NÁVODY > RŮZNÉ VYCHYTÁVKY
Zuzana M. (izmask) ID 75440 |
 |
Oblasť: Považská Bystrica |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 2.1.2009 |
Naposledy: 8.9.2023 21:00 |
|
|
|
Celkom: 7 (zobrazuje sa 1-7) |
Dobré rady do kuchyne - Korenie
Zázvor do kapusty Dusenú červenú kapustu nemusíte ochucovať iba klasicky jabĺčkom. Vhodným doplnkom môže byť čajová lyžička postrúhaného zázvoru. Zázvor dodá kapuste pikantnú chuť navyše podporuje aj trávenie.
Muškátový oriešok či kvet? Muškátový oriešok a muškátový kvet sú dva rozličné druhy korenia, i keď majú podobnú chuť a arómu. Oriešok sa však ukrýva v kvete a používa sa skôr do pikantnejších jedál, tiež na dochutenie špenátu alebo brokolice. Kvet je vhodnejší v sladkých jedlách, hodí sa napríklad k rebarbore.
Bobkový list neskôr! Do pokrmov ho pridávajte až tesne pred dovarením. Po uvarení ho vyberte, aby sa do jedla nevylúhovali extrakty, ktoré by mohli spôsobiť jeho horkastú chuť. Zobraz viac ...
Čili papričky Nie je čili ako čili. Je veľký rozdiel, či používate zelené, červené, čerstvé, sušené korenie, alebo či ho používate pri pečení alebo varení. Kto nie je zvyknutý, mal by byť pri dávkovaní opatrný. Pridávajte ho vždy až na koniec varenia, resp. pečenia, aby vám jedlo nezhorklo.
Sušené huby ako korenie Sú vhodné nielen do rizota či kapustnice - sušené huby sa dajú využiť aj ako výborné korenie. Jeho výroba nie je pri tom zložitá. Usušené huby rozdrobíme a rozdrvíme, vsypeme ich do umytého a suchého pohára, ktorý dôkladne uzavrieme. Hubové korenie môžeme pridávať najmä do polievok či omáčok. *****
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 7 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Dobré rady do kuchyne - Polievky
Číra polievka Ak sa chystáte pripraviť hovädziu polievku a nechcete, aby bola kalná, povarte v nej kúsok pečene alebo jednu mäkkú paradajku.
Aby bolo husté Ak chcete, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošky bieleho jogurtu.
Macesové knedličky Slepačia alebo kuracia polievka je neoddeliteľnou súčasťou pravého nedeľného obeda, ak si ju však chcete pripraviť netradične, nedajte do nej klasické slíže, ale macesové knedličky. Maces rozdrobte, zmiešajte s vajíčkom, s olejom, so strúhankou a s trochou minerálnej vody. Z cesta vyformujte knedličky a uvarte ich v osolenej vode. Zobraz viac ...
Tekvicová polievka Okrem tekvicovej omáčky je chutná i tekvicová polievka. Tekvicu nastrúhajte najemno a koreňovú zeleninu na malé kocky, všetko zalejte vodou. Spolu povarte asi 3/4 hodiny, pridajte zeleninový bujón. Do vývaru pridajte rezance.
Dva v jednom Ak varíte karfiol, vodu z neho nevylievajte, ale urobte z nej ešte chutnú polievku.
Čo s mastnou polievkou? Ak sa vám zdá, že je v polievke alebo v omáčke priveľa masti, pomôže vám šalátový list. Opatrne ho položte na povrch a hneď zase vyberte, zachytí na sebe mastnotu.
Šup tam so šupkami! Ak odstraňujete šupky z paradajok, neodhadzujte ich. Zídu sa vám napríklad do hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.
Našej polievke vôbec neuškodí trochu čerešňovice, samozrejme, za predpokladu, že z nej nebudú jesť deti.
Kurací vývar varte pomaly O kuracom vývare kolujú len tie najlepšie chýry – pomáha i pri prechladnutí či po prehýrenej noci. Polievku však varte pomaly, inak sa zakalí. Ak sa to stane, vyšľahajte 2 bielky do polotuha, vlejte do vývaru a zohrejte na 80 C. Potom ho preceďte cez jemné bavlnené plátno.
Syr v polievke Krémové polievky sú sýte a obľúbené, keďže môžu spolu s krajcom chleba nahradiť aj hlavné jedlo. Do takýchto polievok sa môžu pridať i mäkké a tavené syry. Tie najskôr rozpustite v hrnci s trochou mlieka. Vznikne krémovitá hmota, ktorú potom vmiešajte do polievky.
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 25 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (1) posledné: 5.11.2012, 19:23 | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Dobré rady do kuchyne
Popálený jazyk Rýchlo ho potrite kúskom masla. Uvidíte, že nepríjemná bolesť sa raz-dva stratí.
Ryžu môžete zamraziť Pokiaľ navaríte väčšie množstvo ryže a všetku ju neskonzumujete, rozhodne ju nemusíte vyhodiť alebo dať len do rizota Stačí, ak túto obľúbenú prílohu necháte poriadne vychladnúť a dáte ju zmraziť. Pred ďalším použitím ju rozmrazujte asi 10 minút, najlepšie na sitku nad parou.
Ryža s korením, uhorky s horčicou Ak ryžu už počas prípravy okoreníte, zvýšite príjem jej výživných hodnôt o 30 percent. Do uhorkového šalátu sa zase odporúča pridať jedna čajová lyžička horčice, osolené plátky sú totiž ťažko stráviteľné a práve horčica šalát lahodne zjemní. Zobraz viac ...
Voda na pomoc Dvojnásobné množstvo snehu ušľaháte, ak na každý bielok pridáte 1 lyžicu studenej vody. Žĺtkov zas bude viac, ak k nim pridáte lyžicu vlažnej vody.
Nie je želé ako želatína Rozdiel medzi týmito produktmi je v pôvode a v použití. Želatína je živočíšneho, tortové želé rastlinného pôvodu. Želatína je vhodná do tortových náplní, na krémy, zeleninové a mäsové rôsoly, tlačenku a aspik. Tortové želé sa používa ako dekorácia na zaliatie tort, dezertov alebo ovocia.
Príliš pikantné jedlo Ak ste jedlo pripravili príliš pikantné, pridajte k nemu lyžičku marhuľového lekváru, zjemníte tak jeho ostrú chuť.
Príprava zápražky Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby sa vám pri príprave zápražky tvorili hrudky, nezabudnite ich zaliať vždy studenou vodou alebo mliekom.
Obalové pokusy Pre zmenu a vylepšenie môžete do rozšľahaných vajíčok pridať podľa chuti aj pretlačený cesnak alebo tvrdý nastrúhaný syr. Bude to skvelá zmena.
Bez vidličky! Rezne počas vyprážania obracajte lopatkou alebo kliešťami, nepichajte do nich vidličkou, vytiekla by šťava!
Verná strúhanka Pri obaľovaní rezňov nakvapkajte do vajíčok olej, strúhanka bude oveľa lepšie držať na mäse.
Príliš hustá kaša Aj majster kuchár sa sem-tam „utne", v prípade výsledku v podobe príliš hustej krupicovej kaše však ešte nič nie je stratené. Kašu nalejte do formy na srnčí chrbát, vložte do chladničky a nechajte stuhnúť. Potom z formy vyklopte, nakrájajte a jednotlivé plátky servírujte posypané grankom a ovocím.
Využite staré rožky Ak vám je ľúto staršie pečivo hodiť len tak „do koša", pridajte do cestička na obaľovanie mäsa alebo zeleniny redší vanilkový puding a poriadne masu rozmiešajte. Rožky pokrájajte, namočte v cestíčku a vyprážajte na oleji. Môžete ich potom potrieť aj lekvárom.
Chutnejší guláš Ak máte radi guláš z bravčového a hovädzieho mäsa, skúste doň pred dovarením pridať asi 1 dl smotany na šľahanie - bude chutnejší. Ak ho ozdobíte petržlenovou vňaťou, ulahodíte i svojim očiam.
Chlieb zmäkne Stačí, ak ho naparíme v hrnci s horúcou vodou. Chlieb vložíme na pár minút nad paru do sitka a prikryjeme pokrievkou.
Farebné ľadové kocky Spestrite si bowle alebo miešané nápoje farebným ľadom! Budú vyzerať nesmierne efektne, ak vodu, z ktorej budete vyrábať ľad, zafarbíte pomocou červeného grenadínového sirupu alebo zeleného pepermintového sirupu. Nápoje okrem krajšieho vzhľadu získajú aj novú príchuť.
Chutná kôrka Chutnú a zlatistú kôrku na zapekaných pokrmoch dosiahnete, ak navrch nasypete hrudky masla a nadrobno pokrájanú žemľu alebo vlašské orechy so syrom. Ďalšou možnosťou sú aj rozdrvené kukuričné lupienky.
Požiarnik chlieb Podarilo sa vám pripáliť ryžu? Rýchlo odstavte hrniec z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb môžete odložiť, ale ryžu pre istotu ešte ovoňajte.
Domáci jogurtový drink Zdravý nápoj si môžete pripraviť aj sami. Stačí, ak zmiešate med, mlieko a jogurt a o vynikajúci drink máte postarané.
Ošpliechané hrianky Aby hrianky nevypili priveľa tuku, pred opekaním ich pokropte trochou vlažnej vody.
Pekné kopčeky z ryže Servírovanie ryže síce nie je žiadna veda, ale ak nechceme mať na tanieri len bielu „masu", treba sa s prílohou trochu pohrať. Pekne ryžové kopčeky vytvoríte pomocou menšej naberačky, ktorú opláchnete v teplej vode. Lyžicou potom ryžu do naberačky poriadne natlačíte a už len ľahko vyklopíte
Keď pudingu prihára Puding vám vôbec neprihorí, ak dno hrnca, v ktorom obľúbenú pochúťku budete variť, potriete tenkou vrstvou čerstvého masla.
Utopená knedľa Zemiakové knedle sa budú ľahšie krájať, keď ich po uvarení potriete trochou tuku alebo na chvíľu ponoríte do studenej vody.
Chutnejšia karí omáčka Karí korenie je jednoznačne charakteristickou súčasťou exotickej kuchyne. Omáčka s karí k hydinovému mäsu či minútkam bude mať zvláštnu lahodnú chuť aj vôňu, ak do nej pridáte trochu ananásovej šťavy.
Využite olej zo sardiniek Sardinky sú vhodnou súčasťou nášho jedálneho lístka, po ich konzumovaní obyčajne ostane v konzerve trocha oleja alebo nálevu. Nevyhoďte ho však, môžete ním pokvapkať napríklad tuniakovu pizzu či použiť do omáčok na cestoviny.
Chlieb nevyschne Ak nechcete, aby vám pri skladovaní vyschol, položte ho na drevenú dosku a prikryte kameninovou misou. Alebo ho dajte do dózy, nezabudnite však pridať štvrtku jablka.
Cesto sa nebude lepiť Ak sa chystáte pripraviť svojim blízkym chutné palacinky, pred pečením potrite panvicu rozkrojeným surovým zemiakom. Cesto sa tak pri príprave nebude lepiť.
Kryštálový cukor Do chladených osviežujúcich nápojov patrí aj jednoznačne sladká príchuť. Nikdy ich však nesladíme práškovým cukrom! Mohli by sme ich totiž zakaliť. Vhodné sú len kryštálový alebo trstinový cukor.
Vanilková smotana Niekedy stačí len malý trik a efektívny výsledok je na svete! Práve tak je to s vanilkovou smotanou. Do obyčajnej smotany na šľahanie vložte na hodinu až dve jeden struk vanilky. Získa výbornú arómu, ktorú oceníte v krémoch či v ovocných šalátoch.
Snehobiele halušky Ak chcete, aby mali peknú bielu farbu, zalejte postrúhané zemiaky horúcou vodou.
Pikantné raňajky Vyskúšajte si urobiť výdatné raňajky, na aké ste zvyknutí, s malou zmenou. Klasický chlieb vo vajíčku dostane „nový obal", ak do rozšľahaného vajíčka pridáte trochu nastrúhaného syra. Po opečení na oleji chlieb ešte môžete dochutiť. Vhodný je pikantný kečup, nakrájané feferónky či opražená cibuľa.
Nakladaný syr nesklame Ovčí a kozí syr sú nesmierne zdravé, koziemu sa pripisujú aj liečivé účinky. Nakrájajte syr na kocky a zalejte kvalitným olivovým olejom. Pridajte podľa vlastnej chuti bylinky, cesnak či feferónky a pridávajte do zeleninových šalátov.
Opražená cibuľka Cibuľka bude mať po opražení krásnu zlatistú farbu, pokiaľ ju pred smažením obalíte v hladkej múke.
Pri varení vajec šetrite Ak varievate vajcia v plnom hrnci vody, siahate hlbšie do peňaženky, ako je potrebné. Úplne totiž stačí, ak dáte vody len do pol hrnca a hrniec potom prikryjete, vajcia sa budú variť aj v pare.
Ako postrúhať mäkký syr? Možno to dobre poznáte - chcete postrúhať svoj obľúbený mäkký syr, lenže to veru nie je celkom jednoduché. Skúste ho preto vložiť pred strúhaním na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo potrite olivovým olejom. Takýmto rýchlym trikom sa vyhnete problému s upchatými dierkami.
Horčicu nevyhadzujte Z horčicových pohárov len veľmi ťažko dostanete všetku horčicu bez toho, aby vám v nich neostali jej zvyšky. Pohár však nevyhadzujte, ani neumývajte, len do neho vlejte ocot a pridajte obľúbené koreniny. Dobre premiešajte, nechajte odstáť a máte chutnú zálievku.
Zapekanie syra Už len pri pohľade na naťahujúci sa zlatožltý teplý syr sa iste mnohým zbiehajú slinky v ústach. A ako chutí také lahodné mäsko pod ním! Aby vám však predpečené mäso pod syrom nevyschlo, vkladajte ho do poriadne vyhriatej rúry, syr sa potom rýchlo roztopí.
Dávajte pozor na plnku! Plnky nedávajte pod kožu kuraťa príliš veľa, lebo koža sa počas pečenie scvrkáva a plnka naopak, zväčšuje svoj objem. Plnku môžete piecť aj vedľa kuraťa v pekáči, kura vám zbytočne nepopraská.
Bez alkoholu V niektorých receptoch na nápoje sa nezaobídete bez alkoholu. Ak ich chcete pripraviť pre deti alebo pre abstinentov, nahraďte napríklad víno hroznovou alebo jablkovou šťavou. Kúpte si radšej kvalitné šťavy, aby bol nápoj aj po tejto zmene vynikajúci.
Zamrazte si zvyšky chleba Starší chlieb sa neteší veľkej obľube, hoci je ľahšie stráviteľný. Zvyšky chleba nevyhadzujte! Pokrájajte ich na malé kocky, vložte do vrecúška a zamrazte. Budete mať predpripravenú surovinu na žemľové knedle či na krutóny do šalátov alebo polievok.
Lesklé knedle Ak chcete, aby mali vaše doma uvarené knedle pekný lesklý povrch, poprášte si ruky pred gúľaním škrobovou múčkou. Trochu škrobu potom pridajte aj do vody, v ktorej budete knedle variť.
Syr nevytečie Vyprážaný syr je jedným z najobľúbenejších jedál, lenže jeho smaženie nie je až také jednoduché, keďže zvykne vytekať. Obaľte preto syr vo vajíčku a strúhanke až dvakrát a pred vyprážaním ho vložte na pol hodiny do chladničky.
Aromatickejší kompót Pokiaľ si doma chcete vyrobiť lahodný jabĺčkový kompót, skúste menšiu zmenu, vďaka ktorej by mal byť oveľa chutnejší a aromatickejší. Stačí, ak trochu upravíte recept a namiesto 1/3 vody použijete biele dezertné víno.
Jedlo správne ohrievajte Ak sa vám stane, že ohlásená návšteva mešká a vy už máte jedlo navarené, dajte ho do rúry vyhriatej na 65 °C. Nevychladne a nestratí ani svoju výživovú hodnotu. Pokiaľ by však malo „stáť" dlhšie ako hodinu, radšej ho dajte úplne vychladnúť a len tesne pred servírovaním ohrejte
Snehobiela ryža Ryža je tradične obľúbenou prílohou, ale nejednu gazdinku vie na tanieri rozladiť jej nelákavé zafarbenie. Snehobielu farbu si však ryža udrží, ak do vody, v ktorej ju budete variť, pridáte citrónovú šťavu.
Ako skladovať džúsy V rámci dodržiavania pitného režimu nás často osviežia i ovocné džúsy. Vždy ich uskladňujte v chlade a na tmavom mieste, aby sa z nich nestrácali vitamíny. Otvorený džús dôkladne uzavrite a do štyroch dní spotrebujte.
Slaná žemľovka Známejší je sladký variant žemľovky, ale chutná môže byť i jej slaná verzia. Staré rožky alebo hriankový chlieb namočte v mlieku a poukladajte do vyhriateho pekáča. Namiesto vrstvy kompótu či čerstvého ovocia použite syr, šunku alebo podusené huby.
Tekutý med Ak dlhšie skladujete med, môže zhustnúť - skryštalizovať. Nádobu s takýmto medom vložte do teplej vody a nechajte ju v nej stáť tak dlho, kým sa kryštáliky nerozpustia. Voda by mala mať takú teplotu, aby ste v nej udržali ruku.
Pozor na zvetrané pivo! Podľa posledných výskumov sa vo fľašiach a v plechovkách nachádza zvýšený počet baktérií ešte pred dátumom spotreby. Pokazené pivo má kyslastú príchuť, viditeľným znakom môže byť pri tom usadenina na dne fľaše či zakalená farba tekutiny.
Ementál môže splesnieť Tento obľúbený tvrdý druh radšej nekupujte nakrájaný na plátky, ale v celku a nezabudnite si skontrolovať, či je dátum spotreby ešte ďalších desať dní. Ementál skladujte v chlade, zabaľte do alobalu alebo voskového papiera.
Pri lekvári rozhoduje cukor Lekvár vydrží v pôvodnom stave aj tri mesiace po otvorení pohára. Môže však splesnieť, preto si všímajte množstvo cukru. Menej ako 50% cukru v lekvári je predpokladom pre jeho rýchlejšie skazenie, pri náznakoch plesne ho okamžite odstráňte.
Kakao v tme a v suchu Prášok, ktorý dodáva jedlám či múčnikom lahodnú chuť, vôňu a krásnu čokoládovú farbu, treba správne skladovať. Po otvorení balíčka s kakaom preto dbajte na to, aby bolo uložené vo vzduchotesnom obale, niekde na tmavom a suchom mieste.
Hladká omáčka Niekedy si môžeme dávať aj veľký pozor a obľúbená chutná omáčka je odrazu plná nežiaducich hrčiek. Nič sa však nedeje, jednoducho ju vlejte do mixéra a rozmixujte. Hrčky zmiznú a omáčka by mala byť opäť krásne hladká.
Teplé kávové zrná Pokiaľ si zvyknete doma mlieť kávu, rozhodne predtým kávové zrná trochu ohrejte. Budete mať oveľa lepšie namletú kávu, navyše aj aromatickejšiu.
Olej na okraji Ak okraje plátkového syra potriete olejom, zabránite jeho predčasnému okôrnateniu.
Rozmarínové rozmary Keď sa vám podarí dopestovať väčšie vetvičky rozmarínu, môžete ich použiť na špízy namiesto špajlí.
Niekto to nerád ostré Priveľkú ostrosť prekoreneného pokrmu zmiernite tak, že v ňom povaríte na väčšie kusy pokrájané jablko.
Chlebíčky pod utierkou Aby chlebíčky a chuťovky do druhého dňa v chladničke neobschli, prikryte ich čistou navlhčenou utierkou.
Bez zrazenia Kyslú smotanu pridávame do omáčok rozmiešanú s hladkou múkou. Smotanu najprv rozmiešame v troške omáčky a až potom ju vlejeme do celej omáčky. Omáčku však nevaríme, pretože by sa smotana v nej zrazila.
Vydusené – vyfarbené Peknú farbu šťavy pri dusení mäsa docielime, keď mäso vydusíme až na tuk. Potom zoškrabeme všetko, čo prischlo na okrajoch hrnca, a potom zriedime vodou či zapražíme. *****
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 51 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (2) posledné: 14.7.2009, 8:52 | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Dobré rady do kuchyne - Pečenie
Použite kokos Mnohé koláče alebo torty nemôžeme upiecť bez dôkladne vymastenej a vysypanej formy. Obyčajne na to používame hrubú múku alebo strúhanku, ak však chcete skúsiť menšiu zmenu, odporúčame kokosovú múčku.
Nadýchané žĺtky Pri pečení niektorých druhov koláčov je dôležitý každý detail a takým môžu byť aj poriadne našľahané žĺtky. Aby sa vám podarilo ich správne našľahať, pridajte k nim lyžicu vlažnej vody.
Lahodnejšie pečivo Ak do cesta pridáte čerstvý alebo uvarený nastrúhaný zemiak, bude vláčnejšie. Zemiakom zároveň nahradíte časť z potrebného množstva múky. Zobraz viac ...
Rozpustená čokoláda Čokoládu na zdobenie či polievanie sladkých jedál si môžete ľahko pripraviť v mikrovlnnej rúre, kde sa dá rozpustiť. Mikrovlnku nastavte na 700 W a čokoládu v sklenenej nádobe zohrievajte asi pol minúty.
Plnenie rolád Pri príprave rolády je dôležité jej plnenie - krém však natierajte až na vychladnutý korpus, ale marmeládu ešte na teplý.
Chutné lieskovce Lieskovce sú nielen zdravé a aromatické, ale i chutné, preto sa veľmi často pridávajú do koláčov či dezertov. Pokiaľ chcete mať na zdobenie pekné biele oriešky, osmažte ich v suchej teflónovej panvici a potom vsypte do utierky, v ktorej ich trením zbavíte „hnedého kabátika".
Múku preosejte Múku sa oplatí preosievať - bude sa totiž do všetkého lepšie vmiešavať. Predovšetkým do cukru či bielkovej a žĺtkovej peny.
Prašan na tvarohu Tvarohovú plnku dáme na koláčové cesto až potom, keď ho poprášime múkou. Cesto takto totiž od tvarohu nezvlhne a dobre sa prepečie.
Koláč z formy Niekedy môžete formu na koláč vymastiť a dôkladne vysypať múkou, a i tak sa vám z nej po upečení nepodarí dostať koláč von. Vtedy ho preklopte na mriežku a celý obaľte do vlhkej utierky, nechajte asi 15 minút stáť. Potom odstráňte utierku a stierkou na cesto oddeľte opatrne koláč od formy, potom ju pomaly nadvihnite.
Cesto ľahko spracujete Nezabudnite si pred miesením cesta potrieť ruky olejom. Predídete tak tomu, že by sa vám cesto lepilo na ruky.
Koláče rozmrazujte opatrne! Plnené buchty alebo ovocné koláče rozmrazujte pri izbovej teplote, keby ste ich totiž dali rozmraziť do mikrovlnky, vplyvom vysokej teploty by mohli vyschnúť a stvrdnúť.
Plnka do buchiet Plnka jednoducho musí mať správnu hustotu, ak je riedka, môžete to zmeniť. Do slivkovej pridajte nastrúhaný perník, do tvarohovej vanilkový puding a do lekvárovej škrobovú múčku.
Cesto lepšie vykysne Pri koláčoch z kysnutého cesta mnohé gazdinky tŕpnu už v úvodnej fáze - či im dobre vykysne kvások. Pomôcť môže jednoduchý trik: zarobené cesto neprikryjeme počas kysnutia látkovou handrou, ale potravinovou fóliou. Fólia lepšie udrží teplo a vlhkosť, ktoré pomáhajú kysnutiu.
Kávové muffiny Tieto malé sladké koláčiky, chuťou pripomínajúce šťavnaté bábovky, sú v našich kuchyniach nesmierne populárne. Ich pečenie totiž nie je vôbec zložité. Ak už máte svoje osvedčené recepty, skúste menšiu inováciu - kávové muffiny si vyrobíte ľahko. Do cesta pridajte instantnú kávu alebo zopár lyžičiek precedenej tureckej kávy.
Poleva vám dlhšie vydrží Príprava polevy síce nie je náročná, ale vyžaduje si istú zručnosť a hlavne odhad, koľko surovín je na jej výrobu potrebných. Poleva na zákusky a torty obsahujúce bielok vydrží dlhšie, ak čerstvý bielok nahradíme sušeným. Potom ju môžeme skladovať aj tri mesiace.
Mäkký tuk Pokiaľ ste si pred výrobou koláčového cesta zabudli z chladničky vybrať tuk, aby vám zmäkol, môžete si prácu s ním rýchlo uľahčiť. Margarín jednoducho postrúhajte na hrubom strúhadle.
Tuhý sneh Pripraviť hustý sneh z bielkov nie je žiadna veda, pokiaľ dodržíme isté zásady. Vo vychladených bielkoch by nemal byť najmä ani kúsok žĺtka a nádoba, v ktorej budeme šľahať, by mala byť čistá, suchá a nemastná. Bielky pred šľahaním trochu osoľte a pridajte aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
Chutnejší jablkový koláč Jablkový koláč bude chutnejší, ak do plnky pridáte hrozienka namočené v rume, navrch poukladáte vločky masla a posypete vanilkovým cukrom. Kombinácia vanilky a hrozienok je naozaj výborná!
Vyprážame šišky Sú tradičnou pochúťkou, ktorej príprava chce poriadnu dávku skúseností. Lahodné šišky sa musia predovšetkým vyprážať vo veľkom hrnci, aby mala každá dostatok miesta. Dôležité je i množstvo oleja, šišky musia byť totiž do polovice ponorené, aby sa na nich vytvoril pekný svetlý pásik.
Lepšie pagáče K posedeniu pri poháriku dobrého vína alebo piva patria aj pagáče. Nie sú príliš zdravé, najmä tie s oškvarkami, ale ak sú čerstvé, nedá sa im odolať. Ak však časť múky nahradíte 100 g ovsených vločiek, predsa len budú ľahšie stráviteľné.
Šťavnatý koláč Ak sa vám už viackrát pri pečení stalo, že vám šťava z koláča vytiekla na plech, dajte tentoraz do jeho rohov krupicovú kašu. Chuť sa tým nezmení a sladká pochúťka si zachová výbornú šťavnatú chuť.
Plnotučné mlieko do koláčov Mlieko v koláčoch je vítanou surovinou - jednak je zdrojom bielkovín, a jednak dodáva vlhkosť a vláčnosť. Vhodnejšie ako nízkotučné je pri pečení plnotučné mlieko, ak ho nemáte poruke, skúste ho nahradiť bielym jogurtom alebo kyslým mliekom.
Vianočka na prasknutie Ak nechcete, aby vám vianočka popraskala, nedávajte ju nevykysnutú piecť do horúcej rúry. Pri prudkom pečení totiž ešte kysne a dvíha sa, plyny nestačia unikať cez póry, a preto sa cesto „trhá".
Čerstvé či staré droždie? Na prvý pohľad sa čerstvosť droždia veru nedá odhadnúť a k chceme mať dobre vykysnuté cesto, je to dosť podstatný moment. Hoďte preto kúsok droždí do horúcej vody, a keď vypláva na hladinu, je ešte čerstvé. Ak klesne na dno, radšej takéto droždie vyhoďte.
Staré bude nové Aj staré droždie sa dá oživiť taj, že ho rozdrvíte nadrobno v miske a jemne posypete práškovým cukrom.
Hrozienka v koláčoch Do niektorých koláčov jednoznačne patria hrozienka. Pred prípravou ich zvykneme namáčať v rume, aby mali lepšiu chuť, nemusíme si však vystačiť len s touto príchuťou. Hrozienka môžeme vložiť napríklad i do amaretta, čerešňového likéru či jablkového džúsu.
Šťavnatejšia piškóta Piškótové cesto v koláčoch a tortách býva chutné a ľahko stráviteľné, často je však suché. Ak chcete, aby bolo šťavnatejšie, pridajte do cesta počas miešania dve čajové lyžičky rumu.
Zamúčené ovocie Ak pridávate do múčnikov hrozienka a kandizované ovocie, obaľte ho najprv v múke, neklesne vám tak až na dno koláča.
Orechy na striedačke Rozhodli ste sa napiecť chutný múčnik a v poslednej chvíli ste zistili, že vám chýbajú orechy? Nič to, použite ovsené vločky. Koláč bude mat výbornú chuť a vašim blízkym pripravíte netradične dobrú pochúťku.
Jemnejšie pečivo Ak čerstvo upečené horúce pečivo potriete roztopeným maslom, bude jemnejšie, vláčnejšie a chutnejšie.
Jemnejšie kysnuté cesto Chcete mať kysnuté cesto jemnejšie a nadýchanejšie? Rozmiešané kvasnice s 1 PL bieleho jogurtu sa o to postarajú.
Pravá orechová! Ak mleté orechy krátko orestujete, necháte vychladnúť a až potom ich použijete do zákuskov a koláčov, prekvapí vás veľmi intenzívna orechová aróma.
Lístková maškrta Lístkové cesto nepotierajte vyšľahaným vajcom, ale čiernou kávou alebo čajom. Vajce upcháva póry a cesto nie je potom také krehké.
***** Nespáľte bábovku Ak ste sa rozhodli pre prípravu bábovky a nechcete, aby sa vám spálila, postavte do rohu rúry nádobu s vodou.
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 44 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Dobré rady do kuchyne - Mäso
Tenké plátky mäsa Pokiaľ chcete z čerstvého mäsa nakrájať naozaj tenké a rovnako hrubé rezne, pomôže rýchly trik. Mäso dajte na pár minút do mraziaceho boxu. Stuhne a s ostrým nožíkom v ruke dosiahnete požadované úhľadné plátky.
Šťavnatá hydina Ak ho pred prípravou potriete rozkrojeným citrónom, zostane vždy biele a šťavnaté.
Šťavnatejšie mäso Mleté mäso na fašírku sa lepšie spojí a bude aj šťavnatejšie, keď doň pridáte jeden veľký surový postrúhaný zemiak. Zobraz viac ...
Pozor na rozpálený olej Klobásky či jaternice zvyknú počas pečenia prasknúť. Nevkladajte ich preto do rozpáleného oleja, ale pečte pri nižších teplotách. Ešte predtým umyte a osušte.
Pobyt v mlieku Ak chcete mať rezne mäkšie, pred kuchárskou úpravou ich na pätnásť minút namočte do čerstvého studeného mlieka.
Všetko naopak Niekedy môžete vyskúšať pri rezňoch tzv. opačný trojobal. Najskôr rezne obaľte v strúhanke, potom v rozšľahanom vajci a až nakoniec v hladkej múke.
Fašírky trochu inak Rozhodli ste sa robiť fašírky, no zistili ste, že ste zabudli kúpiť vajíčka? Nič sa nedeje. Do mletého mäsa namiesto nich pridajte postrúhaný syr či zemiak. I takto netradične pripravené vám budú výborne chutiť.
Lahodnejšia hydina Ak máte v zásobe staršie hydinové mäso, potrite ho deň pred prípravou sódou bikarbónou. Na druhý deň mäso opláchnite a spracujte - bude určite krehkejšie a lahodnejšie. Ak kura miesto vody podlejete trochou vína, získa aj novú prijemnú chuť.
Chutnejšia slanina Ešte chutnejšia však bude ak plátky slaniny dáte na studenú panvicu, ktorú postupne rozpálite a tak z nich tuk vypečiete.
Pivná saláma sa rýchlo kazí Údenina je vyrobená z kúskov bravčového a hovädzieho mäsa, z korenín a rôznych prísad. Pivná saláma sa veľmi rýchlo kazí, preto ju treba skonzumovať aspoň týždeň pred dátumom spotreby. Je vhodné ju skladovať v spodnej časti chladničky.
Šťavnatejšia fašírka Suché jedlo býva veru málokedy extra chutné. Preto ak pripravujete fašírku z hovädzieho mäsa alebo z kuraciny, pridajte do pomletej masy niekoľko lyžíc tvarohu. Fašírky budú nielen šťavnatejšie, ale i chrumkavejšie.
Mäsové závitky V receptoch na mäsové závitky obyčajne figuruje plnka, počas tepelnej úpravy však zvykne vypadávať. Preto plnky nedávajte do rezňov veľa a dbajte na to, aby ostali okraje mäsa suché. Dôležité je i rolovať zvitky od širšej časti k užšej.
Ochuťte si mäso! Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí, ak cibuľu nakrájate na malé kúsky a pretlačíte v lise na cesnak. Pustí veľa šťavy a pokrm bude nielen chutnejší, ale i aromatický.
Marináda na steaky Grilované, opekané mäso s dusenou zeleninou môže byt výbornou rýchlou večerou, len mäso si musíme dopredu pripraviť a nechať ho niekoľko hodín postáť v chutnej marináde. Vyrobíte si ju zmiešaním horčice, medu, kajenského korenia a balzamikového octu.
Nahraďte rebierka Rebierko môžete nahradiť akýmkoľvek mäsom, ktoré sa dá narýchlo upiecť, teda bravčová panenka, krkovička, kuracie alebo morčacie prsia, sviečkovica. Aj k týmto masám sa hodí karotka a zemiaky so smotanou.
Tuniaka chráni konzerva Zakonzervované mäso tuniaka má dlhú trvanlivosť, vyše piatich rokov. Po otvorení konzervy sa však môže veľmi rýchlo pokaziť a navyše sa to na prvý pohľad nedá rozpoznať, či už je ryba nejedlá. Preto tuniaka skonzumujte do dvoch dní.
Kosti na ocot Ak sa vám nechce rybu vykosťovať, skúste ju pred úpravou vyložiť zvnútra plátenným obrúskom namočeným v octe. Nechajte rybu odležať v chlade až do druhého dňa. Kosti pôsobením octu zmäknú, a môžete ich potom bez obáv konzumovať.
Ryba sa nepripečie Pohľad na opečenú rybu ,,zvlečenú" z kože nie je práve lákavý, nech je akokoľvek chutná. Pri pečení preto uprednostnite panvicu s nepoškodeným povrchom, navyše rybu dávajte až na rozpálený olej. Ak ju obaľujete v múke, tak ju pred smažením nenechajte dlho stáť. Múka by mohla zvlhnúť a ryba sa začne na panvici pripekať.
*****
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 39 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Dobré rady do kuchyne - Ovocie
Ľahšie šúpanie pomarančov Citrusové plody sa zvyknú niekedy ťažko šúpať - buď je kôra už stará alebo príliš tuhá. Pomaranče ľahšie ošúpete, ak ich ponoríte na pár minút do teplej vody.
Banány dolu hlavou Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladajte do chladničky, ale vešajte v komore špičkou dolu.
Jabĺčko opravár Ak ste to pri príprave zemiakového majonézového šalátu prehnali so soľou, nevešajte ešte hlavu. O nápravu sa postará najemno postrúhané jabĺčko. Zobraz viac ...
Čučoriedky nerozmrazujte Mrazené čučoriedky, ktoré chceme použiť pri pečení, však nikdy vopred nerozmrazujte. Rozmočili by sa a zafarbili by nežiaducim spôsobom cesto.
Viac šťavy z citróna Citróny sa vám budú lepšie odstavovať, ak ich predtým umyjete v horúcej vode, získate aj viac šťavy.
Grapefruit nelúpte! Je to jedna zo železných zásad: grapefruit nikdy nelúpte. Pred konzumovaním ho rozkrojte na dve časti a každú polovicu vložte do hlbšej misky alebo taniera. Zahnutým či menším nožíkom obrežte vo vnútri kôru, dužinu v nej však nechajte a vyberajte lyžičkou.
******
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 17 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Dobré rady do kuchyne - Zelenina
Pozor pri krájaní zeleniny Krájanie zeleniny má aj svoje nevýhody. V miestach, kde totiž zeleninu prerežeme, sa z nej strácajú výživné látky a čím dlhšie nakrájané kúsky „čakajú" na varenie, tým menej vitamínov v nich ostáva. Pri strúhaní zelenina prichádza takmer o 30 percent svojho bohatstva.
Cibuľa v šaláte Ak vás odrádza jej štipľavá chuť, vložte ju na pár minút osolenú do olivového oleja, prv než ju zamiešate do šalátu.
Čerstvé v alobale Pažítka a iná zelenina vydržia v chladničke dlhšie, ak ich prepláchnuté studenou vodou zabalíte do alobalu. Zobraz viac ...
Čalamáda s chrenom Ak ste si otvorili pohár a chcete, aby vydržala lepšie čerstvá a chrumkavá, nastrúhajte na povrch trocha chrenu.
Zemiaky sa nerozvaria Aby sa vám nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.
Mäkšia kapusta Nie je však chutná, ak je tvrdá. Preto k nej počas dusenia pridajte surový zemiak.
Chren Ak pri strúhaní chrenu nechcete plakať, dajte ho na dve hodiny do mrazničky. Až potom ho ošúpte a strúhajte. Nebude až tak štípať - stačí ho pred strúhaním vložiť na pár minút do teplej vody.
Aromatické šampiňóny Šampiňóny majú svoju typickú skvelú chuť, ktorej však môžu niektoré koreniny ublížiť. Vhodné sú však napríklad cesnak, petržlenová vňať či estragón. Ich arómu zvýrazní sójová omáčka či čierne korenie, neodmysliteľne k šampiňónom patrí i citrónová šťava.
Mrazená vňať Ak jej máte viac, ako pri varení dokážete spotrebovať, umytú ju pokrájajte nadrobno, pričom hrubé stonky odstráňte. Na krájanú vňať dajte do vrecúšok a nechajte zamraziť. Môžete ju potom kedykoľvek použiť.
Vypražte si cibuľu Príjemnou zmenou na vašom tanieri môže byt vyprážaná cibuľa. Pokrájajte ju na menšie kolieska, obaľte ich v polohrubej múke, do ktorej môžete vmiešať mletú červenú papriku či vegetu. Obalenú cibuľu opražte v oleji, nechajte vychladnúť a osoľte.
Osoľte cesnak! Ak ho pred krájaním alebo lisovaním posypete soľou, nebude sa vám lepiť na nôž alebo lis.
Ako zapekať zeleninu? So zapekanou zeleninou sa vieme aj „natrápiť", najmä keď v miske pri zapekaní pustí vodu. Preto ju pred vložením do rúry radšej neblanšírujte vo vode, ale krátko opražte na olivovom oleji, ochuťte bylinkami, koreninami, cesnakom, a až potom zapekajte. Takouto prípravou zelenina získa aj lepšiu chuť.
Do šalátu patrí citrón Rukola, hlávkový a ľadový šalát, ktoré sú vypestované v skleníkoch, často obsahujú škodlivé dusičnany. Práve tie sa môžu v našom tele premeniť na nebezpečné látky podporujúce vznik rakoviny. Vitamín C zabraňuje tejto premene, preto do šalátu rozhodne pridávajte citrónovú šťavu.
Pošlite zápach do kelu Ak neznášate vôňu kelu pri varení, zjemnite tento nepríjemný zápach tak, že do vody, v ktorej sa kel varí, vložíte suchú chlebovú kôrku zabalenú v čistej gáze.
Biely karfiol Karfiol zvykne počas prípravy zosivieť alebo zožltnúť. Ak tomu chcete zabrániť, pridajte do vody, v ktorej karfiol varíte, trochu mlieka. Používajte radšej iné ako hliníkové nádoby - práve ony môžu totiž tiež spôsobovať nežiaduce zafarbenie.
Nestrúhajte, radšej meľte! Mnohé gazdinky odradí od prípravy zemiakových placiek namáhavé strúhanie zemiakov. Ak nemáte k dispozícii robot, môžete si pomôcť tak, že zemiaky pomeliete v mlynčeku na mäso alebo v mlynčeku na strúhanku.
Chutná mrkvová príloha Chutnú prílohu z nej si pripravíte tak, že uvarenú mrkvu pokrájate na kolieska, opražíte na oleji a zalejete smotanou, v ktorej ste rozmiešali trochu múky. Chvíľu povarte, nechajte zhustnúť, osoľte a pridajte trochu karí.
Upokojujúca brokolica Brokolica je jedna z najzdravších zelenín. Nikdy ju však nevyprážajte na tuku, lebo vám stvrdne. V strese jej jedzte čo najviac, má totiž upokojujúci účinok.
Usušte si pór a cibuľu Čerstvú zeleninu jednoducho nakrájajte na tenšie kolieska a nechajte ich vyschnúť - napríklad na podnose položenom na radiátore v kuchyni. Usušenú cibuľu a pór pred použitím nesparujte!
Zvädnutá zelenina Krájať surovú zvädnutú zeleninu rozhodne nie je ľahké, najmä ak nemáte poriadne nabrúsený nôž. Ak budete teda chcieť práve takúto zeleninu spracovať, namočte ju predtým do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.
Baklažán nešúpte Nikdy ho nelúpte, pretože v šupke sa nachádzajú vitamíny a živiny. Baklažán len poriadne umyte, vydrhnite kefkou a potom pripravujte
Jemný ružičkový kel Každú hlavičku zospodu trochu nakrojte, aby jednotlivé kelové lístky rovnako zmäkli. Ružičkový kel potom varte 20 minút v osolenej vode, môžete podávať s rozpusteným maslom a opraženými mandľovými lupienkami.
Paprika potrebuje oheň Zelenina obsahuje aj v surovom stave veľa dôležitých vitamínov, ale až po tepelnej úprave sú vzácnym doplnkom výživy. Teplo totiž uvoľňuje zo šupky papriky živiny, preto je dobré ju pred konzumovaním povariť alebo podusiť a opiecť. Počas grilovania ju často otáčajte, kým nestmavne. Potom papriku zabaľte do alobalu, para jej kožu uvoľní a ľahko sa bude dať olúpať.
Listy rýchlo odtrhnite Ak kupujete čerstvú zeleninu, nezabudnite z kalerábu, z mrkvy či z reďkoviek odtrhnúť listy, netreba čakať, kým ich budete čistiť. Listy totiž odoberajú hľuzám vlhkosť, čo spôsobuje starnutie a vysychanie zeleniny, z ktorej sa takto navyše vy strácajú živiny.
Zemiak náhradník Fašírky „rozmnožíte", ak tretinu mäsa nahradíte postrúhanou mrkvou alebo zemiakom.
Placka za plackou Zemiakové placky môžete „navýšiť" nastrúhaným jablkom, dokonca tak budú ešte aj chutnejšie.
Exotická neexotika Zemiaky s vôňou exotiky si môžete pripraviť aj bez drahých exotických korenín tak, že ku koncu pečenia pridáte trocha kremžskej horčice.
Cesnaková postieľka Uhorkový šalát bude ľahko stráviteľný, keď misu, skôr ako do nej postrúhate čerstvé uhorky, potriete cesnakom. Až potom šalát ochuťte octovým nálevom.
Nálev na čerstvý šalát Výborný nálev si pripravíte zmiešaním vody, octu, korenia, soli a olivového oleja. Pred podávaním pridajte ešte biely jogurt spolu s cibuľkou, pažítkou a nasekanou kyslou uhorkou.
Cviklová farba Ak pripravujete cviklový šalát, pred ostatných ingrediencií premiešajte najprv cviklu s lyžicou oleja. Nezafarbí potom ostatné súčasti šalátu.
K pečeni brokolica! Jedným z najťažšie stráviteľných jedál je práve pečeň, ktorú náš organizmus spracúva hodiny. Ak sa jej neviete zriecť, pripravte si k nej ako prílohu brokolicu. Podporuje trávenie, obsahuje látky spaľujúce tuk a vlákninu, ktorá zabraňuje nežiaducim usadeninám v črevách.
Paradajky do hrnca! Znie to neuveriteľne, ale paradajky sú zdravšie po tepelnej úprave. Počas varenia síce strácajú vitamín C, ale zároveň sa z nich uvoľňuje licopin - červené farbivo, ktoré je účinným antioxidantom v boji proti zhubným chorobám. Ochranné látky sa získavajú aj pri pečení či blanšírovaní paradajok.
Pozor pri varení strukovín Aby nás nenadúvali, dlhšie ich namáčajte. A pri varení neurobte chybu a neprilievajte k strukovinám studenú vodu. Chladom zrazené bielkoviny totiž vytvoria kožu a proces varenia sa spomalí.
Uskladnenie strukovín Ak si chcete odložiť a uskladniť strukoviny – napr. fazuľu či hrach, tak do kila suchej strukoviny vložte asi 5 – 6 bobkových listov. Ich aróma totiž dokáže odradiť škodce.
Pečené zemiaky Sú čoraz obľúbenejšou prílohou, ale i samostatným hlavným jedlom. Reč je o pečených zemiakoch, ktoré pripravujeme v alobale, ale aby vám počas pečenia celkom nepopraskali, popichajte ich predtým vidličkou. Ak do alobalu vložíte aj byľku rozmarínu, budú chutnejšie.
Chrumkavé hranolčeky Aby nezmäkli a ostali chrumkavé, treba ich trochu osoliť len tesne pred konzumovaním.
Bylinkám teplo škodí Tymian, oregano, koriander - sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré dokážu každému jedlu dodať zdravší náboj. Tieto bylinky sú však extrémne citlivé na teplo, preto ich nikdy nevarte a nepečte dlhšie ako tri minúty. V opačnom prípade stratia vzácne látky.
Uvarte si kukuricu Kukurica si zachová krásnu žltú farbu, pokiaľ pri varení do vody nakvapkáme citrónovú šťavu. Nikdy by sme nemali pridávať soľ, lebo kukurica môže stvrdnúť a ani nebude taká šťavnatá.
Petržlenová vňať ožije Ak vám zvädne, sviežosť jej môžete vrátiť. Položte vňať na tanier, pokropte studenou vodou a prikryte ďalším tanierom na pár hodín.
Zeleninový šalát Paradajky, papriky, bylinky - najlepšie chutia čerstvé. Zeleninový šalát je vitamínová bomba, avšak nezasýti. Môžete však doň pridať tvarohové halušky - hrudkový tvaroh zmiešajte s vylisovaným cesnakom, lyžicou horčice a so žĺtkom z natvrdo uvareného vajíčka. Z hmoty potom vykrajujte lyžičkou halušky a pridajte ich do šalátu. Bude sýtejší.
Huby sa boja vody! Je to jedna zo železných zásad v kuchyni - huby nikdy nečistite vo vode, pretože ňou nasiaknu, stratia živiny a stuhnú. Špiny a nečistôt ich zbavíte pomocou nožíka, ktorým jemne oškrabete ich povrch.
*****
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 38 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (2) posledné: 25.6.2009, 18:35 | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Celkom: 7 (zobrazuje sa 1-7) |
VEĽKOSTI OBLEČENIA
32,
34,
36,
38,
40,
42,
44,
46,
48,
50,
52,
54,
56,
58,
60,
62,
64,
66,
68,
70,
74,
80,
86,
92,
98,
102,
104,
110,
116,
122,
128,
134,
140,
146,
152,
158,
164,
170,
176,
182,
XXS,
XS,
S,
M,
L,
XL,
XXL,
XXXL,
4XL,
5XL,
6XL,
7XL VEĽKOSTI OBUVI
15,
16,
17,
18,
19,
20,
21,
22,
23,
24,
24.5,
25,
26,
27,
28,
29,
29.5,
30,
31,
32,
33,
33.5,
34,
35,
35.5,
36,
36.5,
37,
37.5,
38,
38.5,
39,
39.5,
40,
40.5,
41,
41.5,
42,
42.5,
43,
43.5,
44,
44.5,
45,
45.5,
46,
46.5,
47,
47.5,
48,
49,
50,
51,
52
© 2001–2025 Copyright
CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10,
IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490
a dodávatelia obsahu