Marta G. (Egreska) ID 53992 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Liptovsky metenik (kapustnik)
[ recept č. 10178 zo dňa 10.1.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1kg polohrubej múky, 1 celé droždie, 5-6 dcl mlieka, 1dcl oleja, sol.. môže sa pridat aj uvareny prelisovany zemiak ,ale nemusi byt,kysla kapusta,cesnak
POSTUP PRÍPRAVY
Do trošky mlieka si rozmrvime drozdie ,pridame štipku cukru a nechame vzist kvasok.Medzitym si preplachneme kyslu kapustu ak je moc kysla a nakrajame aby nebola dlha.Vyzmykame do misky.Do kapusty vsypeme muku,olej,kvasok,sol(kto chce aj ten zemiak) a vypracujeme cesto.Mlieko pridavame podla potreby.Nechame ho 45min kysnut a potom ho roztlacime na vymasteny plech.Upečieme do ružova a ešte teply potrieme strucikom cesnaku.(kto ma rad cesnak moze dat viac strucikov).K meteniku podavame nejaku dobru domacu slaninku a vaša navšteva sa bude oblizovat az za ušami...Skuste na prvykrat z polovičnej davky,vyjde to na 1 plech.. |
MONIKA S. (bida) ID 48648 (13.1.2013, 14:46) |
Ahoj...chcela by som tvoj recept vyskušat ale neviem kolko tej kapusty mam dat. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (13.1.2013, 19:12) |
ahoj ,neviem presne ,nikdy som to nevážila ,dávam od oka,taku menšiu misku .čo ja viem možno 20-30 dkg...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zdenka K. (bzucka) ID 20675 (13.1.2013, 11:58) |
Dnes som ho upiekla a je Recept som hladala odkedy sme boli v lete na Liptove ale tento je naj... Deti sa zalizovali, takze urcite ostane v nasom jedalnicku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (13.1.2013, 14:29) |
dakujem Zdeni,nech vám chutí...nám najviac s domácou slaninkou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martin I. (diego) ID 50241 (12.1.2013, 13:54) |
u nas sa tento recept stal stalicou na jedalnom listku. Najcastejsie robim, ked ideme v zime von na lyzovacku, sankovacku Vecer pred planovanou akciou zarobim cesto, dam do chladnicky. Rano vykysnute dam na plech, upecene nakrajam, zbalim. A ked po troch hodinkach zideme zo svahu, tak nic nesposobi vacsiu radost u deti a manzela ako to, ze im dam na prehryznutie metenik kym sa dostavime k obedu. (Ani chleby so salamkou, ani cokoladove keksiky nemali nikdy taky uspech) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (13.1.2013, 10:46) |
to mám velku radost,to musím niekedy aj ja takto vyskušat ,dobrý nápad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (25.2.2009, 15:30) |
Ak budete robit z polovičnej davky tak take 4 hrste..ak je moc kysla,tak ju premyte a nakrajajte na kratšie.Dufam ze sa podarí...aj ja som ho včera robila.. to som rada ze sa niekto odvazil ho vyskušat!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zdenka H. (Zdenka55) ID 24381 (25.2.2009, 15:05) |
Prosím, a koľko tej kyslej kapusty treba_? Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janett F. (zany644) ID 34323 (28.1.2009, 11:37) |
ahojte zdravim liptov. Samozrejme je to fajne kto to pozná vie o čom hovorím. Kto je z liptova tak ho pozna . ja ked ho urobím padne pol plechu ešte teplého no ale robím to toršku ináč. Ingrediencie sú rovnaké ale pred pečením ho potriem olejom aby bol pekne chrumkavý.Pečiem na 200 stupnov asi 20 min. Ked vyberem z rury pokropím vodou. Zakryjem utierkou a hotovo. necesnakujem lebo deti ho potom nechcu tak ja si nakrájam cesnak a zajedám. neexistuje jedna túra bez metenika a klobásky..... my to milujeme JANETT |
ODPOVEDAŤnahlásiť |