. .. .. .. .. .. .
. .

TORTA 40-tka...... (vraj nikdy viac, ale dalo sa...) - RECEPT 15317

Darina H. (guginko) ID 65763
.
mimibazar.sk/guginko
Oblasť: Partizánske
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 29.10.2008
Naposledy: 6.12.2021 9:11
Aktualizácia: 2.7.2018 22:43
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 42
RODINNÉ FOTOGRAFIE 6
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 190
NÁVODY 0

TORTY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 40 návštěvníkov)


TORTA 40-tka...... (vraj nikdy viac, ale dalo sa...)


[ recept č. 15317 zo dňa  ]


TORTA 40-tka...... (vraj nikdy viac, ale dalo sa...)


POTREBNÉ PRÍSADY

Piškót.cesto svetlé: 4 vajcia, 4 navŕš.PL kryšt.cukru, 2 navŕš.PL hl.múky, 2 navŕš.PL polohr.múky, olej, PDP (množstvo uvedené na 1 plech, celkom potrebujeme 3 takéto piškóty). * Piškót.cesto tmavé: ako svetlá piškóta, len dáme o 1 PL menej múky a pridáme 1 PL kakaa (potrebujeme 1 takúto piškótu). * Maslový krém: 5 dl mlieka, 5 PL polohr.múky, 250g masla, 120g prášk.cukru, 1 vanilk.cukor. * Čokoládový krém: 3 celé vajcia, 200g kryšt.cukru, 2 PL kakaa, 2 pásiky čokolády na varenie, 250g masla. * Šťava z marhuľového kompótu, rum. * Varená hmota na potiahnutie: 300ml vody, 140g masla, 300g hl.múky, 1 kg preosiateho prášk.cukru, mandľová aróma, ružové potrav. farbivo. * Hmota z penových cukríkov na ozdoby: penové cukríky, maslo, citrón, prášk.cukor, zemiakový škrob. ROZMERY TORTY cca 35x16x12 cm.

POSTUP PRÍPRAVY

Tak aj ja som sa prvýkrát pustila do takejto veľkej poťahovanej tortičky a za inšpiráciu a skvelý nápad ďakujem ALENKE C. (ALUSTEK) ID 39585.
A tiež som vďačná za ostatné návody z MMB na varenú hmotu a hmotu z penových cukríkov.


Cesto: bielka vyšľaháme, pridáme cukor a znovu šľaháme do peny. Potom zašľaháme žĺtka, olej a opatrne vmiešame múku s práškom do pečiva. Na tmavú piškótu pridáme ešte kakao. Plech vystelieme papierom na pečenie, vymastíme, zľahka posypeme hrubou múkou, vylejeme naň cesto a pri 180˚C upečieme.
Maslový krém: do 3 dl mlieka pridáme vanilk.cukor a dáme variť. Vo zvyšných 2 dl rozmiešame múku, prilejeme k ostatnému mlieku a za stáleho miešania varíme na kašu. Maslo vymiešame s prášk.cukrom a spojíme s vychladnutou kašou.
Čokoládový krém: celé vajcia, cukor a kakao šľaháme nad parou (vo vodnom kúpeli), keď sa zmes prehreje pridáme čokoládu a vyšľaháme krém (kraje by nám mali začať mierne cukornatieť, vtedy je krém správne vyšľahaný). Do vychladnutého krému vmiešame maslo.

Skladanie torty: z plátov cesta pravítkom vyrezávame pásy potrebnej šírky a farby a ukladáme tak, aby nám na reze vznikla 40-tka. Jednotlivé vrstvy pokvapkáme marhuľovou šťavou s rumom a natierame plnkou – svetlú piškótu maslovým krémom, kakaovú piškótu čokoládovým krémom – vždy veľmi jemne, aby sa nám vrstvy nezošmykli. Nakoniec plnkou potrieme aj vrch a boky torty, aby sme ju mohli potiahnuť hmotou, a dáme stuhnúť. Nesmieme si zabudnúť označiť kraj, z ktorého sa začne torta krájať, aby nebola 40-tka naopak...

Varená hmota a potiahnutie torty: vo vode rozpustíme maslo, keď zovrie pridáme múku, zamiešame a chvíľku odpaľujeme. Necháme vychladnúť a potom postupne vmiesime cukor až vypracujeme vláčnu hmotu (pripomína to plastelínu). Na stole posypanom škrobom rozvaľkáme na hrúbku asi 3mm na obdĺžnik s rozmermi cca 50x70cm. Prenesieme na tortu, uhladíme, pritlačíme a kraje orežeme a začistíme.
Príprava hmoty z penových cukríkov: sklenenú misku potrieme maslom, vsypeme do nej cukríky, pokvapkáme citrónom a vložíme na chvíľku do mikrovlnky, aby sa cukríky rozpustili. Posypeme práškovým cukrom a najskôr v miske trochu premiešame, potom na doske zapracujeme ďalší cukor a vymiesime tvárnu hmotu, z ktorej potom robíme ozdoby a kvietky podľa potreby. Hmotu vaľkáme takisto na škrobe, aby sa nám nelepila (keď by sme vaľkali na práškovom cukre, hmota by bola príliš tvrdá). Podľa potreby môžeme znovu rozpustiť v mikrovlnke.
Tortičku už len ozdobíme, dáme do chladničky a čakáme na oslavu..... :-D.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

- Takto bude tortička vyzerať, keď bude pripravená na odovzdanie oslávenkyni... :-))
- K postupu: jednotlivé pláty cesta som krájala na pásiky....
- ....natierala krémom a skladala do tvaru 40-tky.
- Hotová vyskladaná 40-tka v reze...... trochu čapatá, lebo nebol čas sa s ňou vyhrať....
- ...a celá potretá zvyšnou plnkou (množstvo bolo akurát, zostalo mi len trochu čokoládového krému a ten som si dala s piškótkami ku káve :-)).....)
- Ozdôbky z penových cukríkov som si spravila pár dní dopredu..... To som ešte celkom presne nevedela, ako bude torta vyzerať.
- Varená hmota pripravená na vaľkanie a potiahnutie tortičky, z uvedeného množstva jej bolo cca 1,8 kg, ale nakoniec mi ešte ostalo 800g (hmoty potrebujeme viac, aby sa nám tortička ľahko poťahovala, zvyšok môžeme odložiť do mrazničky)
- Kvietky som popriliepala bielkom...
- ...boky orámovala pásikom z varenej hmoty...
- ...a nakoniec posypala drobnými guličkami
- pohľad zboku
- a pripravená na krájanie.....


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Slaný koláč Z KYSLEJ KAPUSTY | TORTA 40-tka...... (vraj nikdy viac, ale dalo sa...) | MARHUĽOVO-ORECHOVÉ guľky (alebo Keď sa nepodarí piškóta.....) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 46 (zobrazuje sa 41-46)<< predošlé 1, 2, 3
Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (17.6.2009, 10:59)
sikovna... (Y) (Y) (Y)tiez som chcela robit taku torticku s cislom, ale nenabrala som dost odvahy.. takze len obdivujem (L)
ODPOVEDAŤ
Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (17.6.2009, 22:52)
Ďakujem (L) (L) (L). Vyzerá to komplikovane, ale chce to hlavne čas a trpezlivosť :-) (hello)
ODPOVEDAŤ
Miriam Koziarszka (Mimka K) ID 63606 (17.6.2009, 10:48)
Darinka chcem sa vas este opytat ci ta varena hmota je dobra na potahovanie, ako ste bola spokojna s konzistenciou a chutovo? Ja pouzivam White icing a salkovy marcipan, tak rozmyslam ze aka je asi tato.Dakujem (L)
ODPOVEDAŤ
Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (17.6.2009, 14:20)
Mirka, robila som to poprvýkrát a nemám skúsenosti s ostatnými hmotami, ale táto sa mi zdala najjednoduchšia *-), chuťovo to s marcipánom nemá myslím nič spoločné, je to len hrozne sladké :-|. Robilo sa mi celkom dobre, až na to, že sa nedala príliš natenko rozvaľkať, lebo by sa mi pri prenášaní trhala... Možno keby bola menšia tortička... alebo som možno niečo mala robiť inak, neviem... :^). Ale je relatívne lacná (teda oproti ostatným) (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Miriam Koziarszka (Mimka K) ID 63606 (17.6.2009, 14:22)
Darinka, urcite vyskusam dakujem za typ. INak viem ze tu zienky pisu ze u nas je draha White icing, ale co je to draha? ja ju kupujem tu. pol kila vyjde 1 libru cize asi 33 korun. a co u vas?
ODPOVEDAŤ
Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (17.6.2009, 22:43)
Mirka, neviem presne, nikdy som to nekupovala, ale myslím si, že tak 150-200 korún za kilo (ak sa mýlim, tak ma prosím niekto opravte...) :-$
ODPOVEDAŤ
Ingrid H. (inca) ID 12837, mimibazar.sk/inca (17.6.2009, 11:06)
aky je to salkovy marcipan :-$ :-$. ja som robila raz varenu hmotu- robila sa fajn, ale chutovo nic moc- aspon pre nas. ale sto ludi- sto chuti. treba vyskusat. (F)
ODPOVEDAŤ
Miriam Koziarszka (Mimka K) ID 63606 (17.6.2009, 12:42)
Ingusa na salkovy marcipan mam recept odtialto od Gabiky. Preosiat 400 g polotucneho suseneho mlieka, vlejes jedno prave salko, 2 lyzice kukuricneho syrupu alebo medu, pol deci teplej vodicky a urobis si masu. Odporucam si k tomu prizvat manzela lebo je to makacka. ja som dala mozno aj viac vody ved uvidis ako to pojde. Chutovo je to dobre a najlepsie na postavicky .Potahovat by som velmi neodporucala. Ked bude cesticko velmi makke treba spracovat na doske na ktoru preosejes praskovy cukor. a ked tvrde tak teplu vodu a par sekund mikrovlnka.
Inak som bola spokojna.
Ja tie potahovacie hmoty nemusim, ja ich vzdy lupem dolu, to len moj drahy mi ich vyziera ked pripravujem nejaku torticku. Mozno skusim tu varenu ked hovoris ze sa ti s nou dobre pracovalo.
ODPOVEDAŤ
Miriam Koziarszka (Mimka K) ID 63606 (17.6.2009, 10:43)
Darinka wow no coment (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (17.6.2009, 10:37)
Tááááá je ale kráááásna |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)perfektná prácička (Y) (Y) (Y) (Y) (^) (^) (^) (^)
ODPOVEDAŤ
Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (17.6.2009, 23:31)
Ďakujem, uznanie vždy veeeľmi poteší (radost) (radost) (radost) (L)
ODPOVEDAŤ
Andrea K. (Andi) ID 260, mimibazar.sk/andi (17.6.2009, 10:29)
to je perfiš (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (17.6.2009, 23:30)
(flower) (hello) (flower)
ODPOVEDAŤ
Lívia C. (brouk) ID 18788 (17.6.2009, 10:22)
je to umelecké dielo. Naozaj, krásna. Ja chcem urobiť niečo podobné, ale na 50 tku. To číslo si si dopredu voľajako nakreslila a vyrátala??? Lebo vôbec neviem, ako na to (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (17.6.2009, 10:29)
áno, treba si to dopredu nakresliť a premyslieť, ale ja som sa nakoniec nákresu pridŕžala len zbežne... a aj to tak vyzerá, tá 40-tka nie je dokonalá ;-) ;-) ;-). Nákres mám od alenky c. (alustek) ID 39585, môžem ti ho poslať mailom. (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 46 (zobrazuje sa 41-46)<< predošlé 1, 2, 3
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesta
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu