Estera Š. (esti7) ID 16522 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Gemerské guľky :)
[ recept č. 15710 zo dňa 28.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 kg v šupke uvarených zemiakov, 2 kg surových zemiakov, 4 ks jemného mäsového výrobku Knacker(objavila som len nedávno v Bille, a z lepšieho som guľky ešte nerobila), alebo iný ( jemná slovenská saláma "kabanos"...), údené (krkovička, kolienko, ak máme viac Knacker-a, možu byť aj rebrá - údené je viac menej pre chuť...,), 3 vajíčka, cesnak, strúhanka, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, majoránka, hladká múka na obaľovanie.
POSTUP PRÍPRAVY
Recept je pre veľkú rodinku, guľky môžete robiť spokojne aj z 1/2 dávky.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pripravíme si ingrediencie: soľ, vegeta, korenie, majorán, cesnak, strúhanka.... |
![]() |
... a Knacker... |
![]() |
...a 3 vajíčka... |
![]() |
2 kg surových zemiakov si nastrúhame na strúhadle najemno ako na halušky,alebo rozmixujeme na "kašu". Do cedníka si prestrieme plátennú utierku a pomocou nej vytlačíme zo zemiakov šťavu. Konzistencia má byť ako mäkšia bryndza. |
![]() |
Uvarené a surové vytlačené zemiaky spolu... Ešte pred zmiešaním si 1 pretlačený zemiak oddelíme, pretože ho dáme do mäsovej plnky na zahustenie. |
![]() |
Do zemiačikov pridáme soľ (asi 2 PL lyžice, keďže zemiačiky soľ majú radi:)), 1 vajíčko, majoránku, 3 prelisované strúčiky cesnaku a strúhanku. Poriadne premiešame. Strúhanky dáme asi toľko, aby sme mali cesto ako mäkšiu plastelínu. |
![]() |
...asi takéto cestíčko.... |
![]() |
Údené uvarené mäsko pomelieme, spolu s Knackerom (alebo iným výrobkom...), pridáme asi 1 uvarený pretlačený zemiačik, 2 vajíčka, 3 strúčky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, vegeta. Dôkladne premiešame. |
![]() |
Plnka do guliek so všetkým, čo tam má byť... |
![]() |
...a začíname tvarovať guľky... |
![]() |
...a zabalíme plnku do zemiakového cesta... |
![]() |
Prvá guľka... |
![]() |
A šups do hladkej múky. |
![]() |
Prvá na tácke:) |
![]() |
A ďalšie guľky....Po čase, kým obaľujeme guľky v múke, nám guľky do seba múku akoby vpijú, takže keď ich všetky obalíme, začneme ešte raz. Čiže guľky obaľujeme dva krát. |
![]() |
Dvakrát obalené v múke. |
![]() |
Guľky môžeme dať aj do vývaru z údeného mäska. Opatrne pomocou naberačky alebo varechy ich vložíme do vriacej vody a premiešame, aby sa nám neprilepili.Počas varenia ich asi 2x premiešame. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme do hrnca a prikryjeme pokrievkou. Zatiaľ ich nemastíme. Prikryté v hrnci alebo v rajnici sa nám sparia, ale nezlepia. |
![]() |
Cibuľku najemno nakrájame a v horúcom oleji opražíme do skla. |
![]() |
Mňam:). Uvarené guľky polejeme upraženou cibuľkou. Môžeme podávať s Acidkom. Kto má čo rád... DOBRÚ CHUŤ:))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |