Darina H. (guginko) ID 65763 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
MAKOVÝ a ŠKORICOVÝ kysnutý závitok
[ recept č. 16649 zo dňa 2.8.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 250g polohrubej múky, 100ml mlieka, droždie, 75ml oleja, 1 vajce, cukor, štipka soli.*
Maková plnka: 80g mletého maku, mlieko, cukor.*
Škoricová plnka: 30g margarínu (masla), škorica, cukor.
POSTUP PRÍPRAVY
Podobných koláčikov sa tu asi nájde viac, ale možno niekoho inšpiruje a poteší práve tento môj....... :-)
Kuk nižšie...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
- Z teplého mlieka, droždia, 1 lyžičky kryšt.cukru a 1 lyžičky múky si pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Nakysla ho takáto veľká „kopa“... |
![]() |
- Do misy dáme múku, olej, vajíčko, 1 PL práškového cukru, kvások, štipku soli... |
![]() |
- ...a vypracujeme hladké cesto. |
![]() |
- Necháme vykysnúť. |
![]() |
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Jedno cesto potrieme makovou plnkou (pomletý mak zabaríme trochou horúceho mlieka, pridáme kryšt.cukor podľa chuti)... |
![]() |
- ...a druhé cesto potrieme roztopeným maslom, nahusto posypeme kryšt.cukrom a škoricou (poriadne, netreba sa báť... ja som dala málo...) |
![]() |
- Každé naplnené cesto zvinieme... |
![]() |
- ...a stočíme do „slimáka“. Necháme ešte podkysnúť na plechu, potrieme rozšľahaným vajíčkom (alebo ak vám práve „došli“, postačí aj obyčajné mlieko)... |
![]() |
- ...a upečieme. Vychladnuté koláče posypeme práškovým cukrom (na ktorý som ja zabudla, pretože sme sa už nevedeli dočkať...... :-))... |
![]() |
...a nakrájame. Dobrú chuť :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (14.5.2013, 13:52) |
ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
yveta m. (študentka) ID 90145 (3.8.2009, 13:25) |
Vizerá ozaj nádherne . Ja som pred časom skúšala niečo podobné, ibaže cesto som si rozdelila na tri časti - na záviny. Prvý som naplnila makovou plnkou, druhý tvarohovou a tretí orechovou plnkou. Po zvinutí som ich opatrne (tak aby sa mi nerozsypala plnka) splietla do vrkoča. Po upečení a nakrájaní vizeral podobne ako ten tvoj iba mal tri farebne a chuťovo odlišné časti. Tak neviem, možno som niekoho inšpirovala.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (3.8.2009, 15:01) |
Ďakujem . Ten pletenec som už videla, akurát nedávno som naň narazila tu na MMB, tiež to môže byť zaujímavé, a hlavne chutné, mňam...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana P. (Joi) ID 78479 (3.8.2009, 8:15) |
Dobré ráno, vyzerá super - teraz ku káve by som si dala ... Chcela by som sa spýtať - ja som sa doteraz neodvážila na kysnuté cesto ... kvások sa zarába s práškovým, alebo kryštálovým cukrom? vo všetkých receptoch sa píše len "cukor" a všetko zmiešam vareškou a necham na teplom mieste? Ďakujem za pomoc! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (3.8.2009, 10:16) |
Janka, snažila som sa v recepte doplniť aký cukor... V zásade platí, že do plnky stačí kryšt.cukor, aj tak sa v rúre pri pečení rozpustí. Do cesta dávam práškový, aby bolo cesto hladké a cukor "neškrípal " (aj keď sa tiež nakoniec v rúre rozpustí...) . Kvások robím tak, že si v mikrovlnke zohrejem mlieko (nesmie byť príliš horúce, lebo sa "zabijú" kvasinky!), pridám kvasnice, kryšt.cukor (ale je úplne jedno aký) a lyžičku múky (aby kvások lepšie nakysol), poriadne zamiešam, aby nezostali hrudky a nechám kysnúť. Kysnutého cesta sa netreba báť, najdôležitejšie je, aby boli čerstvé kvasnice...! Dúfam, že som trochu pomohla...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Jana P. (Joi) ID 78479 (4.8.2009, 10:12) |
Ďakujem za odpoved a rady, tento týždeň idem na to!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (2.8.2009, 19:53) |
vyzerá to veľmi dobre, isto niekedy vyskúšam, rada pečiem z kysnutého cesta  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (2.8.2009, 23:53) |
Ďakujem ... ja aj rada papám z kysnutého cesta...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (2.8.2009, 17:35) |
vypada suprovo..musim aj toto skusit..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (2.8.2009, 23:51) |
treba, treba...... koláčikov nie je nikdy dosť...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (2.8.2009, 17:35) |
Koľko tam ide droždia? Všetky suroviny mám doma, rada by som ho v týždni vyskúšala. Vyzerá senzačne, len sa k nemu posadiť s kávičkou!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (2.8.2009, 23:48) |
No, ja som dala jednu kocku, ale stačí aj menej... , jedna kocka vystačí kľudne na dvojnásobné množstvo (na 500g múky). My sme ten náš už popapali a tiež by som si ešte dala ku ... asi vyskúšam cez týždeň aj kakaový...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (2.8.2009, 17:36) |
ak mozem ja ..ti odpovedat ja si myslim ze jedna kocka..pekny den  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (2.8.2009, 11:33) |
A stále je čo vymýšľať- krásne stočený závin a nakrájaný vyzerá parádne . Super inšpirácia .... pochvala ........  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (2.8.2009, 23:41) |
Jéééj, ďakujem za taký milý komentárik . Ale nie je to môj nápad, vyhrabala som ho medzi mojimi založenými receptami, tak som sa chcela podeliť... , akurát cesto som dala po svojom...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (2.8.2009, 9:03) |
ten je peknyyyyyyyyyyyyyy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |