končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
DOMÁCE PEKÁRNE |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov) Broa - portugalský kukuričný chlieb[ recept č. 14655 zo dňa 29.5.2009 ] POTREBNÉ PRÍSADY Kvások: 150 ml mlieka, ½ kocky droždia (alebo 2 lyžičky sušených kvasníc), 1 mokka lyžička cukru, ***400 g hladkej múky T-650, 150 g kukuričnej hladkej múky, 1 a ½ kávovej lyžičky soli, 350 ml vody, 2 polievkové lyžice olivového oleja POSTUP PRÍPRAVY Nedávno som piekla tento kukuričný chlieb (podľa receptúry z jednej skvelej knihy o pečive), ale zdal sa mi suchší a hutnejší, tak som si upravila recept (zmenila som pomer múky a pridala o trošku viac oleja a vody) - chlebík je viac vláčnejší, nemrví sa a je veľmi chutný. Ja som si cesto miesila ručne, ale môžete si ho pripraviť aj v domácej pekárničke. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Pripravíme si kvások: mlieko si zahrejeme, malo by byť príjemne teplé, rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. do misy preosejeme hladkú múku, kukuričnú múku, použila som takúto pridáme soľ, premiešame, urobíme si v prostriedku priestor pre kvások, vodu, olej, vymiesime varechou, poprášime hladkou múkou, zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1 a1/2 hod. Cesto máme vykysnuté, v mise ho v prostriedku zrazíme päsťou, vyfučia sa tak bubliny a necháme postáť ešte 10 min. a preložíme na pomúčenú dosku preložíme na polovicu, prevrátime, chytíme za kraje a zoštipkáme – ako buchtu. Prevrátime a dlaňami na doske stlačíme cesto k sebe a otáčame, aby bol pekne okrúhly – stlačiť-povytáčať – zopakovať aspoň 4x. Radšej nech je menší a vyšší. Vytvarujeme ho do bochníčka, preložíme na papier na pečenie, ten ešte posypeme múkou na tom mieste, kde bude bochník a necháme podkysnúť zakryté 1 hodinu. Ja som ho zakryla väčšou misou, aby som mu nebránila v kysnutí. Asi 10 min. pred vložením do rúry podstrčte spodné okraje cesta pod bochník – jednou rukou držím plech, druhú strčím do sáčku od múky a podsúvam. Tesne pred vložením posypeme bochník múkou a pečieme na 180° cca 30-35 min. do zlatohneda. Mne stačilo 30 min. Upečený chlieb oprášte od múky, potrite po chvíľke studenou vodou a nechajte vychladnúť na mriežke. ...striedka OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
kristína s. (nigina) ID 32120 (1.1.2010, 11:52) | |
Aďka, tak ten je teda perfektný , striedka nemá chybu a kôrka vyzerá skvelo Si jednička! Všetko naj do nového roku | |
ODPOVEDAŤ |
Jarmila M. (Jarmila50) ID 61703 (1.1.2010, 9:59) | |
Adrianka, tak toto musí byť skutočne super chlebík. Raz som tiež piekla z kukuričnej múky, avšak to bolo dávno a niekde som si zapotrošila recept. Ďakujem za podrobný postup aj za recept a prajem Ti | |
ODPOVEDAŤ |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (25.10.2009, 11:43) |
Chlebík vyzerá výborne. Aj by som ho dnes upiekla, len nemám kukuričnu muku. Musím doplniť zásoby. |
ODPOVEDAŤ |