
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
DOMÁCE PEKÁRNE |
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)Broa - portugalský kukuričný chlieb[ recept č. 14655 zo dňa 29.5.2009 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY Kvások: 150 ml mlieka, ½ kocky droždia (alebo 2 lyžičky sušených kvasníc), 1 mokka lyžička cukru, ***400 g hladkej múky T-650, 150 g kukuričnej hladkej múky, 1 a ½ kávovej lyžičky soli, 350 ml vody, 2 polievkové lyžice olivového oleja POSTUP PRÍPRAVY Nedávno som piekla tento kukuričný chlieb (podľa receptúry z jednej skvelej knihy o pečive), ale zdal sa mi suchší a hutnejší, tak som si upravila recept (zmenila som pomer múky a pridala o trošku viac oleja a vody) - chlebík je viac vláčnejší, nemrví sa a je veľmi chutný. Ja som si cesto miesila ručne, ale môžete si ho pripraviť aj v domácej pekárničke. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Pripravíme si kvások: mlieko si zahrejeme, malo by byť príjemne teplé, rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. ![]() do misy preosejeme hladkú múku, ![]() kukuričnú múku, ![]() použila som takúto ![]() pridáme soľ, premiešame, ![]() urobíme si v prostriedku priestor pre kvások, ![]() vodu, ![]() olej, ![]() vymiesime varechou, poprášime hladkou múkou, zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1 a1/2 hod. ![]() Cesto máme vykysnuté, ![]() v mise ho v prostriedku zrazíme päsťou, vyfučia sa tak bubliny a necháme postáť ešte 10 min. ![]() a preložíme na pomúčenú dosku ![]() preložíme na polovicu, ![]() prevrátime, chytíme za kraje a zoštipkáme – ako buchtu. ![]() Prevrátime a dlaňami na doske stlačíme cesto k sebe a otáčame, aby bol pekne okrúhly – stlačiť-povytáčať – zopakovať aspoň 4x. Radšej nech je menší a vyšší. ![]() Vytvarujeme ho do bochníčka, ![]() preložíme na papier na pečenie, ten ešte posypeme múkou na tom mieste, kde bude bochník a necháme podkysnúť zakryté 1 hodinu. Ja som ho zakryla väčšou misou, aby som mu nebránila v kysnutí. Asi 10 min. pred vložením do rúry podstrčte spodné okraje cesta pod bochník – jednou rukou držím plech, druhú strčím do sáčku od múky a podsúvam. ![]() Tesne pred vložením posypeme bochník múkou a pečieme na 180° cca 30-35 min. do zlatohneda. Mne stačilo 30 min. ![]() Upečený chlieb oprášte od múky, ![]() potrite po chvíľke studenou vodou a nechajte vychladnúť na mriežke. ![]() ...striedka OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (1.1.2010, 11:52) |
Aďka, tak ten je teda perfektný ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jarmila M. (Jarmila50) ID 61703 (1.1.2010, 9:59) |
Adrianka, tak toto musí byť skutočne super chlebík. Raz som tiež piekla z kukuričnej múky, avšak to bolo dávno a niekde som si zapotrošila recept. Ďakujem za podrobný postup aj za recept a prajem Ti ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (25.10.2009, 11:43) |
Chlebík vyzerá výborne. Aj by som ho dnes upiekla, len nemám kukuričnu muku. Musím doplniť zásoby. ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |