. .. .. .. .. .. .
. .

Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút - RECEPT 10081

RYŽA A CESTOVINY

ID 649 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)


Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút


[ recept č. 10081 zo dňa  ]


Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút


POTREBNÉ PRÍSADY

Ryža, také jednoduché jedlo a predsa ho mnohé mamičky majú problém urobiť. Ja som sa naučila robiť ryžu v rúre, ale minulý rok som objavila tlakový hrniec. Dostala som ho pod stromček a manžel mi ukázal ako sa v ňom dá urobiť rýchlo a chutne ryža. A samozrejme aj iné veci.

POSTUP PRÍPRAVY

Vlastne ani nejde o to, ako sa ryža robí, ale ako sa robí v tlakovom hrnci. Celé to netrvá viac ako 6 minút. Je to hlavne o šetrnosti energie, ale aj času.
Poznáte to, nemáte čas sledovať a nakúkať do rúry, navyše mám skúsenosť, že v rúre sa to robí vždy aspon 3/4 hodinu, nevravím o tom kým sa rozohreje.
Takže:
1. Nalejeme si naspodok hrnca olej, a pridáme umytú ryžu. Osolíme, a zalejeme vodou. Ja pomer dávam od oka, ale ak chcete, toľko koľko ryže, tak raz toľko pohárov vody, len o jeden menej. Napríklad, pri troch pohároch ryže, 5 pohárov vody. Ja to meriam tak, že keď vložím prst do ryže, mala by byť voda aspoň jeden cm nad ryžou. 1,5 cm je tiež ok. V tomto tlakovom hrnci to až tak nevadí, ak je vody menej, v pare ryža väčšinou dojde.
2. Zapneme sporák, hrniec uzavrieme a dáme na najsilnejší oheň aký máme. Počkáme kým začne poriadne syčať, stíšime na najmenší oheň a necháme takto 3-4 minúty. POZOR nie VIAC!!
3. Po 4 minútach vypneme plyn a ryža pekne za 20 minút dôjde sama. Máte čas skočiť pre detská do škôlky, prípadne sa ísť venovať niečomu inému bez toho aby ste sa báli, že vám zhorí ryža.
4. Šetríte naozaj plyn, prípadne elektriku. Minule som bola nútená robiť ryžu v normálnom hrnci a v rúre, až mi bolo ľúto tej energie.
5. No a aby som nezabudla, keď potom otvoríte hrniec, ryžu premiešajte, nech sa dobre naberá. Za 2 roky klop klop sa mi ani raz nestalo, že by bola ryža surová, alebo mazľavá, prípadne nedorobená.
6. Ale za tie 2 roky som prišla aj na malé fígle: tu sú
- hrniec s ryžou nedávajte na malý oheň, kým voda zovrie v hrnci a začne syčať, prihorí vám, dajte ju na najväčší oheň , nech začne rýchlo vrieť a 4 minúty na slabšom jej už potom nijako neublížia.
- takto sa dá robiť aj tarhoňa, samozrejme rizoto a podobne...
- skúste do ryže pridávať šampióny, hrášok, rôzne korenia, alebo maggi kocku, ryža chytí inú, príjemnú zmenenú chuť
Ak máte doma tlakový hrniec a moc ho nepoužívate začnite. Varím ňom okrem polievok naozaj všetko a neviem si vynachváliť.
Nebojte sa , že vybuchne. Moderné hrnce majú už rôzne bezpečnostné prvky, ktoré vám nedovolia hrniec otvoriť skôr, ako už nebude pod tlakom.

Netvárim sa, že som objavila Ameriku, ale táto príprava mi veľmi uľahčila život..Dobrú chuť :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Takýto hrniec používam ja ....


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Tzatziky | Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút | KVET >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 50 (zobrazuje sa 41-50)<< predošlé 1, 2, 3
Katarína M. (katkam) ID 62614, mimibazar.sk/katkam (10.1.2009, 17:48)
ja si tiež neviem tlakový hrniec vynachváliť, hlavne keď pripravujem mäso a tú ryžu vyskúšam, lebo aj ked som dobrá kuchárka, ryžu viem len zo sáčku 8-| a presne takú kuchtu mám aj ja :)
ODPOVEDAŤ
Emilia D. (filmuska) ID 25200 (10.1.2009, 18:22)
odkedy mam parny hrniec tak robim ryzu tam a je mnam
ODPOVEDAŤ
Marcela N. (Marcelan) ID 6743, mimibazar.sk/marcelan (10.1.2009, 17:46)
Jeej, super, vyskusam. Ja tiez nedam dopustit na kuchtu. Spominala si aj tarhonu. Ja ju robim v rure. Skusala si ju robit v kukte? Ako dlho sa ma robit? Dakujem (flower)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (10.1.2009, 18:04)
Ano robim tam aj tarhonu, ktoru oprazim nech trocha zhnedne. Tarhona je trochu zradnejsia, na ohni ju nechavam kratsie, ako tie 4 minuty, rada sa chyta naspodok. Ale tiez potom skvela....Ak odskusas, sama to tam odsledujes, len je zaklad nenechavam to dlho na tom sycani, treba to stiahnut, uz sa tu opakujem, ale moze sa niekomu stat, ze sa mu ryza chyti odspodku a strati chut ju tu varit. Ak sa vsak dodrzia tie jednoduche pravidla, nie je tam co skazit.
ODPOVEDAŤ
Marcela N. (Marcelan) ID 6743, mimibazar.sk/marcelan (11.1.2009, 18:28)
Dakujem, my sme tarhonovi (hotdog), tak mi to hadam usetri pracu. (hello)
ODPOVEDAŤ
Monika M. (Mony77) ID 21439 (10.1.2009, 17:33)
Urcite to vyskusam (Y) (Y) Kuchtu pouzivam casto a tiez si ju neviem vynachvalit (L) (L) ale ryzu som este v kuchte nerobila. Taaaak sa velmi tesim, ze si to tu hodila....pretoze ja mam ryzu stale nejaku divnu :-| 8-| daaaaaaakujem za radu |:o)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (10.1.2009, 17:39)
Dufam, ze sa ti podari. Dodrz postup, nechaj zovriet na silnom ohni kym nezacne poriadne sycat, stis na nizku teplotu a za 4 minuty vypni. 20 minut nechaj este dojst. Daj vediet ako to dopadlo (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (Jolana) ID 36903 (10.1.2009, 16:37)
Ahoj Norika, veľmi pekne Ti Ďakujem, že si otvorila túto tému. Ja varím skutočne všetko v tlakovom roku už 15 rokov /hovadzinu, bravčové, fazuľu, šošovicu, sušený hrach, zemiaky v šupke, nové zemiaky len v pare atď/ a môžem ju každej gazdinke len a len doporučiť. Skutočne keď prídem domov na rýchle varenie a hlavne úsporné na plyn či elektriku je tento hrniec nma nezaplatenie.
Všetkým gazdinkám, ktoré ju máte doma a ešte ste ju nevyskúšali, odkazujem, aby čím skôr siahli po tomto dobrom pomocníkovi, a hlavne netreba sa jej báť. Vôbec nevynuchne, atď....
(Y)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (10.1.2009, 17:19)
ja mam aj parny hrniec, tam varim zemiaky v pare, ale tu sa to tiez da?
aj mna zaujimaju dalsie napady..kto ma dalsie napiste.....ako varite tie nove zemiaky v pare?
ODPOVEDAŤ
Emilia D. (filmuska) ID 25200 (10.1.2009, 18:20)
parny hrniec mam a je super... ale na kupu tlakoveho nemam odvahu... teda na kupu by som aj mala ale na pouzivanie nie :-|
ODPOVEDAŤ
Gabi H. (gaha1) ID 4525 (7.1.2009, 15:26)
Zaujímavé, určite vyskúšam. Ja varím v kuchte salko na likér (alebo do plniek) - a varím 35-40 min, čo som predtým varila 2,5 hodiny. Kuchta je aj pre mňa pomôcka ktorú si nedám z ruky! (clamp)
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (13.9.2011, 12:04)
ano, aj ja varievam Salko takto už vééééľa rokov.... (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (6.1.2009, 19:08)
Super nápad, už som ryžu robila kadejako, ale v tlakáči ešte nie (Y) (Y) Asi ho budem tiež musieť znova oprášiť ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Irena P. (IrenkaP) ID 21726 (6.1.2009, 18:57)
Ked ju chcem otvorit, pozriet ci je masko hotove, polozim do dresu,napustim studenu vodu asi na 2prsty, o chvilu sa kuchta schladi a bez problemu ju otvorim. Moja dcera otvarala kladivom prvy krat kuchtu, ked v nej varila,aby skontrolovala maso.To mala 18rokov a bola mudra. Este ze sa nic nestalo. Zemiaky v supke po 4minutach vypnem, necham chvilu postat a su dobre. Netreba sa bat varit v kuchte, len pomali sa ucit ju ovladat.Pouzivam madarske, uz mam 4. (L)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (6.1.2009, 19:10)
Ja len odstavim , vypustim paru a za 20 sekund sa povoli aj bezpecnostny uzaver, a mozem ju otvorit. Inak aj ja ich mam viac , rozne druhy (Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana B. (yuyo) ID 8609, mimibazar.sk/yuyo (6.1.2009, 18:25)
(Y) (Y) (Y)...zaujímavé, niekedy vyskúšam...ja mám doma tiež "kuktu" a je to môj najobľúbenejší hrniec, varím v ňom veľmi často, takže aj ja vrelo odporúčam, nabrať odvahu a vyskúšať to, stojí to za to.. (C) :-) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (6.1.2009, 16:25)
norika, podla mna si urobila velmi dobre, ked si sem dala tento recept. napr. ja mam doma tescoma kuchtu uz par rokov, no nejako nemam odvahu ju zacat pouzivat... :-| odradzaju ma aj rozdielnosti v priprave, ci nieco nepokazim, neodhadnem atd. a pri tom male casu, co mam, uz nemam ziadne rezervy na opravne pokusy... no uz sa asi odhodlam a vybalim ju konecne ;-)
inak, mna by zaujimali aj dalsie odlisnosti pri vareni v parnoh hrnci, nielen, co sa tyka ryze, ale napr. doby trvania pripravy roznych druhov masa, odlisnosti v davkovani jednotlivych surovin atd.
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (6.1.2009, 17:30)
Julka, nasi kedysi pouzivali kuchtu len na varenie hovadzieho masa, aby ho nemuseli varit 4 hodiny.
Ja ju pouzivam na cokolvek, okrem polievky, napriklad slepacej, pretoze sa tam skali.
Inak sa tam da robit sosovica, fazula velmi rychlo, vsetko maso, ryza, tarhona, zelenina, cokolvek co len chces...
Bravcove je napriklad za 20 - 30 minut hotove, hovadzina tak za hodku, zalezi aka stara bola krava ;-) taka pecienka, prsia, alebo kura je tam raz dva. Co sa tyka davkovania, nie je odlisne, len musis dat pozor, aby voda na spodku mala tusim aspon 2 deci. Nenechavaj to robit na prilis silnom ohni, ale para musi sycat. Tak ako som pisala, najskor to poriadne nechaj zovret, kym to poriadne nesyci a potom uz stis a dorob. Ked chces nieco pridat, napriklad muku, alebo dalsie ingrediencie, tak musis dat kuchtu nabok, vypustit paru a potom znova vratit na ohnik, ale to je asi jasne.
Neviem co ta este zaujima (wash)
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (13.9.2011, 12:14)
ja kuraciu v nej robievam bežne, za 20min.hotová, a neskalila sa mi ešte nikdy! (Y)
ODPOVEDAŤ
Lucia B. (osiehniezdo) ID 46103 (14.9.2011, 0:26)
prave som sem chcela napisat to iste :-) tiez robim bezne v tlakaci vývar a nikdy sa mi neskalil...
ODPOVEDAŤ
Janka H. (Talim) ID 12293, mimibazar.sk/talim (6.1.2009, 20:00)
moji rodicia robia tiez vsetko v kuchte, aj slepaciu polievku a este sa nam nikdy neskalila a to ta kuchta ma uz cez 20 rokov ;-) a stale dobre sluzi :-$
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (6.1.2009, 20:02)
Tu nejde o kuchtu, ale o to, ze polievka by nemala silno vriet, ale len na miernom ohni sa varit. Inak sa skali..a nie je cira... (L)
ODPOVEDAŤ
Bibiána H. (Bibi36) ID 60221 (8.12.2010, 8:01)
Norika, moji rodičia tiež používajú tlakový hrniec celý život a hlavne na polievku, v nedeľu samozrejme kuraciu, majú 70 rokov a mamkina polievka nikdy nebola skalená, ale nádherne čistá. (F) (F)
ODPOVEDAŤ
miriam v. (mirocka1) ID 18717 (6.1.2009, 16:40)
ja varim bezne v tlakovom hrnci, bravcove je za 30min, hovadzie za 45 min
ODPOVEDAŤ
Zuzana D. (avanka) ID 14337 (6.1.2009, 12:01)
Norika, vdaka za recept, urcite vyskusam (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)manzel ryzu miluje :-D
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (6.1.2009, 12:06)
Budes prekvapena kolko casu ti to usetrí ;-) A celkovo, kuchta setri ohromne mnozstvo casu, nieco ako umyvacka riadu. Vzdy som bola naucena varit cele doobedie, ale nemam na to cas, kuchta to zmakne za pol hodinu ... (Y) ^o)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 50 (zobrazuje sa 41-50)<< predošlé 1, 2, 3
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu