Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)
*♥*Fazuľová omáčka s údeným mäsom*♥*
[ recept č. 15777 zo dňa 30.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
250 g suchej fazule, 4 ks bobkových listov, soľ, biele mleté korenie, trocha saturejky, 4 strúčiky cesnaku, 250 ml smotany na varenie (10%), 250 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, ocot, vegeta
POSTUP PRÍPRAVY
Fazulu preberieme, opláchneme na site pod tečúcou vodou a švacneme ju do misy, pridáme vodu, aby bola asi 2 cm nad fazuľou a necháme ju napučať do ďalšieho dňa. Do tlakového hrnca vysypeme fazuľu z misy a pridáme vodu, aby bola opäť asi 2 cm nad fazuľou, osolíme, pridáme bobkový list a saturejku. Uzavrieme tlakáč a dáme variť. Necháme variť cca 15 minút. Potom fazuľu i s tekutinou vylejeme do normálneho kastróla, zistíme, či je fazulisko hotové, alebo či ešte potrebuje chvíľu variť.
Zatiaľ pripravíme zátrepku. V hrnčeku rozšľaháme smotanu a múku, snažíme sa zlikvidovať všetky možné hrčky a vlejeme ju do vriacej fazule. Hneď potom pridáme i mlieko a poriadne zamiešame a kontrolujeme, aby to neprihorelo, keď začne bublať. Varením omáčka hustne. Upravíme si ju na želanú hustotu, (keby bola málo hustá, pridáme trocha múky roztrepanej v mlieku alebo vode) povaríme asi 5 minút a medzitým ochutíme ešte korením a vegetou. Nakoniec dokyslíme octom. S octom opatrne, lebo vraj nie je extra zdravý. No a na úplný záver pridáme prelisovaný cesnak. Ale aj keď máme cesnak radi, nedajme ho priveľa, v tomto jedle nemá byť dominantná chuť cesnaku, ale len tak "přiměřene" :)). K omáčke sa najlepšie varené údené mäso, ale dá sa aj s klobásou, či párkom. |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (12.4.2014, 9:40) |
už sa varí....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (16.4.2014, 10:39) |
tiež som dnes uvažovala, že spravím, ale munície nebolo dosť tak robím hrachovú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubomira M. (Majmirka) ID 272504 (27.3.2013, 1:09) |
jaj, toto mám radaaaaa Ukladám si recept a najbližšie uvarím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.3.2013, 12:23) |
ja tiež, ale často to nevarievam... lebo potom tie následky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Ján H. (janhofman) ID 335380 (2.4.2022, 17:26) |
Následkom sa dá predísť: 1. Priviesť fazuľu do varu na 2-3 min 2. Prepláchnuť, dať čistú vodu a zopakovať ešte raz. 3. Po druhom prepláchnutí pokračovať vo varení. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (30.6.2009, 18:10) |
hneď by som si dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (30.6.2009, 22:26) |
xixixi tak už si dala namočiť fazuľu ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |