.

objednat banner 468x60
.
. .. .. .. .. .. .
. . . .
RECEPTY > DOMÁCA MEDICÍNA
NÁZOV
prohledat zároveň postup a přísady
VŠETKY TYPY RECEPTOV | RECEPTY S POSTUPOM | RECEPTY PRE INŠPIRÁCIU
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
VEGETARIÁNSKÉ JEDLÁ
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
NAJNOVĚJŠIE RECEPTY | NAJOBLÚBENĚJŠIE RECEPTY | NAJOBLÚBENĚJŠIE ZA POSLEDNÝ MESIAC | NAJDISKUTOVANĚJŠIE RECEPTY
POSLEDNE KOMENTOVANÉ RECEPTY
Jadierká z marhuľových kôstok ♥ ♥ ♥ (16) 15.7.2014, 0:15
Hnisavé rany,zarastené nechty - pomôže Vám Ľalia biela (23) 4.7.2014, 22:30
Účinky jedlej sody (6) 3.6.2014, 21:17
Sirup z výhonkov smreka (52) 27.5.2014, 22:00
Citrónovo - cesnakový zázrak ♥ ♥ ♥ (83) 17.5.2014, 19:05
Kiahne - liečba nie klasickým púdrom (43) 16.5.2014, 17:06
Makové guľôčky proti anémii a stresu. (5) 3.5.2014, 7:33
SMREKOVÝ SIRUP PROTI KAŠĽU (5) 23.4.2014, 20:12
Pesto - medvedí cesnak (11) 5.4.2014, 7:06
Kefírové mlieko z tibetských kefírových zŕn (33) 23.3.2014, 21:23
NAJOBLÚBENĚJŠIE RECEPTY
NAJOBLÚBENĚJŠIE ZA POSLEDNÝ MESIAC
DISKUSIE O RECEPTOCH žádosti o radu prosím pište pouze do diskusí o receptech
včera Čo dnes varíte | poslední | nejnovější 21.8. 21:49 | všechny 138
Celkem: 171 (zobrazuje se 1-10)první 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 další >>
DOMÁCA MEDICÍNA
3 x proti kašľu + malý tip

POTREBNÉ PRÍSADY

v obrázkoch

POSTUP PRÍPRAVY

Toto sú naše osvedčené. Ja viem, cibuľový med pozná snáď každý, ale v obrázkovom postupe ho uvádzam preto, lebo pri domácom liečení dodržiavam presne toto poradie.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 423 návštěvníkov)

Silvia M. (sikovnica) ID 5882 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (112) poslední: 19.3.2014, 13:02 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
Výborný- božský- karamelový čaj s cibuľou (vynikajúca a vylepšená varianta cibuľoveho čaju)a chutí aj deťom.ZABERIE!!Výborný na kašeľ ,priedušky,zápaľ pľúc

POTREBNÉ PRÍSADY

cukor, cibuľa, voda, ak máte zázvor

POSTUP PRÍPRAVY

Tento typ čaju ju vylepšenou variantou cibuľového čaju, ktorý ako vieme nie každému chutí.Tento chutí výborne
a môžem zaručiť,že aj najmenším.Výborný je na PRIEDUŠKY(hneď v ten deň sa uľaví a vykašliava sa )

Robievam ho odoka,ale prídavam ak mám aj nastruhaný zázvor.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 176 návštěvníkov)

ERIKA P. (erzula26) ID 88881 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (85) poslední: 18.2.2014, 6:51 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
Citrónovo - cesnakový zázrak ♥ ♥ ♥

POTREBNÉ PRÍSADY

5 ks celý citrón * 30 strúčikov cesnaku * 1 l vody *

POSTUP PRÍPRAVY

Citróny umyjeme v horúcej vode, nakrájame na malé kúsky. Cesnak očistíme,nakrájame na polovičky. Všetko spolu zmixujeme na kašu. Vylejeme do vody a necháme prejsť varom. Hneď odstavíme. Precedíme cez sitko a nalejeme do flaše. Skladujeme na chladnom mieste, najlepšie v chladničke.
Pijeme denne 2 cl pred jedlom / t.j. štamprlík /. Buď ráno pred rańajkami alebo pred obedom.

Túto lacnú a neškodnú liečivú kúru by mal človek opakovať každý rok. Zápach a cesnakovú vôňu vôbec necítiť. Účinok citrónu s cesnakom sa prejaví naplno.

Odstraňuje vápnik a tuk usadený v tele a v cievach. Posilňuje srdce, upravuje tlak. Po 3 týždňoch pitia pocítite v tele príjemné omladenie. Zvápenatenie a vedľajšie príznaky,ako je zhoršené videnie alebo sluchové potiaže sa postupne zmenšujú a odchádzajú. Po 3 týždňoch kúry by mal človek kúru na 8 dní vynechať a potom opäť 3 týždne pokračovať. Potom sa dostaví prenikavý úspech.

Človek môže zase dobre spať a nemusí v noci pobehovať. Vápnik sa rozpustil. Užíva sa aj ako prevencia proti rakovine štítnej žlazy. Výsledky sú vynikajúce. Jedna pani sa vyhla operácii srdca, pretože tuk a vápnik v cievach sa po kúre rozpustil. Taktiež sa liek osvedčil pri vypadávaní zubov - paradentóze.


Tento receptík som získala od jednej staršej pani. Tak idem vyskúšať. Za pokus to stojí. Už len pre to omladenie. :-)))

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 108 návštěvníkov)

Zlatica K. (kelka23) ID 44449 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (83) poslední: 17.5.2014, 19:05 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
Sirup proti kašľu podľa mojej mamy :)))))

POTREBNÉ PRÍSADY

1 väčšia cibuľa, 1-2 citrony, med

POSTUP PRÍPRAVY

Cibuľu aj citron nakrajame na kolieska a ukladame do vysokej nadoby, moze byť aj sedemdecova fľaša. Naspodok dame citron, potom cibuľu, zalejeme 1-2 lyzicami medu. Pokracujeme citron, cibula, med. Dame na teple miesto, napr. na radiator.Za 2-3 hodinky cibula a citron pustia šťavu a tu potom davame detickam po lyziciach. Kludne aj kazdu hodinu jednu polievkovu lyzicu. Zhruba 6 lyzic denne. Je to fakt rokmi overeny recept a nam velmi pomaha, hlavne na jesen a v obdobi chripky, je aj plny vitaminov.

Citron mozeme len vyzmykat na cibulu s medom.
Med mozeme nahradit krystalovym cukrom, ak sa bojime alergie na med, alebo menej medu dame.
Med moze byt aj scukornately, on sa rozpusti s tym citronom.
Pripravujeme cerstve, najlepsie neskladovat, zjest a spravit znova.

Mozeme brat aj preventivne v chripkovom obdobi.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 101 návštěvníkov)

Zuzana b. (zunan) ID 7297 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (46) poslední: 6.12.2011, 19:34 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
Ako sa vám vyhnú kliešte! :)

POTREBNÉ PRÍSADY

Milé mamičky, nižšie uvedený recept sa ku mne dostal náhodou mailom a po prečítaní som usúdila, že by mnohé z vás zaujal. Nevedela som, kam ho zaradit, ale v podstate ide o "recept", len finálny produkt prosím nepite - treba ho naniesť na telo! :) Ak ho niektorá z vás vyskúša, dajte vedieť!

POSTUP PRÍPRAVY

Citujem tak ako som dostala...

"Ako sa Vám vyhnú kliešte

Tento recept priniesla 1 pani zo Švédska a minulý rok ho 1 známa úspešne vyskúšala so synom a neterou. V deň keď plánovali výlet do lesa, sa všetci nasprejovali doleuvedeným odvarom. Nestihol to jedine 1 chlapec, ktorého neskôr doviezli rodičia. Po návrate z lesa mal on jediný nanešťastie kliešťa.

Vyskúšajte!

1 vrecúško rozmarínu (dostať v obchode ako prísadu do jedla)
1 liter vody
1 lyžica bieleho vínneho octu

Dáme variť liter vody. Keď sa voda varí, odstavíme ju a dáme do nej luhovať 1 vrecko rozmarínu až do vychladnutia. Odvar scedíme a pridáme 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Odvar prelejeme do sprayových fľaštičiek a uchovávame v chladničke. Pred výletom do prírody si nasprejujeme časti tela.

Ďalší účinný prostriedok pre dospelých je užívanie cesnakových tabliet, tie však musíte začať užívať skôr ako plánujete kemp v prírode. (Cesnakové tabletky užívajú aj lesní robotníci vo Švédsku preventívne proti kliešťom.) "

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 95 návštěvníkov)

Natália H. (nata2) ID 5770 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (21) poslední: 7.7.2011, 13:24 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
ZÁZVOROVO-CITRÓNOVÝ MED PROTI KAŠĽU

POTREBNÉ PRÍSADY

Včelí med, koreň zázvoru (ďumbier lekársky), citrón

POSTUP PRÍPRAVY

Koreň zázvoru očistíme, nakrájame na tenulinké plátky, zmiešame s citrónom, kôru ktorého sme dôkladne umyli a nakrájali na tenké plátky. Dáme do pohára, zalejeme včelím medom a odložíme do chladničky, v ktorej vydrží 2-3 mesiace, samozrejme ak sa dovtedy neminie. Med pomáha proti kašľu a pri nachladnutí. Podávame s čajom alebo len zalejeme horúcou (nie vriacou) vodou.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 58 návštěvníkov)

Ivan K. (ikzm1) ID 254041 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (42) poslední: 28.12.2013, 22:22 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
CESNAKOVÝ ELIXÍR

POTREBNÉ PRÍSADY

Cesnak, citróny, med

POSTUP PRÍPRAVY

6 citrónov (bez šupky a jadierok), 30 ošúpaných strúčikov cesnaku a deci medu rozmixujeme na hustú kašu. Nalejeme do pohárika a odložíme do chladničky. Užívame 3 týždne nalačno 1-2 lyžičky denne. Týždeň si dáme pauzu a kúru zopakujeme. Elixír odstraňuje tuk a vápnik v cievach, pôsobí ako prírodne antibiotikum, ničí baktérie a vírusy, prekrvuje organizmus, udržuje správnu hladinu cholesterolu v krvi, pomáha pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, posilňuje srdce, upravuje tlak, pôsobí ako prevencia proti rakovine štítnej žľazy, paradentóze, chrípke, ťažkostiam v klimaktériu. Má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky, zvyšuje potenciu a libido, je účinný antioxidant, posilňuje imunitu. Skladujeme ho v chladničke.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 47 návštěvníkov)

Ivan K. (ikzm1) ID 254041 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (16) poslední: 5.10.2013, 13:47 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
Šepkár pre gazdinky
PRO INSPIRACI

POTREBNÉ PRÍSADY

Tento šepkár som si stiahla z internrtu, sú tu dobré rady, ktoré pomôžu každej gazdinke, pri varení, v záhrade, v domácnosti ale aj pri jej zdráví a iných veciach. Tak vám to sem prikladám aby vám to troška pomohlo.

POSTUP PRÍPRAVY

!!!!ŠEPKÁR PRE GAZDINKU!!!!!

Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier,
pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.

Viete, že: ... energiu vám dodá nápoj z rozmixovaným banánov, jahôd a medu ?
.... zdravou pochúťkou je sušené ovocie ? Ukojí chuť na sladké a nezníži hladinu
cukru v krvi.

bylinkové čaje sú výborné na povzbudenie látkovej výmeny ?

Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v
hladkej múke, potom uložte na cesto.

Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na
masle.

Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca
vytriete glycerínom.

Ak vám drevné uhlie zhasína, posypte ho hŕstkou soli.

Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do
tieňa.

Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou
šťavou.

Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich
naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.

Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo
jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami.

Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.

Ak nechcete aby vám syr vysychal, vložte ho do plastovej nádoby a pridajte dve
kocky cukru.

Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou
nezostanú vo vnútri duté.

Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového
cukru.

Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre
podávaním.

Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou
vodou.

Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.

Aby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu.

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.

Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak
zoberiete z byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do
kytičky.

Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete
práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.

Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda
zaručene nevykypí.

Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a
vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.

Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.

Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.

Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a
dáme do chladničky.

Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný
citrón.

Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a
petržlenovej vňate.

Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred
ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.

Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky
a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a
aromatický.

Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek
octu. Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte,
vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4

Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.

Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.

Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.

Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ
ich nevaríme tak nám neprasknú.

Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici alebo
v špajzy, ak je pivnica veľmi studená.

Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším
uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.

Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára
pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.

Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby. Farbivo odstránime citrónovou
šťavou, ktorou zuby natrieme.

Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v
suchej chladnejšej miestnosti.

Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho
tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru,
dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.

Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v
bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.

Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom
pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.

Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú
sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.

Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu,
ktoré nasajú vlhkosť.

Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou.

Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu pridajte k rybe pred pečením polovicu
jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.

Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny
vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.

Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale
vešiame v komore špičkou dolu.

Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou
šťavou.

Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú
chutnejšie.

Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených
vločiek.

Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr.
pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina
praskne jeho obsah nevytečie.

Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na
panvicu.

Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným
surovým zemiakom.

Ak zmiešate med, mlieko a jogurt dostanete vynikajúci a osviežujúci nápoj.

Ak chcete aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka,
hladkej múky a trošku bieleho jogurt.

Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.

Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.

Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.

Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.

Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút
do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.

Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálene miesto potrite horčicou a nechajte ju
zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.

Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte
väčší surový zemiak.

Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po
piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.

Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to,
že je tuhá.

Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zalejete horúcim
mliekom.

Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na
cesto mikroténové vrecko, alebo fóliu.

Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a
nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäso.

Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo
stratí.

Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do
neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.

Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäso, ak budete mäso špikovať v smere
vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.

Ak vám prinesú na podnose olivy, použite vidličku, pomocou, ktorej ich preložíte
na tanier. Na konzumáciu vám postačia ruky.

Záhrada


Tvrdé stonky drevnatých rastlín, ako sú napríklad ruže a kaliny, narežte na báze
ostrým nožom. Potom spodnú časť stonky rozmliaždite kladivom, aby ste
umožnili lepší prietok vody. Vo váze vydržia kvety tak dlhšie. všetkým rezaním
kvetom prospieva hnojenie.

Dobrú, domácu zmes získate zmiešaním 2 lyžíc
cukru, 1 litra horúcej vody a 2 a pol lyžice bežného bielidla.

Ak musíte presadiť ker v preň v nevhodnom období, najprv ho zmenšite. Zrežte
ho o tretinu a pred premiestnením na nové stanovište postriekajte prípravkom
proti zasychaniu. Ker presaďte ihneď po vykopaní a výdatne zalejte.

Veľká plodnosť v mladosti robí ovocné stromy v starobe neplodnými. Chybou
preto je keď necháte mladé stromy príliš skoro rodiť, a tým ich vyčerpáte. Ako
opatrenie proti tomu sa odporúča prebierka príliš hustých plodov. Plody čo ostanú
budú potom väčšie, ba dokonca púčiky pre nasledujúci rok sa budú lepšie vyvíjať.
Na zalievanie rastlín je výborné tekuté hnojivo. Vyrobíte so ho tak, že do jutového
vreca dáte čerstvý hnoja vrch zviažete pevným špagátom, vrece potom ponorte
do sudu s vodou a každý deň ním pohýbte. Keď bude mať voda farbu slabého
čaju, môžete ňou začať zalievať rastliny.

Osie hniezdo v dome alebo v jeho blízkosti by ste mali najradšej odstrániť. Len čo
sa zotmie a roj je v hniezde, namočte handru do terpentínu a naviňte ju nakoniec
dlhej tyče. Handru potom vsuňte čo najhlbšie do otvoru hniezda.

Mravenisko odstránite, ak zmiešate 1 diel gáfru a 9 dielov liehu, a kvapalinu
potom nalejte na mravenisko.

Komáre vám nebudú zo záhrady lietať do domu ak na okno postavíte fľaštičku
naplnenú klinčekovým olejom.

Keď podložíte dozrievajúce plody tekvíc starou strešnou škridlou alebo doštičkou,
ochránite ich pred pôdnou vlhkosťou a zabránite ich hnitiu.

Karfiol zostane biely ak ho zakryjete kapustným listom.

Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.

Orechy kráľovské veľmi nepotrebujú rez. Keď však treba odstrániť konár, siahnite
po pílke v neskorom lete. Na konci zimy by inak zranené miesta veľmi ronili
miazgu.

Hľuzy begónii po odumretých listov, ešte pred nástupom mrazov, vyberte z pôdy.
Nadzemnú časť odrežte blízko pri hľuze. Po zasušení reznej rany uložte do
rašeliny a bez polievania uchovajte pri teplote 8 až 10 °C

Ak vám drevné uhlie zhasína, posypte ho hŕstkou soli.

Ak má váš pes blchy, dajte mu do búdy listy vlašského orecha.

Roztoče vášho domáceho vtáka zbavíte, ak na stenu jeho klietky zavesíte hrubé
plátno. Roztoče si naň sadnú a môžete ich zlikvidovať.

Po troch zmrznutých svätých je čas vysadiť do voľnej pôdy: rajčiaky, uhorky,
tekvice, zeler, kukuricu, melóny, papriku, baklažán.

Na konci apríla podložte jahody slamou, aby ostávali suché a tak boli chránené
pred múčnatkou.

Domácnosť

Nepríjemný zápach čerstvej farby počas maľovky bytu cez noc zmizne, keď v
miestnosti rozostavíte nádoby so soľou, slanou vodou alebo rozkrojenými
cibuľami.

Pevne držiacu skrutku ľahko uvoľníte, keď na ňu nakvapkáte trocha peroxidu
vodíka, alebo ak pred skrutkovaním čo najviac nahrejete hranu skrutkovača. Do
tvrdého dreva zatlčiete klinec ľahšie, keď ich vopred namočíte do oleja, mydla
alebo vosku. Ak klinec zatĺkate do tej istej dierky, kde bol predošlý, lepšie drží, ak
dierku zaplníte vatou namočenou do sadry alebo zátkou z vlhkého novinového
papiera.

Vázu zbavíte hnedých škvŕn na jej dne, keď do nej nalejete teplú vodu, v ktorej
ste namočili listy čajovníka. vázou potom niekoľko krát dobre zatrepte, roztok
vylejte a vázu vypláchnite studenou vodou.

Ak chcete, aby viečko pri zaváraní držalo a neprepustilo vzduch na 100 % okraj
pohára potrite bielkom z vajíčka.

Drevená doštička na krájanie mäsa alebo cibule bude ako nová, ak ju na tri
hodiny namočíte do octovej vody.

Varešky na varenie budú opäť biele, ak ich na noc ponoríte do roztoku sódy
bikarbóny.

Ak pri žehlení objavíte na bielizni mastný fľak, ktorý sa vám nepodarilo vyprať,
posypte ho detským zásypom a cez handru prežehlite.

Nepríjemnému zápachu, ktorý sa šíri z umývačky riadu, sa dá zabrániť. Ak ju
nepoužívate každý deň, nasypte na jej dno niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny.

Na čistenie zrkadla či okna je veľmi dobrá horúca voda. Prípadne zrkadlo potrite
rozrezaným zemiakom, opláchnite čistou vodou a vyleštite novinovým papierom.

Dlaždice sa opäť rozžiaria, keď ich dôkladne poutierate novinovým papierom
napusteným čpavkom.

Znečistené ryhy na varnej doske vyčistíte tak, že dosku trocha zohrejete,
nasypete na ňu prášok do pečiva a potom poutierate handričkou na riad. Škvrny
na varných platniach zmiznú, keď na ne nasypete soľ, a dôkladne och vyčistíte
navlhčenou kefkou. Potom opláchnite vodou a utrite dosucha.

Vodou z varených zemiakov sa dá vyčistiť linoleum, tak dobre, že vyzerá ako
nové. Čierne pruhy od gumových podrážok možno ňou vyčistiť handričkou
namočenou v liehu.

Keď chcete odstrániť zlý vzduch v miestnosti, môžete v popolníku zabaliť
bobkový list. Potuchnutý vzduch v skrini zmizne od zrniek kávy, alebo ak do
skrine položíte pomaranč s napichanými klinčekmi.

Zápach tabakového dymu pominie, ak v izbe umiestnite misku s octom.

Nádoby a kuchynský riad, ktorý používate pri práci s akýmkoľvek cestom, kde je
základom múka, umývajte najskôr studenou a potom teplou vodou.

Prútené pletivo stoličiek môže časom stratiť pružnosť. Vtedy pomôže, keď
napustíte pletivo horúcou vodou a necháte ho pomaly uschnúť.

Aby bola vo vašom byte jemná vôňa a vyššie vlhkosť, dajte do vody klinčekov a
preveďte do varu. Môžete tiež na panvici zohriať hnedý cukor so škoricou.
Kuchyňa bude voňať akoby ste celý deň piekli. Vzduch sa osvieži aj keď necháte
variť pár plátkov citróna.

Ryhy na nábytku z orechového dreva sa dajú odstrániť rozpoleným jadrom
orecha.

Vosk zo sviečky na drevenom nábytku sa dá zmäkčiť sušičom vlasov a odstrániť
kuchynskou utierkou - potom miesto utrite octovou vodou.

Ak sa vám nedá cesto dobre vyváľať, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie
odstráňte a cesto položte na plech.

Ak máte v kuchyni hrdzu tak zmiešajte citrónovú šťavu so soľou a zmesou potrite
hrdzavé miesto, prípadne škvrny od bielizne.

Ak máte premočené kožené čižmy, vložte do nich nadrobno nakrájané gaštany.
Vyschnú tak rýchlejšie.

Hodvábne kravaty nemusíte ihneď nosiť do chemickej čistiarne. Najskôr môžete
vyskúšať účinok zemiakov. Tie nastrúhajte a vytlačte z nich šťavu cez handričku.
Šťavu dajte do vody a kravatu v nej vyperte. Napokon vypláchajte.

Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk
rovnakú teplotu.

Farebné výšivky budú opäť krásne, keď ich najskôr namočíte do cmaru a potom
vyperiete.

Čipky posypte magnéziom, ktoré necháte niekoľko dní vsiaknuť a potom
vyprášte.

Zamatu vráti lesk, ak ho jemne ošetríte kefou s troškou soli.

Vrchnáky na zaváracích pohárov ľahko odkrútite, ak poháre ponoríte do teplej
vody hore dnom.

Striekacie otvory na hlavici sprchy sa zanášajú po určitom čase vodným
kameňom. Naplňte misu teplým octom alebo slanou vodou a hlavicu do nej
vložte. Nechajte odležať, kým sa vodný kameň nerozpustí.

Zápachu na toalete sa dômyselne zbavíte, keď škrknete zápalkou. Plameň totiž
doslova spáli nepríjemné plyny.

Aby sa mydlo v domácnosti kompletne zužitkovalo, urobte zárez do špongie a
mydlo tam zasuňte. Mydlovú špongiu potom oceníte pri kúpaní.

Aby sa drevené šuplíky lepšie zasúvali, namažte okraje mydlom.

Pri mastných a olejových škvrnách pomôže zasa zemiaková múčka alebo
pšeničná múka.

Aby ste predišli nájazdu mravcov môžete pri miestach ich vstupu do domu
nasypať klinčeky. V prípade, že sa už mravce zahniezdili, nachystajte im pascu.
Lyžicu cukru a 2 lyžice droždia rozpustite vo vode. Zmes dajte do plytkých nádob
a rozmiestnite vo dobe alebo byte.

Čerstvé ovocie vydáva plyn, ktorý spôsobuje vädnutie rezaných kvetov. Preto ku
kyticiam nedávajte misy s ovocím.

Filcový klobúk, ktorý stratil tvar, podržte nad vodnou parou a potom ho opäť
upravte na žiadaný tvar.

Záclony zažltnuté od cigaretového plynu budú opäť čisté, ak ich namočíte do
slanej vody.

Bielizeň zostane nádherne biela, keď spolu s ňou vyperiete ľanové vrecúško plné
vajcových škrupín.

Žmolky z poťahov odstránite jelenicou na okná namočenou v octe, ktorou plochy
zľahka pretriete.

Odolné škvrny zmiznú, ak ich potriete penou na holenie. Penu nechajte chvíľu
pôsobiť, potom ju zotrite handrou a čistou handrou.

Ovocné mušky rýchlo odletia, ak k miske s ovocím položíte otvorený balíček
škorice.

Drez z ušľachtilej ocele bude žiariť aj bez drahých čistiacich prostriedkov, keď ho
potriete soľou s octom. Potom ho opláchnite vlažnou vodou.

Páperové paplóny a vankúše vetrajte v prievane, a nie na priamom slnku,
pretože perie vtedy vysychá, láme sa a tvorí sa prach.

Zdravie


Ø Proti bolestiam hlavy sa osvedčili ako účinné prostriedky éterického oleja. Buď
medovkový alebo mätový olej. Niekoľko kvapiek vtieraných do spánkov, na čelo a
šiju pôsobí často až zázračne. Pri bolestiach v zátylku pomáha cibuľový zábal.
Jednu surovú cibuľu nakrájajte na plátky, položte ich na zátylok, pri kryte šatkou
a spevnite šálom.

Ø Ak vás trápi akné, vyskúšajte starý ale dobrý recept. Stačí narezať strúčik
cesnaku a vytlačiť z neho šťavu, tou potrite postihnuté miesto, najlepšie už pri
prvom náznaku akné.

Ø Kto aj napriek varovania lekárov nedokáže prestať fajčiť, mal by si chrániť pľúca
pre rakovinou. Lekári odporúčajú tomu kto vyfajči viac ako dve cigarety denné, tri
druhy vitamínov:

Ø Vitamín A - konzumovaním rajčiakov, špenátu, žltých melónov. Vitamín E -
avokádo, maliny, sója, olej mrkvu.

Ø Prerezávajú sa vášmu bábätku zúbky. Skúste masáž so zmesou šafranu a medu.
Konček prsta namočte do zmeny a dieťaťu jemne masírujte ďasná 3 - krát denne.

Ø Máte zlú náladu ? Pomôže vám škorica! Pomaly žujte chlieb posypaný škoricou.
Dušu možno rozprúdiť aj použitím vody - umývaním nôh v studenej vode alebo
striedavým polievaním nôh vodou.

Ø Ak ste prechladli, do horúcej vody pridajte soľ a do roztoku ponorte nohy. Po
čase ich utrite a potrite rozkrojením cesnakom. Vypite lipový čaj a ľahnite si do
postele.

Ø Ak máte nádchu, skúste si na vreckovku nakvapkať trocha eukalyptového oleja, a
v pravidelných intervaloch inhalovať.

Ø Proti čkaniu existuje niekoľko rád: 1) zadržte dych na 30 sekúnd, 2)pite ľadovú
vodu alebo vodu z citrónom, alebo žujte klinček

Ø Žihľava je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, železo a ďalšie látky. Môže
zmierniť zápaly spojené s potravinovou alergiou.

Ø Odolnosť organizmu oslabuje strava s vysokým obsahom tukov a bohatá na
cukor.

Ø Počas ochorenia treba jesť často, ale v menších dávkach.

Kozmetika


Biele zuby a pevné ďasná získate, keď ich budete potierať vnútornou stranou
chemicky neošetrenej citrónovej kôry. Zuby zafarbené nikotínom budú opäť biele,
ak si ich raz týždenne vyčistíte soľou.

Nežiaduce peny potierajte denne jemnými poklepmi čerstvou šťavou z petržlenu,
púpavy, potočnice lekárskej a citróna. Alebo môžete hrsť zelených listov zeleru
spariť vriacou vodou. Po vychladnutí priložte listy na tvár a nechajte pôsobiť 10
minúť.

Viete, že modrý červený odtieň vlasov môžete aj odvalom z koreňa rebarbory ?
150g pomletého podzámku rebarbory varte 1/2 litri kyslého bieleho vína. Keď sa
polovica tekutiny odparí, odvar odstavte a po vychladnutí si ho vtierajte do vlasov
tak ako iné farbivo.

Ak máte problém s lupinami, vyskúšajte balzam z 2 lyžíc citrónovej šťavy a pol
litra vody. Alebo si do pokožky hlavy a vlasov vtierajte jogurt. Nechajte ho pôsobiť
hodinu a potom vlasy umyte šampónom. Aj slnečné svetlo podporuje prekrvenie
pokožky hlavy a pomáha tak proti lupinám. Slnenie však netreba preháňať.

Ak si hnedé vlasy po umytí opláchnete čiernym čajom, dostanú červenkastý
nádych.

Bežný telový krém možno zjemniť ovocím. Ovocná prísada v telovom kréme
pôsobí osviežujúco na celé telo. Napríklad polovica marhule roztlačená na kašu a
vmiešaná do krému pokožku viditeľné napne a oživí. Prísada z jahôd zas chladí a
upokojuje.

Drsné lakte potierajte zmesou z 2 lyžíc ohriateho medu a 1 lyžice citrónovej
šťavy. Po 30 minútach umyte a natrite pleťovým krémom. Drsná pokožka bude
po niekoľkých týždňoch opäť hladká, aj keď ju budete potierať cmarom a potom
jelením olejom.

Ak máte problematickú mastnú pleť, pred sprchovaním si celé telo potrite
ovocným otcom.

Malou kúrou pre telo i dušu je telový zábal. Najlepšie je počas jeho pôsobenia
spať alebo oddychovať pri tichej hudbe. Výživný telový zábal si pripravíte
napríklad z 1 žĺtka, 4 lyžíc mandľového oleja, klíčkov a šťavy z 1 citróna. V mise
vymiešajte žĺtok a po kvapkách pridávajte olej, kým nevznikne pevná emulzia. Na
záver vmiešajte citrónovú šťavu a prípravok naneste na celé tele. Zabaľte sa do
plachty a relaxujte. Potom sa osprchujte vlažnou vodou.

Proti poteniu nôh pomáha aj prášok do pečiva. Zmiešajte ho s vlažnou vodou a
naneste na nohy. Nechajte krátko pôsobiť, nohy usušte a napudrujte.

Ak sa silno potíte, mali by ste si do kúpeľa extrakt z dubovej kôry, tá totiž sťahuje
póry a znižuje potenie. Hrsť kôry povarte asi 10 minút v ¾ litri vody. Odvar
preceďte a pridajte do vody v kúpeli.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 38 návštěvníkov)

Lucia H. (Lea332) ID 99302 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (8) poslední: 28.9.2009, 19:03 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
JAK NA NEMOCI aneb sebrané lidové rady dle orgánů v těle.....
PRO INSPIRACI

POTREBNÉ PRÍSADY

Dostala som mailom,možno si niečo vyberiete!!!!!!!!

POSTUP PRÍPRAVY

1. KRK
JAK NA BOLEST V KRKU
- Co 2 hodiny rozkousat a sníst stroužek česneku a pít čaj z tymiánu
- Kloktat slanou vodou
- Cumlat koření hřebíček během dne
- Obklad na krk: vyždímat plenu namočenou ve slané studené vodě, překrýt igelitem, na to suchý ručník. Nechat zabaleno 2 hodiny.
- Z lékárny je velmi účinný přípravek JOX ve spreji. Několikrát denně stříknout přímo na mandle – vzít si na pomoc zrcátko.
- OROFAR ve spreji – v lékárně
- Do 2 dl vody dát 2 lžičky soli a pár kapek TEE TREE OIL – kloktat.
- 1 tvaroh ve staniolu. Tvaroh rozmačkáme vidličkou a rozložíme rovnoměrně na kapesník v šátku, přiložíme ke krku a zavážeme. Necháme i půl dne nebo přes noc.

Kořeněná limonáda proti bolesti v krku
600 ml vody, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, šťáva z celého citronu, med
Dáme vařit vodu a koření do hrnce, přikryjeme a 10 minut pomalu vaříme (ne klokotem).
Po uvaření scedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z celého citronu. Pijeme co nejvíce horké.
Je to příjemná varianta léčby.

MRKVOVÝ SIRUP OD KAŠLE
Postup:
Do väčšieho kastróla dame 1/2 litra čerstvej mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu.
Za občasného miešania zahustíme do sirupovej konzistencie, nevaríme.
Berieme 1 lyžičku 5x denne.
Je to starodávny osvedčený recept na kašeľ a choroby priedušiek.

Na kašel
Vincentka,mléko,med
Převaříme mléko. Do hrnku dáme 1/3 vincentky kterou zahřejeme, ale pozor aby nepřekročila teplotu 70 stupňů. V ní rozpustíme kávovou lžičku medu a vše dolijeme trošičku ochlazeným mlékem, taky aby mělo méně než 70 stupňů. Pijeme ještě teplé.

Proti kašli
1 hrnek mléka, 1 žloutek, 1 lžička másla, 1 lžíce medu
Vše umíchat v teplém mléce a vypít.

Na dráždivý kašel
12 skořápek vlašských ořechů, 1/2 l vody

Vyloupeme 12 vlašských ořechů namočíme je do 1/2 l vody, necháme louhovat 4 hod., potom je 1/2 hod. vaříme a dolíváme, aby bylo pořád 1/2 l vody.
Pijeme slazené medem nebo cukrem 3x denně šálek. Po dvou dnech se začne odkašlávat.


Máslový čaj
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

Úporný kašel
Nastrouhejte a rozetřete křen a smíchejte s medem. Užívejte ráno nalačno, hodinu po obědě
a večer před spaním po čtvrtině jedné kávové lžičky.

Citrónové kloktadlo

Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citronu a kloktáme ji. Nakonec polkneme. Opakujeme 2 až 3x denně

Sádlový obklad
Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

Ztráta hlasu
Z lékárny:
tablety PANTHENOL, HOMEOVOX, CALCIOVÝ SIRUP, VINCENTKA V TABLETÁCH

Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.
Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.


2. HLAVA, DUTINY

Čelní dutiny
Nejdříve si uvaříme středně velký brambor ( musí být vařen ve slupce), připravíme si šátek tak , aby odpovídal šíři čela a dal se zavázat na něj položíme igelit a na igelit kapesník.
Pak bramboru oloupeme a lehce rozmačkáme, vložíme na kapesník v šátku a přiložíme na čelo ( teplota bramboru by měla být co nejteplejší, prostě co snesete), a necháme působit
20- 25 minut.

3. PRŮDUŠKY

Octový zábal - proti nachlazení a horečce
Vlněné ponožky namočte do studeného octového vodného roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Po asi dvaceti minutách zábal vyměňte.
Účinky: Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Onemocnění horních cest dýchacích
Při nemocech se doporučuje brát med s teplým mlékem (40 C) nebo med s citrónovou šťávou (šťáva z 1 citronu na 100 g medu), případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžíci medu.

Med ze smrkových výhonků – na průdušky
35 dkg výhonků spaříme v 1 litru převařené vody a necháme 2 dny louhovat.
Pak přecedíme a přidáme 1,35 kg cukru. Vaříme, až zhnědne a zhoustne .
Výhonky se sbírají do 15.května
Hned horké to naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, necháme vychladnout .Z jedné dávky jsou dvě sklenice .

Medvědí mléko
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

Zázvorový čaj
10g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.
Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

Cibulový sirup
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

Cibulový čaj
Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule.
Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

PARFÉMOVANÝ OSVĚŽOVAČ VZDUCHU

Ingredience:
*zavírací sklenice * růžové okvětní lístky (nesušené) * sůl
Postup:
Do pěkné zavírací sklenice dávejte na střídačku vrstvy růžových lístků a soli.
Nechte asi 24 hod. a po odšroubování víčka se celá místnost provoní. Na noc zase uzavřete.
Sůl můžete třeba obarvit potravinářským barvivem.

4. SRDCE

Posílení srdce:
Podstatou infarktu je choroba věnčitých tepen, které vyživují srdeční sval. Jsou-li zúženy, dodávají srdci méně živin a kyslíku, na němž je srdce závislé. Med způsobuje rozšíření věnčitých cév a zlepšuje koronární oběh krve. Podle sdělení řady autorů vede užívání medu (průměrně 70g denně) po delší dobu (1 až 2 měsíce) u osob s těžkým srdečním onemocněním ke zvýšení obsahu hemoglobinu, k upravení složení krve a také srdečně cévního napětí a vůbec ke zlepšení celkového stavu.

VÍNO NA SRDCE
Víno na srdce má skvelé učinky na všetky SLABOSTI SRDCA aj na skutočné ochorenie srdca, sposobí aj citeľné zlepšenie pri angine pectoris. Užíva sa jedna, dve, tri .... polievkových lyžíc za deň pri pichaní na srdci, či už ovplyvnené počasím alebo rozčúlením a aj pri bolestiach srdca. Je skutočne výborné.

Ingredience:
1L prírodného vína, je jedno či biele alebo červené, no musí byť prírodné,
10 čerstvých petržlenových stoniek,1-2 PL vínneho octu, 300g včelieho medu

Postup:

flasky do ktorych budeme vino davat najprv umyjeme a vyplachneme trochou silneho liehu (vodky)

tu mame potrebne prisady, vino na obr. je prave omsove talianske, omsove su dobre, lebo su bez pridania cukru a prirodne, petrzlenovu vnat mam teda ale nepodarenu, nie som ja dobra pestovatelka.... moze byt aj vacsia:)))

do hrnca nalejeme vinko,pridame petrzlenovu vnat,jednu alebo dve lyzice vinneho octu a varime na miernom ohni desat minut

po desiatich minutach varenia pridame med, ale to je na vas, ci si vino medom osladite alebo nie a povarime dalsie styri minuty
este za horuca plnime do flias a dobre uzavrieme, usadenina, ktora sa vo flasiach vytvara,
neskodi a moze sa pit

5. ŽALUDEK, STŘEVNÍ TRAKT, ŽLUČNÍK, JÁTRA

Žaludek a střevní trakt
Med působí jako léčebně dietetický prostředek proti řadě žaludečních a střevních nemocí, při zánětu žaludeční sliznice a vředových onemocněních.

Vředové onemocnění žaludku
Med způsobuje hojení vředového povrchu sliznic. výstelky žaludku. Med se užívá 1,5 hodiny před jídlem nebo 3 hodiny po jídle.

Onemocnění jater a žlučových cest
Med výrazně šetří játra a umožňuje jejich regeneraci. Zatímco u rafinovaného (řepného) cukru musí být celé požité množství rozštěpeno v játrech a teprve potom využito, z medu se v játrech štěpí jen malá část složitějších cukrů. Cukry jednoduché, kterých je v medu převaha, játry neprocházejí, jsou přímo ze zažívacího traktu vstřebávány do krve.

PRO UNAVENÁ JÁTRA

Při jakémkoli oslabení našeho organizmu jsou nadměrně zatěžovaná naše játra. Při infekci bychom jim proto měli dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.

Mrkvový tvaroh na játra

Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti.

LIEČIVÝ NÁPOJ NA CHOLESTEROL PREČIŠTĚNÍ KRVE
Ingredience:
2 litry prevarenej vody, 20 dkg cukru, 4 citróny, 15 až 20 strúčikov cesnaku, 20 dkg chrenu,
1 väčšia cibuľa
Postup:
- cesnak, chren a cibuľu zomelieme....dáme do 4 L sklenenej fľaše, pridáme prevarenú vodu, cukor a na kolieska nakrájané citróny.
- luhujeme 14 dní za občasného premiešania
- precedíme cez gazu
- hotový nápoj skladujte v chladničke
- pijeme ráno a večer po jednom štamperliku.
tiež perfektne prečistí krv.....robíme si ho tak dvakrát do roka.

6. LEDVINY, MOČOVÉ CESTY

Onemocnění ledvin
med obsahuje látku zvanou flaven, která rozšiřuje ledvinové kanálky a pomáhá zbavit se tekutiny z otoků.

NÁPOJ PŘI ODVODNĚNÍ ORGANIZMU

Nápoj je vhodný při průjmech a zvracení, kdy dochází k odvodnění organizmu.
Lékaři doporučují jíst při této nemoci pouze mačkané ovoce, bramborovou kaši, rýži
a vařenou nebo strouhanou mrkev.

Ingredience:
1 l vody, 1 PL cukru, 1 ČL soli, na špičku nože kyseliny citronové, dobarvit džusem.
Pít po doušcích. Nápoj je chutný a stravitelný, nedráždí a není těžký.


7. POMOC IMUNITĚ

Protichřipkový salát
Ingredience:
500 g kysaného zelí, 2 mrkve, 1 větší jablko, 1 cibule, 1 lžíce strouhaného křenu,
1 zakysaná smetana
Postup:
Kysané zelí a cibuli nakrájíme a mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen
a zalijeme smetanou. Dobře promícháme.

Řepový med
Z černé řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu.
Lžíci směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

CITRÓNY
Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podávám formou zvýšené konzumace citronu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.

Teplá citronáda
Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Citrónové rozinky
Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

CHŘIPKA A PROCHLADNUTÍ

Ingredience:
10 citrónov, 15 strúčikov cesnaku a 500 g medu.

Postup:
Citróny odšťavíme, cesnak pretlačíme - dáme do mixéra a postupne prilievame počas šľahania med. Zmesou naplníme poháriky - uzavrieme a počas dvoch dní necháme za občasného premiešania odstáť. Preventívne užívame nalačno každé ráno za 1 PL (polievkovú lyžicu).
Je to vyskúšané, vôbec nemáte v ústach pachuť po cesnaku.


8. KŮŽE, VLASY

Léčení ran
Med je účinná mast na rány, pomáhá odlučovat odumřelé části tkání a ránu přímo vyživuje.

Na bradavice
Malinký kousek cibule náplastí přilepíme na bradavici, nejlépe přes noc. Vydržet, opakovat postup cca týden, pak se sama odloupne. Funguje bezvadně.

Na bradavice
Česnek nakrájíme na plátky a zalijeme octem. Necháme 7 dní v uzavřené lahvičce.
Potom přikládáme každý večer na bradavici. Zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl.

PROTI LUPŮM VE VLASECH
Levná alternativa drahých šampónů – odlít trochu svého šampónu a nechat v něm rozpustit pár tablet acylpyrinu.


PLEŤOVÉ MASKY

JAHODOVÁ
na mastnú pleť:
2 lyžice ovsených vločiek, 3 zrelé jahody, 1 lyžička smotany
postup:
vločky rozmixujeme, pridáme jahody a smotanu a dobre premiešame. Masku necháme pôsobiť 10 min. zmyjeme studenou vodou.
Jahody -čistia a oživujú všetky typy pleti.majú sťahujúce učinky, upokojujú podrazdenu pleť. Obsahujú vitamín C, ktorý chráni pred voľnými radikalmi, teda aj pred starnutím.

BANÁNOVÁ
na suchú pleť:
1 žltok, 2 lyžičky mandlového oleja, 1 zrelý banán
postup:
všetky prísady rozmixujeme, nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 10 min. Zmyjeme studenou vodou.
Banán ma upokojujúce učinky , intenzivne vyživuje a hydratuje vysušenú pokožku.je bohatý na draslík, ktorý udržuje vodu vo vnútri buniek, horčík a mangán.

UHORKOVÁ
na mastnu pleť:
1 šalatova uhorka, 1 lyžica tvarohu
postup:
uhorku nastruhame, odoberieme 2 lyžice a zmiešame ich s tvarohom. Nanesieme na tvar a necháme pôsobiť 15 min. masku zmyjeme vlažnou vodou.
Uhorky -obsahuju až 95 % vody, draslik, železo a horčík, veľa kremiku a fluoru. spomaluju starnutie pokožky a dodáva jej pružnost a maju sťahujuci učinok.

AVOKÁDOVÁ
na suchu a zrelu pleť:
dužina s 1 zreleho avokada, 1 lyžička medu, 1 lyžička citronovej šťavy, 1 lyžička bieleho jogurtu
postup:
prísady rozmiešame na kašičku a vložíme na pol hodinu do chladničky. nanesieme na tvar a krk a necháme pôsobiť 10 min.Zmyjeme studenou vodou.
Avokádo- vynikajúci na výživu a regeneraciu unavenej alebo zrelej pleti.obsahuje olej obohatený na vit. E a mastné kyseliny- výborný hydratačny prostriedok

JABLKOVÁ
na mastnú pleť:
1 zrele jablko, 1 bielok
postup:
bielok vyšlahame na penu a zmiešame s nastruhaným jablkom.Necháme pôsobiť 10 min a zmyjeme studenou vodou.
Jablko- obsahuje veľa vody, vlákniny. pôsobí omladzujuco vdaka vitamínom a stopovým prvkom- najmä draslika

HROZNOVÁ
na ochabnutu pleť:
10 bobúl hrozna, 1 lyžica olivoveho oleja
postup: dužinu s hrozna zmiešame s olejom.Kašičku nanesieme na tvar a krk.po 10 min zmyjeme studenou vodou.
Hrozno-regeneruje vrchnu časť pokožky, oživuje zápalové procesy. Obsahuje veľa minerálnych latok, vlakninu a vitamíny C, E, B, ktoré pleť rozjasnuju a spomaluju proces starnutia

9. ZÁDA, KLOUBY

Lék na bolest kloubů a zad
10 kaštanů, 1 francovka
Kaštany nakrájíme na plátky a dáme do sklenice, zalijeme francovkou.
Po 3 týdny mažeme na bolestivá místa.

10. NERVY

Nervový systém
Není lepšího neškodného prostředku pro spaní než sklenice vody s medem.

11. SPECIALITA – BOJ PROTI RAKOVINĚ

JEDLÁ SODA A JAVOROVÝ SIRUP PROTI RAKOVINĚ
Následující recept zveřejnil neuropat dr. Murphy, který tvrdí, že mu ještě na rakovinu nezemřel žádný pacient.

Neuropat dr. Murphy uvádí:
Recept vypadá jednoduše, ale má vědecké vysvětlení. Jako prevence rakoviny se užívá jedna lžička denně. Doporučil jsem to jednomu svému klientovi s bolestmi břicha, kde měl už metastázy. Bolesti do tří dnů přešly a cítí se dobře. Principem působení tohoto receptuře, že rakovinné buňky nesnášejí zásadité prostředí, které je člověku přirozené (zdravý člověk má pH 7,3 - 7,5 ). Rakovina se rozvijí jen v kyselém organismu (pod pH 6). Soda je zásada a s pomocí cukru (rakovinové buňky konzumují 18x více cukru než zdravé) pronikne přímo do buněk. I další alternativní onkologové v Evropě už léčí efektivně rakovinu s pomocí jedlé sody.

Ingredience:
Javorový sirup, jedlá soda
Postup:
3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody ( soda bicarbona ) smísit ( např. 15 lžiček sirupu a pět lžiček sody) a promíchat, dát poté v kastrůlku na sporák, zahřívat 5 minut nepříliš silně, dokud směs poněkud nezahoustne. Na počátku může být užíváno častěji, např.3x denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, dlouhodobě. Může být rozpuštěna ve vodě, čaji, nebo třeba namazána na chléb. Javorový sirup může být případně dočasně nahrazen medem.

Obecně platí:
nejíst jinak žádný cukr v nápojích ani v pokrmech, s výjimkou trošky ovoce.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 38 návštěvníkov)

Zlatica H. (obezitka) ID 62929 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (3) poslední: 18.1.2013, 11:04 | PRIDAŤ KOMENTÁR
DOMÁCA MEDICÍNA
Na posilnenie imunity, prečistenie organizmu a proti cholesterolu.

POTREBNÉ PRÍSADY

2-3 hlávky cesnaku, 1/2 litra vodky

POSTUP PRÍPRAVY

Cesnak očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do fľaše (asi do 1/3), zalejeme čistou vodkou. Necháme lúhovať 21 dní, potom scedíme.
Je to výborný recept na posilnenie imunuty - choroby ma obchádzali celý rok. Môjmu otcovi zasa pomohol trochu znížiť hladinu cholesterolu v krvi.
Spôsob užívania: užívame každé ráno pred jedlom po kvapkách. Začneme s 3 kvapkami, každý deň pridávame 1 kvapku, až do 30. Keď dosiahneme 30 kvapiek, znova začneme uberať, až sa dostaneme po 3 kvapky. Potom prerušíme užívanie na 3 týždne a môžme začať znova.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 34 návštěvníkov)

Silvia M. (sikovnica) ID 5882 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (14) poslední: 22.11.2012, 22:13 | PRIDAŤ KOMENTÁR
Celkem: 171 (zobrazuje se 1-10)první 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 další >>