PRO INSPIRACI
POTREBNÉ PRÍSADY
Zeleninka, masko....
POSTUP PRÍPRAVY
Tak a tu je niekoľko receptíkov od nás už sme skúšali a sú super mňam mňam
Brokolica stále v móde Brokolicová polievka s hmlovinou z kukuričnej múky 100 g brokolice, 3 dl vody, 15 g kukuričnej múky, 1 dl mlieka, 10 g rastlinného tuku Z brokolice vyberieme mladé jemné časti, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a dáme variť do studenej vody do mäkka. Z mlieka a kukuričnej múky urobíme redšie cesto, ktoré vidličkou pridávame do vriacej polievky a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme tuk.
Podávame roztlačené vidličkou deťom od 6 mesiaca Zobraz viac ...
Polievka z brokolice a karfiolu 80 g brokolice, 20 g karfiolu, 10 g póru, 3 dl vody, 1 dl mlieka, 10 g tuku, 10 g škrobovej múky, zelená vňať Brokolicu a karfiol zbavíme tvrdých častí, dobre umyjeme, rozoberieme na drobné ružice a spolu s pórom dáme variť do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, pomiešame, varíme ešte asi 5 minút a nakoniec dochutíme tukom a umytou zelenou vňaťou.
Podávame deťom roztlačené vidličkou od 8 mesiacov
Malá a nenápadná rasca Rascová polievka so zemiakmi 1 mocca lyžičky rasce, 10g rastlinného tuku, 80g zemiakov, 4 dl vody, 20g špenátu, zelená vňať Rascu nasucho opražíme, pridáme mrazený špenát a očistené umyté zemiaky pokrájané na kocky. Všetko pomiešame, zalejeme horúcou vodou a varíme do zmäknutia. Nakoniec dochutíme posekanou zelenou vňaťou. Pred podávaním roztlačíme.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Rascová polievka s ryžovou cestovinou 4dl vody, 1 mocca lyžička rasce, 10g ryžovej cestoviny (rezance), 0,5dl mlieka, 10g škrobovej múky, 10g tuku, zelená vňať Do vody dáme variť rascu. Uvarenú scedíme, do vývaru pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, povaríme, potom pridáme cestoviny a dovaríme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Podávame deťom od druhej polovice 6 mesiaca.
Hlúbová zelenina a jej čaro Kalerábová polievka 100g kalerábu (na jar a v lete 2 až 3 mladých kalerábových lístkov), 10g zemiakov, 4 dl vody, 10g sójovej múky, 3 polievkové lyžice vody na zátrepku, 10g rastlinného tuku, majorán, zelená vňať Kaleráb olúpeme, umyjeme, pokrájame a spolu s umytými kalerábovými lístkami a očistenými umytými zemiakmi uvaríme do mäkka. Potom zeleninu v polievke roztlačíme, pridáme zátrepku zo sójovej múky a vody, pridáme majorán a povaríme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Podávame deťom od 7 mesiacov
Karfiolová polievka 80g karfiolu, 20g zemiakov, 3dl vody, 1dl mlieka, 10g sójovej múky, 10g rastlinného tuku, kôpor Karfiol očistíme, dobre umyjeme a spolu s očistenými, umytými a pokrájanými zemiakmi dáme variť do studenej vody do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a sójovej múky, pomiešame a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme tuk a umytý posekaný kôpor.
Podávame deťom od 7 mesiacov
Zelenina zo záhrady
Paradajková polievka s ryžou 200g paradajok, 4dl vody, 20g ryže, 10g rastlinného ruku Paradajky umyjeme, pokrájame na štvrtky a uvaríme do mäkka, potom ich prepasírujeme a spolu s prebratou, umytou ryžou dáme variť do mäkka. Nakoniec dochutíme tukom.
Podávame deťom od 7 mesiacov
Šalátová polievka s kôprom 6ks mladých šalátových lístkov, 3dl vody, rasca, 1dl mlieka, 20g zemiakov, 10g škrobovej múky, posekaný kôpor
Lístky zo šalátu dobre umyjeme, pokrájame na štvorčeky (deťom chutia lepšie ako rezance) a dáme variť do horúcej vody s očistenými, umytými a pokrájanými zemiakmi a rascou. Uvarenú polievku zahustíme zátrepkou z mlieka s škrobovej múky, pomiešame, povaríme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme tukom a umytým, nadrobno posekaným kôprom. Pred podávaním roztlačíme.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Špenátová polievka so zemiakmi 200g čerstvého alebo 80g mrazeného špenátu, 60g zemiakov, 10g rastlinného tuku, 4dl vody
Lístky čerstvého špenátu očistíme, zbavíme tvrdých častí, umyjeme pod tečúcou vodou a dáme odokryté variť do studenej vody do polo mäkka. Potom pridáme očistené, umyté zemiaky pokrájané na drobné kocky a varíme do mäkka. Nakoniec dochutíme tukom.
Podávame roztlačené vidličkou alebo rozmixované deťom od 6 mesiacov
Mrkvová polievka s ryžou 120g mrkvy, 1čajová lyžička ryže, 4dl vody, zelená vňať, 2 kvapky oleja
Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Varíme do polomäkka. Potom pridáme prebratú a umytú ryžu a dovaríme. Uvarenú polievku dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou. Pri podávaní rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou. Namiesto ryže môžeme použiť aj cestovinu (napr. písmenká).
Podávame deťom od 6 mesiacov
Zemiaková polievka s mliekom 100g zemiakov, 3dl vody, 0,5dl mlieka, zelená vňať, 10g rastlinného tuku, 10g maizeny
Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a spolu s rascou dáme variť do studenej vody. Varíme do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, pomiešame a asi 5 minút varíme. Nakoniec pridáme tuk, umytú a posekanú zelenú vňať.
Roztlačené vidličkou podávame deťom od 6 mesiacov
Varené bielkoviny Varené teľacie mäso 100g teľacieho mäsa, 40g mrkvy, 20g zemiakov, rasca, 10g tuku, 4dl vody na varenie
Mäso odbalíme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody s rascou do polomäkka. Potom pridáme očistenú, umytú a pokrájanú mrkvu, očistené a pokrájané zemiaky a dovaríme. Uvarené mäso vyberieme, vymixujeme, pridáme tuk, pomiešame s varenou mrkvou a zemiakmi, ktoré roztlačíme vidličkou.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Varené hydinové mäso 120g hydinového mäsa, 4dl vody na varenie, zelená vňať
Hydinové mäso umyjeme a spolu so zelenou vňaťou varíme vo vriacej vode do mäkka. Uvarené vyberieme, posekáme alebo vyšľaháme a podávame s omáčkou.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Varené jahňacie mäso s kalerábom 100g jahňacieho mäsa, 30g kalerábu, 4dl vody, zelená vňať
Jahňacie mäso odbalíme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody spolu s očisteným, umytým kalerábom. Potom vyberieme, pomelieme, posypeme zelenou vňaťou a podávame.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Varená morka zapečená 100g morčacích pŕs, 30g zemiakov, zelená vňať, 4dl vody na varenie, 2 polievkové lyžice vody na podliatie, 10g rastlinného tuku.
Mäso umyjeme a dáme variť do vriacej vody. Osobitne uvaríme očistené, umyté zemiaky. Keď sú mäso a zemiaky mäkké, pomelieme ich, pridáme tuk, umytú posekanú zelenú vňať. Z masy urobíme malý bochník, ktorý dáme na kastrólik, podlejeme vodou a zakryté pečieme v rúre.
Podávame deťom od 7 mesiacov
Dusené bielkoviny Dusené kurča so zeleninou 100g kuracích pŕs, 60g mrkvy, 20g hrášku (sterilizovaný bez nálevu), 10g rastlinného tuku, 2 polievkové lyžice vody, zelená vňať
Mäso umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a nasucho opečieme, podlejeme horúcou vodou a dusíme za občasného miešania do polomäkka. Potom pridáme očistenú, umytú a pokrájanú mrkvu, hrášok a dusíme do mäkka. Mäso vyberieme, posekáme na jemné kúsky, zeleninu v šťave roztlačíme, pridáme tuk a mäso. Všetko pomiešame, posypeme umytou posekanou vňaťou.
Podávame deťom od 8 mesiacov
Dusené kozľa na paradajkách 100g kozľacieho mäsa bez kostí, 60g paradajok, 10g rastlinného tuku, zelená vňať, 2 polievkové lyžice vody na podlievanie
Mäso odbalíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a na panvici nasucho opečieme. Potom podlejeme horúcou vodou a za občasného miešania dusíme do mäkka. Neskôr pridáme umyté ošúpané paradajky a ešte podusíme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Podávame deťom od 8 mesiacov
ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 58 návštěvníkov)
KOMENTÁRE (3) posledné: 9.10.2013, 16:00 | PRIDAŤ KOMENTÁR |