj ja niekedy nestiham a nestoja 12 hod... Myslím, že to neublíži. A moje deti sa tiež medovníkov nevedia dojesť. Tak ich robíme na Vianoce, Veľkú noc, cez letné prázdniny a tak dokola ... A ešte bábovka - po tej sa len tak zapráši. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Milica L. (Mia z D.) ID 5607, mimibazar.sk/miazd (8.12.2009, 21:54) |
Gabika, piekli sme s detmi, vydarili sa a chutia!!!!!!!!!!!!!!!! Dakujem!!! A ivanka pomocnicka na fotke, to bolo uz davnjesie, ze???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lenka S. (1Leni) ID 67070 (2.12.2009, 10:36) |
pomocnicka zlatucka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |