končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 76 návštěvníkov) Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe[ recept č. 24875 zo dňa 21.3.2010 ] POTREBNÉ PRÍSADY surové kravské (alebo iné ) mlieko, syridlo POSTUP PRÍPRAVY Cely postup je pisany tak ako sa ma postupovat pri pouzivani syridlových tyciniek Chr. Hansen. Ak mate ine syridlo, treba sa riadit pribalenym letakom. Mlieko sa zohreje na teplotu 40-45 stupnov Celzia. Prida sa syridlo. Zrazanie trva 40-45 min. Syrenina sa rozkraja na kocky, rukami sa zospodu "prevzdusnuje", zo syreniny (hrudiek) sa uvolnuje srvatka (tekutina). Potom sa to preleje cez platenko, vyzmyka sa prebytocna srvatka a syr sa v platenku necha v chladnicke odkvapkat cez noc. Rano sa nakraja na platky a nalozi do solneho roztoku 3cl soli/1l vody. Na dalsi den je super na jedenie. Z nepasterizovaneho mlieka vydrzi v solnom roztoku v chladnicke cca tyzden. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Najprv si vysterilizujeme hrniec aj s poklickou, tak ze nechame trochu vody prevriet na par minut. Doporucuje sa mlieko najprv pasterizovat (zohriat na 75 stupnov Celzia a schladit) Ja som zastanca vyroby bez pasterizacie. Este sa nikdy nikomu z nas nic z takehoto syra nestalo. Syridlo, ktore pouzivam ja je najucinnejsie pri teplote 40 -45 stupnou. Presna teplota je velmi dolezita pre spravny priebeh zrazania. Syridlo: Vraj sa da kupit v lekarni alebo v drogerii. No mozete to vyskusat, ale ja som pobehal vsetky na ktore som prisiel a nemali ho nikde. Objednavanie cez net je dost drahe. Okolo 10€ to vychadza. Nakoniec som objavil firmu www.climax.sk maju sidlo v Bratislave a toto syridlo stoji 1€ a je na 50l mlieka. Je to chymozinove syridlo, vyraba sa mikrobiologicky. OKrem toho su syridla este aj zivocisne, vyrabaju sa zo slezu- stvrteho zaludka prezuvavcov. Pomocou zmykania tohto zaludka sa syridlo ziskavalo kedysi za gazdovskych cias. Syridla je v obale 1,4g a je to na 50l mlieka. Je to sice male mnozstvo, ale musime si uvedomit, ze to je enzim. Je to v podstate biokatalizator. Pre vysvetlenie: enzym prichadza do reakcie s mliecnou bielkovinou kazeinom, zrazi ho ale z reakcie enzim vychadza v nezmenenej strukture. Molekula enzymu takto chodi od jednej molekuli bielkoviny k druhej a zraza a zraza. Takze si ten mali sacicek nejak tak rozdelte, toto je na vyzrazanie 5l mlieka, to je taka minimalna davka, z ktorej robievam. Syridlo by sa malo najprv rozmiesat v troche destilovanej vody, ale zistil som ze ho staci nasypat do mlieka. POZOR: je velmi dolezite aby sa to dokladne miesalo minimalne 3 min. Premiesane zasyrene mlieko zakryjeme a nechame kuzlo pracovat. Po 20-30 minutach ked hrniec nahneme, je vidno ze mlieko je uz huspeninozne. Celkovy cas zrazania je 45 minut. Mne sa par krat stalo ze sa mlieko nezacalo zrazat, tak som sa nastval zohrial som to este raz na 40-45 stupnou, nasypal som tam este jednu davku syridla a zrazilo sa to pekne. Niekde som cital ze by sa to nemalo zo syridlom nejak extra prehanat, vraj je syr potom vrzgavy a zapeka. Mne sa ani po dvojnasobnej davke nezdal nejak extra iny a nikto nemal traviace problemi po jeho spapani. Po 45 minutach zrazania si zoberieme velky nozik a huspeninu pekne pokrajame na kocky. Zistil som ze cim su kocky mensie, tym sa s tym potom lepsie dalej pracuje Umyjeme si rucicky, strcime ich dovnutra a zo syreniny pohybmi zospodu hore odstranuejeme prebytocnu srvatku. Po asi 10minutach uz syrenina vyzera celkom kompaktne do velkej misy si dame platenko a prelejeme tam obsah celeho hrnca. platenko zatocime a rukami vyzmykame prebytocku srvatku, plati ze cim je syr tvrdsi, tym je kvalitnejsi a dlhsie vydrzi. Ked sa pozreme dovnutra, vidime ze uz aj drzi tvar. V platenku by sa to malo aspon na noc nechat v ladnicke okapat. Ja ale nemam hacik, ale sikovne sa da pouzit aj velka kancelarska spinka na papiere. Do rana nam z toho este nieco malo odtecie. Srvatku ale v ziadnom pripade nevylievame. Obsahuje totizto 0,9% tuku, 1,7% bielkovin a cca 5% mliecneho cukru- laktozy. Je teda vhodna aj na dalsie spracovanie.Prelejeme ju naspet do hrnca, zohrievame a pozvolna miesame. Ked sa nam na povrchu zacne tvorit taka vrstva, je to priblizne pri 65 stupnoch, prestaneme miesat a nechame zohrievat skoro az k varu, uz bez miesania. Zobereme zufanku a pozberame vrchnu vrstvu aj s adekvatnou castou zvarnice. Druha moznost je, ze po dosiahnuti tej teploty nieco malo pod bod varu hrnies odstavime, dame na chladne miesto a na druhy den pozberame dobre usadenu vrchnu vrstvu. (rano sa to proste lahsie zbera ako vecer za tepla) Prave sme vyrobili produkt, ktory sa z ovcieho mlieka vola SLADKÁ ŽINČICA. Z kravskeho mlieka by sa to tak ale asi volat nemalo, tak neviem teda, ale vyzera a chuti to ako sladka smotanka. Tu vidime pre porovnanie: na lavo - surove kravske mlieko, v strede- "nasa kravska ZINCICA" (smotanka), na pravo- Srvatka, ktora nam zostala Z 5l mlieka nam zostalo asi 4l srvatky. Je to lahodny sladky napoj. Da sa kupit aj v prasku. Farba srvátky: žltkasto zelenkastá je daná mliečnym vitamínom laktoflavínom. Má vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C rozpustných vo vode a mliečny cukor Laktózu, vďaka tomu je tak príjemne sladká. Dôležitá bielkovina laktoferín, schopná viazať a transportovať v tele železo. Zdroj Ca, Mg, P, J. Laktóza má priaznivý vplyv na trávenie. Pôsobí na tvorbu hormónu cholecystokinínu- potlačujúceho pocit hladu. Podporuje peristaltycitu- vlnenie čriev a tvorbu črevnej mikroflóry a tým prirodzene upravuje metabolizmus. Obmedzuje zápaly žalúdka a čriev, znižuje cholesterol, Vďaka vápniku napomáha stavbe kostí. Podporuje správnu funkciu ľadvín a s tým spojený čistý vzhľad pokožky. Odporúča sa pre: - Dojčiace ženy – majú kvalitnejšie mlieko a dlhšie koja, čo je dôležité hlavne pre dieťa - Športovci – dodáva mineráli, srvátkové proteíny - Seniori a chorý – posiľňuje imunitu - Ľudia, ktorý chcú schudnúť – tvorba cholecystokinínu proti pocitu hladu a zároveň obsah esenciálnych aminokyselín – základných stavebných látok bielkovín – stavebných látok nášho organizmu. Z 5l mlieka mi vyslo presne 600g syra. Takito syr sa nazyva- KRVSKÁ HRUDKA. Je sladkastej chuti, ale velmi lahodny. Ak ho chceme uchovat, dame ho do slaneho roztoku: 1l vody+ 3cl soli. Z nepasterizovaneho mlieka vydrzi v naleve cca tyzden. Pravdepodobne sa vam ten syr popapa raketovou rychlostou, pretoze v obchode sa neda kupit nic takejto chuti. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 56 (zobrazuje sa 41-56) | << predošlé 1, 2, 3 |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (21.3.2010, 19:52) |
Michal tak toto bolo super čítanie, vidím, že keď ťa niečo zaujme ideš do toho s plným nasadením, klobúk dole |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (23.3.2010, 19:37) | ||
Dakujem Irmus za pochvalu, momentalne pracujem na dalsich dvoch veciach, ktore maju taky zaujimavejsi postup pripravy, dufam ze sa budu pacit aj tie. | ||
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (21.3.2010, 17:46) | |
Michaeli,som rada,že som ťa inšpirovala:Však je výborný? Taký teda v obchode ozaj nekúpiš.Robili sme aj my žinčicu,ale kyslú a tiež bryndzu,ved aj v tej z obchodu je viac kravského ako ovčieho mlieka.Si naozaj šikovný,tak nie že ťa zgrajfne nejaká lemra. | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (23.3.2010, 13:37) | ||
Melani dakujem veeeelmi pekne za inspiraciu a ked si robila tu bryndzu tak si tam davala aj cast ovcieho? alebo iba kravske? | ||
ODPOVEDAŤ |
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (21.3.2010, 20:39) | ||
tak baby, nukajte dcery, vnucky, netere, susedy | ||
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (23.3.2010, 13:28) | |||
Jesis, preco mi vsade nukaju len baby | |||
ODPOVEDAŤ |
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (23.3.2010, 22:32) | ||||
tak sorry, ponukneme synov, vnukov, synovcov,susedov no problemo | ||||
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (23.3.2010, 20:40) | ||||
Nevedia,že si na chlapcov? :- | ||||
ODPOVEDAŤ |
Lucia H. (gupka) ID 9968 (21.3.2010, 20:20) | ||
že "zgrajfne nejaká lemra" Melania, to si zabila perfektný výraz aj keď to tak býva... | ||
ODPOVEDAŤ |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (21.3.2010, 19:54) | |
neurobíme z MMB zoznamku??? | |
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (21.3.2010, 20:04) | |||
ked už tak dohadzujeme? | |||
ODPOVEDAŤ |
Jarmila M. (Jarmila50) ID 61703 (21.3.2010, 16:08) | |
Michal, perfektný postup. Dala by som si aspoň jeden plátok, vyzerá to byť naozaj jedlé | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (23.3.2010, 13:11) | ||
Xi Jari, to mi pripomenulo ked som robil moj prvy, nasi na to najprv pozerali ci to je jedle A potom mi ho zjedli cely | ||
ODPOVEDAŤ |
Lucia H. (gupka) ID 9968 (21.3.2010, 15:49) | |
no to je paráda a zas som o niečo múdrejšia...krásny postup v Bratislave asi taký automat na mlieko nie je alebo.... | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (23.3.2010, 13:03) | ||
Luci, no co ja viem tak zatial neni . Ale co ja viem tak vsade kde ho uz zbudovali tak mal velky uspech A verim ze aj do Ba sa dostane a seeci si budeme robit domáce syri a budeme zit zdravo a seci budu stastny | ||
ODPOVEDAŤ |
Darina B. (danda3) ID 104195 (21.3.2010, 13:44) | |
Wau, super postup, super komentár, mlieko tiež u nás je dostať, len horšie to bude s tým syridlom, ale na ten syr sa teším, určite je super!!! | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (22.3.2010, 21:51) | ||
Darinka, skus sa na neho popitat, a ak by si nezohnala, tak ho kupim v Ba a po spoluziacke do dochadza z Piestan vlakom by som ti ho poslal. Syridlo co je v navode je na 50l mlieka a stoji 1€ Tak zatial drzim palce pri zhanani. |
||
ODPOVEDAŤ |
Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (21.3.2010, 13:40) | |
chalan šikovný si!!! | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (22.3.2010, 19:57) | ||
Dakujem Moni, za pochvalu, ale kym teba dobehnem v sikovnosti a pocte receptov, tak sa este veru pri sporaku dobre nastojim | ||
ODPOVEDAŤ |
Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (23.3.2010, 8:39) | |||
Michal, Ty máš chuť a zápal pre varenie a vymýšľanie, takže nepochybujem o tom, že sa z Teba vykľuje veeeľmi šikovný a zručný majster kuchyne | |||
ODPOVEDAŤ |
Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (21.3.2010, 13:25) | |
Misko super,zozeniem syridlo a vyskusam | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (22.3.2010, 19:41) | ||
marti, daj vediet ako chutil tvojim, drzim palce pri zhanani syridla | ||
ODPOVEDAŤ |
Eva N. (leskot) ID 98318 (21.3.2010, 13:13) | |
obrovská pochvala nemám slov ...... | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (22.3.2010, 19:00) | ||
Dakujem Evik | ||
ODPOVEDAŤ |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (upravené 21.3.2010, 20:50) | |
uzastne,poucne.Len prosim Ta Misko......ja teda nie som slovencinar,ale enzym s makkym i a laktozy s makkym i,tak to mi hrozne bije do oci ale inac tieskam a poznam to,velika dobrota. | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (22.3.2010, 18:56) | ||
Ups, no, pisal som ten postup o pol3 v sobotu v noci a rano som to dal akurat precitat mamine, ale toto asi prehliadla, Dakujem za opravu |
||
ODPOVEDAŤ |
Iveta S. (yvett) ID 11052 (23.3.2010, 20:31) | |||
pozri, nič si z toho nerob, chybička sa stane každému a okrem toho ide o recept a nie o gramatiku | |||
ODPOVEDAŤ |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (22.3.2010, 19:52) | |||
takjedine to Ta ospravedlnuje,ale aj tak si myslim,ze i a y nie je tvoja silna stranka.......sudim podla inych receptov ,ale to nevadi.Moj manzel je stavebny ing.a stale sa ma pyta,ked pise nieco oficialne,kde ma ake i,y byt | |||
ODPOVEDAŤ |
Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (21.3.2010, 12:25) | |
Michal super .Ďakujem za skvelý postup, mliečko v automate máme blízko, tak vyskúšam. | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (22.3.2010, 18:48) | ||
Juuuj Henrietka tak sup sup ked je mliecko. Tusim sa mi zda ze ked som ja hladal to syridlo tak som objavil na nete niekoho kto ho predava v BB, takze to by malo byt tiez v pohode | ||
ODPOVEDAŤ |
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (21.3.2010, 10:56) | |
paradny postup Michal,naozaj si zasluzis velku pochvalu | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (22.3.2010, 18:41) | ||
Martinka, od teba si taku pochvalu velmi vazim | ||
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (21.3.2010, 9:59) | |
Teeeeeda Michaelko Ti si ale sikovny paradny postup a toooolko informacii dakujeme | |
ODPOVEDAŤ |
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (21.3.2010, 9:48) | |
super .Syr som už tiež chcela skúsiť,máme tu aj automat na mliečko,len to syridlo neviem zohnať.Všade na mňa pozerajú jak puk,že čo od nich chcem | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (21.3.2010, 23:17) | ||
Darinka, ja som ho zhanal asi 3 mesiace po vsetkych lekarnach , potravinach a drogeriach aj v Senici, aj v Bratislave. Nakoniec som objavil www.climax.sk Tato firma sidli v Ba. Bud si mozes objednat cez postu od nich aby ti to poslali, alebo teoreticky mam spoluziacku z Piestan. Takze ciste hypoteticky, ak sa ti nepodari ho inak zohnat, tak ti ho kupim, stoji 1€ na 50l mlieka a po nej ti to poslem do Piestan | ||
ODPOVEDAŤ |
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (22.3.2010, 20:14) | |||
jéj,super,si zlatý .Tak ja ešte popozerám a ak nezoženiem,ozvem sa ,díky moc | |||
ODPOVEDAŤ |
Zuzana G. (anaza) ID 68076, mimibazar.sk/anaza (21.3.2010, 9:13) | |
perfektne skvele dakujem za inspiraciu urcite vyskusam ,uz sa mi slinky zbiehaju | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (21.3.2010, 22:44) | ||
Rado sa stalo Zuzka a mas kde v Ba zohnat mliecko? | ||
ODPOVEDAŤ |
Zuzana G. (anaza) ID 68076, mimibazar.sk/anaza (2.4.2010, 14:35) | |||
mam na druzstve predavaju cca 10km od nas,este raz dik.Ked sa mi podari ,pochvalim sa | |||
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (2.4.2010, 19:12) | ||||
Woe to vazne? a kde to je konkretne to druzsvto prosim? Ono to je dobre vediet taketo veci Tak nech sa dari |
||||
ODPOVEDAŤ |
Zuzana G. (anaza) ID 68076, mimibazar.sk/anaza (2.4.2010, 20:43) | |||||
V Podunajskych Biskupiciach,dcera studuje veterinu a bola tam na praxi .Myslim ze kazdy pondelok a stredu rano predavaju mliecko .Vyslem manzela........ | |||||
ODPOVEDAŤ |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (21.3.2010, 9:01) |
Michal klobuk dole a tomu aky si šikovný,super postup a vyčerpavajuce a zaujimave informacie tvoja rodina by ta mala za toto na rukach nosit odkazujem mamine: dobre odhadnite vyber nevesty ,nedajte ho hociktorej !!! |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (21.3.2010, 21:50) | ||
xixi, dakujem za pekne hodnotenie Marti, no nenosia ma sice na rukach ale ked ja varim maminka mi v kuchyni nezavadza a ked dovarim maminka nastupi a ideme umyvat hrnce Takto si spolu zijeme Ale ze by sa musela starat zrovna o "nevestu"? No to skorej nie. Sak vieme co myslim, medzi nami dievcatami. |
||
ODPOVEDAŤ |
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (21.3.2010, 9:20) | ||
Suhlasim a pripajam sa k Martuske.NEDAT HO LEN TAK HOCIKOMU Misko si | ||
ODPOVEDAŤ |
Marcela D. (macazvk) ID 87957 (21.3.2010, 8:56) | |
super postup a všetko to okolo toho.Zaujímavé a poučné.Len ked raz za čas mám domáce kravské mliečko tak na syr nezostane a Mliečny automat tu ani nechyrujeme A pri takomto opísanom postupe sa aj pár chýb toleruje | |
ODPOVEDAŤ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (21.3.2010, 20:37) | ||
Ahoj Marcelka, postup som pisal o pol 3 v noci, ale rano mi to maminka skontrolovala, tak uz by to malo byt lepsie To ze u vas milecny automat teraz nemate, neznamena ze ho tam za chvilu mat nebudete, kde sa totizto objavi, ludia maju o neho velky zaujem. podla mna sa ho aj vy coskoro dockate |
||
ODPOVEDAŤ |
Zlata M. (makata) ID 89476 (22.3.2010, 11:06) | ||
No Michal, ty si teda veru šikovný! Verím že ešte o tebe budeme počuť. Ale tak ako ti aj baby radia pridaj v slovenčine a ešte nám dáš o sebe vedieť! | ||
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 56 (zobrazuje sa 41-56) | << predošlé 1, 2, 3 |