končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
OVOCIE |
Katarína B. (kava4) ID 47637 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | Lekvár z kôstkového ovocia[ recept č. 17727 zo dňa 7.9.2009 ] POTREBNÉ PRÍSADY Rozpočet na 4 fľaše po 450 g 1 kg ovocia 1 kg želírovacieho cukru 1/4 vanilkového struku 1/4 tyčinky škorice vcelku 3 klinčeky POSTUP PRÍPRAVY 1. Ovocie umyjeme, osušíme, odkôstkujeme a nakrájame na asi centimetrové kúsky. 2. Cukor a koreniny zmiešame s ovocím a prikryté necháme hodinu odpočívať, aby cukor vytiahol z ovocia čo najviac šťavy. Zmes môžeme nechať odstáť do nasledujúceho dňa. 3. Prevaríme pri miernej teplote za stáleho miešania. necháme 4 minúty mierne bublať. Vyberieme koreniace prísady. 4. Lekvár plníme do horúcich prepláchnutých fliaš a hneď uzatvárame sterilizovaným viečkom. Iný spôsob je nechať ho vychladnúť, kým sa napovrchu neutvorí kôrka a potom uzatvárať celofánovou fóliou (tú pred použitím namočíme do pálenky). Skladujeme na suchoma chladnom mieste, napr. v pivnici alebo v komôrke. P.S. Lekvár pred vypnutím ochutnajte a ešte prípadne dochuťťe - rôzne druhy ovocia sú nerovnako kyslé. Z kôstkového ovocia sa varením uvoľňuje aróma. Zároveň sa však stáva kyslejším a musí sa dosládzať. Výnimkou sú sladké čerešne, ktoré sú najlepšie čerstvé. Na lekvár je najlepšie pomiešať niekoľko druhov kôstkového ovocia. Najvhodnejšou sezónou je obdobie od júna do septembra - človek si môže vybrať s rôznych druhov podľa chuti. Skúste napríklad marhule, broskyne, čerešne, višne, mirabelky, ringloty, nektarínky či niektorú z odrôd sliviek. Pamätajte, že musíte kúpiť alebo naoberať asi o 15% viac, údaje udávajú totiž čistú váhu bez kôstok. |