Janik G. (janicekBJ) ID 61360 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
Genialne a trosku netradicne rizoto od Zuzky "mejd baj Janik" :o)
[ recept č. 15763 zo dňa 29.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
ryza * paprikova klobasa * kuracie maso (prsia alebo vykostene stehno) * hrubostenna paprika (zlta,cervena alebo zelena - alebo vsetky 3) * cerstva paradajka * cibula * cesnak * kukurica * pasirovane paradajky * paradajkovy pretlak * vyvar z bujonu
POSTUP PRÍPRAVY
Toto rizoto odkukala sestra z Paprika TV. Povodne to myslim ani nemalo byt rizoto,ale nejaka polievka,ci co,ale tak tak to vyslo a bolo to skvele. Povodny recept nemam,takze tento postup je len to,co si pamatam od sestry a co som sama uznala za vhodne :o)
Tak podme na to: Na zaciatok si premyjeme ryzu a nechame na sitku vyschnut - obschnut. Pripravime si vyvar z bujonu a dalej uz nizsie
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Na oleji oprazime na kolieska nakrajanu klobasu a kuracie maso (kludne dajte viac, ja som si nevsimla, ake male stehienko mam v zasobe :o)
![]()
Ked je klobasa aj masko oprazene, pridame na platky nakrajany cesnak (ja som dala 2 struciky). Chvilocku poopekame, stale miesame,aby neprihorel.
![]()
Opecene maso vyberieme a odlozime bokom. Vo vypeku oprazime nakrajanu cibulu
![]()
Na spenenu cibulu dame ryzu. Spolu oprazime
![]()
Zalejeme vyvarom. Prikryjeme a ked zacne vriet, odokryte varime. Treba dost casto miesat,aby ryza neprihorela (zavisi od toho, v akom hrnci varime - kto ma wok alebo aspon hrniec s hrubym dnom, resp.neprilnavym povrchom, ma vyhrate, kto nie, musi miesat castejsie ;o)
![]()
Podla potreby podlievame vyvarom (najlepsie horucim). Ked je ryza skoro uvarena, nechame tekutinu odparit (miesame), potom pridame nakrajanu papriku, paradajku, pasirovane paradajky (cele 500ml balenie) a pretlak (cca 2 CL), kukuricu a opecene maso s klobasou.
![]()
Varime,kym nema konzistenciu aku mame radi - hustejsiu alebo redsiu. Nakoniec mozeme pridat strucik prepasirovaneho cesnaku. Dosolime, dokorenime. A to je vsetko
![]()
Na tanieri posypeme struhanym tvrdym syrom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
 | Barbora Š. (malinka) ID 3777, mimibazar.sk/malinka (30.6.2009, 18:50) |
Rizoto je perfektnéééé , dnes som ho varila, veľmi sme si pochutili , pridala som tam aj trošku bieleho vína a chili a bolo naozaj mňááááám ďakujem za super recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (30.6.2009, 19:29) |
parada,barborka,to som rada,ze chutilo. segra hovorila,ze tam moze ist aj chili,ale ja som v tej horucave na stiplave ani nepomyslela ale s tym vinom,to sa mi pozdava  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
ERIKA P. (erzula26) ID 88881 (29.6.2009, 22:49) |
..zoberiem hrncek jedno aky ,dolezite ,aby sa vsetko vymerivalo jednym.a na trebars 2 salky ryze dam 3 salky vody ..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
ERIKA P. (erzula26) ID 88881 (29.6.2009, 22:36) |
mńammm nieco podobne robievame,ale podlievame vriacou vodou,aby sa ryza nerozvarila a zalejem , tak na pol prsta nad ryzu vody a nechame varit pod pokrievkou vzdy toooo je eno nuno.prave ten proces jak sa ta ryza usmaziiiii,tym je ta ryza takaa genialna toto vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.6.2009, 22:39) |
tak,tak,ericka. to som zabudla podotknut,ze je lepsie podlievat ked nie vriacou tak aspon horucou vodou. idem dopisat.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | ERIKA P. (erzula26) ID 88881 (29.6.2009, 22:45) |
Presne Klaudika nezufaj,ja som sa tiez bala ryze a trz uz v pohode.dolezite je ,aby si nepodliala vela vody,lebo potom mas z toho kasu.a samozrejme vzdy je lepsie prilievat postupne.ale my robime, tiez tak ze osmahneme na cibulke a podlejeme VRIACOU!!!!nikdy nie studenou,aj tam robi mnoho ludi chybu.ako aj ja som robila. skus drzimmmmm |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (29.6.2009, 23:08) |
takze...osmazim cibulu, dam napr.2 salky ryze, osmazim a na to 3 salky vriacej vody???? a keby sa stalo, ze ryza este nieje tak dolejem troska vriacej vody? a cely cas dusim pomaly prikryte???takto baby?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (30.6.2009, 9:10) |
no asi tak, radsej nech odpovie erika. ja varim tak,ako som napisala dolu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (30.6.2009, 16:26) |
.....to je so mnou co?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (11.7.2009, 17:27) |
kazdy mame svoje. ja som dlho nevedela urobit obycajny chlieb vo vajicku,aby mi chutil. ale uz viem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (11.7.2009, 20:51) |
naozaj? to je sranda, ze moja kamoska- z intraku, ona je Lotyska, a ona vobec nemala problem s nicim uvarit ryzu od oka- nic nemerala, a varila suprovo hocijaku zeleninu, maso, hocico mala- 3 ingrediencie, a ona z toho vedela urobit strasnu dobrotku....ze sa naucila od maminy- ked ona varila, tak sa ucila- to som jej strasne zavidela, ja som sa to doteraz nenaucila ...nevadi, idem si dat Campari orange uz dnes treti ....a ideme na prechadku k moru s Juliom papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (29.6.2009, 22:28) |
Janka, vyzera krasne, ale kolko treba dat ryze a kolko vyvaru? ja som s tou ryzou nemozna...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.6.2009, 22:29) |
vies co. ja som mala 500 ml suchej ryze a asi tolko vyvaru,ale podlievala som potom este trosku vodou. nie vela, ale aby to nebolo suche. podliala som to len tym vyvarom,potom raz vodou a potom uz paradajkami |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (29.6.2009, 22:34) |
ja som teraz 1.krat robila k tvojmu masu na horcici ryzu tak, ze sa vsetka voda vsiakla-predtym som varievala ryzu tak ako sa varia cestoviny-ze som ju cedila ale nebolo to ono. A aj sa mi tentokrat podarila-zazrak ...tak sa trocha tej ryze bojim- a ked sa to miesa, tak sa ta ryza nepopuci? asi nie ked pises ze treba miesat....mne sa rizoto este nikdy nepodarilo ja by som potrebovala presne na mililitre, kolko coho dat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (30.6.2009, 10:25) |
klaudika,ja robim ryzu v mikrovlnke jednoducho...hrnček ryze,hrnček vody,sol ,olej,kari korenie a cibulku pokrajanu na drobno,tot vsjo..dam do mikrovlny na 15 min a hotovo...ale zaleži aj od druhu ryze a všeliakych vonkajšich faktorov ) takze treba len skusat ,určite si ten spravny sposob najdeš...človek by neveril ake tazke je uvarit dobru ryzu...papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (30.6.2009, 16:27) |
len ked my nemame mikrovlnku ....hadam sa to casom naucim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (30.6.2009, 10:07) |
pocuj,klaudi,sak tu pises,ze uz sa ti ryza podarila,tak sa jej neboj, zjavne ju uvarit vies. pri miesani sa nepopuci, ja som miesala takou tou plochou drevenou varechou, neviem ako sa to vola. pri tom miesani ide hlavne o to,aby sa ti neprichytavalo na dno |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (30.6.2009, 16:24) |
dnes sme nasli kuriatka, skusim dnes nieco s hubami, nejake rizoto, aj s maskom...nieco vymyslim, a ak sa podari, dam aj sem...to ze sa mi raz podarila, tak to bola skor nahoda  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (30.6.2009, 17:43) |
ale coby nahoda, sikovna si, tak to je  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (30.6.2009, 18:03) |
uvidime  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.6.2009, 22:38) |
klaudi, vsak to nie je problem,uvarit ryzu. mna mamka naucila tak,ze na oleji poprazis cibulu, pridas premytu a odkvapkanu ryzu. spolu poprazis a pridas 1,5 krat tolko osolenej vody,kolko si mala v odmerke ryze. ja varim na tej takej tazkej platni, co sa na tom pecu lokse. prikryte dusis,kym sa voda neodpari a potom stiahnes nabok. nechas chvilu dojst a mas hotovo. alebo muz ma naucil tak,ze ked stiahnes z ohna este zabalis do deky a tak nechas dojst. udrzi sa dlho tepla takto. ale vtedy mozes dat trosinku menej vody ako je 1,5 nasobok. no a co sa tyka toho rizota, v tom je to jednoduchsie,ze to nemozes pokazit. kedze sa vari odokryte a mozes sledovat. hlavne,nezalievaj druhykrat viac ako presne na hladinu ryze. prilievaj radsej postupne. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (29.6.2009, 23:06) |
ok, ja to budem skusat len ked my nemame platnu...nasi maju 2..tak si od nich 1 vypytam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.6.2009, 23:11) |
vypytaj,dievca,vypytaj. aj ja som si vypytala od mamulky ale ked budes skusat tento sposob,co som ti tu napisala, v ziadnom pripade nemiesaj. max.tak trosicku odhrn vidlickou a mrkni,ci je voda odparena. potom zabal na chvilocku do deky,nech dojde a bude fajnova. a hotovu tiez nemiesaj varechou, jedine zlahka vidlickou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (29.6.2009, 23:14) |
ok tak uz len takto idem spinkat, som dnes nejaka ubolenohlavova ....mam nizky tlak a som smutna tak sa majte krasne este dnes vecer, ja idem spinkat a zajtra nech mame pekny den bez bolesti hlavky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.6.2009, 23:15) |
utekaj, utekaj. bru nocku a nech to prejde. a hlavne,nebud smutna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (30.6.2009, 16:22) |
uz je dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (30.6.2009, 19:48) |
to som rada. a na novych receptoch vidim,ze naozaj dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |