. .. .. .. .. .. .
. .

*♥* Zemiakový chlieb *♥* - RECEPT 19552

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)


*♥* Zemiakový chlieb *♥*


[ recept č. 19552 zo dňa  ]


*♥* Zemiakový chlieb *♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

400 ml vody, 30 g oleja, 1 čL octu, 2 čL soli, 1a1/2 čL cukru, 35 g čerstvého droždia, 200 - 300 g prelisovaných zemiakov (uvarených v šupke), 780 g hladkej pšeničnej múky T650

POSTUP PRÍPRAVY

Všetky ingrediencie dáme do DP a ak treba, pridávame niektorú zložku, aby konzistencia cesta bola správna. Dosť záleží, aký druh zemiakov máme. Po vymiesení cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha premiesime a rozvaľkáme. Potom ho stočíme a vytvarujeme, uložíme ho na plech s PNP a urobíme doň pár zárezov nožom. Necháme ho ešte kysnúť na teplom mieste (aspoň pol hodky ale i viac, podľa toho, ako mu to ide). Pred pečením ho potrieme slanou vodou a posypeme ľubovolnými semienkami. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C a po 15 minútach teplotu znížime na cca 180°C. Celkový čas pečenia bol 45 minút. Po vybratí z rúry ho ešte trocha potrieme slanou vodou a dáme ho vychladnúť na mriežku.


Chcem sa ešte poďakovať Martuške - Egreske, ktorá ma nakriatla na pečenie zemiakového chlebíka. Ona je už zdatná pekárka a chlebov upiekla habadej, takže sa vyzná :) Marti, vďaka :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Po vymiesení cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha premiesime a rozvaľkáme. Potom ho stočíme a vytvarujeme, uložíme ho na plech s PNP a necháme ho ešte kysnúť na teplom mieste. Urobíme doň pár zárezov nožom. Pred pečením bochník potrieme slanou vodou a posypeme ľubovolnými semienkami.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C a po 15 minútach teplotu znížime na cca 180°C. Celkový čas pečenia bol 45 minút.
Po vybratí z rúry ho ešte trocha potrieme slanou vodou a dáme ho vychladnúť na mriežku.
Tu je odfotený zospodu. No mohol byť aj tmavší, asi je lepšie ho piecť na nižšej mriežke ( ja som piekla v strede)
Tu je v reze... taký fajn pružný a mäkkučký :))
Tu je odkrojená pätka - super ... až na to zaostrenie :(
Včera večer som piekla znova zemiakový chlebík. Jednak ten z nedeľného pečenia sme už zbodli a na druhej strane ma toto chlebové pekárčenie veľmi baví :-D No tentokrát som použila na upečenie taký obyčajný hlboký pekáč. Samozrejme bol v ňom PNP a bochník som vložila do pekáča kysnúť. A nechala som ho kysnúť pri 50°C v rúre. Plech bol úplne, úplne plný :)) a preto má chlieb tvar pekáča :))
Tu je pohľad naň zboku.
No a tu sú krajce. Sú také hebučké a pružné, skrátka taký chlieb, aký som vždy chcela. A taký zostáva nielen po upečení ale aj neskôr. Chlieb z obchodu nemá šancu.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< pre 1roč. chlapca a jeho 30r. otca | *♥* Zemiakový chlieb *♥* | Moja 1. poťahovaná torta >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 24 (zobrazuje sa 21-24)<< predošlé 1, 2
Eva N. (leskot) ID 98318 (4.11.2009, 21:00)
Tak tento druhý chlebík máš celkom ako z pekárne - krásne opečený zo všetkých strán (L) - jasné, že v DP sa takto nikdy neupečie. A s tým pekáčom si to dobre vymyslela ... aspoň neuteká do strán (Y) .. mám kdesi založený taký kameninový oválny pekáč ... asi by som ho mala už skúsiť upiecť. Dnes som piekla Egreškin zemiakový trochu ináč .... idem jej napísať ... pá-pá (D)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:49)
No veď aj ja. Toto bola variácia, trocha tam bola zmena, ale malá. Ako sa ti páčil teda zemiakový chlieb? Kameninový pekáč by som hneď oprášila, umyla a piekla v ňom. Veď to máš poklad ;-) Ahojky (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva N. (leskot) ID 98318 (3.11.2009, 20:41)
Kristi, chlebík je tutový (L) taký origoš - práve preto že je taký šišatý.... už by som mala aj ja konečne upiecť v rúre *-) keď ja stále ešte experimentujem v pekárničke ..... napr. včera som pridala majolku (potom som už nedávala olej a ocot) a bol výborný, pavučinkový :-) A najnovšie som už párkrát dala miesto hladkej T-650 polohrubú a hrubú a k tomu normálne celozrnné ako obvykle dávam - no a výsledok bol prekvapujúci :-o chlebík sa mi zdal oveľa ľahší, nadýchanejší. Náhodou som doma objavila knihu Jamie Olivera, robí tam rôzne chleby a múku používa iba hrubú a polohrubú - tak jasné, že som to hneď vyskúšala (Y). Len teraz som už z tých receptov taká zblbnutá, že keď idem piecť chlebík (čo je asi každý tretí deň) tak sa neviem rozhodnúť, aký mám upiecť 8-| To je už fakt na diagnózu ... ako vraví Egreška!!! .... Tak zdravím (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (4.11.2009, 19:08)
Evka, ďakujem (L) Ono v pekárničke je to fajn pohodlné, keď sa to celé urobí akoby samo. Lenže nie je pečenie ako pečenie. V DP to vyskočí len do výšky a časť cesta, ktorá je úplne dole je zaťažená a spľasnutá vďaka tej vrstve nad ním. Takže dole to býva také hustejšie. A to sa mi nepáči. Prešla som tu v MMB.sk všetky chleby a skoro všetky tie z DP sú také. Príjemnou zmenou je potom chlieb upečený v rúre. Lebo je to aj viackrát premiesené a samotné pečenie mi tu príde také normálnejšie. Aj keď teda DP je dobrá vec, ale sorry, pečenie celkom domyslené nie je. *-)
S tými múkami to je také čudné, asi to súvisí aj s kvalitou obilia, z ktorého to je mleté. A potom asi nemusí záležať až tak veľa od toho, ako je mletá.
No ale ja tu mudrujem, čo ? :-D jak hodinársky učeň ;-) Tak to radšej tiež vyskúšam. (Y)
No veru, tie diagnózy ohrozujú viacerých ;-) ale Egreska ju už má ;-) ako majster pekárskych umení (Y) Však zas postla nový - mliečny chlieb :-$ a zase vyzerá super (Y)
Prajem pekný večer (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Emilia D. (filmuska) ID 25200 (3.11.2009, 21:18)
:-o :-o :-o ja som zas tu http://www.martinus.sk/?uItem=23429 citala ze chlieb sa ma robit iba z hladkej muky *-) *-) *-)
ODPOVEDAŤ
Eva N. (leskot) ID 98318 (3.11.2009, 23:30)
Asi v Anglicku nemajú hladkú múku a preto Jamie pečie z hrubej a polohrubej (smich) .... ale vážne, môžem len potvrdiť, že mi chutí viac ako z hladkej - kým zas neobjavím niečo iné (comp) ........... (B)
ODPOVEDAŤ
Emilia D. (filmuska) ID 25200 (4.11.2009, 7:29)
ktoru jeho knihu mam chytit do ruk ? sa k nim nejako neviem dostat... ako v podstate ku vsetkemu odkedy mam deti... knihy prelistujem a cakaju na kopke kedy budem mat cas si ich precitat a kopka rastie a rastie (child12) (child12) (child12)
ODPOVEDAŤ
Eva N. (leskot) ID 98318 (4.11.2009, 20:38)
Milka, prečítala som si vo vnútri knihy celkom vzadu, že je to jeho prvá kniha a veru je taký pochudší na obálke :-$ tak pokukaj v tej tvojej kôpke - bledomodrá obálka a za ním sú na stene dva rady nožov (candle) ............ (hello)
ODPOVEDAŤ
Emilia D. (filmuska) ID 25200 (4.11.2009, 20:54)
(L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (3.11.2009, 12:34)
Marti, mala si pravdu *-) Dnes je utorok a chlieb je stále mäkkučký. Je to úplne neuveriteľné |:o) Budem ho robievať často, nabetón (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (3.11.2009, 12:46)
Kristinka,tešim sa ,ze sa vam pači...ja uz pečiem zase novy druh chleba ;-) ak bude jedly tak hodim recept ..to je uz na diagnozu,čo?? 8-|
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (3.11.2009, 18:31)
Chichichi ;-) no skora áno :-D ale mne to je sympatické :-$ Máš v sebe kus kreativity a aktivity (Y) A čo za nový druh to bude? :-o :-o :-o Tak držím palce, nech sa dielo podarí (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (2.11.2009, 8:23)
Kristinka,krasny macek sa ti podaril,aj na reze vyzera dobre..teraz neviem či mas maly plech alebo velikansky chleba...tuším pečieš čoraz vačšie. :-D :-D (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (2.11.2009, 14:28)
;-) ;-) áno, je to macek :-D Plech taký bežný. Keďže nemám ošatku na kysnutie, nechávam ho na plechu. Bochník som dala k jednému okraju a z druhej strany som ho chcela podoprieť formou na srnčí chrbát, aby sa šíril do výšky. Ale môj muž tam stále síčkoval, že to bude zlé a mám PNP s bochníkom potiahnuť do stredu. No a zatiaľ sa bochník šíril tým nepodopretým smerom, tak je trocha šišatý (smich). Potom sme sa báli, že nám vylezie z plechu :-D, ale tou vysokou teplotou sa akoby trocha stiahol :-) Teší ma, že sa vôbec nedrolí, chuťovo vynikoš (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 24 (zobrazuje sa 21-24)<< predošlé 1, 2
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu