Helena J. (cuckaf) ID 63725 |
 |
Oblasť: Žilina |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 17.10.2008 |
Naposledy: 2.4.2015 13:58 |
Aktualizácia: 10.3.2012 10:56 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |
Josta s egrešmi v karamelovom ceste a s marhuľovou polevou.
[ recept č. 16081 zo dňa 11.7.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 100g kr. curku, 200ml vody, 5 vajec, 250g kr. cukru, 250g polohrubej múky, 1 PDP, 100ml oleja a 150ml mlieka. Tuk na potretie plechu a strúhanku na vysypanie plechu.
Josta asi 500g a egreše na dochutenie.
Marhuľová poleva: 200ml marhuľového džemu a 50ml vody
POSTUP PRÍPRAVY
100g kr.cukru upálime na karamel a zalejeme 200ml vody. Roztopíme, vychladíme. Múku a PDP zmiešame, z bielkov spravíme sneh. Vymiešame žltky s cukrom a olejom. Prilievame karamel. Podľa potreby ešte mieko, lebo cesto nesmie byť husté. To mliečko pridávajte postupne, aby z toho nebola riedka " voda" . Práca z mixerom je ukončená a prejdeme na ručné miešanie. Opatrne zamiešavame múku a sneh z bielkov. Vylejeme na vymastený a strúhankov vysypaný plech. Poukladáme ovocie. Na našej záhrade je momentálne josta a egreše. Tie dodajú koláču správnu kyselkavú chuť. Dáme piecť na 180 stupňov asi 40 minút. Po upečení som koláč prevrátila a potrela marhuľovou polevou. Leskne sa to ako želé. Džem uvaríme, necháme asi 2 minútky vychladnúť a primiešame vodu. Prelejeme cez sitko. Ak je to husté, prilejte vodu. Ak je to riedke, pridajte džem a pretlačte cez sitko. Na koláč nanášame kefkou. A kto má chuť, môže si dať na vrch aj šľahačku. Dobrú chuť. |