Lucia H. (gupka) ID 9968 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 20 návštěvníkov)
Zákusok z Loviec (žerbo rezy)
[ recept č. 16701 zo dňa 3.8.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g polohrubej múky, 1 palamarín, 1 vajce, 1PL cukru, 20g čerstvých kvasníc, 200ml mlieka (1 kyslá smotana), štipka soli, džem, orechy, čokoláda na varenie
POSTUP PRÍPRAVY
Je sympaticky jednoduchý a veľmi dobrý !!!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
postup som dostala takýto strohý: že suroviny dobre zmiešať, rozdeliť na tri časti, rozvaľkať, na plechu potrieť dobrým lekvárom, posypať mletými orechami s cukrom, cestá popritláčať, nechať podkysnúť, popichať vidličkou upiecť do ružova v predhriatej rúre a dať polevu podľa chuti a nálady........takže som si tento postup dala pred seba a nachystala som múku, nastrúhala palmarín....pridala vajíčko, soľ....
![]()
rozmiešané kvasnice s mliekom a cukrom a chvíľku napučané...
![]()
zmiesila som cesto a rozdelila na tri časti....
![]()
prvé cesto potrieť džemom alebo lekvárom, chcela som dať slivkový, ale mám taký fajný domáci a je tak hustý, že sa nedá natierať, takže je len do buchiet či pirohov.....čím lepší a výraznejší použijete, tým bude koláčik lepší....a potrebujete ho celkom dosť...možno aj celý sedemdecový pohár....
![]()
na rozotretý džem dáme mleté orechy zmiešané s cukrom....miera sa neuvádza, takže koľko dáte je zas len na vás....
![]()
na to prvé potreté cesto prenesite druhé rozvaľkané cesto a postup s džemom a orechami zopakujete...tu na obrázku je už potreté a posypané aj druhé cesto....
![]()
cesto sa vám lepšie bude prenášať takto 1.
![]()
2.
![]()
3.
![]()
4.
![]()
5. prenesieme na plech do stredu a nezabudnite kde je širšia a kde dlhšia strana cesta:o)
![]()
a rozložíme
![]()
ták.....rukou popritláčame a necháme chvíľu, kým sa rúra rozohreje, podkysnúť....
![]()
toto je vrchný plát, takže sú už všetky na sebe a pred pečením ich popicháme vidličkou
![]()
piekol sa na 180°C v teplovzduške asi 25-30 minút
![]()
koláčik stačí len pocukrovať, ale môžte dať polevu ako píšu v recepte: podľa vlastného vkusu, chuti a nálady:o) viem si ho predstaviť aj s makom miesto orechov......takže dobrú chuť!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
andrea b. (borkovicka) ID 92273 (21.12.2014, 18:44) |
fantastický koláč  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Natália R. (Naťa) ID 24112 (12.3.2012, 14:08) |
AHojte baby, čo by sa stalo keby som dala na jeden plát podusené jablká? Alebo po upečení rozkrojila a natrela dákou plnkou? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.3.2012, 16:48) |
tento som s jablkami neskúšala, ale s jablkami podobný mám tu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=7063&user=9968 cesto sa môže aj vyvaľkať nie len strúhať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (1.4.2010, 19:36) |
Ďakujem Anka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (20.12.2009, 12:22) |
Ahoj Lucka, hadaj, co u nas prave rozvoniava??? No predsa zerbo rezy Ja ich poznam od mojej svokrusky, ktr. ho pekavala tiez na ... Mimochodom, tiez pod skomolenym nazvom "žebro"... Trosku by som to uviedla na spravnu mieru : Ja som si tento receptik kedysi davno vystrihla z nejakeho casopisu pod nazvom "GERBEAUD" (citaj žerbó), takze zjavne ma tento lahodny zakusok korene niekde vo Francuzsku Peciem ho teraz 1.krat, a bola som taka zaujata valkanim a plnenim, ze som si omylom plnku rozdelila na 3 casti a ked som vyvalkala 3-plat cesta, zistila som, ze mi ostala plnka ..skoda, mohlo byt viac na kolaciku, ale verim, ze na chuti mu to neuberie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (20.12.2009, 19:54) |
Este si dovolim vlozit jeden zaujimavy link, je to videjko s postupom, ako sa robi podobny kolacik, tentokrat pod nazvom "orechove rezy", mozno pomoze niektorym mamickam, ktr. stale vahaju, pustit sa do toho : http://ekucharka.net/orechove-rezy/  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (20.12.2009, 12:40) |
Niektoré koláčiky majú zaujímavú históriu Tuším budem pátrať po minulosti tohto koláčika a potom to napíšem do úvodu a názov opravím...viem, že sú tu niektoré názvy skomolené, však aj moje... ale tento koláčik ma zaujíma už len preto, že pod názvom žerbó rezy máme doma v receptoch niečo iné a moc podobné tomuto to nie je  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (upravené 20.12.2009, 15:23) |
Ahojte, už som to tu minule písala, zákusok je spolovice francúzsky, a spolovice maďarský, pohľadám článok a pripojím, ako to bolo.. v maďarsku je to jeden z ich tradičných, na ktorý nedajú dopustiť, link vkladať neviem ale ak máte chuť, pozrite si ich stránku www.gerbeaud.hu pretože zákusky sú nazvané podľa cukrára, ktorý ich vymyslel, a bol to francúz žijúci v Budapešti, kde ho pozval majiteľ jednej cukrárne, volal sa Kugler, pretože mal zabehnutý podnik, ale nemal potomka,takže Gerbeaud to po ňom zdedil. A lekvár sa zásadne dáva marhuľový - aspoň v pôvodnom to tak píšu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (20.12.2009, 12:59) |
Anička, treba opraviť link, nejde hneď otvoriť, lebo je hneď za ním čiarka, ale stránka je peknáááá, ja teda musím zistiť čo za zákusok máme pod tým žerbó rezy, lebo zjavne to žerbó rezy nie sú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (25.8.2009, 21:46) |
Aj u nás sa tieto Žerbo rezy (nie žebro) piekavali každé Vianoce , priam som ich zbožňovala . Naša mamina však vždy dávala slivkový lekvár a orechy posekané - naozaj výborné Neviem prečo som ho ja nikdy neupiekla . Teraz ho už hádam konečne aj ja upečiem, Lucka, keď si dala taký perfiš fotopostup. Tvoje koláčiky sú krásne nakrájané - lahôdka pre oči a nepochybne aj pre jazýček . A tie názvy - to je hotova záhada ...Lovce aspoň existujú, ale podľa čoho názov Žerbo ??? .... pá-pá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (26.8.2009, 23:28) |
Evička, ďakujem my totiž máme v rodine pod názvom žerbó rezy úplne iný zákusok a tento receptík dostala mama od nejakej známej, ktorá ich mala od niekoho z Loviec a tak bol recept pomenovaný u nás doma nikto tento koláčik nerobieval...aspoň si nepamätám, ale je mňamkový Ďakujem ešte raz za pekný komentárik a pochvalu....a teším sa že ho upečieš aj sama, tak nech sa darí.... je celkom jednoduchý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina S. (suvla) ID 13393, mimibazar.sk/suvla (25.8.2009, 13:25) |
Ahojte dievčatá, aj ja mám tento recept pod názvom Žerbo. Len v pôvodnom recepte bolo trocha mlieka. "Milujem také recepty, kde sa uvádza "trocha" mlieka." U Gupky som si všimla, že to má byť 200ml. Koláč som robila na plech 20x30, ale myslím si, že má byť asi plech 30x40. Problém bol asi v tom, že som nevedela, koľko je trocha mlieka a cesto bolo dosť tuhé a zle sa vaľkalo. Čo sa týka plnky tak ja mám 200g orechov a 200g cukru. Ináč je koláčik vynikajúci, je potrebné aby aspoň jeden deň odležal a potom sa aj dobre krája. APROPO Kolegynka mi dala super tip na polevu zmiešať 1:1 maslo s čokoládovou polevou a vôbec sa neláme. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (26.8.2009, 23:29) |
Ďakujem, tú polevu veru skúsim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Z. (Maťa149) ID 90159 (4.8.2009, 18:56) |
Aj ja ho mám pod názvom Žerbo rezy a je fakt chutný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2009, 19:20) |
tak tento koláčik, ako pozerám, má viac názvov...ale nevadí, hlavne že chutí Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (4.8.2009, 18:00) |
lucka a co si dala na vrch kolaca ty???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2009, 19:18) |
ja som dala čokopolevu (várová čoko+kúsok 100% tuku)  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta M. (marta1979) ID 104721 (4.8.2009, 9:45) |
my to zase voláme žerbo rezy,je to moj najobľúbenejší zákusok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2009, 19:16) |
ja som z toho jeleň, my máme pod názvom žerbó rezy iný zákusok a ostatné babenky píšu, že zebro alebo žebro rezy, tak sranda a hlavne že chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (4.8.2009, 9:40) |
Jeej, toto sa u nás volá žebro rezy. Tiež ich robíme, sú super, môj manžel ich zbožňuje Akurát, že my nedávame na vrch čokoládu, ale len jemne pocukrujeme, viac nám to tak vyhovuje. Inak, výborný koláčik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2009, 19:11) |
Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Estera L. (saxinka) ID 14692 (4.8.2009, 9:39) |
Lucka, ja ked mám tuhý lekvár, dám ho na chvíľu do mikrovlnky trochu ohriať a hned je redší a dá sa roztierať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2009, 19:10) |
Saxinka, vďaka no aj som rozmýšľala, že ho zohrejem, ale ten sa dá normálne krájať nožom aký je hustý (domáci slivkový)...a potom som si to rozmyslela a nechala ho na buchty ale myslím, že slivkový alebo ríbezľový bude na tento koláč najlepší  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Gabriela K. (gabikaKa) ID 58190 (25.8.2009, 22:58) |
Luci, ja sa pamätám, že moja starká robievala tiež taký tuhý lekvár, že ho krájala. Keď ho chcela mať redší, tak odkrojila, dala do misky a priliala trochu vody a miešala, kým nezredol. Mala ho vo veľkom hrnci, keď bol taký tuhý, tak sa nepokazil, ona ho nesterilizovala.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (26.8.2009, 23:30) |
Gabika ahoj a ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana K. (januscha23) ID 104163 (4.8.2009, 9:09) |
Ja som ich tiež robila, nie presne ako tieto a sú vynikajúce .. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2009, 19:07) |
Janka, ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (4.8.2009, 8:27) |
vyzerá to úžasne a istotne je to aj dobré , len neviem či by som zvládla to prenesenie cesta, ale láka ma vyskúšať ho |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2009, 19:06) |
ivet, takto poskladané to je jednoduché ja to neviem na valčeku prenášať a toto som videla u Adriky a super ľahko to ide  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (4.8.2009, 0:20) |
jej, vsak to su zebro rezy, teda, my ich takto (alebo velmi podobne ) robievame. su vynikajuce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2009, 19:05) |
Ďakujem, ja som ich dostala s týmto názvom ale je dobrý, to je pravda  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Miriam B. (mmbb) ID 205250 (29.11.2014, 14:19) |
Prečo Z Loviec? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (2.12.2014, 22:47) |
Neviem, existuju Velke Lovce, myslim ze odtial pochadza pani, co mi raz davno napisala na papierik tento recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |