Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 122 návštěvníkov)
Kanadské šišky bez vysmážania
[ recept č. 19412 zo dňa 29.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto : * 600g múky /300g hl+300g pol/ * 50g kr.cukor * 2 žĺtky * 2 PL rum * kora z 1 citróna * 1 kocka droždia * 60g rozpustené maslo * 350 ml mlieko * štipka soli * .......... Poleva : * 1 pohár kr.cukor * 2 PL maslo * 1/2 pohára mlieko * 1 1/2 pohára pr.cukor * štipka soli * 1 PL šťava z citróna -alebo rumu *
POSTUP PRÍPRAVY
- no a dnes sme si urobili niečo sladkého, ....... Inšpirovala som sa receptom z Knihy receptov zo života trošku upravila/ a u nás asi najobľúbenejší - a tá poleva, hmmmmm.... mňam . No a jasne, že sa dajú normálne vysmažiť aj na oleji - ale i takto na plechu
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
na začiatok : - robila som z polovičnej dávky - lebo nám to stačí - tak nech vás tie vyfotené množstvá nemýlia - údaje budem uvádzať ako pri celej dávke................ Takže: - z mlieka trošky cukru a droždia urobíme kvások
- vykysnutý kvások prilejeme medzi ostatné ingrediencie určené na cesto
- vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť
- vykysnuté
- na pracovnej doske si cestíčko ešte pár krát prehnetieme , vyvaľkáme na caa 0,5 -0,7 cm a vykrajujeme pohárikom kolieska, do kolieska urobíme dierku /ja nemám nič iné čím by som tú dierku vykrojila - tak som použila kovovú trubičku na šamronky, kým som nemala ani tú , použila som koniec varešky a urobila dierku, ktorú som natiahla/
- poukladáme na papier na pečenie / z celej dávky výjdu 2 takéto plechy/ a necháme podkysnúť ešte ale 20-30 min
- šišky necháme podkysnúť a potom sa možeme rozhodnúť, či si ich vysmažíme, alebo upečieme . ............................... ja som ich tentokrát piekla : - podkysnuté upečieme pri teplote 180 stupňov caa 15-20 min /sledujeme/ ... ja som piekla v teplovzduške pri teplote 160 stupňov
- upečené potrieme troškou masla , necháme vychladnúť, a kým sa nám chladia urobíme polevu
- na úplne stíšenom plameni rozpustíme spolu maslo, kr.cukor a mlieko, za stáleho miešania - keď sa nám to rozpustí - dáme preč z ohňa
- takto
- chvíľku si to nevšímame - nech to nemáme horúce a do vlažného primiešame pr.cukor a cit.šťavu - alebo rum, ja som dala cit.šťavu
- rozmiešame , nech tam nemáme hrudky, zatiaľ sa nám aj šišky ochladili a možeme ich obaliť v poleve
- šišku tam pacneme a pekne vyváľame zo všetkých strán
- a ukladáme na ten istý papier na pečenie, na ktorom sme ich upiekli - šupneme na balkón a necháme stuhnúť /ešte že je vonku zima - urýchli to čakanie :))/
a tu ich už máme v plnej nádhere / na tácke je polovičná dávka/
ešte iný pohľad ......... no a papkáme len tak alebo s džemíkom, my si na to ľúbime dať aj džemík. Nemusíte sa báť tej polevy, že by bola nejaká extra sladká lepka, ktorá Vám zalepí pusu. Tie chute sú výborne vyvážené spolu so šiškami. ..........
A ďalšia vec - receptík je úúúplne univerzálny - keď máte radšej šišky vysmážané - úplne kľudne - cestíčko mám odskúšané, - dokonca musím povedať, že vysmážané sú chrumkavejšie, nafúknutejšie, lepšie - lebo predsa vysmážané šišky sú asi najchutnejšie a osobne si myslím, že s pečenými na plechu sa ani porovnávať nedajú a lepšie si držia tú polevu.
Ale na druhej strane - tieto sú oveľa zdravšie - bez tuku, chuťou skor pripomínajú koláčik , tú polevu si státím trošku do seba nasajú a povrch akoby scukornatel - aby Vás to neprekvapilo - lebo predsa je to cukor, ale sú tiež výborné.
- takže už len je na Vás, či si zvolíte klasickú vynikajúcu formu vysmážanej šišky , alebo zdravšiu verziu - koláčovej šišky
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 46 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |
| Martina B. (Mata230110) ID 137548 (28.5.2010, 20:39) |
Dobrý deň, Maťka..zajtra sa ich chystám robiť a zaujímalo by ma, lebo chcem robiť polku v rúre a polku klasicky..tak keď ich budem vyprážať - tak aj tieto mám potrieť maslom, a keď vychladnú tak ich obalím v poleve a dám ich do rúry, alebo mám nechať nech poleva schladne vonku?..už sa na ne veľmi teším.. Ozaj veľmi chválim všetky Vaše receptíky..sú fantastické a perfektne urobený postup...ste veľmi šikovná |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (28.5.2010, 20:56) |
Ahoj Mati v prvom rade veľmi pekne ďakujem za pochvalu a k tým šiškám ... vysmážané sa ničím nepotierajú - iba vychladnuté omočia do tej pripravenej cukrovej polevy a necháš ich normálne na kuchynskej linke chvíľku postáť ..... masielkom a rumom potieram iba tie pečené nech sa vydaria a dúfam, že budú chutiť |
ODPOVEDAŤ |
Zofiniatko Z. (Zofiniatko) ID 56384 (23.4.2010, 9:52) |
waw idem na to!!! vyzerajú skrvelo! |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (23.4.2010, 15:48) |
Ďakujem - dúfam, že zachutia |
ODPOVEDAŤ |
| Estera Š. (esti7) ID 16522 (11.3.2010, 16:52) |
Mňam Maťulienka, môj jr. tu mňamká pri mne, že či spravíme??? No samozrejme, a čím skôr, asi tento víkend , plech máme, aj papier, čiže sme pripravení . Voľakedy som ich piekla, ale v panvici a v oleji. . Tieto vyzerajú úžasne, normálne teším...... |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.3.2010, 18:12) |
jeej Esti ahoooj - kde sa skrývaš ???? - som Ťa dávnučko nevidela - ale o to radšej vidííím .. juuj a tieto šišky sú také pre detičky - ja ich robím na oba sposoby, aby nám ľúto nebolo A ďakujeem, dúfam, že budú chutiť |
ODPOVEDAŤ |
| | | Estera Š. (esti7) ID 16522 (11.3.2010, 20:20) |
No Maťka, bola som tu, ale taká inkognito . Maťulka, myslíš aj na panvici aj na plechu? A ktoré sú lepšie? Tá poleva je úžasnááááá . Teším sa na ne, spravím dietkam radosť, aj . |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.3.2010, 20:28) |
aké sú lepšie ? - ja osobne, keďže ich nerobím príliš často /tak si myslím, že trošku vysmážaného neuškodí / - upredňostňujem klasika vysmážané - ale nemusíš sa báť, nepijú veľa tuku - a pre tých ktoré vysmážané nemajú radi, alebo nemožu odporúčam radšej upiecť Tak máš na výber - moje žabky tiež radšej vysmážané - i keď nepohrdnú i na plechu Je to neutrálne cestíčko |
ODPOVEDAŤ |
jana k. (januarka) ID 88689 (6.3.2010, 16:07) |
Maťka, oblízali sme si všetky prsty a to do slova poleva nestihla tuhnúť a už boli nájazdy dakujeme za další super recept |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (6.3.2010, 21:02) |
Ďakujem Janka - veľmi ma teší, že chutili |
ODPOVEDAŤ |
| Silvia D. (Silvia0) ID 17330 (22.2.2010, 20:55) |
Martinka dakujem za vyborny receptik , http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=667431 boli mnam |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.2.2010, 21:35) |
Ďakujem Silvika - teší ma, že chutilo |
ODPOVEDAŤ |
| Marta M. (marta1979) ID 104721 (upravené 23.2.2010, 18:44) |
Martinka robila som dnes šišky podľa tvojho receptu,sú výborné,polku som upiekla na plechu,zdravšia verzia premna,a druhú polovicu som vypražila.Nedávala som ale polevu,len som poprášila cukrom a nato sme si dali malinový džem,čo k tomu dodať,fantázia,vdaka |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (5.2.2010, 18:41) |
Ďakujeeem Martuška - veľmi ma teší, že ste si pochutili - u nás tieto šišky vedú tiež - tak som rada, že i u Vás mali úspech Ďakujeem |
ODPOVEDAŤ |
| gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (17.1.2010, 17:59) |
No tak už som ich urobila,samozrejme vysmážané...ale už budem pomaly no ale to je najmenej čo ma trápi...K tým šiškám len toľko-lepší recept som ešte nemala a keďže sú fašiangy,tak o týždeň urobím aj tie pečené s polevou,mňam mňam-ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (17.1.2010, 19:54) |
- jeemine - Ty si šikula - to som moooc rada, že Ti chutili, u nás sú ozaj najobľúbenejšie ......... No a k tým pečeným - aby si nebola sklamaná - ak si ich ešte nepiekla, lebo je to také iné /vyskúšala som viacero receptov nepečených šišiek, vrátila k svojemu univerzálnemu/ - ale zasa zdravšie a menej kalorické rozhodne - veď uvidíš keď to porovnáš, preto robím na dvojo i vysmažím i upečiem |
ODPOVEDAŤ |
| gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (17.1.2010, 15:22) |
Maťka ja sa skláňam pred Tebou,aká si Ty šikulka som nútená vypnuť PC...dnes som nechcela nič piecť,pretože ešte nejaké kilečká mám nazbierané od Vianoc ale tomuto neodolám ...ale rodina predsa nemusí trpieť kvôli mne!? Idem na to |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (17.1.2010, 16:05) |
Ďakujeeem moc Gabika za pochvalu - no kilečká z Vianoc mám i ja - rovné 4 a nechcú ísť dolu - tak ale jesť sa musí a keď tak, kúsoček možeš ochutnať, to určite neuškodí - tak už len je na Tebe ako si vyberieš či vysmažíš, alebo upečieš ... ako som písala nižšie do komentárov i do receptu, robím na oba sposoby, lebo moje baby majú radšej vysmažené |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (17.1.2010, 14:42) |
receptik , isto vyskušam ešte som nerobila v rure ,len vysmažene |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (17.1.2010, 16:02) |
Ďakujem Marika - to z tej rúry je niečo samozrejme iné - ako som napísala do receptu ten rozdiel, ale toto cesto je univerzálne, može sa robiť i tak i tak a hlavne odskúšané na oba sposoby ako komu vyhovuje a chutí ... ja ho robievam už na 2 krát, niečo vysmažím a niečo upečiem |
ODPOVEDAŤ |
Ľudmila H. (ludik3) ID 80421 (upravené 17.1.2010, 15:02) |
Martinka,dnes som sisky vyskusala,su super Pripominaju mi presne take ako predavaju v tescu alebo hypernove,len su ruzove alebo cokoladovou polevou poliate (donuts).Tak rozmyslam,ze niekedy vyskusam tieto iste,len ich polejem zafarbenou polevou na medovnicky. Ale vdaka za recept,fakt ovela zdravsi... |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (17.1.2010, 16:00) |
To som veľmi rada Ľudka - jasne, že sa dajú s polevou akú chceš, aj čokoládka može byť super o tom nepochybujem papa |
ODPOVEDAŤ |
| | Ľudmila H. (ludik3) ID 80421 (31.7.2010, 14:37) |
Martinka, konecne som vlozila foto nasich farebnych sisiek, este raz vdaka za recept |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.8.2010, 6:29) |
Ďakujem krásne sú strašne podarené veľmi ma teší |
ODPOVEDAŤ |
| andrea o. (hillary) ID 61659 (8.1.2010, 19:42) |
Maťka výborné šišky a hlavne skoro bez roboty, myslím tým to zdĺhavé praženie. No mojej mladšej dievke viac chutia tie vyprážané ale zjedla aj tieto(bude si vyberať nie?) Ďakujem http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=646256 |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.1.2010, 22:21) |
Ahoj Andrejka - vyskúšala si ?? - no moje baby majú tiež radšej normálne klasické vysmažené šišky - preto ich robievam na polovicu - pol vysmažím a pol upečiem / lebo to cestíčko je univerzálne/ , aby boli obe strany spokojné - som rada Andrejka, že Ti chutili |
ODPOVEDAŤ |
| marta s. (skalička) ID 51393 (29.11.2009, 22:18) |
Všetky tvoje recepty sú super |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (30.11.2009, 20:16) |
Veľmi pekne ďakujem za pochvalu Marti |
ODPOVEDAŤ |
| Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (7.11.2009, 10:28) |
jéééj, tieto pampúšiky vyzerajú úžasne! určite ich spravím najbližšie! |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (7.11.2009, 11:24) |
Vďaka za pochvalu Minii |
ODPOVEDAŤ |
| kristína s. (nigina) ID 32120 (6.11.2009, 13:54) |
Tie sú krásne ten tvoj manžel sa teda vedel oženiť No vážne, Maťka, ja ťa obdivujem, ako stále, stále vyrábaš nejaké úžasné papeny A pritom ani s postavou nemáš trampoty, asi ani energia ti nechýba... Si taký nezmar tisíc voltov? |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (upravené 6.11.2009, 22:07) |
Jooj ďakujem Ti veľmi pekne Kristínka - teda to je taký krásny komentárik .. som naozaj poctená - ja som rada, keď sa tie moje papeny niekomu zapáčia a ešte radšej keď aj chutí ... ale prosím Ťa veď Ty si taká skvelá šikovnica - vidíš - ja stále obdivujem Tvoje receptíky a o chlebíkoch ani nehovorím - to som ešte v živote neskúšala - apropo : - dnes som naschvál žiaden na víkend nekupovala a mám už v obľúbených ten Tvoj zemiakový - úplne ma dostal - takže zajtra na 100% už aj varím zemiačiky a potom sa pochválim ako to dopadlo ... až mám malú dušičku ako ho stvorím, lebo ako na potvoru sa mi ešte aj robot rozletel v ruke a metlička hnetacia mi preletela okolo hlavy / No a dnes som ešte robila aj tie Tvoje zlaté halušky - baby sa riadne zalizli na večeru - fotečku dám až zajtra, lebo mám ešte aj sa mi foťák vybil - naozaj bombastický receptík - s tými orechami to nemá chybu .... Kristínka a neboj - ja sa musím kontrolovať v papaní /nie úmyselne / ale moj žlčník to nezvláda - a moja energia ? - sú moje deti, ktoré ma od malička mallinkatého ani vyspať nenechali - - a tá mi tiež dochádza a potom odpadnem na sedačke a chrním |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (30.10.2009, 10:24) |
Martinka, ale si mi narobila chute |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (30.10.2009, 13:33) |
Ivetka ďakujem - u nás už je po nich - také čerstvé sú najlepšie - tak ich nerobím veľa , aby sme sa ich neobjedli |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta V. (ivetkaaaaaa) ID 42687, mimibazar.sk/ivetkaaaaaa (30.10.2009, 7:43) |
super napad na zajtrajsi obed.........vyzeraju uzasne |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (30.10.2009, 13:32) |
Vďaka Ivetka za pochvalu - tak snáď budú chutiť |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (29.10.2009, 23:15) |
Martinka, toto sa mi veľmi pozdáva, skúsim pre porovnanie ako budú chutiť. Nemáš prosím ťa ešte recept ako natiahnuť dni aspoň na trojnásobok? |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (30.10.2009, 13:31) |
Ďakujem Irenka - ja som skúšala tiež rozne recepty na šišky bez vysmážania - cestíčko mi chutí rovnako - akurát ja dávam do neho aj ten rum - tak sú hádam voňavejšie - na druhej strane - nie je vo vnútri džemík - dávam si ho navrch - tam mi chutí viacej - a čo sa týka receptíku - možem zaručiť - je odskúšané mnoho krát vysmážané klasicky - tak nám chutia najviac - hádam bude chutiť aj u Vás ..... A veru žiaden receptík na natiahnutie dňa veru nemám - ale uvažovala som o tom kohútovi z rozprávky o Mrázikovi, že si takého zaobstarám - aby mi tu kikiríkal na slniečko a predlžoval dníček |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína M. (katkam) ID 62614, mimibazar.sk/katkam (29.10.2009, 22:39) |
juj Maťka, ďakujem ,ja som ich jedla v Španielsku a odvtedy som ich nikde nevedela nájsť a sú fantastické , tak som taká rada, že teraz si ich môžem urobiť sama |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (29.10.2009, 23:03) |
Vďaka Katarínka - to ma teší, že sa Ti páčia - ale podľa mňa - to pravé "orechové" ako sa hovorí - sú vysmažené normálne klasicky na panvici - i keď toto je jedna tiež úžasná variácia bez roboty a s prihliadnutím na tukové vankúšiky |
ODPOVEDAŤ |
| Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (29.10.2009, 21:22) |
vyzerajú úžasne ...hneď by som si dala ....určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (29.10.2009, 21:24) |
Ďakujem moc Darinka - sú výborné - či ich vysmažíš - alebo takto zdravšie upečieš |
ODPOVEDAŤ |
| | | Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (6.11.2009, 12:32) |
Maťka,tak máme hotovo ..Trošku som si to zjednodušila,cesto mi pripravila pekárnička a robila som z polovičnej dávky,z celej by sa mi tam cesto nezmestilo.Drobec sa do toho pustil,ledva stačili chladnúť a už nehovorím o tom,že namočiť do polevy som ich nestihla ...Ďakujem za receptík ... |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Martina P. (Mata406) ID 48300 (6.11.2009, 18:20) |
Ahoj Darinka - ja tiež robievam iba z 1/2 dávky, lebo celá by bola pre nás veľa robila si vysmážané, alebo pečené ? ... inak škoda, že si nestihla tú polevu - lebo tá tomu dodá taký mňam šmrnc - ale hlavne, že chutili aj malinkému drobčekovi |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (7.11.2009, 10:04) |
Piekla som ich,ja vysmážanie teda nemusím ...niektoré som stihla omočiť v poleve,len malá ich papkala bez ... |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 46 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |