veronika r. (nikac) ID 94428 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
Ryža z tlakáča
[ recept č. 17447 zo dňa 29.8.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 šálka ryže, 1 cibuľa, 1,5 lyžice vegety, 1 šálka studenej vody, trocha oleja
POSTUP PRÍPRAVY
Cibuľu si orestujeme na oleji, pridáme umytú ryžu, popražíme, pridáme vegetu a zalejeme vodou. Tlakový hrniec zatvoríme, a počkáme, kým nám začne "fučať". Vtedy stiahneme plyn na minimum a necháme 2 min. variť. Potom plyn vypneme a hrniec odstavíme. Za cca 5 min. hrniec otvoríme a máme hotovo! Je to rýchle a ešte sa mi nestalo, žeby ryža nebola uvarená. Rovnako varím aj cestoviny, tie dám ho tlakového hrnca, zalejem vodou tak, aby voda bola cca 2 -3 cm nad cestovinou a zatvorím. Počkám, až sa rozfučí a stiahnem plyn, a varím 2 min. Potom vypnem, počkám až povolí pokrievka, a môžeme podávať. Rovnako varím aj zemiaky, len s tým rozdielom, že vody dávam len 0,5 dl vody! Zemiaky si pokrájam buď na štvrťky, či polovičky, posolím, a pridám poldeci (niekedy aj menej) vody a postup je rovnaký ako pri cestovinách´ :). Je to veľmi rýchle varenie a hlavne jednoduché. Len neodbiehať od sporáka a pekne počkať tie 2 minútky :).
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
V tlakovom hrnci na oleji udusíme cibuľu, trio zeleninu, nakrájané šampióny a počkáme, kým trochu zmäknú. |
![]() |
Pridáme umytú ryžu a ešte chvíľočku miešame. |
![]() |
Pridáme koľko ryže toľko vody a za lyžicu vegety. |
![]() |
Tlakový hrniec zatvoríme a varíme podľa postupu, ktorý je uvedený v recepte. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (17.7.2010, 13:08) |
chcem sa opytat, ked odstavim hrniec, mam hned vypustit z neho paru a nechat este 5 minut postat, alebo tu paru tam este tych 5 minut necham?????? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | veronika r. (nikac) ID 94428 (14.8.2010, 1:10) |
prepáč, že neskoro odpisujem, tú paru tam treba nechať, ryža by bola tvrdá, hrniec otvoriť až po 5 minútach  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marcela C. (rimanka) ID 30558 (5.12.2009, 10:39) |
Tie cestoviny su dobry tip.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | veronika r. (nikac) ID 94428 (31.8.2009, 10:27) |
ďakujéééém  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |