TORTA 40-tka...... (vraj nikdy viac, ale dalo sa...)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškót.cesto svetlé: 4 vajcia, 4 navŕš.PL kryšt.cukru, 2 navŕš.PL hl.múky, 2 navŕš.PL polohr.múky, olej, PDP (množstvo uvedené na 1 plech, celkom potrebujeme 3 takéto piškóty). * Piškót.cesto tmavé: ako svetlá piškóta, len dáme o 1 PL menej múky a pridáme 1 PL kakaa (potrebujeme 1 takúto piškótu). * Maslový krém: 5 dl mlieka, 5 PL polohr.múky, 250g masla, 120g prášk.cukru, 1 vanilk.cukor. * Čokoládový krém: 3 celé vajcia, 200g kryšt.cukru, 2 PL kakaa, 2 pásiky čokolády na varenie, 250g masla. * Šťava z marhuľového kompótu, rum. * Varená hmota na potiahnutie: 300ml vody, 140g masla, 300g hl.múky, 1 kg preosiateho prášk.cukru, mandľová aróma, ružové potrav. farbivo. * Hmota z penových cukríkov na ozdoby: penové cukríky, maslo, citrón, prášk.cukor, zemiakový škrob. ROZMERY TORTY cca 35x16x12 cm.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak aj ja som sa prvýkrát pustila do takejto veľkej poťahovanej tortičky a za inšpiráciu a skvelý nápad ďakujem ALENKE C. (ALUSTEK) ID 39585.
A tiež som vďačná za ostatné návody z MMB na varenú hmotu a hmotu z penových cukríkov.


Cesto: bielka vyšľaháme, pridáme cukor a znovu šľaháme do peny. Potom zašľaháme žĺtka, olej a opatrne vmiešame múku s práškom do pečiva. Na tmavú piškótu pridáme ešte kakao. Plech vystelieme papierom na pečenie, vymastíme, zľahka posypeme hrubou múkou, vylejeme naň cesto a pri 180˚C upečieme.
Maslový krém: do 3 dl mlieka pridáme vanilk.cukor a dáme variť. Vo zvyšných 2 dl rozmiešame múku, prilejeme k ostatnému mlieku a za stáleho miešania varíme na kašu. Maslo vymiešame s prášk.cukrom a spojíme s vychladnutou kašou.
Čokoládový krém: celé vajcia, cukor a kakao šľaháme nad parou (vo vodnom kúpeli), keď sa zmes prehreje pridáme čokoládu a vyšľaháme krém (kraje by nám mali začať mierne cukornatieť, vtedy je krém správne vyšľahaný). Do vychladnutého krému vmiešame maslo.

Skladanie torty: z plátov cesta pravítkom vyrezávame pásy potrebnej šírky a farby a ukladáme tak, aby nám na reze vznikla 40-tka. Jednotlivé vrstvy pokvapkáme marhuľovou šťavou s rumom a natierame plnkou – svetlú piškótu maslovým krémom, kakaovú piškótu čokoládovým krémom – vždy veľmi jemne, aby sa nám vrstvy nezošmykli. Nakoniec plnkou potrieme aj vrch a boky torty, aby sme ju mohli potiahnuť hmotou, a dáme stuhnúť. Nesmieme si zabudnúť označiť kraj, z ktorého sa začne torta krájať, aby nebola 40-tka naopak...

Varená hmota a potiahnutie torty: vo vode rozpustíme maslo, keď zovrie pridáme múku, zamiešame a chvíľku odpaľujeme. Necháme vychladnúť a potom postupne vmiesime cukor až vypracujeme vláčnu hmotu (pripomína to plastelínu). Na stole posypanom škrobom rozvaľkáme na hrúbku asi 3mm na obdĺžnik s rozmermi cca 50x70cm. Prenesieme na tortu, uhladíme, pritlačíme a kraje orežeme a začistíme.
Príprava hmoty z penových cukríkov: sklenenú misku potrieme maslom, vsypeme do nej cukríky, pokvapkáme citrónom a vložíme na chvíľku do mikrovlnky, aby sa cukríky rozpustili. Posypeme práškovým cukrom a najskôr v miske trochu premiešame, potom na doske zapracujeme ďalší cukor a vymiesime tvárnu hmotu, z ktorej potom robíme ozdoby a kvietky podľa potreby. Hmotu vaľkáme takisto na škrobe, aby sa nám nelepila (keď by sme vaľkali na práškovom cukre, hmota by bola príliš tvrdá). Podľa potreby môžeme znovu rozpustiť v mikrovlnke.
Tortičku už len ozdobíme, dáme do chladničky a čakáme na oslavu..... :-D.

- Takto bude tortička vyzerať, keď bude pripravená na odovzdanie oslávenkyni... :-))
- K postupu: jednotlivé pláty cesta som krájala na pásiky....
- ....natierala krémom a skladala do tvaru 40-tky.
- Hotová vyskladaná 40-tka v reze...... trochu čapatá, lebo nebol čas sa s ňou vyhrať....
- ...a celá potretá zvyšnou plnkou (množstvo bolo akurát, zostalo mi len trochu čokoládového krému a ten som si dala s piškótkami ku káve :-)).....)
- Ozdôbky z penových cukríkov som si spravila pár dní dopredu..... To som ešte celkom presne nevedela, ako bude torta vyzerať.
- Varená hmota pripravená na vaľkanie a potiahnutie tortičky, z uvedeného množstva jej bolo cca 1,8 kg, ale nakoniec mi ešte ostalo 800g (hmoty potrebujeme viac, aby sa nám tortička ľahko poťahovala, zvyšok môžeme odložiť do mrazničky)
- Kvietky som popriliepala bielkom...
- ...boky orámovala pásikom z varenej hmoty...
- ...a nakoniec posypala drobnými guličkami
- pohľad zboku
- a pripravená na krájanie.....