končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 180 návštěvníkov) Briošky[ recept č. 12078 zo dňa 12.3.2009 ] POTREBNÉ PRÍSADY 900 g hladkej múky špeciál, 1 kocka droždia, 1 mokka lyžička soli, 150 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 560 ml mlieka, 60 g masla /margarínu/, na potretie: 1 vajíčko, lyžička vody, zarovnaná lyžička cukru, na posypanie: mak, sezam POSTUP PRÍPRAVY *** OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Kvások: z uvedeného množstva mlieka odoberieme asi 1dl, mlieko musí byť príjemne teplé, pridáme rozmrvené droždie, štipku soli a cukru a necháme aspoň 10 min. vykysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor a soľ, premiešame, urobíme v prostriedku priestor pre ostatné prísady - kvások, vlažné mlieko, celé vajíčka a roztopené, ale vlažné maslo /ja používam Heru/ Premiešame varechou, alebo mixérom, nie je to tuhé cesto, vymiesime, posypeme múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť – min. 1 a ½ hod. Nakysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, jednu vrátime späť do misy jemne pomúčime aj zvrchu a vyvaľkáme na obdĺžnik, cca 40x30 cm (ak ho rozvaľkáte na väčší plát, tak stačí cesto pritlačiť po šírke aj výške - z bokov k prostriedku) a rozdelíme ho radielkom po výške na 4 cm široké pásiky. Každý zvinieme do tvaru slimáka, jemne, netreba cesto stláčať, začneme takto cesto len prikladám, koniec zasunieme pod slimáčika a podsuniem ho až k otvoru, tým pádom sa otvor vyplní a každý jeden ešte na doske dlaňami odspodu povykrúcam a jemne boky k sebe stlačím, trošku sa zmenšia na obvod a vybehnú /aby boli po upečení pekne nafúknuté / A ešte raz, je to jednoduché ... ...povykrúcané, boky jemne pritlačené k prostriedku... Môžete vyskúšať aj iné tvary - vianočku, pletenky, mazanec, či buchty. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte 30 min. podkysnúť. Môžeme si po chvíľke zapnúť rúru na 180-185° C, nepečieme veľmi rýchlo, aby sa prepiekli pekne aj vo vnútri, ale ani pomaly. Potrieme rozšľahaným vajíčkom s cukrom, aj po obvode /vajíčkom nešetrite/ a posypeme ľubovoľne – makom, či sezamom. Upečieme, mne ich stačí piecť 10 min., radšej si to odsledujte. Správne upečené sú vtedy, keď poklopete na vrch a vydajú dutý zvuk. A zabudla som dopísať - hneď po upečení potieram mliekom, vrch sa tak nevysuší. Nechať ich poriadne vychladnúť. Mäkkučké a jemne sladké. Z tejto dávky vychádza 20 kúskov. Vianočka- cesto si rozdeľte na polovicu, každú ešte na tri časti, zapletieme vrkoč, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom s cukrom a vodou, posypeme makom a plátkami mandlí a upečieme pri teplote cca 180° C, keď je vrch vianočky upečený, treba ju prikryť alobalom a dopiecť ešte nejakých 10-15 min. Z celej dávky vyjdú dve takéto väčšie vianočky. Po vybratí z rúry skúšam ešte špajľou, či je cesto poriadne prepečené. *Dobrú chuť* OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 81 (zobrazuje sa 81-81) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5 |
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (12.3.2009, 11:12) |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.3.2009, 12:53) | ||
Ďakujem | ||
ODPOVEDAŤ |
Monika M. (Michalikova) ID 76425 (13.3.2009, 9:16) | |||
ahoj vyzerajú nadherne aj ten postup je perfektny,a konečne budu všetci vedieť čo je to brioška Lebo teraz v obchode sa volaju ,,makovka" ,ale pre nas to od detstva bola brioška Určite vyskušame.Monika |
|||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.3.2009, 14:29) | ||||
Ďakujem Monika | ||||
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 81 (zobrazuje sa 81-81) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5 |