. .. .. .. .. .. .
. .

Pravé slivkové gule zo zemiakového cesta ***** - RECEPT 290

SLADKÉ JEDLÁ

ID 633 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 220 návštěvníkov)


Pravé slivkové gule zo zemiakového cesta *****


[ recept č. 290 zo dňa  ]


Pravé slivkové gule zo zemiakového cesta *****


POTREBNÉ PRÍSADY

800 g v šupke uvarených zemiakov * 300 g polohrubej múky * 1 vajce * soľ * škoricové cukry alebo kryštálový cukor zmiešaný s mletou škoricou (t.j. lacnejšia verzia a zároveň chutnejšia a aromatickejšia) * slivky * POSÝPKA: tvaroh zmiešaný s cukrom * alebo mletý mak s práškovým cukrom a roztopeným maslom * alebo opražená strúhanka s práškovým cukrom a roztopeným maslom * alebo enem tak

POSTUP PRÍPRAVY

Milé mamičky!!! Čo by to mali naše milované deťúrence za detstvo, tie väčšie deťúrence za prázdniny, keby neochutnali pravé slivkové gule, akými nás kŕmili naše staré mamy. Doprajte im ten luxus v podobe návratu do detstva ich rodičov :-)) a dvojhodinovej roboty v kuchyni (do časového limitu som nepočítala umývanie riadu a "okýpenie" kuchyne od múky) Ale áno, áno, áno, dajú sa kúpiť aj mrazené v obchodoch, ale nezažijete pocit satisfakcie a sebarealizácie, keď ich doma vlastnoručne nahádžete do vriacej vody a keď ich horúce nahádžete do seba. Vaše detváky a polovičky sa Vám odmenia ľúbezným spokojným pohojdávaním hlavy a veľmi významným prižmúrením s gestom, že to stálo za všetky prachy sveta, vlastne reálnejšie povedané, za tú Vašu robotu. Manžel hneď začne rozmýšľať, ako by dokázal rozkúriť oheň pod vaňou, aby ste nabudúce mohli slivkové knedličky variť rovno vo vani, kam sa ich zmestí tristo naraz.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Keď sa chceme dopracovať, milé mamičky, k takýmto slivkovým guliam, treba robiť nasledovné:
2. Uvarené, vychladnuté zemiaky v šupke očistíme a na jemnom strúhadle ich nastrúhame. Môžete ich aj pretlačiť cez sitko na kocky, ale knedličky potom nebudú také jemné ako pierko a budete dlhšie spracovávať cesto.
3. Do zemiakov nasypeme 300 g polohrubej múky,
4. jedno vajce a štipku soli. Štipka soli znamená, že si medzi ukazovák a palček zoberiete troška soli a jemne ňou poprášite zemiakový základ v mise.
5. Cesto bude lepkavé ako fras, ale to Vás určite neodradí. Aj moje bolo lepkavé, tak si ho prenesieme na dosku, na ktorej už máme nachystanú múku.
6. ..... cesto spracujeme na doske, takto by mohlo vyzerať.....
7. Cesto si rozdelíme na tri časti a každý valček pokrájame na rovnaké diely. Teraz je dôležité podotknúť, aké veľké dieliky budeme robiť. V prvom rade záleží na veľkosti sliviek, ja som mala veľmi veľké, ktoré aj po prerezaní na polovicu boli veľké, tak som robila väčšie placky a do nich som balila polovičku slivky. Nerobte ich zasa moc veľké, pretože pri varení by sa zvonka rozvarili a zvnútra by boli ešte surové.
8. Takto vyzerajú moje placky, na ktoré som naukladala polovičky sliviek, dala malú lyžičku škoricového cukru a zaguľatila do guličiek. Aby sa Vám cesto nelepilo na ruky, používajte múku, alebo využite ruky niekoho iného.
9. A ešte jedna expozícia fotená supermakrom.
10. Hádzanie guliek do vriacej vody som naozaj nestíhala fotiť. Varte ich 10 minút, a hneď s nimi von, aby neboli rozvarené. Vynikajúco chutia s tvarohom zmiešaným s práškovým cukrom, posypané škoricou, poliate trochou roztopeného masla, alebo pomletým makom alebo opraženou strúhankou...... Knedličky sú výborné aj na spôsob "Marhuľové gule".... a postup ten istý :-))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Bleskový slivkový koláč | Pravé slivkové gule zo zemiakového cesta ***** | Nátierka z Moravanky - foto sa mi veľmi nepodarilo:O( >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 97 (zobrazuje sa 41-60)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5 ďalšie >>
Veronika P. (Veronika24) ID 23552 (26.8.2010, 12:13)
urobila som a boli skvele, dakujeme za recept (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Halina Širgelová (halina_sirgelova) ID 13558 (13.8.2010, 16:14)
Boli úžasné (Y) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Halina Širgelová (halina_sirgelova) ID 13558 (13.8.2010, 13:46)
idem ich prave robit, tak mi drz palce :) zemiaky sa varia, slivky su nachystane :)
ODPOVEDAŤ
Maja M. (majulienka27) ID 75727 (10.8.2010, 20:41)
jasom ich robila dnes a boli úúúúžasné, sama seba som pochválila čo sa často nestáva, ďakujem za receptík (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
mirka s. (Mirunaabc) ID 156472 (10.8.2010, 16:50)
(snehulak) (drink) (Y) :-) :-D
ODPOVEDAŤ
ZUZANA C. (IVETA09) ID 66466 (9.8.2010, 10:24)
uzasne gulky,parada mnam (Y) (clamp) (clamp) :-) :-) (sampus)
ODPOVEDAŤ
Zuzana H. (zanah) ID 124596 (8.8.2010, 11:20)
Gulky sa absolútne vydarili, (clamp) (clamp) (clamp) všetkým veľmi chutili, aj mojím malým dcérkam (child9) (child9) (child9) (child9). Absolútne perfektný receptík. :-$ :-$ :-$ Ďakujeme moc.
ODPOVEDAŤ
Zuzana H. (zanah) ID 124596 (7.8.2010, 10:26)
Milá pani Marcelka. Váš receptík idem práve vyskúšať. Podali ste ho úžasným spôsobom, takže dúfam, že sa mi všetko vydarlí tak, ako má. (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Katarina G. (kabaga) ID 21443, mimibazar.sk/kabaga (5.8.2010, 9:07)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)jedinecneeeeeeeeeeeee (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Jana Š. (nice202) ID 91233 (10.5.2010, 13:58)
uz druhy krat som ich robila. su uplne super, moje najoblubenejsie :-p (F)
ODPOVEDAŤ
Anka Kytková (Anka104) ID 46939 (2.4.2010, 19:17)
8o|
ODPOVEDAŤ
Hana K. (margarretka) ID 2317, mimibazar.sk/margarretka (13.2.2010, 20:11)
Robila som ich ako rýchlu večer, kežde mi zostali zemiaky a sú rýchle a dobrééééé (Y) (Y) (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Miroslava V. (irenka1) ID 108637 (3.2.2010, 14:09)
Vyborny recept, je velmi chutny.....dakujem (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Kika K. (DayPP) ID 82292 (12.1.2010, 12:00)
:-) :-D (H)
ODPOVEDAŤ
Anna T. (babuš) ID 7831, mimibazar.sk/caldera (21.11.2009, 9:29)
(Y) (clamp) (clamp) (clamp) mňaaaaam, takéto som robievala ešte za mojich mladých čias ;-)...100ks 8-| otcovi, bratovi...a ešte k tomu šúľance ;-) robota na pol dňa 8-| ;-) ale ten výsledok stál za to (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Martina S. (MataSalon) ID 90576 (7.11.2009, 14:42)
Boli výbornééé ... .Robila som z dvoch dávok a ked mi zostali dala som ich zamraziť. Ako posýpku som nedala stúhanku, ale som vymiešala tvaroh s grankom+praš.cukor a poliala som masielkom.
(clamp)
ODPOVEDAŤ
Miroslava B. (mimuš24) ID 107811 (29.10.2009, 19:33)
Chystám sa ich zajtra robiť. Môžem použiť zavárané slivky? A strúhanku opražíme na sucho? Ešte som to nikdy nerobila tak sa radšej pýtam, aby som niečo nepokazila. Ďakujem
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.10.2009, 19:58)
mirka,zavarane slivky kludne pouzi,ale ja by som tam uz nedavala ten cukor (do sliviek),zavarane su sladke dost. radsej si ich potom posyp oprazenou struhankou zmiesanou so skoric.cukrom.
a ja struhanku prazim na sucho,treba davat pozor a casto miesat,lebo rychlo prihori. a potom do oprazenej (ked ma zlatu farbu a je vonava) zamiesam prave maslo,tam sa roztopi. ale myslim,ze mozes aj prazit rovno na masle,niekto to tak robi (L)
ODPOVEDAŤ
Miroslava B. (mimuš24) ID 107811 (29.10.2009, 20:09)
Ďakujem, dám vedieť či sa vydarili. (hello)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.10.2009, 20:21)
drzim palce (L)
ODPOVEDAŤ
Miroslava B. (mimuš24) ID 107811 (30.10.2009, 12:51)
no dnes som robila tie slivkové gule a sú výborné, samozrejme aj so strúhankou, škoricovým cukrom a maslom, mňam (zajic)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (30.10.2009, 13:01)
(Y) parada,sikovna si,veru. (hello)
ODPOVEDAŤ
GABRIELA K. (LAL) ID 88983 (13.10.2009, 19:51)
:-p
ODPOVEDAŤ
Monika M. (MEDVECKA) ID 61011 (17.9.2009, 14:41)
DNES SOM ROBYLA PRVYKRAT V ZIVOTE SLIVKOVE GULE A VYBRALA SOM SI VAS RECEPT A VERUZE SA MI VYDARILI SUPER DAKUJEM ZA RECEPT (Y) (Y) (Y) |:o) [A] (clamp) (pl) (L)
ODPOVEDAŤ
Tímea L. (Nanami) ID 21921 (17.9.2009, 9:36)
robila som ich a boli vyborne (clamp)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 97 (zobrazuje sa 41-60)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu