Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Lucia M. (lusy01) ID 68695 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Csikós tokány
[ recept č. 18988 zo dňa 17.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
200g slaniny, 800g bravč. stehna, cibula, kyslá smotana, č. korenie, č. paprika, 1 lyžica hl. múky, sol
POSTUP PRÍPRAVY
Na oleji opečieme nakrájanú cibulu a slaninu, pridáme na kocky nakrájané maso, okoreníme, osolíme, pridáme ml. č. papriku( tej možete dat viacej) a dusíme vo vlastnej štave. (podla potreby podlejeme vodou, asi do 1/2 masa. Ja to vždy podlievam, aby mi ostalo štavy do 1/2 masa.) Do makkého masa vlejeme kyslú smotanu vymiešanú s 1 lyžicou hl. múky, premiešame a necháme za stáleho miešania chvílu prehriat (2-3min.). Na tanier si dáme halušky a na každú porciu dáme do stredu masovú zmes.
Výborné, manžel sa toho nevie dojest. |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (10.1.2010, 8:33) |
ja som síce maďarka, ale o takomto jedle som zatiaľ nepočula, tak som si to vygooglila. Lucka to napísala úplne správne, našla som niekoľko desiatok receptov na maďarských stránkach, sú tam síce mierne odlišné varianty, ale základ je ten, ako je tu napísané, niektoré recepty ešte uvádzajú pridanie zelenej papriky a paradajok, resp. pretlaku, čiže v podstate je to perkelt, ale asi fakt tá slanina bude tá, ktorá z toho robí csikós tokáň. A ja by som sa nad tým nepozastavovala, že sa prelievajú vplyvy slovenskej a maďarskej kuchyne, kedysi sme predsa patrili do spoločného rak.-uh., to je fakt, nevyvrátiteľný, a prieniku zahraničných kuchýň sa tiež nikto nebráni, keď si pripravujeme pizzu, špagety, grécky šalát a pod., hlavne, že je to chutné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária S. (slobodka) ID 81076 (9.1.2010, 20:45) |
moj názor je taký že toto jedlo sa líši od paprikáša tým že je tam tá slanina /ja dávam oravsku,dobru masitu/čo dodáva inu chut.ja do toho dávam aj zelenu papriku a paradajky,niekto dáva aj hríby,a tiež smotana je podla chuti,kto chce dá si .ak jedlo robime pikantnejšie je to pravé chlapské jedlo ak menej korenime,je vhodné aj pre deti.halušky k tomu patria ale je to dobré aj s ryžou alebo cestovinamy |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia K. (silvuška) ID 10951, mimibazar.sk/silvuska (18.10.2009, 12:15) |
nám to varia v práci ako čikoš tokáň, tak je stále na tabličke v jedálni, a to som z Košíc!!, je to výýborné vôbec sa nepozastavujem nad názvom, hlavne, že je to jedlé a chutí to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia M. (lusy01) ID 68695 (18.10.2009, 12:09) |
Kristínka, Vám záleží na tom ako sa jedlo volá alebo vás viac zaujíma ako to chutí? Tento recept je od jedného madarského kuchára a vobec som sa nepozastavovala nad tým, aký to má názov a už vobec ma nenapadlo, si to prekladat. Pre mna bolo podstatné, že to všetkým chutilo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (18.10.2009, 23:18) |
Lucka, prosím, prepáčte mi, ak som sa Vás dotkla. Viete, nemyslela som nič zlé. Len ja to jedlo poznám od malička a prišiel mi hrozne čudný tento jeho názov. Práve tento týždeň som na SME čítala článok, nejakú polemiku o tom, že aká je slovenská kuchyňa a či vôbec existuje. Vraj Slováci aj tak varievali vždy len také že nejaké suché krumle+mlieko, alebo nejaké huby, čo si našli v lese a všeliaké mizerné jedlá.. a to menovite chudáci Slováci na Horniakoch (bolo vymenované). No iba na juhu Slovenska ľudia varili aj mäso.. a boli tam uvedené takéto názvy. Čiže ak sa i dnes v slovenskej kuchyni varí niečo mäsité, zákonite to nie je nič slovenské. Tak to ma vtedy dosť dožralo. No a toto jedlo je také univerzál, nemyslím, že to varia len Maďari, ale aj iné národy a nevolajú to takto (jedla som to na návšteve v jednej škótskej rodine). Lucka, dúfam, že si ma pochopila a nemusím podrobnejšie rozvádzať. Lucka, máš pravdu, podstatné je to, že to je chutné. Pre mňa to je a bude ale navždy bravčový paprikáš. Lucinka, ešte raz sorry a  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Lucia M. (lusy01) ID 68695 (19.10.2009, 8:17) |
Kristínka, nič sa nestalo. Mna len zaskočilo, že niekto sa pozastavuje nad názvom jedla. My sme maso na takýto sposob doma nerobievali, tak to bola pre mna novinka, takže som to pod iným názvom nepoznala a nepátrala som po skutočnom alebo aspon preloženom názve. Aj manžel, ked chce, aby som mu spravila toto maso, tak povie len maso na halušky..... Takže tak a naozaj sa nemusíte ospravedlnovat.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (17.10.2009, 20:06) |
Ja by som chcela vedieť, že prečo to má taký čudný názov? Veď to je bežný paprikáš, ktorý poznám odmalička. Dobrota to je, tiež to máme radi ale pozerám, že ste od Topoľčian... a musím si na to zobrať maďarský slovník. Som zistila, že csikós je pastier koní a tokány je druh maďarského perkeltu s hríbami.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Estera L. (saxinka) ID 14692 (17.10.2009, 22:41) |
Kristínka, ja si myslím, že Lucka tento recept dostala pod takýmto názvom,tak ho tu aj tak vložila nezdržiavala sa s prekladom ani ty si nenapísala , že si dala do sviečkovej Zlatú paprikovú pastu, ale Arany pastu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Estera L. (saxinka) ID 14692 (17.10.2009, 19:24) |
csikós , alebo csíkos ??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |