Jana O. (Olivia) ID 1265 |
mimibazar.sk/olivia |
Oblasť: Bratislava |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 29.10.2005 |
Naposledy: 27.1.2023 18:14 |
Aktualizácia: 2.2.2014 13:46 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Kalorická, ale báječná žemľovka
[ recept č. 3812 zo dňa 2.2.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
5-6 starších rožkov, kilo jabĺk (aj viac), 4-5 vajíčok, 1-2 škoricové cukry, vanilkový cukor, med, smotana na varenie, príp. šľahačka, tvaroh - ak máte radi...
POSTUP PRÍPRAVY
Ako dieťa som žemlovku neznášala. Chutilo mi to ako blato, nijakovsky som jej nevedela prísť na chuť. Manžel mal podobnú skúsenosť, tak sa jednoducho u nás žemľovka nepiekla.Pred pár rokmi som si povedala, že si skúsim pripraviť žemľovku tak, aby nám chutila. Ponúkam tento recept aj vám, nakoľko sa mi osvedčil a má veľký úspech aj u mojich kamarátok. Vďaka ingredienciám je asi dosť kalorická, ale tá chuť... hmmm, vyskúšajte. Kuk na obrázkový postup
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Rožky si nakrájame na kolieska a na pár minút vložíme do vyhriatej rúry, aby trochu "obschli" |
|
Očistíme si kooopec jabĺčok, nakrájame na plátky, zalejeme vodou. Kým budú čakať na použitie, vodu ocitrónujem, aby nestmavli. |
|
Žĺtka si vyšľahám s 1-2 vanilkovými cukrami, alebo s kryštálovým cukrom (koľko žĺtok, toľko lyžíc). Ak lúbite aj tvaroh, tak ho vmiešajte teraz do vyšľahaných žĺtok |
|
Bielka si vyšľahám s 2-3 lyžicami cukru |
|
Trúbu si predhrejeme na 200 °C. Zapekaciu misu si vymastím maslom a vyukladám opečenými rožkami |
|
Rožky polejem smotanou. Nevynechajte ani jeden, lebo bude potom suchý a tvrdý |
|
Na namočené rožky navrstvím polovicu vyšľahaných žĺtok |
|
Na to - šup jabĺčka |
|
... posypať škoricovým cukrom |
|
... pokvapkať medíkom |
|
... a znovu rožky - namočiť, žĺtková masa, jabĺčka, oškoricovať, omedíkovať.... atď, až kým všetko nevyminieme. Celkom navrch dáme ušľahané bielka a pekne zaoblíme |
|
Prikryjeme papierom na pečenie, aby nám povrch nezhorel a pečieme cca 20 - 30 minút (závisí od trúby), až kým na bytík nebude rozvoniavať po jabĺčkach a škorici |
|
Ja som tentokrát dala trochu vyššiu tepltou, tak bol trošku tmavší. Ale na chuti to neubralo ;)... Prajem vám dobrú chuť... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| Želka G. (dzaja26) ID 80145 (15.1.2010, 13:49) |
Ja robím v poslednom čase z vianočky, tiež dávam aj tvaroh a jabĺčka a skúšala som aj tvaroh a marhule z kompótu a tiež pena - vynikajúca kombinácia moji synovia ju takto majú ešte radšej ako s jabĺčkami. Penu dávam až asi 10 - 15 min pred dokončením, pridám do nej št.soli, samozrejme cukor a keď je už dobre vyšľahaná tak za lyžičku alebo dve citrónovú šťavu - potom je krásna vysoká. |
ODPOVEDAŤ |