Kinga G. (KingaG) ID 19784 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Kakaové a vanilkové esíčka
[ recept č. 13631 zo dňa 30.4.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
26 dkg hladnej múky, 3 dkg kakaa (ak chcem vanilkové keksíky, tak namiesto kakaa 1 sáčok vanilkového cukru, alebo radšej vanilkovej arómy – ja takú ale nemám :(), 25 dkg mäkkého masla (Palmarin), 10 dkg práškového cukru, 1 vajce – iba bielok, 2 štipky soli,
Tieto keksíky majú veľmi podobnú chuť esíčkam.
POSTUP PRÍPRAVY
Múku a kakao (alebo vanilkový cukor) preosieme. Maslo a cukor vymiešame, pridáme bielko z vajíčka a štipky soli. 1 min. miešame a postupne pridávame kakaovú múku. Premiešame, ale nie dlho, len aby bolo cesto hladké. Vložíme na potravinársku fóliu a vytvarujeme pomocou fólie valec s takým priemerom, aký chceme aby keksíky mali. Vložíme do chladničky na pár hodín, najlepšie na noc. Ďalší deň odkrojíme cca 1 cm kúsky a ukladáme ich na plech - používam aj papier na pečenie. Necháme medzi nimi medzery, trošku narastú. V predhriatej rúre 180°C pečieme cca 15 min. Dobrú chuť.
recept pochádza zo stránky: http://kicsivu.hu/archives/2008/04/21/Kakaos_sable_Viennois/ |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (10.5.2009, 14:24) |
mne sa zdá, že v esíčkach akoby bola aj škorica, možno preto nie je ten výsledok taký aký by ste chceli  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína D. (PetraPA) ID 90945 (9.5.2009, 10:05) |
Vyskúšala som tento recept, robila som kakaové keksíky, no ale výsledok sa mi veľmi nepáčil, má to ďaleko od esíčiek a ide tam podľa mňa málo cukru tých 10 dkg je na to kakao málo, mám tie keksy horké. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kinga G. (KingaG) ID 19784 (9.5.2009, 15:52) |
Je mi ľúto, že nechutili. Ja som ich už robila niekoľko krát a určite ich ešte budem robiť. 3dkg kakaa nie je až tak veľa. Je pravda, že nemáme radi veľmi sladké sladkosti, takže väčšinou pri receptoch uberám 1/3 cukru. Aj keď pri tomto keksíku som postupovala podľa receptu, keďže sa mi pomer zdal vhodný už pri prvom pečení. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Katarína D. (PetraPA) ID 90945 (9.5.2009, 19:58) |
Tak dneska som ich skúsila znova, no sú lepšie na druhý deň, asi nabudúce vyskúšam dať menej kakaa, ale nie o veľa menej, a trochu viac cukru asi možno 150 g alebo tak nejako. Ponúkla som z nich aj sestru, tak sa jej páčili, len že keby boli trochu viac sladké. Ale použila som holandké kakao, a to je dosť tmavé silné, tak možno aj v tom je to. Inak cesto mi chuťovo pripomína ako BB puding, skúšala som surové mi chutilo. Chcem sa spýtať aké maslo si použila ? Ja som použila masielko. Tak neviem, či aj v tom niečo sa mení. Lebo píšeš, že treba mäkké maslo použiť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Kinga G. (KingaG) ID 19784 (10.5.2009, 14:15) |
Kakao som použila klasické slovenské, to holandské nepoznám, preto neviem aké to je. Ja som použila klasické maslo (rastlinný tuk) na pečenie – Palmarin. Pre istotou som to pridala aj do prísad. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |