Marika S. (finka) ID 64179 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 433 návštěvníkov)
♥ Domáci Parížsky šalát ♥
[ recept č. 38467 zo dňa 20.3.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Receptov na Parížsky šalát je tu viac, ale ani jeden som nenašla ten pre nás ozajstný-pravý, preto ho s radosťou dopĺňam. V pravom Parížáku podľa našej rodiny. nie je totiž žiaden zemiak, žiadna cibuľa, kápia, ani horčica, či kečup. Ruské vajcia a domáci Parížsky šalát patria u nás ku každej hostine, oslave a vždy urobím niekoľko kilový "kotol" :-)
POSTUP PRÍPRAVY
Na plnú misu cca 1,5-2kg parížáku potrebujeme - ♥1kg mäkkej liptovskej salámy, alebo parizéru♥, ♥4 kyslé uhorky♥, ♥200g hrášku - sterilizovaný je lepší ako mrazený♥, ♥1 veľká majonéza-majolenka Hellmans 440g-neoplatí sa šetriť a kupovať tie lacné sladké majolenky♥, ♥1tatarka 220g♥, = kľudne môžete skúsiť pridať aj kyslú smotanu = o to zmenšiť množstvo tatarky a majolenky ♥soľ, korenie♥, ♥dôležitou prísadou je muškátový oriešok♥
Na ruské vajcia - vajíčka uvarené na tvrdo. Na preliv - majonéza, kyslá smotana a šľahačková smotana.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
salámu si nakrájame na tenké pásiky |
|
takto :-) |
|
uhorku na malinké kocečky |
|
pridáme všetko ostatné, teda hrášok, okoreníme, osolíme, pridáme muškátový oriešok - tak trošku poprášime, nie veľa...:-) A zmiešame s majonézou a tatarkou v pomere 2:1. My kupujeme 440g majolenku Hellmanns a 220g tatarku Hellmanns. Sú najlepšie chuťovo a nepresladené. Skúšala som šalát aj odľahčiť a pridať kyslú smotanu (200g) a po 100g som odobrala z tatarky aj z majolenky. Tiež bol výborný !!! |
|
Toto je Majolenka, ktorá sa nám za tých "pár" rokov praxe osvedčila. |
|
šalátik robím vždy 24hodín vopred, aby všetky chute do seba vsiakli a prepojili sa....:-) Na druhý deň - teda v deň oslavy mám aspoň čas venovať sa aj iným dobrotám :-) Ideme na prípravu ruských vajec a servírovania :-) |
|
Uvaríme si vajcia na tvrdo (na toto množstvo varím 10vajec) 8na ruské vajcia a 2dávam ešte na obložené chlebíčky, na ktoré tiež dávame parížsky šalát. Počas oslavy sa mi väčšinou pritrafí, že ešte vajíčka musím dovariť, lebo miznú naozaj rýchlo (hlavne ak mávate na oslavách 15ľudí ako my :-)) ) |
|
na zálievku ruských vajec použijem 1x 440g majolenku, 1x kyslú smotanu - jednoznačne 16%-tnú, nie 10% a šľahačkovú smotanu na zriedenie - stačí 30%-tná. |
|
úplne strašná fotka, no všetko som fotila mobilom, nakoľko sa mi nechcelo vyťahovať foťák...:-) Ale k podstate - touto šľahačkou - úplne stačí 30%-tná - rozriedime zálievku do požadovanej hustoty. Nesmie byť riedka, iba tak aby sa dala ľahko roztrieť po vajíčkach. Tej šľahačky dávam tak 5polievkových lyžíc. |
|
Poriadne premiešame, pridáme muškátový oriešok a iba šipkou soli osolíme. |
|
Na polovice - pozdĺžne - krájame vajíčka. |
|
Na misu navrstvíme šalát. na kraje málinko, do stredu kopcom |
|
postupne pokladáme na kraje kde máme tenšiu vrstvu šalátu polovice vajíčok. Nakoniec sa mi vajíčok zmestilo iba 7 :-) ale tak rýchlo sa pojedia, že budete mať čo robiť dokladať ďalšie vajíčka (ako to je vždy aj u nás) |
|
každé vajíčko prikryjeme jednou kopcovitou lyžicou zálievky |
|
až zakryjeme všetky polovice vajíčok a ruské vajcia sú na svete...:-) |
|
Tento domáci parížsky šalát vyjde o 2/3 lacnejšie a chuťovo sa nevyrovná tým kupovaným, to mi verte. A nie je to žiadna veda, raz dva a je hotový. Prajem dobrú chuť a príjemnú oslavu. |
|
Táto titulná foto je z internetu...:-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 71 (zobrazuje sa 61-71) | << predošlé 1, 2, 3, 4 |
| sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (22.3.2011, 1:07) |
vyzerá výborne hlavne moja polovička by sa potešila |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (24.3.2011, 18:29) |
Ďakujem Sylvy... U nás sa tešíme vždy všetci |
ODPOVEDAŤ |
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (21.3.2011, 6:55) |
tak toto spravím pre šibačov!!!!užasné!!!!! |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (27.3.2011, 19:44) |
Mirka, teším sa Potom daj prosím info, ako chutilo |
ODPOVEDAŤ |
| | MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (28.3.2011, 20:00) |
urcite dam vediet ved to taka nadhera a vynikajuci napad na velku noc |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Marika S. (finka) ID 64179 (29.3.2011, 13:34) |
Mirka, tak nech sa podarí a hlavne aby šibačom chutilo Ponúkni už medzi dverami a aj zabudnú, že prišli šibať a oblievať |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (26.3.2011, 18:15) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.3.2011, 21:25) |
perfektnééééééééé |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (25.3.2011, 8:19) |
Ivet, ďakujem ti krááááásne prekrásne |
ODPOVEDAŤ |
| Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (20.3.2011, 20:19) |
vyzera fantasticky, urcite vyskusam |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (24.3.2011, 11:43) |
Monika, ďakujem, vyskúšaj stojí za to |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (20.3.2011, 20:12) |
Mňamky... Toto musím vyskúšať, ale majonézu od BABIČKY. Hellmanns mi nechutí. ... |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (21.3.2011, 6:43) |
Tá od Babičky je tiež fantastická |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (20.3.2011, 19:57) |
toto má aj u nás úspech, ukladám a na najbližšiu oslavu vyskúšam tento variant |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (23.3.2011, 17:54) |
Irenka, teším sa |
ODPOVEDAŤ |
vierka p. (veva1969) ID 69067 (20.3.2011, 18:38) |
|
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (20.3.2011, 19:30) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (20.3.2011, 18:02) |
Super, keď bude príležitosť, určite vyskúšam!!! |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (20.3.2011, 19:30) |
Darinka, ďakujem, teším sa |
ODPOVEDAŤ |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (20.3.2011, 16:18) |
Ruske vajce je pre mna dobrota snov mojej mladosti, potesila si ma. Tych receptov je naozaj vela a pre mna su vsetky OK |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (20.3.2011, 19:30) |
ruské vajcia a treska, toho sa ja nikdy neprejem |
ODPOVEDAŤ |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (20.3.2011, 14:27) |
Do origoš parížského šalátu ide aj cibuľa,aj horčica,ocot,cukor,soľ,majonéza,worčester,uhorky,hrášok,ml.č.korenie,parížska saláma.Nevravím,že tvoj je zlý,ale tiež nie je originálny.Pozri si Receptúry .Ruské vajce,čo si ja pamätám,stálo na vlašáku,bolo preliate majonézovým prelivom,s plátkom šunkovej salámy,ozdobené kápiou,uhorkou a hráškom. |
ODPOVEDAŤ |
| | Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (25.3.2011, 10:16) |
áno, taký robím aj ja, s cibuľou, horčičou, salámou, kečupom |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (20.3.2011, 19:29) |
Mel,výrobcov bolo vždy na každú "pochutinu" veľa preveľa a každý si svoj recept upravoval. My máme tento rodinný priamo po prababičke, ktorá žila s deduškom pár rokov v Rusku, kým tam bol na vojne a odtiaľ receptík priniesli. Odvtedy ho robila aj stará mama vo svojich lahôdkach a môj tato vo svojej reštaurácii ho robí doteraz.na každú akciu. Nikdy ho ničím nedotvárali. Preto je toto pre nás jediný známy a najstarší neupravený receptík |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (20.3.2011, 19:43) |
Dievčatá, bolo by dobré zájsť sa opýtať priamo do Paríža ,predpokladám, že tam by bolo zas úplne iné zloženie alebo prečo sa volá práve parížsky? |
ODPOVEDAŤ |
| | | | melania l. (lararuby) ID 130989 (28.3.2011, 8:05) |
asi pre salámu Parizer,Lucka |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Marika S. (finka) ID 64179 (20.3.2011, 19:58) |
myslím, že je dosť možné že parížák v Paríži ani nepoznajú, ako nepoznajú v Španielsku naše Slovenské španielske vtáčky Ale v septembri oprášim francúzštinu v Disneylande,tak sa pozriem, či tam aj nejaký parížsky šalát nestretnem a potom podám info |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 71 (zobrazuje sa 61-71) | << predošlé 1, 2, 3, 4 |