kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)
*♥*Páperové buchty a koláče*♥*
[ recept č. 15872 zo dňa 4.7.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto - 1/2 kg polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, trocha soli (cca 1 čL), 2 žĺtka, 1 dl oleja do cesta, asi 1/2 dl oleja na potieranie , 1 kocka kvasníc, 2,5 dl mlieka; Plnka - 1 kocka tvarohu, 1 žĺtko, práškový cukor podľa chuti, 3PL kokosu, 2 PL vanilkového pudingu,
A ešte - hrozienka do plnky + hustý džem alebo lekvár a drobenka na povrch koláčov
POSTUP PRÍPRAVY
Cestíčko je úžasne mäkkulinké, ľahučké ako páper a buchty i koláče sú "rýchlomiznúce" ani sa nestačíte čudovať :-D . Na pridanie kokosu do tvarohovej plnky ma inšpiroval recept od finky19 ID 64179 - jej tvarohovník.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Z trochy vlažného mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Vlejeme ho do misy k múke, ktorú sme dvakrát preosiali, pridali soľ, žĺtka a olej a zvyšný cukor. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa krásne odlepuje od misy.Dáme ho kysnúť na teplé miesto. |
![]() |
Vykysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho asi na 0,5 cm. |
![]() |
Pripravíme si plnku. Do misky vyklopíme tvaroh, pridáme žĺtko, práškový cukor podľa chuti, rozmiešame a pridáme vanilkový puding a kokosovú múčku. Znova premiešame a ak je plnka ešte riedka, pridáme puding. |
![]() |
Medzitým cesto zasa trocha podkyslo a my ho rozkrájame na štvorce. Na každý položíme plnku a prihodíme zopár hrozienok (ale nemusíme). |
![]() |
Spojíme najprv protiľahlé rohy a potom cesto poriadne pritlačíme k sebe, aby vznikol batôžtek. |
![]() |
Prevrátime ho spojom cesta nadol a medzi dlaňami ho vytvarujeme doguľata. Nakladieme do vymasteného a múkou vysypaného pekáča kúsok od seba. Pomastíme ich po bokoch i zvrchu olejom. Pomastiť buchty na povrchu je ešte oveľa dôležitejšie ako dať tuk do cesta. (Nie som taká múdra, neobjavila som to, ale som to čítala v nejakom časáku... poznáte, také tie rady čo a ako? No a zistila som, že fakt je to pravda). |
![]() |
Buchty šupneme do rúry, (alebo niekto aj do trúby :-D ) vyhriatej na 180°C a pečieme do zlatohnedej farby (neuvádzam počet minút, lebo každý má inú rúru a inak pečú). Ja som v mojej rúre piekla pri vrchnom i dolnom ohreve a zapnutom ventilátore asi 15 minút. |
![]() |
Recept na koláče som sem už raz vkladala http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=13335
Čiže tu len stručne pripomeniem, že po sformovaní buchtičiek ich dáme na plech, trocha ďalej od seba, vtlačíme do ich stredov lyžičku, aby sme urobili priehlbinku, do ktorej budeme dávať džem (má tam ísť lekvár, ale nám nechutí, máme radšej džem) . Tak ho tam dáme. Potom koláče potrieme olejom a následne i žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka. |
![]() |
A nakoniec okolo džemu urobíme ozdôbku z drobenky. |
![]() |
Pečieme tiež pri 180°C do zlatohneda. Môžeme posypať cukrom, (ale načo zbytočný cukor? ) |
![]() |
mňam, mňam :-)
Z celého množstva mi vyšlo 12 koláčov a 11 buchiet. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Marta W. (martush) ID 5145, mimibazar.sk/martush (28.3.2013, 12:43) |
Kristinka, ak chcem urobit z dvojitej davky, treba dat az 2 kocky kvasnic? nie je to vela na 1 kg muky? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.3.2013, 13:54) |
Martuška, myslím, že tá kocka kvasníc utiahne aj kilo múky. Možno bude kysnúť trocha dlhšie, ale vykysne to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.3.2013, 12:25) |
ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
libor z. (darko26) ID 146369 (2.3.2011, 14:19) |
llôôl  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka Ž. (žabkulka) ID 83622 (7.12.2009, 16:11) |
Mňam, najlepšie buchty aké som kedy robila a jedla. Ale ja som ich naparila a boli takéto . Nabudúce urobím dvojitú dávku!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.12.2009, 21:33) |
Jééj to sa fakt veľmi teším, že vám chutili Ale nerozumiem, čo myslíš tým, že si ich naparila ? Vysvetlíš mi to? díkes |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janka Ž. (žabkulka) ID 83622 (12.12.2009, 13:40) |
No, nedala som ich piecť, ale robila som ako parené buchty. A je to takéééééto ! Mňam! Akurát sa ich chystám robiť a všetci sa tešia! Tak ešte raz ďakujem a odporúčam všetkým na 100%.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.12.2009, 18:16) |
Čiže, ak teda rozumiem, dala si ich na parák (s horúcou vodou) a varila ich na pare? ako dlho si to asi takto varila? vyskúšala by som to tiež  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Janka Ž. (žabkulka) ID 83622 (19.12.2009, 5:29) |
Presne tak! No, odhadom tak 10-15 min. (ak nepreháňam). Asi skôr 10. Neodstopla som to, ale radšej dlhšie ako kratšie, aby neboli surové. Mňam! Ešte teraz sa mi zbiehajú slinky. A to ešte vyskúšam tvoju štrúdľu. Už sa teším! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena B. (hela2) ID 37749 (28.9.2009, 8:11) |
v sobotu som robila buchty z takéhoto cesta je super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (3.10.2009, 23:06) |
Veru, ja som ich nerobila už dávnejšie. Áno, výborné cestíčko Možno i ja urobím, nejak si ma inšpirovala Ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (9.8.2009, 14:43) |
Včera som z tohoto cesta robila koláč na celý plech s ovocím a poýpkou a bol vynikajuci. Len že potom priberáme na váhe, už mám zákaz vypekať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.8.2009, 14:09) |
áno, presne ako hovoríš a to sa smejem aj sebe. Človek vykúzli takú dobrotu a potom sa má na ňu len pozerať a slintať? To je strašne nespravodlivé odolávať. Takže čo potom? Cvičiť a cvičiť a , a a ale potom nebude energia na varenie...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (8.8.2009, 14:29) |
Buchtičky som robila a boli vynikajuce.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.8.2009, 10:49) |
Ľubka, teším sa, že vám chutili. Ani to inak nemohlo byť, lebo je to vynikajúce cestíčko Tak nech sa ti daria i naďalej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |