končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
Celkom: 2 (zobrazuje sa 1-2) |
POLIEVKY |
boršč jednoduchoPOTREBNÉ PRÍSADY väčší kus hovädzieho mäsa na polievku, cibuľa, mrkva, petržlen, celer, biela kapusta (stačí polovica menšej hlávky), paradajky (môžu byť aj pasírované paradajky), 2 menšie cvikle, bobkový list, nové korenie, soľ... na dochutenie do taniera: trochu kyslej smotany a kôpor POSTUP PRÍPRAVY Pripravíme veľký hrniec, nabereme do 2/3 vody a s bobkovým listom a novým korením dáme pomaly variť mäso (voda nemá úplne vrieť, má byť len tesne pod bodom varu) ... Po hodine (príp. aj neskôr), kým sa mäso pomaly varí, očistíme zeleninu a postupne ju prihadzujeme do širokej veľkej panvice na trochu oleja, kde ju s občasným premiešaním pomaly dusíme pod pokrievkou: najprv cibuľu s nakrájanou koreňovou zeleninou, potom pridáme najemno nasekanú kapustu. Nakoniec pridáme cviklu nakrájanú na malé kocky a paradajky, až teraz posolíme a spolu všetko podusíme. Keď je mäso hotové a zelenina podusená, nasleduje výmena - z hrnca vyberieme mäso aj bobkové listy, do vývaru preložíme všetku podusenú zeleninu, potom mäso nakrájame na kocky a vložíme naspäť do polievky. Ochutnáme, dosolíme, môžeme pridať aj trošku cukru (podľa chuti paradajok), prípadne aj pár kvapiek citónovej šťavy, a všetko krátko spolu povaríme. Úplne nakoniec pridám trochu mrazenej nasekanej vňaťky (najradšej kôpor). Ak máte kôpor čerstvý, je lepšie ho pridať až nakoniec do taniera do hotovej horúcej polievky. Podávame s kôpkou kyslej smotany na vrch polievky a s chlebom. Dobrú chuť! OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
voňavá vianočná kapustnica (zázvorová)POTREBNÉ PRÍSADY 0,3kg (alebo viac) údené br. mäso, 0,3kg bravč. mäso (pliecko, príp. aj pekný prerastený bok a pod.), 0,5kg jemne krájanej kyslej kapusty, 2 nožičky klobásy, sušené hríby, 1KL ml. rasca, 0,5KL ml. zázvor, 2KL majorán, 1KL č. korenie, 0,5KL nové korenie, 2-3 bobkové listy, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, 1-2PL hl. múky POSTUP PRÍPRAVY Výnimočnú, sviatočnú vôňu dáva tejto kapustnici zázvor - vyskúšajte, je výborná. Deň vopred dáme na 2-3 hodiny pomaly variť vo veľkom hrnci mäso a sušené hríby. Potom hrniec s mäsom aj šťavou odložíme do chladu (na balkón) a pokračujeme na druhý deň. Na druhý deň mäso z vývaru vyberieme a pokrájame na malé kocky (studené sa lepšie krája), vložíme späť do hrnca a pokračujeme vo varení - pridáme kvasenú kapustu (prepláchnutú aby nebola príliš kyslá, niekedy stačí iba vyžmýkať) a pokrájanú klobásu. Keď sa už všetko znovu spolu varí, pridáme korenia: ml. rascu, zázvor (ak je mletý stačí pol kávovej lyžičky), majorán, č. korenie, nové korenie, bobkový list a prelisovaný cesnak. Solíme opatrne, lebo údené mäso býva niekedy už dosť slané. Kapustnicu necháme veľmi pomaly variť (aj vyše 3 hodiny), kým ona krásne vianočne vonia máme čas chystať všetko čo patrí na štedrovečerný stôl. Je výborná a aj dosť hustá, takže ju skoro ani netreba zahusťovať zásmažkou, stačí naozaj iba veľmi jemne (zásmažka: za hrsť múky trochu opražíme, potom necháme na panvici mierne ochladnúť, rozmiešame s 1dl studenej vody, a pomaly prilievame do vriacej kapustnice). Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 2 (zobrazuje sa 1-2) |