kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
*♥*Plnené batôžky (šampiňóny v lístkovom ceste) v šampiňónovej omáčke*♥*
[ recept č. 16446 zo dňa 25.7.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na 1 osobu priemerne papkajúcu rátame asi 3 - (4) šampiňóny strednej veľkosti. Ja som ich robila 20 ks, mala som asi
40 dg šampiňónov, 20 dg mletého pliecka, 2 trojuholníky tav. syra, trocha hrubo postrúhaného eidamu, 1 vajíčko, 1/4 čL mčk, 1/2 čL papriky, 3/4 čL vegety, 1/2 čL oregana, trocha soli, čerstvá bazalka, hrsť mletých vlašských orechov, 1/2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, lístkové cesto;
-
Na omáčku - zvyšné šampiňóny + nožičky od plnených hlavičiek, 1/2 cibule, 2 (3) PL oleja alebo masla, 2 strúčiky cesnaku, bazalka, 1/4 čL mčk, trocha rasce, vegeta a soľ podľa chuti, 1 dl šľahačkovej smotany, 1/4 l mlieka, hladká múka na zahustenie, podľa potreby voda, trocha citrónovej šťavy podľa chuti, (troška cukru, ak sa žiada)
POSTUP PRÍPRAVY
K tomuto receptu ma inšpirovala Erika Š. (Bizulatko) ID 5736 . Zopár zmien som urobila sama, ale pôvodná myšlienka je Erikina.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Najprv očistíme šampiňóny a tým, ktoré budeme plniť, "odšraubujeme" nožičku. Pripravíme si mäsovú hmotu na ich plnenie. Zmiešame zomleté pliecko, orechy, vajco, cibuľu a koreniny a rukou dobre premiešame spolu so syríkmi. Môžeme pridať i posekané nožičky šampiňónov. Zmes dochutíme tak, aby bola pikantná podľa nášho vkusu. |
![]() |
Hlavičky naplníme mäsovou hmotou a lepšie je dať jej viac. Môžeme urobiť aj to, že šampiňón obalíme mäsovou hmotou (záleží, koľko sme si jej pripravili) |
![]() |
Lístkové cesto prekrojíme na polovicu a vyvaľkáme na pomúčenej doske. (druhú polovicu môžeme pokrájať na tyčinky alebo môžeme urobiť toto http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15903&user=32120 )
Cesto rozvaľkáme natenko (1 - 1,5 mm) a rozkrájame na štvorce. |
![]() |
Šampiňóny kladieme na cesto a spájame protiľahlé konce štvorcov, pričom založíme kúsky cesta, aby plnka netrčala von a aby to vyzeralo ako batôžtek. Navrchu cesto k sebe pritlačíme. Kladieme na plech s PNP. |
![]() |
Batôžky ponatierame vajíčkom rozmiešaným s troškou mlieka a posypeme ich sezamom. |
![]() |
Šupneme ich do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 20 - 25 min (piekla som s ventilátorom 20 min) sledujeme podľa farby. |
![]() |
Do panvice dáme 2 - 3 PL oleja (alebo masla) a restujeme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. |
![]() |
Keď cibuľa zosklovatie, pridáme pokrájané šampiňóny a restujeme ich spolu. Pridáme k nim soľ, vegetu, mčk, rascu, trocha vody a prikryté chvíľku dusíme. |
![]() |
V miske zmiešame šľahačku, trocha mlieka a asi 3 (4) plné čL hladkej múky,rozmiešame, aby tam neboli hrčky a vylejeme na huby. Premiešame a prilejeme mlieko (alebo vodu) do želanej konzistencie omáčky.
Pikantne dochutíme citrónovou šťavou, vegetou, cesnakom a môžeme dať i troška cukru. Pridáme posekanú čerstvú bazalku. |
![]() |
Tajomné batôžky servírujeme s omáčkou |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |