Adriana S. (adrika280) ID 34442 |
 |
Oblasť: ANGLICKO |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 3.2.2008 |
Naposledy: 29.7.2018 9:04 |
Aktualizácia: 27.3.2011 14:50 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 35 návštěvníkov)
Bodkovany korpus
[ recept č. 19839 zo dňa 8.11.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Svetle cesto: 125 g Palmarinu, 1/2 pohara cukru (krupica), 1 a 1/2 pohara polohrubej muky
Tmave cesto: 1/2 pohara kyslej smotany 18%-tnej ( ja som davala creme fraiche), 2PL jahodoveho dzemu (kopcovite), 1/2 KL soda BB, 1 PL kakaa (kopcovitu), 2 vajicka
POSTUP PRÍPRAVY
K mramorovemu korpusu, ktory sa tu na MMB tesi velkej popularite, pridavam recept na bodkovany korpus. Mimochodm recept na mramorovy korpus mam cca 20 rokov poznaceny ako ako recept na babovku. Mna vsak predtym nikdy nenapadlo pouzit ho ako korpus na tortu. No, pravdou je aj to, ze ja nejako moc torty nepekavam:). Mozno dve, tri za rok. Asi by som sa mala polepsit. No, ale spat k tomu bodkovanemu korpusu. Podla mna, tym, ze je takej hutnejsej konzistenicie sa hodi aj pod tazsie torty( myslim tym, kde ide viac kremu, plnky). Chutovo je vyborny a vzhladovo zaujimavy. Jeho priprava nie je narocna a ten vysledny efekt skutocne stoji zato.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
najprv si pripravime svetle cesto:
na miernom ohni rozpustime tuk, pridame cukor a za staleho miesania ho rozpustime v teplom tuku
![]()
do mierne vychladenho tuku pridame muku a vypracujeme hladke cesto
![]()
vypracujeme cesto, zabalime do potravinarskej folie a odlozime do mraznicky cca 20 minut . Cesto ma byt dobre tuhe, aby sa nam potom dobre struhalo
![]()
ked uz svetle cesto je dobre stuhnute, v miske si rozslahame mixerom vajicka, dzem, smotanu (dajte kopcovite PL smotany aj dzemu). Nech vas nemylia vajicka na tomto fote. Skutocne tam idu iba dve vajcia. (foto som pouzila z minuleho pecenia a tam som sa asi pomylila alebo boli prilis male vajicka, uz si nepamatam presne a bol aj korpus o dost vyssi)
![]()
pridame kakao zmesane so sodou bicarbonou a este preslahame (pouzila som mixer)
![]()
do kakaovej masy nastruhame svetle cesto . Struhame na velkych ockach (ako jablka)
![]()
opatrne zamiesame, ale uz len rucne. Masu vylejeme do tortovej formy s priemerom 26 alebo 24 cm, pecieme pri 180 stupnoch priblizne 30 minut. Dno tortovej formy som vylozila papierom na pecenie, boky som nemastila.
Este perlicka na zaver: vraj, ked sa pecie tortovy korpus, tak hned po upeceni ho treba spustit asi zo 60 cm vysky na zem a nechat ho vychladit v tortovej forme. Vraj sa korpus "neprepadne" a piskota ostane pekne rovna. No, ja som nepustala na zem, ale na linke som mala dosku na valkanie cesta. Toto nie je z mojej hlavy, ale som to kdesi citala.
PS: Panecku, len nepustajte upeceny korpus dole hlavou, lebo to by ste ho asi potom tazko jedli:)
![]()
tu je uz upeceny. Toto je korpus z dvoch vajec upeceny v tortovej forme s priemerom 24 cm. Pri torte lienka je zo styroch vajec a bol aj o dost vyssi
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (2.7.2015, 8:16) |
toto skúsim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (2.7.2015, 5:59) |
paráda,urobím...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
valeria h. (valikah) ID 177557 (27.2.2011, 18:02) |
zaujímavé, mňa by to asi nenapadlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (3.3.2011, 19:24) |
Valika ani mna nenapadlo Len som videla, skusila a zapacilo sa i to , tak to s radostou posuvam dalej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna M. (iluzionistka) ID 122790 (15.2.2011, 20:30) |
Dobrý den. Ráda bych udělala dort s bodkovaným korpusem. Myslíte, že by se dovnitř hodila pařížská šlehačka, tvarohová náplň a banány? Jak tak zhruba ten korpus chutná? Je to hodně jiné než klasické piškotové těsto? Děkuju za odpověď  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (16.2.2011, 20:10) |
Anka je to hutnejsi korpus ako korpus z piskoty. Je to popisane aj v obrazkovom postupe. Tu parizsku slahacku skor navrch a ten tvarohovy krem by mohol ist kludne medzi korpus. Dufam, ze som pomohla.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (11.11.2009, 19:06) |
no segro , ja som ešte nestihla vyskúšať tú lienkovú tortu ako som sľúbila a ty si ju už druhý krát stihla korpus vyzerá suprovo a tie bodky vyniknú zakaždým ináč asi ako aj pri mramorovej ide o také prekvapko až pri krájaní  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (11.11.2009, 22:38) |
Piekla som uz druhykrat lebo som nebola spokojna s tymi bodkami a aj preto lebo je to fakt velmi dobrucke. Take vychladene z chladnicky a to ovocne zele chuti vynikajuco  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (10.11.2009, 19:01) |
adrika, toto MUSIM vyskusat je to ohromne jaaaj, taketo netradicne a pritom jednoduche recepty milujem , dakujem za inspiraciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (11.11.2009, 22:36) |
Julka, dufam, ze bude chutit. Ja som niesla kostovku k mojej kolegyni a oni mali navstevu, tak len oci pucili Okostovali a chvalili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana C. (janica251) ID 82644 (9.11.2009, 21:15) |
vyzerá super určite vyskúšam a ďakujem za skvelý postup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana K. (januscha23) ID 104163 (8.11.2009, 22:48) |
Adrika, skvely recept, urcite vyskusam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.11.2009, 23:39) |
Janka, budem sa tesit, ked vyskusas. Je iny ako klasicky korpus. Je taky tuhsi, ale nie je suchy. Daj potom vediet, ci aj vam chutil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (8.11.2009, 20:32) |
akurat som rozmyslala ze aky korpus by som nabuduce vyskusala nech nerobim stale ten isty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.11.2009, 23:37) |
Ked vyskusas, daj vediet, ci aj vam chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (9.11.2009, 8:07) |
nooooo najblizsia prilezitost je 11.11 a potom 24.11  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (10.11.2009, 18:51) |
No vidis, tak prilezitosti vyskusat je az, az  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (8.11.2009, 19:58) |
Ahojky, už som si tento korpus všimla pri tvojej torte lienke, je veľmi efektný!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.11.2009, 23:36) |
Ano Anka, tam som ho pouzila. Opat som piekla tuto tortu lebo som nebola spokojna s bodkami (neboli dostatocne tmave) Nahodila som recept na korpus zvlast lebo podla mojej skromnej mienky si zasluzi pozornost. Nam velmi chuti. Je taky iny ako klasicky tortovy korpus  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (8.11.2009, 19:54) |
supr..vyskusam.. ..ale nenapisala si idu tam vlastne vajicka?pises do tmaveho cesta ale ja tam vidim viac ako dve tak kolko? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.11.2009, 23:33) |
Dadka, ano, iba dve vajicka. Robila som v minule tento korpus pod tortu lienka a tam som sa asi pomylila, alebo boli mensie, uz nepamatam. V minule bol korpus vyssi. Ten dnesny je skutocne iba z dvoch vajec a piekla som ho v tortovej forme 24 cm. Povodne v recepte pise tortovu formu 26 cm. Aspon vidno, ze kludne 2-4 vajicka mozno pouzit, podla toho aky vysoky chces ten korpus.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (8.11.2009, 19:18) |
Adrika,super,ze si sa o tento recept podelila. Co sa tyka toho splasnutia torty,citala som tu na MMB radila nejaka cukrarka hned po upeceni vrch posypat hladkou mukou a ze nesplasne. Neviem,ja som este neskusala.Torty nepeciem,kto by sa s tym tlacil,zatial niet komu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.11.2009, 23:26) |
No Lubka, tak uz sa pomaly pripravuj, ved malicky rastie ako z vody  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.11.2009, 18:42) |
- teda Adrika - to je skvelý receptík - keď budem piecť najbližšie - tak ho určite vyskúšam - vyzerá fakt skvele  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.11.2009, 23:25) |
Matka, dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (8.11.2009, 18:08) |
Adi, oceňujem tento vizuálne naozaj zaujímavý koláčik a tú perličku na záver, čo radíš, že koláčik treba pustiť zo 60cm výšky som neplánovane vyskúšala aj ja keď som ešte chodila na strednú školu piekla som svoju prvú štólu v živote - bol to obrovský bochník kysnutého cesta, ktorý som po upečení chcela preložiť z plechu na podnos, ktorý mi však spod nešikovných rúk ušiel a milá štóla letela voľným pádom na zem podarilo sa mi ju zachytiť asi 10cm nad zemou bola síce trochu spľasnutá, ale chutila aj tak báječne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.11.2009, 23:24) |
Evicka dakujem Podobnu prihodu ako opisujes mam aj ja s mojou mamkou. Na jedny Vianoce chcela mamka presunut upeceny ananasovy kolacik zo stola na plech a odniest ho schladit na balkon. No nemala take stastie ako ty. Ten nas, totiz pristal plnkou na cerstvo vytepovanom koberci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (8.11.2009, 17:52) |
zaujimave to by ma ani vo sne nenapadlo, ze aj bodkovane cesto sa da ukuchtit a pritom je to jednoduche  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.11.2009, 23:20) |
Lucka aj ja casto zasnem, co vsetko sa este da v kulinarstve vymysliet. Tot uverejneny Martuskin kysnuty kvet. Jednoduche a efektne, take ja zboznujem. Mas pravdu, vobec to nie je narocne na pripravu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |