Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na angínu bez antibiotík - deň 1. - 3.

Recept na angínu bez antibiotík - deň 1. - 3.

Zas som mala šťastie. Myslím tým najmä to, že mám doma deti a že som stihla ešte v nedeľu navariť veľký hrniec vegetariánskeho boršču. Deti sú skvelá vec. Mám na mysli vydarené deti. A už trochu odrastené. Nakúpia, postarajú sa o seba, keď nestíham alebo nevládzem, vynesú smeti, samy od seba si vyčistia zuby a celkovo dbajú o svoju hygienu bez rodičovského dozoru.

A to nehovorím o tom, že radiátory kúria koľko treba, že nás nevytopil horný sused a netreba venčiť psa.

Ako to začalo

Choroba začal tým, že ma v sobotu večer prekvapil pocit v hrdle. Známe škriabanie v hrdle, slabé, ale citeľné. Išla som spať okolo desiatej a "ráno" o pol tretej som sa zobudila na už celkom zreteľnú a výraznú bolesť na krčných mandliach. Poďakovala som v duchu svojej matke, ktorá nereflektovala na radu doktorov (lekári neurážajte sa) a nedala mi ich "vybrať".

Vstala som a vzala som si lyžicu oleja. Vykloktala som si hrdlo a celú ústnu dutinu. Ešte to možno zachránim. Minule na mňa tiež išla nejaká chrípka (alebo to bol Omikron) a intuícia mi poradila dať si otužileckú sprchu. Normálne neholdujem studenej vode vo vani, ale hecla som sa a asi tento šok nakopol imunitu, takže chrípka sa nekonala.

Ráno okolo ôsmej mi už bolo jasné, že olej síce zabral, ale infekt postúpil do nosa - a ten si preplachovať olejom, rumom ani Tantom verde nejdem.

Ešte sa pridala aj Eustachova trubica - v oboch ušiach ma najprv šteklilo, postupne to začínalo bolieť. Našťastie máme doma cesnak. Tip cesnak do uší mi dala kamarátka a znelo to úplne trhlo. Do chvíle, keď ma minule tak veľmi bolelo v ušiach, že som bola ochotná si do nich vopchať hoci aj bombu. Odkrojila som zo strúčiku toľko, aby to mohlo byť čiastočne vsunuté do ucha. Ako nováčik som urobila chybu, ktorú vy nemusíte opakovať. Nepočítala som s tým, že cesnak vyschne a zmrští sa. Bol to adrenalínový zážitok dostať ten kúsok ďalšie ráno von.

Ak sa vám takýto cesnak zaštupľuje, nerobte paniku. Prvá vec, musíte sa pri úkone nakloniť na stranu ucha - aby vám pri "operácii" pomáhala gravitácia. Najprv si však pripravte - obyčajné pevné špáradlo do zubov, najlepšie s okrúhlym prierezom. Stačí aj polovička špáradla - lepšie sa vám bude držať, najmä ak máte kratšie prsty. Jednou rukou odtiahnete lalok ucha a druhou pomaly špárate popri cesnaku, kým sa nedostanete do minimálnej hĺbky potrebnej na vypáčenie kúska. Ak si na to netrúfnete, budete musieť k lekárovi. Ten sa vás opýta, kde ste sa k takému blbému nápadu dostali. Takže na vlastné riziko - ja iba opisujem, ako som postupovala ja. Cesnak nenechávajte v uchu príliš dlho - maximum cez noc, teda 10 hodín. Potom von, vyvetrať ucho a ak treba, zopakovať. Keď ucho nebolí, tak netreba.

 

Prvý deň angíny

Celý deň som prekýchala. Z nosa mi v kuse tieklo. Odriekla som plánované akcie a vypla som telefón. Choroba - mám na mysli úspešné liečenie - vyžaduje pokoj. Večer mi pripomenul, že moje cievy v nose nie sú odolné voči prasknutiu. Nasadila som Ascorutín.

Inak som sa cítila dosť čulá a fungovala som v kuchyni podľa plánu - tentokrát sa konal boršč s kyslou kapustou. Odpadlo krájanie kapusty. Vydaril sa.

Vonku je akurátna zima, na noc išiel hrniec na balkón. Ďalší deň - však uvidíme.

 

Druhý deň

Tento deň som ráno začala teplou vodou s ascorutínom. Angína - jej zvládnutie - preferuje teplo. Pritom som si spomenula na odparovače na radiátoroch a hrnci s ihličím (to je môj spôsob ako prežiť zimu - mám odpísanú sliznicu v nose, musím sa 6 mesiacov v roku starať o vlhkejšie prostredie a posilňovať zvyšky sliznice éterickými olejmi).

Kýchanie neprestávalo, pridal sa chorobný pocit zimy. Zaliezla som som do postele hneď po raňajkách posilnených acylpyrínom. Už som ani nejedla. Podľa hesla "Feed cold and starve fever". A aj podľa nálady, jednoducho - nebola som hladná. Dokonca som nebola nie len mlsná!

A takto som prebivakovala dva dni. V posteli s knihou alebo len s čumením na 4 steny a hrabaním sa v zážitkoch posledných dní a dávnych spomienkach. Pridala som si tuhší malý vankúš pod hlavu, aby som to udýchala cez upchávajúci sa nos.

 

Tretí deň

Horúčka už na ústupe. Hrdlo čisté. (včera som ešte zopakovala kúru s olejom)

 

0.0
Publikované , prečtené 820x