. .. .. .. .. .. .
. .

NÁVOD - Moje skúsenosti a rady s pestovaním exotických krások - orchideí

NÁZOV
VŠETKY NÁVODY
FOTOGRAFIE
SCRAPBOOK
RUČNÍ PRÁCE
BYDLENÍ
ZAHRADA
AKTIVITY S DĚTMI
SPORTOVNÍ AKTIVITY
DIETY
DOMÁCÍ MAZLÍČCI
SBĚRATELSTVÍ
RŮZNÉ VYCHYTÁVKY
<< Farebné mušličky | Moje skúsenosti a rady s pestovaním exotických krások - orchideí | čo s nepotrebnou knihou alebo darček na deň otcov >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
NÁVODY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Anna O. (ankaOČ) ID 277353 (20.10.2016, 7:25)
(Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Livia M. (liviam) ID 19540 (31.8.2013, 15:52)
Tiez sa pridavam k obdivovatelkam, Vase kvietky su proste nadherne (Y). (H) (H Chcela by som Vasu radu. Uz asi skoncim s pestovanim. Orchideii som mala asi dvadsat, vsetky mi postupne zacali hynut, a to tak ze zacali schnut korene, zvraskaveli listy a potom zozltli. Ked som chytila rastlinu, tak mi pripadala ako vyhnita. Mam poslednych pat, viete mi k tomu nieco poradit ?O vsetky sa staram rovnako, nerozumiem tomu, je to tym, ze uz maju niektore aj 5 rokov? Poslala by som aj foto. VELKA VDAKA!!!! livia.miklosova@gmail.com
ODPOVEDAŤ
Andrea B. (Andy.pauli) ID 55071, mimibazar.sk/andypauli (10.6.2013, 9:44)
Maťka prosím o radu... mám problém s orchidejkami, že mi začali hniť a uschýňať vzdušné korene . orchidee síce žijú a majú zdravé listy ale od minulého roka nekvitli.. iba jedna mi vyháňa na stonke novú rastlinku... ako ich môžem zachrániť?? mám presadiť?? ďakujem za radu... (L)
ODPOVEDAŤ
Andrea B. (Andy.pauli) ID 55071, mimibazar.sk/andypauli (10.6.2013, 9:44)
Maťka prosím o radu... mám problém s orchidejkami, že mi začali hniť a uschýňať vzdušné korene . orchidee síce žijú a majú zdravé listy ale od minulého roka nekvitli.. iba jedna mi vyháňa na stonke novú rastlinku... ako ich môžem zachrániť?? mám presadiť?? ďakujem za radu... (L)
ODPOVEDAŤ
Maria J. (majqa28) ID 231766 (3.6.2013, 12:56)
zdravim,chcela by som sa opytat ci nahodou nepredavate vyhonky orchidei...bola by som velmi rada.moj e-mail: majka.jaceckova28@gmail.com
ODPOVEDAŤ
Alena K. (hirrina) ID 14643, mimibazar.sk/hirrina (23.12.2012, 13:13)
Máte nádherne kvety :-). Mne svokra kúpila v máji, kvitla celé leto, od septembra nič a teraz mi začala kvitnúť znova, tak sa z nej tiež vytešujem a každý deň sa jej prihováram :-$. Ale na Vašu teda nemá. Krása, naozaj nádhera.
ODPOVEDAŤ
Magdalena M. (slniecko201) ID 25299, mimibazar.sk/slniecko201 (7.11.2012, 8:34)
Maťka chcela by som sa spýtať. Mám mini orchidejku, ktorá má akoby zošuverené listy... žiť žije, ale skôr podľa mňa živorí.... má len jeden vzdušný koreň teraz sa jej raší von druhý. aj nový lístok jej ide, ale keď dorastie do určitej veľkosti začína sa šuveriť... čo to môže byť???? už som ju i hnojila, i presadila a stále je to tak...
pritom, keď si ju mamka kúpila, listy mala pekné a aj krásne kvitla.
okrem nej mám ešte jednu mini, tá je v pohode, a 6 veľkých a s nimi tiež nie sú žiadne problémy.... :´(
ODPOVEDAŤ
Nat L. (Nat55) ID 157618 (6.11.2012, 22:23)
tiež patrím k milovníkom orchideí :-) mám ich doma niekoľko, aj veľkokveté, aj drobnokveté.. mne sa osvedčilo to, že je úplne jedno, koľko rastlina stojí.. najlepšie sa darí tej z Lidla.. často ich prehadzujem z miesta na miesto a nechávam ich tam "natrvalo" až keď vidím, že im konkrétne toto miesto vyhovuje.. najodolnejše bývajú tie s bielymi kvetmi.. najchúlostivejšie sú tmavočervené - cyklamenové.. chcem sa opýtať, čo vravíte na tie farbené - sýto modré - orchidejky.. podľa mňa je to des..
s pozdravom Nat
ODPOVEDAŤ
Naďa H. (brblosko) ID 157312 (31.12.2011, 9:17)
ahoj máš krásne tie orchidey a mám aj otázku. dostala som na meniny zhodou okolností 2 kvety :-p a zaujímalo by ma kedy je dobré ich presadiť. pretože ked som pozerala ten plastový kvetináč tak korene už aj ovn trčia.
a ešte či na to treba špeciálnu "hlinu"

dakujem
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (8.1.2012, 21:03)
Ahoj Naďka, až teraz som si našla tvoj komentár, snáď ti to ešte pomôže... ďakujem za pochvalu :-$ presadiť ich je možné kedykoľvek, keďže korene trčia až von. Zem je najvhodnejšia orig na orchidee, ale v zložení nech je uvedená aj nejaká "zem" ako rašelina a pod. nielen kôra, v tej im to ide pomalšie a voda strašne rýchlo pretečie. To odporúčam z vlastnej skúsenosti aj iných. (F) pá a nech sa darí (clamp) Maťa
ODPOVEDAŤ
Naďa H. (brblosko) ID 157312 (9.1.2012, 18:43)
Dakujem pekne (L)
ODPOVEDAŤ
aneta k. (anki) ID 11614, mimibazar.sk/anki (12.8.2011, 14:44)
maminky prosim poradte mi kde kupim kokosové čipsy na pestovanie orchidei, ale surne prosim!!!! dakujem kazdej jednej z vas, ktora mi poradi odkial ich mam zohnat aneta
ODPOVEDAŤ
marcela z. (kubelesko) ID 112862 (16.8.2011, 18:59)
skús pozrieť do obchodu so zvieracími potrebami.Kokosové čipsy sa používajú do terárií ako podstielka pre plazy (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (12.8.2011, 23:04)
Anetka, tak to počujem prvýkrát :-o a na čo je to dobré?? *-)
ODPOVEDAŤ
Hana K. (margarretka) ID 2317, mimibazar.sk/margarretka (22.6.2011, 21:16)
Martinka, pridávam komentár po opet po mesiaci. (radost) Orchidea krasne zacala vyhanat nove korienky,presvitali cez kochlik a aj zvrchu nadherne vyrasili. Zalievam, rosim, no musela som ju presadit, lebo sa jej praskol kelimok.Kupila som kvalitnejsiu hlinu a aj hnojivo, tak snad sa ujme.
Nedalo mi to, a opet som si domov dovliekla dalsiu, nech tej prvej nie je smutno. Staram sa o ne ako o deti (child5) , tak snad sa mi odvdacia (F) (F) (F) (F) (F)
Dakujem za vase rady :-) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (24.6.2011, 15:01)
Hanka, vo vašich slovách cítiť toľko lásky, verím že kvetmi sa vám určite odvďačia (L)
ODPOVEDAŤ
Hana K. (margarretka) ID 2317, mimibazar.sk/margarretka (12.7.2011, 9:49)
Martinka, mojim kvetinkam sa v mojom suchom a slnecnom byte velmi nedari, ale tesim sa, ked pojdeme o par mesiacov na dom. No mojim dvom orchidejkam sa dari. (Y)
Takze opet po mesiaci sa hlasim, Starsia ma 1 krasny novy list a veeeela novych korienkov, mladsej vyrasili nove korienky a ma vela krasnych kvetov stale.

Rosim, kropim, zalievam, hnojim tak ako sa ma. Rozpravam sa s nimi a vsetko mozne, takze zase dakujem za rady :-).
NO a nasla som v nasom meste kvetinarstvo, kde maju 3-4 stonkove krasne, kvalitne, tak sa vytesujem a cakam na moje meniny :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (13.7.2011, 18:52)
Hani (L) to je od vás strašne milé, že sa takto "hlásite" :-$ teším sa spolu s vami :-) chápem, čo prežívate (clamp) (Y) (clamp) Ak si nájdete vhodných adeptov, tak aj v byte môžete mať krásne zeleno, ja zase nemôžem pestovať žiadne, ktoré majú radi slnko a veľa svetla, lebo mi zhnijú od korienkov (premokrením) a živoria, napr. gloxínie, čínske ruže a pod., nádherné kvetom, žiaľ nie pre náš domčúr :-D Ale snáď raz, budeme rozširovať bytové priestory pre novú kuchyňu s obyvkou a to budú suchšie priestory, tak potom... (radost) zatiaľ prajem pekný letný dník (child1) papá a pozdravujem aj (F) (F)
ODPOVEDAŤ
dominika b. (domini24) ID 151334 (13.6.2011, 22:07)
my ich mame v terariu medzi masozravymi s 90% vlhkostou....tie rasia ako dive, maju na 99% prirodzene podmienky...tvoje kvetiky su nadherne... :)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (14.6.2011, 17:59)
(*) tak to už hej
ODPOVEDAŤ
Eva M. (malaevinka) ID 147765, mimibazar.sk/malaevinka (12.6.2011, 23:13)
Ja "pestujem" orchidejky asi 2-3 rôčky každému doma radím ako ich zostrihať keď odkvitnú ako polievať .... Oni majú neskutočne krásne kvety, zakaždým nové a nové výhonky a ja nič (ako mám aj ja výhonky ale nie v takom množstve ako oni) 8o| 8o| 8o| a vďaka Vám som asi nato prišla "vlhko" to ja v byte nikdy nebudem mať ,-) mám jednu ktorá ma krásne listy aj korienky ale už asi rok nemá výhonok čo s týmto? *-) ako je to s vetraním a priamým slnkom? A tiež by ma zaujímalo maminka má orchidejky ktorým dosť trčia korienky zo spodu-z črepníka, raz mi kvetinárka povedala že orchidea sa nepresádza že v akom črepníku je tak že to jej stačí, no pohľad na mamkiné orchidejky - si myslím že sa asi mýlila. ďakujem za rady
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (13.6.2011, 10:39)
Ahoj Evka,
prečítajte aj komentáre, včera som jednej odpisovala na to presádzanie, je to potrebné a v prípade vašej mamky je to ideálny stav na presadenie. Mne osobne sa tiež stalo, že mi orchidea po odkvitnutí "kúpnych" kvetov nekvitla viac ako rok a pol a potom na tom "stabilnom" mieste, zakvitla. Nemá rada moc zmeny a presuny, ak sa niekde zabýva. Ale ak je na jednom mieste viac ako rok a nekvitne, tak vyskúšajte zmeniť miesto, zvlhčovať jej okolie a rosiť. Skúste jej napodobniť podmienky "pralesa", opice byť nemusia :-D Už som videla, že niektoré pestovateľky, aby sa vyhli preslneniu rastliny, zatieňujú okná takými fóliami na sklo, aby časť rastliny s koreňmi a listami mala svetlo, ale nie priame pálivé slnko (to je počas leta). V zime je svetlo vhodné, v bytovkách je lepšia nižšia teplota ako prekúrenie. Niekedy je v bytovkách aj cez 25°C a suchý vzduch priamo z radiátora, ten vanie na orchideu, ktorá je na úzkom okennom parapete, to je pre ňu náročné. My máme v zime dosť chladno v tej obývačke, temperujeme na cca 20-21°C a je pravda, že kvitnú stále. Čo som bola pri nich veľmi zaskočená, že nahodili puky koncom decembra a v januári ako sa začali predlžovať dni.
Vetrať je dobre, ale nie priamy prievan, ja vetrám tie okná cez vetračku aj v najväčších mrazoch,aby som si znížila vlhko a nezaregistrovala som, že by im to ublížilo.Jedine, keď som nechala príliš dlho vetrať, som si zničila pár kvietkov a raz mi asi omrzli puky, tak ich zhodila, ale ináč žiadne poškodenie rastliny, ale v bytovke treba všetko s citom, je tam príliš veľký teplotný výkyv v zime pri vetraní. Tak snáď vám to pomôže, verím že sa podarí... pekný dník (F)
ODPOVEDAŤ
Eva M. (malaevinka) ID 147765, mimibazar.sk/malaevinka (14.6.2011, 14:33)
Ďakujem za rady aj keď v obývačke to naozaj niekedy vyzerá ako v pralese keď tam nabehne tá moja malá "opička" (child6) Ale nie, ide sa na to - prihovárať, hladkať, polievať, hnojiť ^o) ^o) ^o)
Ešte taký malý postreh ja som do teraz orchidejky nepolievala zhora, vždy ponorila do vody, a teraz odkedy ich pár krát aj ovlažím vodičkou zhora, aby pretiekla do kvetináča začína im trošku harašiť :-) ak mi zakvitne ta ktorá už nemala asi rok tak sa Vám pochválim. Ešte raz ďakujem a horsa do roboty (L)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (14.6.2011, 18:01)
Ahoj, budem rada, keď sa pochválite, veľa zdaru (F)
ODPOVEDAŤ
Anna P. (saranina) ID 79748 (12.6.2011, 18:40)
Dakujem Vam za rady... verim, ze nieco z toho pouzijem... len mam aj jednu otazku: co s typom ako je na Vasej poslednej fotke? Da sa z nej este nieco zachranit? AKo? Tiez ma vela korenov vonku a suche a uz hodne dlho nekvitla, staci presadit? Vdaka za radu. :-$
Anna
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (12.6.2011, 19:37)
Dobrý deň Anka,
ak by ste mohla odfotiť, dať k sebe do albumu a mne poslať sem do komentárov link, bolo by lepšie... takto neviem, či vám dobre napíšem *-) teoreticky je stále šanca, pokiaľ ženie nové vzdušné korene, vnútri cez kvetník presvitajú zdravé zelené korene, vyháňa nové listy je všetko ok, aj napriek nekvitnutiu. Presádzať odporúčam iba vtedy, ak je preplnený kvetník koreňmi tak, že až cez spodné dierky vyliezajú korienky. Kvitnutie skúste podporiť vybratím jedného stabilného (neodporúčam často prenášať z miesta na miesto, s rozdielnymi svetelnými podmienkami) slnečného miesta (nie však preslnené južné okno s priamym pôsobením slniečka cez sklo, ak je širší parapet nevadí, ale pri úzkom parapete je kvetina "prilepená" priamo na sklo). Na kvitnutie potrebuje slnko, ja som mala orchideu aj na okne orientovanom na sever a skoro mi zhnila :-| Pravidelne hnojiť, zalievať, ak máte suchý byt, rosiť aj udržiavať v jej blízkosti nejakú dekoráciu=zvlhčovač a sem tam ju milým slovom povzbudiť a pochváliť za nový prírastok ,-)
Veľa trpezlivosti prajem (flower)
ODPOVEDAŤ
ANNA N. (nad) ID 76418 (upravené 6.6.2011, 21:44)
Ja mám lacné orchidei (z Baumaxu, Kaufalandu) a všetky mi kvitnú skoro stále. Jednu som kúpila v kvetinárstve a po odkvitnutí uschla, hoci som sa starala o ňu rovnako ako o ostatné. Dokonca sa nepamätám kedy som mala niektorú bez kvetu. Raz týždenne ju namočím do vedra z vlažnou vodou priamo z vodovodu (žiadna odstáta a pod). Osprchujem listy a nechám ju asi 20-30 minút (podľa toho kedy mám čas) namočenú. Vytiahnem ju, nechám prebytočnú vodu odtiecť a dám do priesvitného kvetináča. Najdlhšie mám orchideu 3,5 roka a ešte som nemala šancu ju presadiť, lebo sa má presádzať v čase kedy nekvitne a tak *-) kedy ju presadím... Strihám ich len po suchú časť a nikdy som nemala suchú stonku až tak, aby zostali len 3 cm. (clamp)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (7.6.2011, 14:48)
Anka, teší ma, že sa vašim kvetinkám darí :-) Ja som napísala moje skúsenosti, cením si aj vašu (clamp) Všetko dobré (hello)
ODPOVEDAŤ
Elena H. (Hajdmanka) ID 23936, mimibazar.sk/hajdmanka (5.6.2011, 22:58)
ďakujem aj ja za cenné rady (L) (L) (L) (L) môžem potvrdiť s tým vlhkom. Ja som dostala od manžela moju prvú, kvitla, odkvitla,, vyschla a tak som začala študovať a zostrihala som, ale nič sa nedialo a ja som už aj zabudala polievať a tak vôbec, že ju mám :-( a tak som ju dala do kúpelne s oknom vo viere, že si častejšie spomeniem poliať a ona sa zrazu prebrala a vypustila úplne nový výhonok a zakvitla krásne. Pre mňa úplný šok a zázrak prírody, ale fakt sa jej práve v našej kúpelni darí ,-) ,-) ,-) ,-) Všetkým pestovateľkým veľa úspechov (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (7.6.2011, 14:53)
(L) myslím, že vtedy to má skutočný zmysel, keď skúsenosti môžu pomôcť aj iným (pusa) Len pridávajte dievčatá svoje skúsenosti, nikdy neviete, kto je v podobnej situácii akou ste vy už prešli a netýka sa to len kvetiniek (L)
ODPOVEDAŤ
Ivana B. (1ivka) ID 20587 (3.6.2011, 21:59)
Ahoj Maťka, rada ťa zas "vidím" (L)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (5.6.2011, 15:10)
(Y) ahoj Ivy, nápodobne :-D srdečný pozdrav do rodného kraja (L)
ODPOVEDAŤ
Hana K. (margarretka) ID 2317, mimibazar.sk/margarretka (3.6.2011, 19:51)
Martinka, ďakujem za rýchlu odpoveď, (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) veľmi sa teraz teším, ako si zakúpim ďalšiu orchideu (flower), ale nechám to tiez na rodinný domček, teraz bývam v paneláku :^) Si šikulka, naozaj ťa musia mať kvetinky veľmi rady (F) (F) (F) . No teraz skúsim pozorovať tu moju jedinú, ako sa bude správať. Denne ju rosím, je na slnečnej strane, dokonca som jej vytiahla žalúziu. :^)
ODPOVEDAŤ
Martina L. (Natallie) ID 64785, mimibazar.sk/natallie (3.6.2011, 18:50)
si poklad ďakujem (L) (L) (L) a dúfam že aj tá moja chdinka tak krásne zakvitne (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Martina Sobotová (Matuli) ID 18384, mimibazar.sk/matuli (3.6.2011, 19:14)
rado sa stalo (L) určite áno, len trpezlivosť (flower)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu