kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 27 návštěvníkov)
*♥*Gnocchi *♥* (čítaj ňoky)
[ recept č. 14068 zo dňa 12.5.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
3-4 zemiaky, 100 g polohrubej múky, 1/2 PDP, 1 žĺtko, 1 vajíčko, soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté postrúhame a dáme na dosku s múkou, PDP, pridáme žĺtko, vajíčko a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré sa už nelepí. Rozdelíme ho na dve alebo tri časti a z každej urobíme šúlec. Z neho potom odkrajujeme malé kúsky, z ktorých robíme malé guličky (o kúsok menšie ako orech). Pomocou vidličky guľôčku roztlačíme a potom druhou vidličkou alebo prstom zrolujeme z vidličky dole, čím sa cesto sformuje do typického tvaru gnocchi. Gnocchi varíme vo vriacej osolenej vode. Po uvarení ich ocedíme na site a vhodíme do misy s maslom. Podávame so syrovou omáčkou alebo s rôznymi prívarkami (špenát ap.)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté postrúhame a dáme na dosku s múkou, PDP, pridáme vajíčko a štipku soli. Vyhnetieme cesto, ktoré sa už nelepí. |
![]() |
Rozdelíme ho na dve alebo tri časti a z každej urobíme šúlec. |
![]() |
Z nich potom odkrajujeme malé kúsky, |
![]() |
z ktorých robíme malé guličky (o kúsok menšie ako orech - čím menšie, tým lepšie). |
![]() |
Pomocou vidličky guľôčku roztlačíme |
![]() |
a potom druhou vidličkou alebo prstom zrolujeme z vidličky dole |
![]() |
čím sa cesto sformuje do typického tvaru gnocchi. |
![]() |
Gnocchi varíme vo vriacej osolenej vode cca 10 - 15 min. To závisí od toho, koľko múky sme "všolichali" do cesta :)
Po uvarení ich ocedíme na site a vhodíme do misy s maslom. |
![]() |
Podávame s rôznymi omáčkami. Môžeme si ich pripraviť do foroty a dať zmraziť. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Martina C. (mg6683) ID 13550, mimibazar.sk/mg6683 (4.4.2011, 14:56) |
Kristínka, dnes som robila, boli mnam - ja k nim robim smotanovo-nivovu omacku s cesnakom tiez som mala problem ako Misko, lepili sa mi, aj ked som pomucila vidlicku, ale nevadi chutovo boli super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (24.3.2010, 22:55) |
Ahoj Kika, gnocchi som robil este minuly vykend, tak ako som planoval, musim sa priznat ze som si to akosi nevedel zautomatizovat, lepili sa mi na vidlicku, potom sa mi zacali vyrovnavat, nezostali zatocene. ked som bol asi v polovicke tak mi to uz celkom islo ale z casovich dovodou som nakoniec ajtak druhu polku cesta spotreboval na sulance, tie mi isli viac od ruky, aj ked uznavam ze gnocchy vyzerali na tanieri omnoho efektnejsie a urobil som k nim brokolicovo nivovu omacku. Odporucam vyskusat vsetkym uz len kvoli dobremu pocitu ze ste zvladli vyrobu niecoho tak dobreho a pekneho  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (25.3.2010, 0:00) |
Ahoj Michalko, tak ty si nakoniec naozaj chlapec? A baví ťa varenie? To je super Michaelko, keď sa ti gnocchi lepili, asi ti zredlo cesto. Mal si potom znova premiesiť s trochou múky. So zemiakovým cestom sa má pracovať pomerne rýchlo, lebo redne (najmä ak je aj osolené). Ale to nevadí, z toho sa nestrieľa druhýkrát ti to pôjde lepšie, uvidíš, hlavne keď budeš viac múčiť A šúľance robievam aj ja. Hoci minule sa mi ich nechcelo vôbec šúľať a mala som málo času, tak som cesto iba rozvaľkala a pokrájala ho na rezance. A bolo to supéééeer aj tak Nuž ale Michalko, na chlapa sa ty teda vieš dobre obracať v kuchyni taký šikulák  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.3.2010, 0:36) |
wooow, Kika, tie vyzeraju uuuuplne bombasticky. Je to tak jednoduche a pritom tak efektne, uplne nemam slov. Babka sem tam robieva zemiakove sulance, ale ked jej prinesiem toto tak si oci vyoci . Na nedelu mam uz naplanovane ine varenie, ale buduci vykend si to nenecham ujst. Nech sa ti dari a zelam veela stastnych ňokov.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (15.3.2010, 22:50) |
Ďakujem, Michalko Šúľance nemajú chybu, tiež ich robievam. Ale tvar cestoviny tiež ovplyvňuje chuť. Aj keď to znie dosť nelogicky. Taliani to vedia. Preto oni z jedného cesta, resp. z rovnakého cesta robia všeliaké cestovinové tvary. Takže držím palce, nech sa ti vydaria a pekne sa s nimi vyhraj páá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (15.3.2010, 22:54) |
A aku omacku konkretne k nim odporucas? lebo sulance vescinou papame s makom a lekvarom, alebo oprazenou struhankou.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (16.3.2010, 11:47) |
Ja robievam občas túto http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15895&user=32120, táto je super aj na gnocchi http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=18687&user=32120 alebo http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15704 čo je špenát, ktorým polejeme gnocchi a posypeme strúhaným syrom... je to mňamka, ale asi len pre toho, kto má rád špenát. Dá sa urobiť k ňokom aj klasická syrová omáčka... z nivy či enciánu...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (16.3.2010, 12:29) |
Super inspiracia, Dakujem Kika, nieco teda vymyslim, ale spenatova to asi nebude, mame ho sice radi, ale minuli tyzden som robil http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=24332&user=124102 a to by tatino protestoval ze uz chce masko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria P. (mariaLT) ID 74477 (13.3.2010, 23:53) |
Dnes sme robili na obed a moje na mna co to mamina vari...a potom sa nevedeli dojest ! Aj si pochvaloval a vyzvedal, kde ja chodim na tieto dobre recepty! Odteraz zaradujem do oblubenych receptov! Inak, islo to pekne rychlo, takze pohodaaaaaaa www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=674827 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (15.3.2010, 22:43) |
Zasa si ma potešila, Maria a mrkla som na tvoju , vydarili sa ti parádne. Šikulka . No a ak je k ňokom dáka dobrá omáčka, večera môže byť excelentná. Som rada, že aj detičkám chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (7.6.2009, 23:59) |
Prečo toľká skromnosť, nakukla som do tvojich receptov a teda je z čoho vyberať. Máš tam zo všetkého - varené, pečené, sladké, slané, aj mufinky, ktoré ja zbožňujem - no mám čo robiť, kým to vyskúšam. A tuším sa dám aj na tie "ňoky", celkom si ma posmelila. Potom sa ozvem. Tak zdravím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (16.6.2009, 11:18) |
Evka, ďakujem ale myslela som skôr na všetky tie takmer umelecké diela, tie poťahované torty a poschodove nááádherne ozdobené, komplikované zákusky s rôznymi plnkami.... ja to nedokážem, nemám k tomu ani vzťah. Ja len také jednoduchšie, čo sa dá na plech a takmer hotovo Prajem pekný deň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (2.6.2009, 23:32) |
No kurnik, čo som niekoho zabila, aby som sa takto trápila? Veď to je hotová otročina! Ale už vážne - môj neskonalý obdiv každému, kto sa do toho pustí.Takže Kristínka si hviezda. Ja mám problém, kde vziať čas na vypekanie všetkých tých skvostných koláčikov, čo som tu ponachádzala. Už mám z toho nočné mory, čo vyskúšať skôr. Už predtým som bola fixovaná na kuchárske knihy, ale tento MMB ma totálne vyžmýka. Zdravím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (7.6.2009, 22:56) |
dakujem evka, možno som návod nejako veľmi "natiahla" ? že ti to pripadá zložite.. Ja som sa s tym cestom len tak "pohrala" a vôbec to dlho netrvalo. Cesto mi urobila mašina, ja som len ušolichala tie šulce a robila guličky. Išlo to rýchlo. No a guličky po roztlačení zošuchuješ z vidličky a išlo to celkom švihom. A fakt sú domáce lepšie ako kupované. Ja mám celkom dosť komplexy či mindráky z týchto ženušiek na MMB. Ja som nikdy nič také fantastické neupiekla, ako tu vidíme, čo to kočky vypekajú. A ani asi neupečiem Maj sa, prajem veľa dobrých receptov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (13.5.2009, 21:17) |
ilonacek, dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea S. (judama) ID 32160 (12.5.2009, 21:19) |
u nás to voláme "kokošky", alebo niekto aj "bedery" sú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (12.5.2009, 21:13) |
aké krásne domácke gnocchi priam ukážkové niekedy vyskúšam pre zmenu aj tento receptík. inak, Kristínka - dobrý poznatok v nadpise ako sa to má číťať, mnoho ľudí to všelijako komolí, ja som tiež nebola výnimka ešteže ma priateľ vždy opravil, tak som sa to naučila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (12.5.2009, 21:37) |
Evicek, dobra poznamka, ja som to tiez istu dobu vyslovovala ako /gnotchi/ a podla tohoto receptu ich urcite pripravim niekedy, ja som ich doma zatial este nerobila jupii, opat sa nieco nove naucim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (12.5.2009, 23:51) |
sú naozaj fajn a keď som ich vyrábala, pripomenulo mi to detské časy. A nakoniec to išlo celkom rýchlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (12.5.2009, 21:34) |
dakujem za pochvalu. Fakt sa každému páčili, kto ich u nás jedol Najprv som ich skúšala formovať na vajíčkovom krájači, ale to nebolo ono. Taliani majú na to takú origoš doštičku, u nás som nič vhodné nevidela v domácich potrebách. Takto sa celkom dá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |