Zobraziť přihlasovací formulár

Tisíc chutí života

Tisíc chutí života

Priznám sa som gurmán. Pritom tamer celý svoj doterajší život som jedla a neskôr varila len preto, že jesť sa musí. Boli to viac-menej recepty typické pre slovenskú kuchyňu. Až som raz náhodou natrafila na jeden z mnohých blogov o varení, plný netradičných receptov a nových chutí a dospela som k záveru, že prečo variť a jesť stále tie isté notoricky známe jedlá, keď existuje úžasné množstvo iných jedál a chutí, ktoré nám môžu obohatiť život.
Pritom netvrdím, že naša slovenská kuchyňa je zlá, ba práve naopak - suroviny typické pre pôvodnú slovenskú kuchyňu - zemiaky, kyslá kapusta, slanina, bryndza a pod. sú úžasné ... len treba nahradiť pôvodné hutné a sýte jedlá, ktoré slúžili na posilnenie a nasýtenie manuálne pracujúcich predkov - ľahšími, keďže manuálnu prácu dnes vystriedala prevažne práca duševná.
A nebojte sa čerpať inšpiráciu aj z iných oblastí Európy, Ázie či Južnej Ameriky, ktoré ponúkajú chutné a ľahké jedlá.
Ja popri slovenskej kuchyni preferujem najmä stredomorskú kuchyňu - Eidam som nahradila parmezánom či slaným syrom, klasickú šunku prosciuttom a hneď je to o inom taká pečená zelenina, mäso či zelenina ochutené slaným syrom, mozarellou, prosciuttom, parmezánom - fantázia na tanieri. Rovnako občas zablúdim do francúzskej kuchyne, pre ktorú je typické varenie s vínom - či už je to skvostná francúzska cibuľačka s bielym vínom alebo hoväzdie po burgundsky či líčka na červenom víne ... delikatesa.
Občas zabúdim aj do Ázie - zázvor či perníkové korenie možno použiť nielen do koláčov - hydina dochutená čerstvým zázvorom či špízy s marinádou z perníkového korenia, guľôčky z mletého  mäsa s teryiaki omáčkou, hoisin omáčka - samé lahôdky.
Zdravú a chuťovo zaujímavú kuchyňu má aj Južná Amerika - také Gallo pinto - čo je uvarená ryža s fazuľou a slaninou, alebo Ropa vieja k oblasti Kuby - výborné jedlá.
Preto všetci milovníci dobrého jedla opustite zaužívaný stereotyp a nebojte sa experimentovať aj v kuchyni ... lebo život je krátky a treba si ho dokonale  vychutnať. 

5.0
Publikované , prečtené 831x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku