Žaneta J. (tweetinka) ID 4775 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)
Pšenové šúlance s makom BIO
[ recept č. 13940 zo dňa 9.5.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
150 g surového pšena, 150 g kukuričnej hladkej múky, 1 vanilkový biopuding, Voda podľa potreby, soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Pšeno najprv 3x prepláchneme v horúcej vode. Dáme variť: v pomere 1:2 a to tak, že do zovretia je najsilnejší oheň, odokryté. Keď začne vrieť voda aj so pšenom, tak oheň stíšime, zakryjeme a varíme cca 15 max. 20 minúť. Nemiešame. Zakryté necháme dôjsť. Dáme vychladnúť. Cca polovicu pšena môžeme rozmixovať (nie je nutné, ale zjemní chuť). Pridáme vanilkový puding, kukuričnú hladkú múku a vymiešame do pevného cesta. V prípade potreby pridáme trošku vody prípadne kukuričný škrob alebo kukuričnú múku. Z cesta vytvarujeme šúlance. Dáme ich variť do osolenej vriacej vody – na max. 5 min. Keď vyplávajú, ihneť ich vyberieme, aby sa nerozvarili. Čierny mak opražíme na sucho (pre lepšiu stráviteľnosť), pomelieme. Podávame s prírodným sladom (javorový, pšeničný, ryžový sirup alebo agáve) Šúlance sa môžu orestovať na masle s trochou sirupu alebo trstinový cukor (skaramelizujú sa). Dajú sa na tanier, posypú sa so zomletým makom a osladia sa sirupom. Namiesto cukru sa môže použiť sušené kukričné alebo ovsené mlieko.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
na sucho opražený modrý mak |
![]() |
zomletý mak plus prírodný slad |
![]() |
dáme variť pšeno |
![]() |
uvarené vychladnuté pšeno |
![]() |
príprava cesta |
![]() |
cestíčko |
![]() |
príprava šúlančekov |
![]() |
uvarené šúlančeky |
![]() |
osladíme |
![]() |
posypeme makom a dobrú chuť :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (25.5.2013, 16:41) |
ahoj, akurat som nadabila na tento recept,uz varim pohanku- nemozem pseno, jedla som ho raz a viezla ma zachranka kvoli alergii- tak dufam ze aj z pohanky budu dobre uz sa mi slinky zbiehaju na mak odvcera. pozdravujem a dakujem za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (2.3.2013, 22:33) |
Také ľúbime . Ale pšenové som ešte neskúšala . Staré - dobré jedlá .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tatiana J. (Tatjana) ID 1973 (10.1.2010, 21:18) |
Žanet, ďakujem za úžasnú večeru, toto jedlo zaraďujem medzi moje najobľúbenejšie!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (10.1.2010, 21:30) |
jeeej, tak to si ma moooc moc potesila.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (10.5.2009, 8:59) |
výborný nápad, určite vyskúšam, už si aj tlačím recept... som rada, že sa tu objavujú aj takéto zdravé jedlá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (10.5.2009, 11:33) |
Nech sa Ti to dobre robi a este viac chuti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (10.5.2009, 8:42) |
Super nápad Zdravá mňamka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela G. (Daniellag) ID 2439, mimibazar.sk/daniellag (10.5.2009, 8:38) |
mnam , mnam, mnam ...tak toto urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína N. (Hugi) ID 54673 (10.5.2009, 8:08) |
Ahoj, ten puding ma byt v prasku alebo normalny tekuty v kelimku? Kedze tam nemusi ist ta voda - ci staci na vlhkost to uverene pseno  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (10.5.2009, 11:19) |
puding ma byt praskovy - nemusi byt vyslovene bio, staci napr. vanilkovy od Dr. Oetker - tie su v pohodicke (ak sa da puding, kukuricny skrob uz nemusi ist). a voda - ja som nepridavala vobec, ta sa pridava az ked sa bude zle pracovat s cestom. Pripadne ked sa budu robit sulanceky, tak vtedy si namocit ruky, aby to slo lepse  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Katarína N. (Hugi) ID 54673 (10.5.2009, 12:17) |
DAKUJEM Mam bezlepkovu dietu a toto je nieco nove, urcite vyskusam!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (10.5.2009, 12:46) |
do buducna este pridam nejake receptiky, ktore su vhodne aj celiatikov a snad tieto sulanceky budu chutit a ze sa vydaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | tereza M. (Terujaja) ID 52420 (10.5.2009, 7:58) |
Hmmmm,zase jeden dobrý receptík a tip zároveň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |