Alena M. (Alinka) ID 18244 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 94 návštěvníkov)
Fantastický chlieb bez váženia, bez miesenia
[ recept č. 52308 zo dňa 9.2.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Tento recept som našla na internete a musela som ho vyskúšať, lebo už som skúšala x chlebíkov a ani jedným som sa rodine moc nezavďačila. Tento keď rodina ochutnala, povedala, že geniálnejší nejedli a iný už ani robiť nemám. Ledva som ho stihla odfotiť :-) Budete potrebovať: 4 hrnčeky múky hladkej T650, 1/2 čajová lyžička droždie sušené, 1 a 1/4 čajová lyžička soli, 2 hrnčeky vody
POSTUP PRÍPRAVY
Chlebík je najlepšie zamiesiť doobeda, pretože ho budete robiť dva dni a ak zamiesite doobeda, na druhý deň poobede ho môžete už jesť. Ja som začínala okolo 3-tej poobede. Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame len aby sa zložky spojili, nemiesime, nie je to vôbec nutné ! Vznikne vám mäkký magľajz.. Misku zakryte potravinárskou fóliou, misa nemusí byť nijako nadrozmerná, pretože masa sa asi zdvojnásobí. Potom skúste na tento polotovar zabudnúť na dlhých 12 až 18 hodín. Cesto nechajte v kuchyni na pracovnej doske napríklad. Keďže ja som cesto robila o 3-tej poobede, ráno okolo 8-mej, keď som prišla do kuchyne, tak som zbadala moje cesto. Cesto vyzerá byť hebké, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a párkrát ho poprekladáme, len aby sa nepovedala, vyformujeme ho do tvaru bochníčka a necháme ho asi 15 minút len tak. Potom si pripravte utierku, posypte ju múkou a bochníček na ňu položte, posypte ho múkou a druhou stranou utierky ho prekryte. A znovu nechajte chlebík odpočívať, teraz 2 hodinky.
Asi 1/2 hodinku pred uplynutím tohto času zapnite rúru na 230°C, vložte do nej nádobu s vrchnákom, napr. kameninovú, alebo sklenenú, alebo akúkoľvek máte. Podstatné je, aby mala vrchnák.
No a teraz prichádza najhorší okamih, ten nádejných chlieb musíte do tej horúcej otvorenej nádoby trafiť, dajte si pozor, nech si nespôsobíte úraz popálením, prikryte krytom a zatvrorené pečte 30 minút. Všimnite si, ako chlebík podrástol a začína vyzerať napohľad veľmi vábivo. Potom kryt odložte a teraz už len asi 15 minút dopečte, kým sa vytvorí krásna chrumkavá kôročka. Chlebík vyberte a nechajte na mriežke vychladnúť. Môžete podávať. Skutočne na recepte nič nemeňte, výsledok vás určite prekvapí, ale funguje to!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
rozkrojený |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 31 (zobrazuje sa 21-31) | << predošlé 1, 2 |
Petronela G. (ikuska82) ID 88539 (25.2.2013, 17:43) |
ahojte,nemam susene drozdie,iba klasicke.Myslite ze moze byt aj take .? a kolko? |
ODPOVEDAŤ |
| | Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (25.2.2013, 18:01) |
píše, že sa nemá nič meniť, skús kúpiť a urobiť neskôr -inak gramáž máš napísanú na tom balíčku, mám pocit že jeden sáčok súhlasí s polovičkou kocky |
ODPOVEDAŤ |
| | Petronela G. (ikuska82) ID 88539 (25.2.2013, 18:09) |
asi predsa len pockam a kupim si to susene |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (2.3.2013, 20:31) |
ja sa chystám na tento chlebík tiež |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana S. (zuzca264) ID 104827 (23.2.2013, 16:52) |
tak prave sa ním ideme zadrhnút recept je super,jednoduchý a nenáročný na prácu, akruát, že mne sa spodok prilepil na dno misy -takže nabudúce musím viac pomúčiť ,ale inak dakujem za receptík je fantastický |
ODPOVEDAŤ |
| | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (24.2.2013, 19:15) |
áno, ono tým že pomúčite tú utierku, tak by to malo byť od múky celé a neprilepí sa to vôbec |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana M. (zumma) ID 214481 (23.2.2013, 14:15) |
... vyzerá fantasticky ... už dlho sa chystám skúsiť domáci chlebík ... tak uvidíme či sa odhodlám, ale tento recept vyzerá super |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (21.2.2013, 9:27) |
Ahoj Ali, prosím Ťa je jedno aký hrnček na dcl? |
ODPOVEDAŤ |
| | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (21.2.2013, 19:47) |
ja dávam 2,5dl hrnček. dnes som znovu musela piecť, tí moji žrúti sa ho nevedia dojesť |
ODPOVEDAŤ |
Daniela H. (danka0306) ID 166990 (17.2.2013, 22:30) |
dnes som piekla a je skvelý |
ODPOVEDAŤ |
Olga V. (Nadir) ID 46590 (17.2.2013, 19:54) |
recept som našla na nete a dnes sa chlebík piekla, pridala som ražnú múku a rascu, a s prekvapením som zistila, že chlebík je ozaj super, chrumkavý, voňavý, dokonca som neodolala a ešte z teplého trošíčka odkrojila, mňam. Soni chlebík sa nepotiera ani pred ani po upečení |
ODPOVEDAŤ |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (17.2.2013, 0:13) |
zaujímavý receptík, Alenka aj ho treba niečím potrieť ? |
ODPOVEDAŤ |
| | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (18.2.2013, 19:49) |
nie Soni, ničím, akurát keď som ho vybrala z rúry, tak som z neho sprášila prebytočnú múku |
ODPOVEDAŤ |
lubomira s. (lubcaS) ID 85396 (16.2.2013, 21:06) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Janka K. (walky) ID 58982 (14.2.2013, 11:32) |
urcite vyskusam |
ODPOVEDAŤ |
Andrea S. (gabi8898) ID 15771 (9.2.2013, 14:58) |
Musím potvrdiť, že je fakt výborný, ja ho už takto pekávam dlhšiu dobu a do cesta ešte občas primiešam semiačka, alebo dám aj špaldovú a ražnú múku....Ja keď ho vyberiem po upečení z nádoby, kde sa piekol deti len tichučko sedia a počúvajú ako tým že chladne,pekne praská a nevedia sa dočkať, kedy ho môžme nakrájať...Vrelo odporúčam.... |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína V. (jablcko111) ID 244533 (14.2.2013, 12:12) |
To je strašne milé, že: detičky tichučko sedia a počúvajú ako praská... To ako za dávnych čias, keď sa chlieb piekol doma a ľudia si ho viac vážili ako dnes... |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 31 (zobrazuje sa 21-31) | << predošlé 1, 2 |