. .. .. .. .. .. .
. .

Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút - RECEPT 10081

RYŽA A CESTOVINY

ID 649 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)


Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút


[ recept č. 10081 zo dňa  ]


Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút


POTREBNÉ PRÍSADY

Ryža, také jednoduché jedlo a predsa ho mnohé mamičky majú problém urobiť. Ja som sa naučila robiť ryžu v rúre, ale minulý rok som objavila tlakový hrniec. Dostala som ho pod stromček a manžel mi ukázal ako sa v ňom dá urobiť rýchlo a chutne ryža. A samozrejme aj iné veci.

POSTUP PRÍPRAVY

Vlastne ani nejde o to, ako sa ryža robí, ale ako sa robí v tlakovom hrnci. Celé to netrvá viac ako 6 minút. Je to hlavne o šetrnosti energie, ale aj času.
Poznáte to, nemáte čas sledovať a nakúkať do rúry, navyše mám skúsenosť, že v rúre sa to robí vždy aspon 3/4 hodinu, nevravím o tom kým sa rozohreje.
Takže:
1. Nalejeme si naspodok hrnca olej, a pridáme umytú ryžu. Osolíme, a zalejeme vodou. Ja pomer dávam od oka, ale ak chcete, toľko koľko ryže, tak raz toľko pohárov vody, len o jeden menej. Napríklad, pri troch pohároch ryže, 5 pohárov vody. Ja to meriam tak, že keď vložím prst do ryže, mala by byť voda aspoň jeden cm nad ryžou. 1,5 cm je tiež ok. V tomto tlakovom hrnci to až tak nevadí, ak je vody menej, v pare ryža väčšinou dojde.
2. Zapneme sporák, hrniec uzavrieme a dáme na najsilnejší oheň aký máme. Počkáme kým začne poriadne syčať, stíšime na najmenší oheň a necháme takto 3-4 minúty. POZOR nie VIAC!!
3. Po 4 minútach vypneme plyn a ryža pekne za 20 minút dôjde sama. Máte čas skočiť pre detská do škôlky, prípadne sa ísť venovať niečomu inému bez toho aby ste sa báli, že vám zhorí ryža.
4. Šetríte naozaj plyn, prípadne elektriku. Minule som bola nútená robiť ryžu v normálnom hrnci a v rúre, až mi bolo ľúto tej energie.
5. No a aby som nezabudla, keď potom otvoríte hrniec, ryžu premiešajte, nech sa dobre naberá. Za 2 roky klop klop sa mi ani raz nestalo, že by bola ryža surová, alebo mazľavá, prípadne nedorobená.
6. Ale za tie 2 roky som prišla aj na malé fígle: tu sú
- hrniec s ryžou nedávajte na malý oheň, kým voda zovrie v hrnci a začne syčať, prihorí vám, dajte ju na najväčší oheň , nech začne rýchlo vrieť a 4 minúty na slabšom jej už potom nijako neublížia.
- takto sa dá robiť aj tarhoňa, samozrejme rizoto a podobne...
- skúste do ryže pridávať šampióny, hrášok, rôzne korenia, alebo maggi kocku, ryža chytí inú, príjemnú zmenenú chuť
Ak máte doma tlakový hrniec a moc ho nepoužívate začnite. Varím ňom okrem polievok naozaj všetko a neviem si vynachváliť.
Nebojte sa , že vybuchne. Moderné hrnce majú už rôzne bezpečnostné prvky, ktoré vám nedovolia hrniec otvoriť skôr, ako už nebude pod tlakom.

Netvárim sa, že som objavila Ameriku, ale táto príprava mi veľmi uľahčila život..Dobrú chuť :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Takýto hrniec používam ja ....


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Tzatziky | Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút | KVET >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 50 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Eva F. (Evafolo) ID 92496 (10.2.2011, 16:16)
Robila som ryžu podľa tohoto receptu a bola rozvarená.
ODPOVEDAŤ
Petra L. (dudlikovci) ID 59312, mimibazar.sk/dudlikovci (18.11.2010, 14:37)
jééééééééééééééééj, ďakujeéééém, ja viem uvariť ryžu !!!! |:o) |:o) |:o)
nikdy sa mi nepodarila, vždy jej niečo chýbalo, ale táto je priam luxusná :-p :-p :-p Fakt ďakujem ešte raz. A to som sa dosť obávala, lebo mám iný iný tlakáč (tefal) a nie sporák ale varnú dosku, ale všetko je tak ako má byť ,-) ,-)
super (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (20.12.2010, 16:46)
(Y) (Y) (Y) super to ma tesi, ja inak ryzu ani nerobim ..ani tarhonu
ODPOVEDAŤ
Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (17.7.2010, 13:06)
tak som tuto ryzu robila presne podla postupu a bola rozvarena :-S *-) A to som ju varila 3 minuty
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (26.7.2010, 18:33)
Ryza musi dojst este 20-30 minut. Nesmie sa otvorit skor. Potom nie je hotova.
A rozvarena je, ked sa da vela vody, ale to sa mi este nestalo :-)
ODPOVEDAŤ
Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (27.7.2010, 20:48)
tak skusala som aj ine casy a na ten moj hrniec najviac vyhovuje 3 minuty varit a 9-10 minut nechat dojst. Vtedy je taka akurat. Vody tolko, ze na hrncek ryze treba 1,5 hrnceka vody.
Kazdy hrniec je iny, preto mi to asi nevychadzalo, ale teraz uz takto robim aj rizota a je to OK |:o)
ODPOVEDAŤ
Miriam K. (Mikri) ID 50427, mimibazar.sk/mikri (29.4.2010, 11:45)
To je tusim fagor nie? Ja mam takyto isty a mam dotaz nastavene pri ryži to máš na tej jednotke pre zeleninu alebo na dvojke pre mäso? Toto je moja dilema.... Dakujem uz skusam teraz robim na dvojke tak uvidim co z toho bude... Ale aj tak cakam na odpoved (Y)
ODPOVEDAŤ
Michal P. (Kocurik69) ID 110834 (2.9.2009, 1:24)
Najlepsiu ryzu vari moja priatelka,potom moja byvala svokra a vdaka Tebe ja (tudledudle) Ten smajlik je pre svokru.
ODPOVEDAŤ
Eva K. (Jolana) ID 36903 (30.3.2009, 12:01)
Ahoj Bea, po vypnutí tlakáča , necháme dojsť zemiaky do úplného vysyčania pary.
ODPOVEDAŤ
beata s. (kristina82) ID 47078 (30.3.2009, 11:57)
takže ked som dobre čitala na zemiaky v supke stacia 4 min?A potom kolko minut treba nechať dojsť?
ODPOVEDAŤ
Katarína P. (mamušík) ID 37209 (27.3.2009, 21:17)
Vidíííš dobrý nápad,ja v ňom tiež robím všetko aj spomínané rizoto,ale samotnú ryžu som ešte neskúšala.Rizoto ma naučila svokra ,urobím v ňom mäso a potom prisypem ryžu ak je treba dolejem vodu,nechám na najväčšom ohni od prvého riadneho syčania 1 min.variť potom treba vypnúť a nechať dôjsť.Rizoto je úplne presiaknuté chuťami a je super (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Helena K. (elzak) ID 77647 (26.3.2009, 16:53)
(Y) (pl) (pl) (Y) (pl)perfektné
ODPOVEDAŤ
Eva K. (Jolana) ID 36903 (19.3.2009, 11:52)
Ahoj Marcelka, prepáč, že Ti odpisujem s takýmto omeškaním. :-) :-)
Keď robím viac zemiakov v tlakáči, tak ich plním do 3/4 hrnca,pokrájané zemiaky dobre umyjem vo vode a tak ich kladiem do tlakáča, takže už majú na sebe ako-také množstvo vody a ešte ich podlejem najviac 0,5 dcl. vody. Osolím, okorením mletým čiernym korením a zavriem hrniec. Od syčania hrnca nastavím si na minútkovači 8 min. (keď je zemiakov menej tak maximum 5 min.) a po uplynutí času ich vypnem a nechám ich dôjsť pod tlakom. To je všetko. :-p :-p :-p
Držím Ti palce, aby sa v čase Tvojej prípravy na oslavy podarili a skvele chutili.
(L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Mata M. (matamesarosova) ID 84875 (19.3.2009, 11:29)
ahojky precitala som ako varis v tlakovom hrnci ryzu. Ja som dnes objavila ze tiez mam tlakovy hrniec a chcela by som v nom pripravit segedinsky gulas. na nete som si prestudovala viacej navodou, kedze k tomu mojmu som navod nenasla. Prosim o radu ako postupovat pri vareni, mam totizto strach z pripadneho vybuchnutia. Som absolutny zaciatocnik s tlak. hrncom a preto by som poprosila o podrobnu radu, ako nastavit pokrievku, odparovanie alebo stupen 1 alebo 2? cas pripravy...
dakujem Mata
ODPOVEDAŤ
anna r. (anicka09) ID 48748 (1.3.2009, 13:19)
super dnes som ju robila a bola super dakujem za recept (Y) (Y) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Marcela S. (macik) ID 2586 (1.3.2009, 11:22)
Chcem sa opytat na tie zemiaky v tlakovom hrnci.Uz som to skusala s mensim mnozstvom zemiakov a boli vyborne.Neskusali ste ich s vacsim mnozstvom?budeme mat rodinnu oslavu a bude nas vela,tak ci mozem nalozit plny hrniec zemiakov.
maca
ODPOVEDAŤ
Marcela C. (rimanka) ID 30558 (18.2.2009, 19:35)
Inspirovali ste ku kupe hrnca, mam ho asi tyzden a je to fantasticka pomoc v kuchyni. Dakujem za vas prispevok bez neho by som hrniec nemala, lebo priznam sa, doma sme v takom nevarili. (Y) (clamp) :-)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (mariaLT) ID 74477 (2.2.2009, 21:32)
SUPER recept! Priznavam sa, ze neviem varit ryzu, ale objavila som maminkin tlak.hrniec a nevedela co s nim...a po vyskusani tohto receptu som ostala v uzase ake je to FANTASTICKE! SUPER! SUPER!
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (15.2.2009, 12:33)
akurat som sla pozriet ci to uz niekto vyskusal (Y) super...ak ste to skusali, podelte sa ako to dopadlo aj ostatne (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Norika S. (Norikka) ID 52328 (29.1.2009, 15:56)
Norika,

Ďakujem za nový spôsom využitia môjho tlakového hrnca :-)

práve som premyla ryžu, tak idem vyskúšať.



Norika (hello) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (Jolana) ID 36903 (25.1.2009, 15:48)
KAtka, pri varení zemiakov pridávam najviac 0,5 dcl, vody, pretože už zemiaky sami o sebe majú v sebe vodu. Som rada, že si moje zemiaky vyskúšala a prajem Ti všetko dobré. (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Katarina B. (cilka) ID 32123 (25.1.2009, 14:54)
Norika,veľmi pekne ďakujem za receptík,konečne som sa včera odhodlala robiť tarhoňu a musím povedať,že bola výborná (Y) (Y),dnes som robila zemiaky podla Evky a boli výborné,len som posolila,trošku korenia ,vegety.Trošku som sa bála,tak som dala 0,5dcl vody,ale bolo to veľa,nabudúce dám menej a mala som aj menej zemiakov ako 1kg.Veľmi pekne Vám ďakujem za super recepty.S pozdravom Katka
ODPOVEDAŤ
Eva K. (Jolana) ID 36903 (11.1.2009, 18:00)
Norika, ja mám dva tlakové hrnce zn. TESCOMA a sú bez poškodenia ako nové, aby sa im nič nestalo treba tam dať aspoň trošku vody.
Je pravda, že recept som vyskúšala bez pridania vody len v starej kuchte - hliníková.
Skús a budeš milo prekvapená. Prajem dobrú chuť!!!!
Aj keby si bola sklamaná mne môžeš napísať.
Pozdravujem Ťa a prajem pekný nastávajúci týždeň. (L) (L) (L) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (Jolana) ID 36903 (11.1.2009, 12:43)
Ahoj Norika, odpovedám ti na zemiaky varené v pare v ttakovom hrnci.
Zemiaky / asi 1 kg / si osúp, pokrájaj na kocky alebo na mesiačiky, osolíme, potrieme grilovacím korením . Dno tlakového hrnca a aj steny asi do polovičky hrnca vytrieme domácou masťou alebo olejom, pridáme osolené zemiaky a len cca 2PL vody - najviac 0,5 dcl. Pozor zemiaky nesmú byť vo vode a už ie plávať!!!!!
Zatvoríme tlakový hrniec a keď začne syčať tak presne 5 min. !!!! na stíšenom plameni a po 5 min. ich vypnem. Hrniec otváram až po vysyčaní pary.
Mojich chalanom tieto zemiaky veľmi chutia.
(clamp) (clamp) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (11.1.2009, 12:49)
(Y) (Y) no to je super, to vyskusam. Akurat sme mali v navode, ze musi byt aspon 2 dc vody, ked ide hrniec, myslis, ze sa mu nic nestane? ;-)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 50 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu