Eva T. (Evulqa) ID 33802 |
 |
Oblasť: Košice |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 28.1.2008 |
Naposledy: 9.6.2021 21:23 |
Aktualizácia: 28.9.2013 18:26 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 70 návštěvníkov)
Sviatočný koláč
[ recept č. 9839 zo dňa 26.12.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
4 vajíčka, 200g kryštálového cukru, 100g polohrubej múky, 100g hrubej múky, 100g pomletých orechov,1/2 prášku do pečiva, ( pdp ), 5PL studenej vody, 1PL kakaa............ Krém: 200ml mlieka, 2PL hrubej múky, 5 žltka, 1 vanilkový cukor, 250g masla, 200g práškového cukru...............Sneh: 5 bielkov, 250g kryštálového cukru, 2 kvapky octu
POSTUP PRÍPRAVY
Piškota: vyšľahať žltky s cukrom, pridať vodu a zmiešané múky s pdp, kakaom a orechmi, nakoniec po častiach vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejem na plech vystlaný papierom a upečieme. Po upečení necháme vychladnúť. ......Krém: z mlieka, žltkov , vanilky a múky uvaríme kašu, ktorú za občasného miešania vychladíme. Vymiešame maslo s cukrom a postupne vmiešame vychladenú kašu, krém natrieme na vychladenú piškotu. Pripravíme si hrniec s prevarenou vodou , nad ktrorý dáme misku so snehom. Najprv šľaháme bielka na tuhý sneh, potom postupne pridáme kryštátový cukor a keď je sneh dostatočne tuhý, položíme si misku nad paru , voda v hrnci nemá vrieť, len bublať - robiť paru a šľaháme, kým sa cukor v snehu nerozpustí a sneh sa začne prilepovať na dno misky, že je sneh dostatočne vyšľahaný zistíme, tak, že strčíme prst do snehu a otočíme ho smerom hore, ak nám ostane špička snehu pekne stáť, je hotový, kvapneme doňho dve kvapky octu ešte prešľaháme a sneh je hotový. Ešte teplý ho natrieme na krém. Na vrch koláča postrúhame čokoládu. |
Celkom: 21 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Zovnik D. (Karolhurik) ID 332857 (21.3.2020, 18:08) |
Pieklol som to zenicky moje vsetko podla toho zasrateho receptu ale ten krem na vrchu je totalnee sladky ako sladka rit zmente recep bo bude zle  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (10.4.2020, 22:52) |
Mozte kludne ubrat, ale rucim Vam za to ,ze ten sneh spadne, bude jak blato, v podstate je sneh ako zaklad na cukrove pusinky a tam ide na tri vajicka myslim 200 g kystaloveko a 100 g praskoveho cukru, len pusinky sa este susia v rure, podla mna zakusok ma byt sladky, ale je fakt, ze tento patri k tym najsladsim, nech sa dari |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darka B. (Lotus) ID 77516 (4.4.2012, 0:24) |
Chuťovečka!!! ALE piškót ako štok (pritvrdý), dúfam, že dozajtra trošku zmäkne, neviem či je v receptíku priveľa múky...alebo kde je problém. Poraďte ak niektorá viete...Príp. nabudúce skúsim ako tu niektorá písala menej múky a poliať kávou...Dík za rady...PAPA PS: Inak bezpochýb ho máš nááádherný. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (25.2.2012, 14:05) |
aj ja ho poznám, je fantastický...a už tak dávno som ho nepiekla...treba oprášiť staré recepty...ďakujem za pripomenutie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzka S. (sarkulka) ID 147541 (25.2.2012, 14:01) |
Výborný koláčik, práve sa u nás pečie, našej Terezky najobľúbenejší  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
nikita L. (nikita02) ID 18445, mimibazar.sk/nikita02 (28.2.2011, 21:11) |
koláčik sme vyskúšali a je supééér ďakujeme za skvelý receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana m. (dussi) ID 69097, mimibazar.sk/dussi (19.12.2010, 20:47) |
My ho voláme "MURÍN V KOŠELI", je to fantasticky chutný koláč, ja si recept chránim ako rodinné striebro po babičke. Aj ho mám po babičke, pekné Vianoce, pripomenuli ste mi túto fajnotu, ďakujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (18.1.2010, 17:13) |
Ja ho občas robím,ale u nás je to OBLIZ PRST.Máš ho chutnúčky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Henrieta S. (laborca) ID 102713 (upravené 6.12.2009, 9:27) |
skúsim zajtra, podám info, ale sú mi podozrivé pre začiatočníčku tie dve kvapky octu? aký význam majú? no je v chladničke, ale robila som podľa receptu presne a strááášne veľa múky tam máš, však som to mohla aj vyvaľkať.... dala som si vody a ináč ešte aj olej som si pridala, keďže som ho u teba nezaregistrovala v recepte, a krém druhýkrát budem vedieť - ingrediencie treba dať ešte plus pol. dávku napr. veronika http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=11223&order=1 tam má min. múky na tento typ koláčika, síce bez orechov.... ale odporúčam, kto bude robiť tak možno aj 100 gramov múky je priveľa..... no a dnes po ochutnaní, síce není to jemná piškota, trošku pripomína trený orechový koláč, ale inak mikulášovi chutil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | maria v. (misa2406) ID 60887 (23.1.2009, 21:02) |
Ja do snehu dávam citronovu štavu,ale je to super sladká bomba |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (23.1.2009, 22:10) |
ano, ano , ak sa mi chce piplať s čistením , karájaním a žmýkaním citronu, tak ho použijem radšej ako ocot, je to lepšie, no pri tomto pečení bolo veľa zákuskov a nemala som čas na citron  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (21.1.2009, 20:33) |
aké nic moc, možno pišťok nižšia piškota, ale na koláči je aj tak najlepšia plnka a sneh na vrchu a to máš na jedničku s *** medzi nami ,pre mňa tá piškota by tam ani nemusela byť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina B. (M.A.R.T.I.N.A) ID 52081 (20.1.2009, 16:34) |
...a ešte maličká pripomienka k postupu prípravy. Kočky, čo nepečú často, alebo sú začiatočníčky a robia koláčik presne podľa postupu, slovo za slovom, krok za krok, tak pre nich tam chýba v texte postupu prípravy že do krému sa ma pridať aj 5 žĺtkov a do cesta kakao. Hore v zozname potravín to síce je, ale potom dole v postupe, podla ktorého to pečieme, to už neni.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia M. (puntare) ID 21350, mimibazar.sk/puntare (16.1.2010, 20:52) |
no ja som nikdy nepiekla a toto bol moj prvý koláč a podľa toho postupu som to zvládla na jednotku a je tam všetko popísané.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (20.1.2009, 20:47) |
Martinka, 1000x ďakujem za upozornenie, už som to dopísala toto sa mi ešte nestalo, no na osparavedlnenie by som povedala, že som v ten deň sedela pri od rána a tento koláčik som pridávala medzi poslednými a už som bola unavená , bolel ma chrbát a už ma začali jesť mrle , verím, že sa aj napriek nedostatkom v recepte vydaril  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina B. (M.A.R.T.I.N.A) ID 52081 (20.1.2009, 16:00) |
Práve mám v trúbe piškótu a chystám sa na krém.... Aj vy ste to mali také husté, kým ste tam nepridali sneh z bielkov?!? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (20.1.2009, 20:41) |
Martinka, asi píšem neskoro, ale žiaľ nedalo sa skôr áno aj moja piškota bola hustá , kým som nepridala bielka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marika S. (finka) ID 64179 (19.1.2009, 9:39) |
my tento koláčik voláme oblíž pst a je naozaj vynikajúci...cesto pred natretím krému pokvapkáme kávou - je voňavejšie a šťavnaté. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (27.12.2008, 16:50) |
To je isto OBLIž PRST PERFEKTNY ZAKUSOK  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (27.12.2008, 17:03) |
ja si oblizujem prsty pri všetkých dobrých krémových koláčoch a pri takom krémeši aj celú dlaň, ale máš pravdu, viem , že polovica ľudí ho pozná pod týmto názvom, ale ja som za Sviatočný, lebo taký je  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (27.12.2008, 13:34) |
Ja ho robievam tiež a tiež ho volám sviatočný,lebo ako povedal včera môj drahý,tak každý jeden koláč je oblíž prst.Vedˇ sa pri tom pečení naoblizujeme až až  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (27.12.2008, 13:34) |
Ja ho robievam tiež a tiež ho volám sviatočný,lebo ako povedal včera môj drahý,tak každý jeden koláč je oblíž prst.Vedˇ sa pri tom pečení naoblizujeme až až  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Estera L. (saxinka) ID 14692 (27.12.2008, 21:34) |
Zuzulka, nemáš náhodou ten recept od segričky ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (28.12.2008, 10:33) |
Saxinka, vieš, ak sa do našej rodiny dostal nejaký dobrý recept, tak sme si ho rýchlo poopisovali jedna od druhej a druhá od tretej a tento už máme v receptoch aj 20 rokov ( možno trochu preháňam ) a neviem, či ho náhodou nemáme od staršej ( komentár nižšie ) , no a keby si videla Zuzkin medový , sadneš na zadok , taký ja nedokážem a ešte je jej špecialita žerbo rezy, neviem prečo ho teraz nerobila už je tu medový http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=408897 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (27.12.2008, 13:08) |
draha, mas pravdu. Je to sviatocny a hotovo. A je fantasticky. A vyzera uzasne. Teda, ty mi tu robis chute.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (Zuzana M.) ID 2311 (27.12.2008, 12:07) |
Evka, prosím Vás, kde by som našla recept? Vyzerajú super. Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (27.12.2008, 16:32) |
Zuzka už je aj recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (27.12.2008, 12:27) |
Zuzi, trochu strpenia, bude aj to práve ich píšem, len naraz to nejde, inak dá sa vo vyhľadávači zadať názov a malo by ho nájsť aj pod oblíž prst, je to to isté, no ja osobne ten názov nemám rada, lebo každý krémový zákusok a tých je neúrekom, by mohol byť oblíž prst a tento je podľa mňa taký super koláč , že si zaslúži byť viac sviatočný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 21 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |